Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich :) Moje pytanie kieruję do tych hodowców, którzy poza inwentarzem szczekającym są też w posiadaniu kota. Otóż moja sunia ma urodzić za około 3 tygodnie, pomału się do tego przygotowujemy. Natomiast pojawił się dylemat związany z naszą koteczką. Kotka owszem, szczepiona, odrobaczana regularnie, zdrowa itd. ale nie w tym rzecz. Kotka prowadzi podwójne życie - tzn. w domu jest łaszącą się mruczanką z przymilnym spojrzeniem, a za drzwiami jest krwiożerczym drapieżcą polującym na wszystko - najczęśniej znosi upolowane myszki, małe szczurki, ptaszki itp. Oczywiście ich nie zjada, bo jeść dostaje w domu. Za to my zaczynamy się bać, czy przypadkiem nasza słodka kicia nie zechce zapolować na szczenięta?!... Mam koszmarne sny z tym związane. Zdaję sobie sprawę, że moja Heidi będzie bronić szczeniąt jak lwica, ale co w momencie, gdy trzeba będzie sunię zabrać na spacerek?...
Jak to jest, czy kot zaprzyjaźniony (do tej pory przynajmniej) z suczką będzie próbował zapolować na szczeniaczki?... Z góry dziękuję za Wasze porady, pozdrawiam!

Posted

Ja tak miałam - mam w domu dwie kotki. Niestety kotki przez pierwsze dwa tygodnie były izolowane, wyraźnie były zainteresowane, a że właśnie lubią polować, to obawiałam się o małe szczenięta. Zwłaszcza, że one przez te pierwsze dni są bardzo małe, nieporadne, a potem jak już otworzą oczka to już nie są takim łatwym kąskiem.

Posted

To zależy od kota :) Mój kocurek nie miał problemu z odróżnieniem gryzoni i ptaszków, na które zawzięcie poluje z małymi szczeniakami ;) Ani mu było w głowie dobierać się do klusek. Owszem był nimi zainteresowany, no bo wiadomo, nowość w domu. Ale nic poza tym. Musisz po prostu sprawdzić jak na maluchy reaguje Twoja kicia i podjąć odpowiednią decyzję - izolować czy nie.

Posted

Dziękuję za pozytywną wiadomość :) czyli nie wszystkie koty są groźne. No nic, tak czy inaczej szczeniaczki będą mocno chronione, a kotek może zamieszka na ten czas w innym domu... jeszcze zobaczymy :) Choć z drugiej strony - suczka z kotką się przyjaźnią, potrafią leżeć razem przytulone, piją wodę z jednej miski, sunia dominuje, kotka jej ustępuje... Kotka często podchodzi do sznaucerki się do niej łasi jak do człowieka :)