Asztir Posted September 17, 2007 Posted September 17, 2007 Witajcie! Mam do Was takie pytanko - z czego i jakie są te czipy dla psów. Bo właśnie dostałam linka do pewnych informacji iż układy RFID są niebezpieczne dla zrowia. Przeklejam artykuł: Układy RFID niebezpieczne dla zdrowia Autor: Piotr Kuźmiński Układy radiowe RFID, które w niektórych stanach USA są wykorzystywane jako implanty u ludzi, są przyczyną wywoływania raka u zwierząt – wynika z raportów medycznych ujawnionych przez Associated Press. Wnioski płynące z badań przeprowadzonych w latach 90-tych ubiegłego wieku są jasne – wykorzystanie układu radiowego RFID zwiększa ryzyko raka o 10 procent. U zwierząt, którym wszczepiono te układy elektroniczne, zaobserwowano złośliwe guzy w niektórych przypadkach obrastające chipy RFID. Przyczyną powstawania guzów są transpondery – twierdzi Keith Johnson, patolog toksyn, który prowadził badania w 1996 roku w Dow Chemical w Midland, w stanie Michigan. Układy RFID zostały zatwierdzone do wszczepiania u zwierząt domowych – mają one ułatwić ich identyfikację w przypadku zaginięcia. Chipy tego typu znalazły również zastosowanie w przypadku ludzi. Układy firmy VeriChip zostały wszczepione ponad dwum tysiącom osób. Zawierają one informacje dotyczące przewlekłych chorób oraz sposobu leczenia pacjentów – mają sprawdzić się w sytuacji, gdy lekarz nie może dostać się do akt pacjenta tradycyjnym sposobem. Układy te mogą również wykorzystywać firmy chcące na bieżąco lokalizować położenie swoich pracowników. źródło: vnunet.com Quote
Canaveral-staff Posted September 18, 2007 Posted September 18, 2007 Nie mam zbyt długiego doświadczenia z chipami ale jak do tej pory najstarsze moje staffiki 10,7,6, lat są zachipowane gdy skończyły 12 misięcy jak na razie czują się dobrze i nic im nie dolega ;);)teraz na dniach bedę chipować charta -bo wiadomo jak to bywa z chartami bywa :shake::shake: Quote
blaira Posted September 18, 2007 Posted September 18, 2007 Canaveral-staff napisał(a):Nie mam zbyt długiego doświadczenia z chipami ale jak do tej pory najstarsze moje staffiki 10,7,6, lat są zachipowane gdy skończyły 12 misięcy jak na razie czują się dobrze i nic im nie dolega ;);)teraz na dniach bedę chipować charta -bo wiadomo jak to bywa z chartami bywa :shake::shake: Tak samo jak Canaveral-staff, mam zachipowane psy, moze nie tak dlugo ale jedno od 3 lat a drugie od ok 1,5 ...narazie tfu tfu tfu nic im nie dolega...i niech tak pozostanie :razz::razz::razz::razz: pozdr. Quote
Sebastian Posted September 18, 2007 Posted September 18, 2007 Co za czipy, ja nie mam żadnej czipy, ja mam jaja!!!:eviltong: Quote
forgeta Posted September 18, 2007 Posted September 18, 2007 Giovani napisał(a):Co za czipy, ja nie mam żadnej czipy, ja mam jaja!!!:eviltong: A moze dałbyś sie no.. zobaczycz jak to jest:eviltong: Quote
Canaveral-staff Posted September 18, 2007 Posted September 18, 2007 forgeta napisał(a):A moze dałbyś sie no.. zobaczycz jak to jest:eviltong: jestem ZAAA :crazyeye::crazyeye::crazyeye: Quote
Asztir Posted September 18, 2007 Author Posted September 18, 2007 ja się właśnie zastanawiam na jakich układach są te chipy dla psów. Mam nadzieje, że z moimi i wszystkimi innymi zaczipowanymi psami będzie wszystko dobrze! Rava nie ma nawet tatoo, od razu dostała chipa! coraz większa technologia a coraz gorzej dla zdrowia :shake: ja nie wiem jak to jest :/ Quote
hun Posted September 18, 2007 Posted September 18, 2007 Chip jest to ciało obce.które napewno nie jest obojętne dla organizmu. Family Buldożer Quote
puli Posted September 18, 2007 Posted September 18, 2007 hun napisał(a):Chip jest to ciało obce.które napewno nie jest obojętne dla organizmu. Family Buldożer Podobnie jak tusz do tatuażu. Quote
Carbonara Posted September 19, 2007 Posted September 19, 2007 Puliszonka napisał(a):Podobnie jak tusz do tatuażu. z ta jedną róznicą ze tusz sie nie przemieszcza pod skórą po całym ciele psa jak zdarzało sie w przypadku chipów:roll: Quote
Asztir Posted September 19, 2007 Author Posted September 19, 2007 Szczerze powiedziawszy długo szukałam pewnych danych technicznych i znalazłam: [FONT=Arial CE][�.][�.] Mikrochipowa identyfikacja zwierząt domowych - znana technicznie jako identyfikacja częstotliwości radiowej (RFID) - jest dostępna dla właścicieli zwierząt domowych w całym kraju.[/FONT] [FONT=Arial CE][�.][�.] Koncept wydaje sie być prosty. Mikrochip, umieszczony w szkle klasy biomedycznej, jest drukowany unikalnym i niezmiennym kodem alfa-numerycznym. Istnieje 34 miliardy indywidualnych numerów kodowych do wyboru. [�.] Po wszczepieniu, usunięcie chipu jest praktycznie niemożliwe� nawet chirurgiczne usunięcie, przy użyciu zaawansowanych technik radiograficznych, jest bardzo trudne. Dzieje się tak, ponieważ tkanka schodzi się z wyżłobieniami w szkle otaczającym chip dla zabezpieczenia przeciw jego przemieszczaniu.[/FONT] [FONT=Arial CE]Ponieważ chip współpracuje tylko z falami radiowymi małej częstotliwości i nie posiada baterii, pozostaje on w stanie niezniszczalności, bez części które mogłyby się zużywać.[/FONT] [FONT=Arial CE]Zaczynam się zastanawiać jak to będzie faktycznie w przyszłości u naszych psów - jaka będzie częstotliwość zachorowań i czy w ogóle będzie! :shake: [/FONT] [FONT=Arial CE][/FONT] Quote
hun Posted September 19, 2007 Posted September 19, 2007 Puliszonka uważam że tusz do tatuażu jest mniej szkodliwy niż chip. Ajeżeli chodzi o chipy,to w Polsce nie ma bazy danych,i jest zbyt mała ilość czytników,- także chipy to jest gra nie warta świeczki. Family Buldożer Quote
hun Posted September 19, 2007 Posted September 19, 2007 Asztir-przyszłość przed nami daleka,-nigdy nie wiadomo co jeszcze wymyślą. Jak narazie tauaż jest uznany przez wjększość krajów/pod warunkiem że jest czytelny/,tak że ja napewno nie będę chipowała swoich psiaków.Z tego co się orientuję to do 2012r nie będzie żadnych zmian. Family Buldożer Quote
Asztir Posted September 19, 2007 Author Posted September 19, 2007 do mnie Rava już przyjechała zachipowana, zastanawiałam się nad Cartmanem ze względu na możliwości wyjazdów za granice, teraz jednak się poważnie zastanawiam! co do czytników chipów to faktycznie u nas tak mało, że nie wiem czy jakby mi pies uciekł (tfutfu!) to czy komuś by przyszło do głowy go tak sprawdzić! A Rava nie ma oprócz chipu nic innego... oczywiście psy jak wychodzą za posesję to mają zawsze przy obrożach identyfikatory, ale jednak... ach no jescze sprawe przedyskutuje z paroma wetami. Quote
hun Posted September 19, 2007 Posted September 19, 2007 Mogę z góry Ci powiedzieć co każdy wet.ci powie,-oczywiście zaleci chip-zapewniając że wszystko jest ok. Mało tego powie Ci że jest obowiązkowy. Tylko zastanawia mnie jedno-dlaczego nie proponują wety chipów psiakom ,-delikatnie powiem-,które przychodzą się szczepić na wścieklizne i nie mają tatuażu? Family Buldożer Quote
strumyk Posted September 20, 2007 Posted September 20, 2007 hun napisał(a):Tylko zastanawia mnie jedno-dlaczego nie proponują wety chipów psiakom ,-delikatnie powiem-,które przychodzą się szczepić na wścieklizne i nie mają tatuażu? Family Buldożer U nas proponuja. Raz w roku jest akcja bezplatnego chiopwania psow. Zreszta cala baza identyfikacja.pl powstala wlasnie w Gdansku. Quote
axela Posted September 28, 2007 Posted September 28, 2007 w szczecinie chipowanie psa jest obowiazkowe przy szczepieniu na wscieklizne...bynajmniej u mnie tak bylo, nie mam psa z rodowodem...po chipie dochodza kto nie placi podatku:eviltong::lol: Quote
Asztir Posted September 28, 2007 Author Posted September 28, 2007 w sumie ciekawie... bo u nas najpierw się trzeba zarejestrować w urzędzie aby zapłacić podatek i ewentualnie być na przyszły rok ściganym ;) a psy mają obowiązek chodzić z ich plakietkami srebrnymi. Moją siostrę upomnieli, że psy nie ubrała... a wiecie jak to jest przy dwóch obrożach ;) Quote
Jasiol Posted February 5, 2009 Posted February 5, 2009 To przyszlosc i szansa dla psa, ze jak zginie zostanie odnaleziony . :lol::lol::lol: nie uniknie sie tego. Kundli nikt nie bedzie czipowal ale rasowe psy to co innego. Te przynajmniej z zaloaenia maja myslacych i rozsadnych wlascicieli Quote
Recommended Posts