Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Rinuś']

w sobotę zjadłam XL kubełek z KFC :diabloti:[/QUOTE]

interesująca ta Twoja dieta :cool3:

[quote name='filodendron']No to przestańcie - nie rozumiem, w czym problem? Jesteście starsze, lepiej wykształcone, otrzaskane z życiem i życiem doświadczone, itd. itp.[/QUOTE]

no jak widać, jest to jednak problem, nawet jak się pisze, że się kończy dyskusję po kilka razy ;)

Posted

[quote name='Faustus']Ziemia jako Ziemia bez człowieka sobie poradzi. Natomiast będzie to na 100% inna Ziemia niż ta teraz. Wiele gatunków odejdzie zgodnie z tym co napisałaś (co jest oczywiste).[/QUOTE]

Ależ mi dokładnie o to chodzi.
Problem w tym, że jeśli w ciągu stu lat powiedzmy nagle zmienimy diametralnie i globalnie swoje myślenie, przestaniemy polować, jeść mięso, hodować zwierzęta świat może spotkać katastrofa ekologiczna. Bo jednak człowiek zmienił świat bardzo.
to nie będzie tak, że bez człowieka nie ma życia na Ziemi - będzie. Ale sam fakt, że ekosystem taki jaki jest na ten moment padnie.
Nie wiem czy moje dwa ostatnie posty zostały dostatecznie dobrze zrozumiane. Wydawało mi się, że dokładnie to w nich ujęłam.

Posted

[quote name='Aysel']No ja cały czas mówię o myślistwie.
Coż, nie czarujmy się, że myślistwo jest częścią instynktu człowieka.
W trakcie ewolucji ten instynkt był bardzo silnie wykształcony i nadal jest, choć cechy typowo drapieżnicze po prostu zniknęły gdyż zastąpiły je narzędzia wytwarzane przez człowieka dzięki jego umiejętnościom abstrakcyjnego myślenia.
Oglądałam swego czasu świetny, jak uważam, film. Taki trochę może 'bajeczny' ale wiele mi przekazał. Film nazywał się 'Życie Pi'.
Abstrahując od wszystkiego co tam było pokazane warto spojrzeć na fakt, że tytułowy bohater choć był wegetarianinem i nigdy w życiu nie jadł mięsa, w obliczu zagrożenia wiedział jak upolować np. rybę.
Wiem, że durny przykład, ale na ten moment trudno mi przywołać inny, z życia wzięty, bo raczej nikt z nas nie znalazł się w takiej sytuacji.
A jednak ludzie instynktownie wiedzą jak polować. Wiedzą jak złapać np. mysz. Wiedzą jak wypatroszyć rybę nawet jeśli nigdy tego nie robili.
Myslę, że to jest świetny przykład tego, że instynkt łowiecki u ludzi pozostał.

Wydaje mi się, że myślistwo samo w sobie nie jest złe.
W końcu ludzie robili to od początku swojego gatunku.
Problemem jest nie polowanie a jego skala.
Problemem jest wlaśnie to, że ludzie mają chore ambicje i w dzisiejszych czasach większe pole do realizowania ich.
Natomiast wnioskować o całości na podstawie odszczepieńców nie jest dobrze.[/QUOTE]
Pierwotnie człowiek zajmował sie zbieractwem, potem, kiedy zaczął wykorzystywać narzędzia- myślistwem. Potem zaś doszliśmy do upraw.

Posted

[quote name='Aysel']Ależ mi dokładnie o to chodzi.
Problem w tym, że jeśli w ciągu stu lat powiedzmy nagle zmienimy diametralnie i globalnie swoje myślenie, przestaniemy polować, jeść mięso, hodować zwierzęta świat może spotkać katastrofa ekologiczna. Bo jednak człowiek zmienił świat bardzo.
to nie będzie tak, że bez człowieka nie ma życia na Ziemi - będzie. Ale sam fakt, że ekosystem taki jaki jest na ten moment padnie.
Nie wiem czy moje dwa ostatnie posty zostały dostatecznie dobrze zrozumiane. Wydawało mi się, że dokładnie to w nich ujęłam.[/QUOTE]
Tylko, że człowiek nie zmieni przyzwyczajeń w ciągu jednego wieku.

Posted

[quote name='Faustus']Czytam czytam i nadziwić się nie mogę ;)
Aysel powiem tak. Bezag częściowo ma rację. Ziemia jako Ziemia bez człowieka sobie poradzi. Natomiast będzie to na 100% inna Ziemia niż ta teraz. Wiele gatunków odejdzie zgodnie z tym co napisałaś (co jest oczywiste).
Natomiast: bezag cały czas próbuje tutaj powiedzieć, że jesteśmy na tym etapie ewolucji, że możemy działać przeciwko niej: tzn odrzucić wszystkożerność, a przejść na wegetarianizm. Powiem tak: gdyby ten świat idealny kreowany przez bezag byłby do zrealizowania to bardzo chętnie poświęciłbym własne umiłowanie do mięsa. Tyle, że nie jest. I tutaj bezag się myli porównując tą ideę z walką z niewolnictwem, brakiem równouprawnienia itd. Ot chociażby dlatego, że niewolnictwo w pewnej formie dalej przetrwało, a kobiety dalej nie mają równych praw co mężczyźni (patrz islam). A ona tutaj postuluje dużo większe zmiany. Globalne. Na które nie ma i nie będzie zgody. Chociażby z jednego prostego powodu: agresja, która jest czymś naturalnym w człowieku.
To tak w skrócie.
Ja już tylko staram się czytać. Nie warto się angażować chyba w tą rozmowę, ponieważ bezag w zasadzie nie odpowiada na zadane jej pytania.[/QUOTE]

w tej chwili nie ma możliwości globalnego przejścia na weganizm i myślę, że bezag dobrze o tym wie. co nie znaczy, że nie można uważać, że byłoby to całkiem fajne rozwiązanie dla naszej planety. bo pewnie by było. ale to, że nie wszędzie można wymagać od ludzi porzucenia mięsa nie oznacza, że należy całkowicie zrezygnować z propagowania weganizmu tam, gdzie jest jak najbardziej osiągalny, np u nas :) patrzenie na cały świat w kwestii podjęcia własnej rezygnacji z produktów odzwierzęcych wydaje mi się dziwne... i do niczego nie prowadzi. to nie jest coś, co zmieni się z godzinę na godzinę, tylko coś, co składa się z indywidualnych wyborów, które powiększają grono wege

Posted

Doszliśmy do upraw nie zaprzestając polowania.
Jest spora różnica.
A ewolucja nie jest procesem odwracalnym (!)
Nawet jakbyś nie wiem jak chciała nie sprawisz, że ludzie przestaną polować, bo ten instynkt w nich pozostał.
Już na zakończenie dyskusji i tematu (już na prawdę nie mam na to siły, chyba wszystko już zostało powiedziane) definitywne powiem tylko tyle, że myślistwa nie da się wyeliminować na hurra.
Nie byłoby to niestety ani dobre ani korzystne (w sensie nagłej zmiany). Natomiast wydaje mi się, że to tak jak z ZKwP - wszystko zależy od ludzi. I niestety musi wyginąć pokolenie exkomuchów z zamkniętymi umysłami, żądnych krwi, aby myślistwo stało się normalne. I tu wszystko zależy od nas - czy będziemy mówić, że wszystko co wiąże się z myślistwem jest złe, czy też będziemy ludziom wpajać, że warto by było to robić z większym humanitaryzmem i dbałością o ekosystem. Bo agresja rodzi agresję. Poprzez agresywne przekazywanie swoich poglądów i bycie 'anty' w każdej kwestii nie da się dojść do konsensusu. Zauważmy też, że społeczeństwo jest coraz bardziej myślące, wyedukowane. Trochę wiary :)

Posted

[quote name='Aysel']
Nawet jakbyś nie wiem jak chciała nie sprawisz, że ludzie przestaną polować, bo ten instynkt w nich pozostał.
[/QUOTE]

doprawdy? nie znam nikogo, kto ma takie zapędy, za to na tym wątku doskonale było widać, że owszem, mięsko zjeść pasuje, ale samemu zabić zwierzę? nigdy. no, to gdzie ten instynkt? chyba tylko w myśliwych, którzy sorry, ale, nie są grupą reprezentatywną całej ludzkości.

Posted

Motylqq to ze niektórzy ludzie jedzą mięso a nie potrafiliby zwierzęcia zabić to ich sprawa. I świadczy to o nich. Ja nie man problemu ze zrozumieniem tego.
Ale każdy człowiek w sytuacji zagrożenia wiedziałby instynktownie jak zabić przyszły pokarm. I o tym mowilam

Posted

[quote name='Aysel']Motylqq to ze niektórzy ludzie jedzą mięso a nie potrafiliby zwierzęcia zabić to ich sprawa. I świadczy to o nich. Ja nie man problemu ze zrozumieniem tego.
Ale każdy człowiek w sytuacji zagrożenia wiedziałby instynktownie jak zabić przyszły pokarm. I o tym mowilam[/QUOTE]

no cóż, trudno mi sobie wyobrazić we współczesnej cywilizacji sytuację zagrożenia, która zmusza człowieka do samodzielnego polowania. jedzenia mamy full na półkach. może byłoby tak, jak mówisz, ale to tak samo hipotetyczna wizja jak ta, że cały świat staje się wegański :)

Posted

Jednakże w Europie raczej takich potrzeb i zagrożeń nie ma. Tutaj poluje się dla rozrywki, ba krzywdzi sie zwierzeta dla rozyrwk np. korida.

Posted

[quote name='bezag']Jednakże w Europie raczej takich potrzeb i zagrożeń nie ma. Tutaj poluje się dla rozrywki, ba krzywdzi sie zwierzeta dla rozyrwk np. korida.[/QUOTE]

I znowu to co lubie, stawianie znęcania się nad zwierzętami i polowania w jednym.

Posted

[quote name='Kyu']I znowu to co lubie, stawianie znęcania się nad zwierzętami i polowania w jednym.[/QUOTE]
Bo polowanie to znęcanie się. Wystrzał rzadko zabija natychmiast zwierze.

Posted (edited)

[QUOTE][COLOR=#000000]doprawdy? nie znam nikogo, kto ma takie zapędy, za to na tym wątku doskonale było widać, że owszem, mięsko zjeść pasuje, ale samemu zabić zwierzę? nigdy. no, to gdzie ten instynkt? chyba tylko w myśliwych, którzy sorry, ale, nie są grupą reprezentatywną całej ludzkości.[/COLOR][/QUOTE]

o to chyba o mnie :p tak w chwili obecnej nie byłabym w stanie zapolować a mięso jem i w sumie jest to hipokryzja z mojej strony...
miałam "przygodę" z byciem wege i musze powiedzieć że nie jestem pewna czy wtedy nie byłabym w stanie upolować sobie mięska jakbym go nie dostała bo ja naprawdę wariowałam...nie twierdzę że dobrze o mnie to świadczy...i pewności nie mam że jednak potrafiłabym zabić na szczęście nie jestem do tego zmuszona.

Z drugiej strony nie umiałam pogodzić też faktu karmienia moich zwierząt innymi zwierzętami a wyznawania że każde zwierze czuje cierpi i zabijanie z gruntu jest złe. Tak jak pisałam to również w moim odczuciu była hipokryzja. Na pewno można to sobie tłumaczyć co fundamentu nie zmienia.Ale to moje subiektywne odczucia. I gdybym widziała że moje psy głodują to chyba jednak bym się przełamała...i znowu na szczęście mamy pełen worek karmy :lol: a reszta to gdybanie.

ale co byśmy nie mówili to myślistwo jest rozrywką...i nie ma co przypisywać do tego wielkiej miłości do zwierząt. Działania mysliwych jednak mają głównie na celu zapenwienie sobie zwierzyny do odstrzału (choć tu może powinien wypowiedzieć sie ktoś kto siedzi w temacie) Co innego jakby w ten sposób udało się zastąpić wielkie fermy ale to również nierealne

Edited by PaulinaBemol
Posted

[quote name='bezag']Bo polowanie to znęcanie się. Wystrzał rzadko zabija natychmiast zwierze.[/QUOTE]

Dość krótkowzroczne podejście.

Posted

[quote name='Aysel']Ależ mi dokładnie o to chodzi.
Nie wiem czy moje dwa ostatnie posty zostały dostatecznie dobrze zrozumiane. Wydawało mi się, że dokładnie to w nich ujęłam.[/QUOTE]

Popatrz sobie na Czarnobyl, człowiek nie wróci tam nie tylko za naszego życie ale jeszcze długo, długo potem a mimo to, życie tam kwitnie - bez człowieka, bez hodowli, dokarmiania, regulacji, pozyskiwania, itp. - choć już podnoszą się głosy, przeważnie myśliwych, ze taka sytuacja jest nie do pomyślenia.

Posted

[quote name='PaulinaBemol']
ale co byśmy nie mówili to myślistwo jest rozrywką...i nie ma co przypisywać do tego wielkiej miłości do zwierząt. Działania mysliwych jednak mają głównie na celu zapenwienie sobie zwierzyny do odstrzału (choć tu może powinien wypowiedzieć sie ktoś kto siedzi w temacie) Co innego jakby w ten sposób udało się zastąpić wielkie fermy ale to również nierealne[/QUOTE]

Tylko mniej niż 1% polskiej dziczyzny trafia na nasz rynek, cała reszta idzie na eksport
[b]NIE DA SIĘ[/b] zastąpić hodowli łowiectwem, gdyż zapotrzebowanie jest zbyt duże i skończyłoby się to wytępieniem zwierzyny.

Posted

Mylisz sie.
Do Czarnobyla ludzie wracają, mieszkają tam. Jedynie w najbliższym sąsiedztwie reaktora nie ma ludzi.
No ale warto by było mieć rzetelne informacje, a nie te podawane przez massmedia :).

Posted

[quote name='Aysel']Mylisz sie.
Do Czarnobyla ludzie wracają, mieszkają tam. Jedynie w najbliższym sąsiedztwie reaktora nie ma ludzi.
No ale warto by było mieć rzetelne informacje, a nie te podawane przez massmedia :).[/QUOTE]
Mieszkają tam bo nie mają pieniędzy na przeprowadzkę, albo sa to starsze osoby, którena bagatelizują zagrożenie.

Posted

[QUOTE]Obojętnie, czy prawdziwe jest twierdzenie, że człowiek jest koroną stworzenia i bez względu na to, jak silnie owym przeświadczeniem będziemy się upajać, tak naprawdę jesteśmy tylko jednym z gatunków. Igor Byszniow w swoim filmie zadał pytanie: „Czy jesteśmy przyrodzie w ogóle potrzebni?” . Odpowiedź nasuwa się sama – stworzenie doskonale daje sobie radę bez tej „korony”, może się bez niej obejść. Co więcej, okazuje się, patrząc na odradzające się, kipiące wręcz dzikie życie w Zonie czarnobylskiej, że nie ma dla niego większej „katastrofy” niż człowiek. Nawet radiacja jest „do zniesienia”.[/QUOTE]

[url]http://pracownia.org.pl/dzikie-zycie-numery-archiwalne,2192[/url]

[QUOTE]Po katastrofie wokół elektrowni utworzono kilkanaście całkowicie lub częściowo zamkniętych stref (patrz mapa z prawej). Łącznie strefy zamkniętego dostępu dla ludzi objęły obszar ponad 4769 km²[SUP][URL="http://pl.wikipedia.org/wiki/Katastrofa_elektrowni_j%C4%85drowej_w_Czarnobylu#cite_note-27"][26][/URL][/SUP]. Z powodu dużych ilości pozostawionego przez ewakuowanych w pośpiechu ludzi pokarmu nastąpił szybki wzrost liczby [URL="http://pl.wikipedia.org/wiki/Gryzonie"]gryzoni[/URL] zamieszkujących zamknięty obszar. Pojawiły się nawet głosy postulujące ich wytrucie, jednak natura sama ustabilizowała sytuację. Do zamkniętych stref zaczęło przybywać coraz więcej [URL="http://pl.wikipedia.org/wiki/Drapie%C5%BCnictwo"]drapieżników[/URL] i kolejnych zwierząt [URL="http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%81a%C5%84cuch_pokarmowy"]łańcucha troficznego[/URL].
Zdaniem niektórych obserwatorów, dzięki braku ingerencji człowieka w środowisko, na terenach strefy zamkniętej, liczebność zwierząt zwyczajowo zamieszkujących te tereny zwiększyła się kilkunastokrotnie, a wokół Czarnobyla rozwija się także wiele gatunków zwierząt, które wyginęły na tych terenach dziesiątki lat wcześniej lub nie występowały w ogóle[SUP].[/SUP][/QUOTE]

owszem, ludzie wracają ale nielegalnie.

Posted

To ciekawe co opowiadacie. Mam znajoma Ukrainke i ona jest innego zdania.
Zreszta promieniowanie w Czarnobylu nie jest już takie by zagrażać ludziom. Jest w dopuszczalnym poziomie (wyłączając sam reaktor) i to są badania naukowców z ostatnich lat (bodajże na rok 2012). Tylko nikt o tym nie mówi :)
Pomijam już to ze Czarnobylu to przykład beznadziejny na przestrzeń bez człowieka. :)

Dobra, to sobie tu dyskutujcie bo jak widzę znów temat zbacza na tory wyobraźni małego dziecka a nie naukowych badań.

Posted

[quote name='Aysel']
Dobra, to sobie tu dyskutujcie bo jak widzę znów temat zbacza na tory wyobraźni małego dziecka a nie naukowych badań.[/QUOTE]

a opowieści o konieczności polowania w dzisiejszej cywilizacji to nie jest przypadkiem wyobraźnia? :)

Posted

[quote name='bezag']Złośliwość nie przystoi osobą inteligentnym.[/QUOTE]
te zdanie, to ładne podsumowanie twojej osoby ;)

Śmiem sądzić iż ta szkoła, której tak nie lubisz i uważasz za bezsensowną, mogłaby cię jeszcze trochę nauczyć. Ortografii chociażby. Osobie inteligentnej nie przystoi walić takich byków.

Co do reszty dyskusji to już nic nie piszę, nie ma sensu :diabloti: