Evelina Posted March 25, 2004 Posted March 25, 2004 Bedzie to sliczny grubiutki i slodki AB :cry: Czy ktos moze mnie uswiadomic co to znaczy AB ? Quote
Rocki Posted March 25, 2004 Author Posted March 25, 2004 AB badz Ambull to Buldog amerykanski A zdecydowalem sie wziasc malego drugiego dnia siodmego tygodnia to bedzie chyba oki prawda Quote
Evelina Posted March 25, 2004 Posted March 25, 2004 Dzieki za wyjasnienie tajemniczego skrotu :D Quote
fasolka7 Posted March 26, 2004 Posted March 26, 2004 dodam jeszcze od siebie, że 8 tydzień to faze lekowa u szczeniaka więc najlepiej zabrać go 7, 9 tydz. wyczytałam to na tym forum 8) Quote
kayla Posted March 26, 2004 Posted March 26, 2004 A zdecydowalem sie wziasc malego drugiego dnia siodmego tygodnia to bedzie chyba oki prawda Czyli 6 tygodni+2 dni, czy 7 tygodni + 2 dni? Bo jesli to pierwsze, to znaczy, ze wysluchales rad i zrobisz po swojemu. Cierpliwosci, chlopie, bedziesz mial jeszcze kilka, albo i kilkanascie lat, zeby sie psiakiem nacieszyc, a pierwsze tygodnie sa nie do odrobienia... Quote
coztego Posted March 27, 2004 Posted March 27, 2004 Rocki- cierpliwości, nacieszysz się jeszcze szczeniakiem wystarczająco. Jeszcze nie raz będziesz miał go serdecznie dość :wink: Niech go matka trochę wychowa! Ja moje szczeniaki zabrałam od matki jak miały trochę ponad 6 tygodni, zabrałam bo musiałam, ale starałam się aby zostały przy matce najdłużej jak to było możliwe. Jeśli możesz- to poczekaj nawet powyżej 8 tygodnia. Dla Ciebie to chwila, a dla szczeniaka ogromna różnica. Widziałeś szczenięta tuż po porodzie-głuche i ślepe? Widziałeś jak zmieniają się praktycznie z dnia na dzień? U tych maluszków każdy dzień ma znaczenie. Quote
rybkad Posted March 27, 2004 Posted March 27, 2004 Ja wyczytałam w pewnej mądrej książce,że korzystniej dla szczeniaka jest zabrać go w 7 tygodniu niż w 8 ale dlaczego to mnie zabijcie ale nie wiem :evil: Quote
Psiurk@ Posted March 28, 2004 Posted March 28, 2004 -A ja słyszałam, że jak pies ma być na wystawy, to najlepiej, żeby był jeszcze starszy niż 8 tygodni. Quote
KORONA Posted March 28, 2004 Posted March 28, 2004 owszem, ale tylko po to sie czeka aby być w miare pewnym jego eksterieru. Quote
tunio Posted March 28, 2004 Posted March 28, 2004 Ja wyczytałam w pewnej mądrej książce,że korzystniej dla szczeniaka jest zabrać go w 7 tygodniu niż w 8 ale dlaczego to mnie zabijcie ale nie wiem :evil: bo w 8tygodniu zaczyna sie faza lekowa szczeniecia i trwa bodajze do 9...Tak wiec wszedzie pisze ze albo brac w wieku 7tyg albo 9 8) Tak wiec Rybkad nikt Cie mordowac nie bedzie :wink: Quote
KORONA Posted March 28, 2004 Posted March 28, 2004 podobno lepiej dla szczeniaka gdy tzw. fazę lękową przejdzie już w nowym domu. Quote
tunio Posted March 28, 2004 Posted March 28, 2004 podobno lepiej dla szczeniaka gdy tzw. fazę lękową przejdzie już w nowym domu. i dlatego doradzam o blaganie aby zabrac w 7 ew.ciut po 7 :roll: Jednak wlasnie wydaje mi sie ze wielu hodowcow obawia sie iz ktos wlasnie w fazie tego leku cos zle zrobi i dlatego tak niechetnie psa wydaje :roll: Quote
fruttella Posted April 20, 2004 Posted April 20, 2004 ze swojego doswiadczenia wiem ze jest to 7-8 tydzien. Quote
kayla Posted May 11, 2004 Posted May 11, 2004 Możemy zabrać psa do nowego domu, kiedy skończy 7 tygodni. Im dłużej szczenię przebywa z matką i rodzeństwem, tym lepiej przyswaja sobie psi język. Piesek zbyt wcześnie oddzielony od matki i rodzeństwa ma w późniejszym życiu problemy w kontaktach z innymi psami, czego skutkiem mogą być zachowania agresywne. Pieskowi brakuje też dyscypliny, którą narzuca szczeniakom matka, w wyniku czego właścicielowi będzie trudniej zdyscyplinować swojego psa. Z drugiej strony - im dłużej szczenię przebywa ze swoją psią rodziną, tym trudniej jest mu się nauczyć ludzkiego sposobu komunikowania. Psy takie przedkładają towarzystwo innych psów nad towarzystwo swojego pana, bywają tchórzliwe i agresywne. Obecnie uważa się, że 7 tygodni to najlepszy kompromis między powyższymi sytuacjami. /na podstawie ksiazki "Szczenie doskonale"/ Quote
Łaciata Aga Posted December 21, 2006 Posted December 21, 2006 7 tygodni - wiem z własnego doświadczenia i od weterynarza;)))) Quote
Paulina87 Posted December 21, 2006 Posted December 21, 2006 Im pozniej tym lepiej ale minimalny wiek to 8 tyg. Quote
Eurasierka Posted December 21, 2006 Posted December 21, 2006 najwcześniej: 7 tygodni jeśli zależy ci na dobrej socjalizacji z psami, ludźmi itp., zapisz pieska do przedszkola, gdy tylko zakończy się jego kwarantanna psiaki nieśmiałe lub bardzo wrażliwe na nowe bodźce warto jeszcze w okresie kwarantanny ładować do plecaka i wychodzić z nimi na krótkie spacerki po okolicy :razz: - tak postępuje np. wielu odpowiedzialnych właścicieli owczarków belgijskich Quote
Gosia>>> Posted December 22, 2006 Posted December 22, 2006 czemu radzicie komuś kto zadał pytanie dwa lata temu i ma już w domu dorosłego psa? Quote
Recommended Posts