Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Moze zaczne tak:

Mam calkiem fajnego i inteligentnego psa - Herbusia. Jestem go wstanie nauczyc kazdego polecenia jakiego tylko chce. I mam taki problem: On mnie slucha tylko i wylacznie w domu na podworku za blokiem i na podworku u mojej babci. I koniec. Na normalnym spacerze reaguje tylko na siad i czasem jak juz jest bardzo zmeczony a ja mam dla niego ser zrobi cos wiecej. Zastanawiam sie czy to wywolane jest tym ze wszedzie ma pelno zapachow innych psów? A teraz pytanie: Czy kastracja w jego przypadku moglaby dac jakikolwiek efekt?? Ja juz nie wiem co mam z tym robic. :(

Mam nadzieje, ze sie w miare jasno wyslowilam...

Posted

Buldog kastracja jak wiadomo poprawia sluch :lol:

A tak powazniej :

musisz zaczac cwiczyc z psem nie tylko w domu ale tez i w innych miejscach. na lince i w miejscach psu malo znanych. Po jego wyprowadzeniu i troche kiedy pies juz sie wybiega zaczac tak jak na poczatku to bylo polecenie i smakolyk za jego wykonanie. Po zachowaniu psa widac ze nie bylo to cwiczone z psem na nieznanym mu nowym terenie. teraz praca taka jak od poczatku ale w zmiennych warunkach. Powodzenia.

Posted

wlasnie o to chodzi, ze probuje wszedzie i ze wszyskim ale guzik to daje bo nawet jak go do siebie przyiagne w koncu to mnie zlewa kompletnie:/

tylko jak sie pozadnie zmeczy to czasem zwroci na mnie uwage, a raczej nie na mnie tylko na serek... a jak juz pisalam umie sporo tylko reaguje jak mu sie widzi...

a z kastracja myslalam, ze moze przestanie zwracac uwage na "sucze" zapachy i bardziej skoncentruje sie na mnie...

Posted
On mnie slucha tylko i wylacznie w domu na podworku za blokiem .

Moze przenos sie z tego podworka powoli. tzn czy ja wiem - po metrze? az znajdziesz sie na ulicy.

Tzn: jednego dnia rob cwiczenia tam, gdzi jeszcze slucha, nastepnego o metr dalej itd.

Mysle, ze przenoszenie wykonywania cwiczen ze spokojnego podworka od razu na ulice, to za duzy przeskok dla psiego rozumku.

Posted

Dominika: w jakim wieku jest pies? Kayla: tak przystosowuje się szczeniaki do nowego/nieznanego= a my nie wiemy czy Herbi to szczenię :roll:

Zapraszamy na VI grupę/ gończe...my tam cały czas borykamy się z tym problemem/tam znajdziesz znawców (chociaż i Charciarze mają ten sam ból :-?...ale bywają na gończakach np Rotti Mod :P ). A kastracja to mówiąc oględnie/emotionkami (w Twoim przypadku i o ile mogłam doczytać :roll: ) to pomysł iście : 0X 0X 0X

Posted
Kayla: tak przystosowuje się szczeniaki do nowego/nieznanego= a my nie wiemy czy Herbi to szczenię

Na doroslego nie zadziala? Na mnie by zadzialalo, jakbym byla psem... ;-)

Posted
...

Na doroslego nie zadziala? Na mnie by zadzialalo, jakbym byla psem... ;-)

Hihihihi :lol: no to Ciebie też zapraszam na gończe biegacze...będziesz mogła nam służyć pomocą i radą...tak, z własnego doświadczenia :wink: :lol: ( i w Twoje łapki :drinking: )

Posted

Herbek ma 5 lat. On slucha sie jak mu sie podba :/

Kayla. Nie wiem czy bym dala w ten sposob rade, bo w tym ogrodku tez nie zawsze i jeszcze mi sie z nim na ulicy :o nie zdazylo cwiczyc :P

A co do kastracji to i tak czy siak. Ze wzgledu na to ze mamy z nim problem jak sie wiosna zbliza :wink:

A co do gonczych to z beaglami mam kontak scisly na fz :P

Posted
A kastracja to mówiąc oględnie/emotionkami (w Twoim przypadku i o ile mogłam doczytać :roll: ) to pomysł iście : 0X 0X 0X
kastracja nie jest chyba najszczęśliwszym pomysłem w tym przypadku.

A to dlaczego?

Nie mówię, że kastracja poprawi słuch 8) , ale zasadniczo jest dość "szczęśliwym" pomysłem.

• 6 months later...
Posted

Mi osobiscie kastracja tez sie nie usmiecha :-? Zastanawiam sie czy w przypadku doga niemieckego, ale nie tylko, szkolenie i nauka posłuszenstwa potrafi rozwiazac problem hormonalnych szleństw i popedów?

Posted

kastracja jest ZAWSZE dobrym rozwiazaniem w przypadku psow, ktorych sie nie zamierza lub ni epowinno rozmnazac.

Poprawia sluch zdecydowanie. ;)

A co do tego, ze pies pracuje w pewnych miejscach a innych nie - na zamknietych podworkach jestes pewnie jedyna atrakcja dla niego, wiec skupia sie bez wiekszego nadmiaru pracy z Twojej strony. Nad innymi miejscami trzeba sie troche (badz tez i solidnie) napracowac zeby pies zaczal zwracac uwage. Nie zrobi sie tego z dnia na dzien, ale po kilku rygodniach regularnyej pracy powinno zaczac byc widac efekty.

Trzeba zaczac od malych rzeczy i duuuzo je nagradzac. I tylko wtedy prosic o cos kiedy wiesz ze pies to zrobi. Na poczatku bedzie tych momentow niewiele, ale z czasem (o ile dobrze nagradzasz) pies sam sie bedzie napraszal zeby z Toba pracowac.