Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Illy napisał(a):
A ja proszę o wytłumaczenie skrótu TŻ

przed chwilą było wyjasnione
towarzysz życia- mąż, chłopak(rzadziej towarzyszka bo mężczyzn jest stosunkowo mało:))

• Replies 85
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Z tymczasowych jeszcze:
PDT - płatny dom tymczasowy
TS - tymczas, czyli synonim DT

TZ/TŻ oczywiście nie musi odnosić się do mężczyzn, wersja męskoosobowa jest po prostu popularniejsza, bo na Dogo jest jednak więcej babek, ale jak najbardziej można tak powiedzieć o dziewczynie, narzeczonej czy żonie. ;) A kwestia kropki to głównie chyba kwestia niedociśniętego shiftu tudzież pisania bez diakrytów.

Z rasowych przyszło mi jeszcze do głowy:
BPP - berneński pies pasterski
OP - owczarek podhalański
CAO - owczarek środkowoazjatycki (od angielskiej nazwy Central Asian Ovcharka)
WHWT - West Highland White Terrier
SH - siberian husky
AM - Alaskan malamute

Posted (edited)

Do usunięcia.

Edited by Lotty
  • 3 weeks later...
Posted

Skąd właściwie wzięło się określenie kopiowanie jako obcinanie ogonów i uszu psom?

Posted

[quote name='Lotty']Skąd właściwie wzięło się określenie kopiowanie jako obcinanie ogonów i uszu psom?[/QUOTE]

kopiowanie to nie tylko kserowanie czy przegrywanie czegoś, to słowo oznacza również odwzorowywanie, powielanie czegoś - w tym znaczeniu obcinanie uszu czy ogona na ściśle określony sposób można nazwać kopiowaniem, ktoś ustalił jakieś reguły, zasady w tej kwestii a reszta się do nich stosuje: kopiuje sposób cięcia uszu/ogona a skrótowo mówiąc (język potoczny wszystko skraca i upraszcza) kopiuje uszy i ogon...

tak na chłopski rozum polonistki, bo nie chce mi się myszkować w słownikach etymologicznych:eviltong:

ps. moim zdaniem TŻ to najgorszy skrót świata, ma jeszcze mniej wspólnego z miłością i czułością niż konkubina! nazwałabym tak mojego męża tylko po rozwodzie, pisząc o nim w czasie przeszłym... bleee

Posted

Tessi&Tola, dziękuję za wyjaśnienie.:-) Podejrzewałam, że chodziło o coś takiego ( doczytałam, że do kopiowania uszu służyły specjalne zaciski- szablony, inne dla każdej rasy).