Kirinna Posted December 30, 2012 Posted December 30, 2012 Illy napisał(a):A ja proszę o wytłumaczenie skrótu TŻ przed chwilą było wyjasnione towarzysz życia- mąż, chłopak(rzadziej towarzyszka bo mężczyzn jest stosunkowo mało:)) Quote
Illy Posted December 30, 2012 Posted December 30, 2012 Właśnie zauważyłam tamto, tylko myślałam, że chodzi o coś innego- brakowało kropki ;) Dziękuję Quote
Czaki Posted December 31, 2012 Posted December 31, 2012 A czy TŻ odnosi się tylko do mężczyzn, czy można go używać w innych okolicznościach ;) Czy nie przejdzie ?:lol!: Quote
bellatriks Posted December 31, 2012 Posted December 31, 2012 Z tymczasowych jeszcze: PDT - płatny dom tymczasowy TS - tymczas, czyli synonim DT TZ/TŻ oczywiście nie musi odnosić się do mężczyzn, wersja męskoosobowa jest po prostu popularniejsza, bo na Dogo jest jednak więcej babek, ale jak najbardziej można tak powiedzieć o dziewczynie, narzeczonej czy żonie. ;) A kwestia kropki to głównie chyba kwestia niedociśniętego shiftu tudzież pisania bez diakrytów. Z rasowych przyszło mi jeszcze do głowy: BPP - berneński pies pasterski OP - owczarek podhalański CAO - owczarek środkowoazjatycki (od angielskiej nazwy Central Asian Ovcharka) WHWT - West Highland White Terrier SH - siberian husky AM - Alaskan malamute Quote
Guest Lotty Posted January 4, 2013 Posted January 4, 2013 (edited) Do usunięcia. Edited January 4, 2013 by Lotty Quote
anetta Posted January 4, 2013 Posted January 4, 2013 Wiedziałam że gdzieś kiedyś był taki temat :evil_lol: Oto i jest! http://www.dogomania.pl/forum/threads/80576-Słownik-dla-początkujących Dużo tego, miłej lektury :diabloti: Quote
Guest Lotty Posted January 26, 2013 Posted January 26, 2013 Skąd właściwie wzięło się określenie kopiowanie jako obcinanie ogonów i uszu psom? Quote
Tessi&Tola Posted January 30, 2013 Posted January 30, 2013 [quote name='Lotty']Skąd właściwie wzięło się określenie kopiowanie jako obcinanie ogonów i uszu psom?[/QUOTE] kopiowanie to nie tylko kserowanie czy przegrywanie czegoś, to słowo oznacza również odwzorowywanie, powielanie czegoś - w tym znaczeniu obcinanie uszu czy ogona na ściśle określony sposób można nazwać kopiowaniem, ktoś ustalił jakieś reguły, zasady w tej kwestii a reszta się do nich stosuje: kopiuje sposób cięcia uszu/ogona a skrótowo mówiąc (język potoczny wszystko skraca i upraszcza) kopiuje uszy i ogon... tak na chłopski rozum polonistki, bo nie chce mi się myszkować w słownikach etymologicznych:eviltong: ps. moim zdaniem TŻ to najgorszy skrót świata, ma jeszcze mniej wspólnego z miłością i czułością niż konkubina! nazwałabym tak mojego męża tylko po rozwodzie, pisząc o nim w czasie przeszłym... bleee Quote
Guest Lotty Posted January 30, 2013 Posted January 30, 2013 Tessi&Tola, dziękuję za wyjaśnienie.:-) Podejrzewałam, że chodziło o coś takiego ( doczytałam, że do kopiowania uszu służyły specjalne zaciski- szablony, inne dla każdej rasy). Quote
Tessi&Tola Posted January 30, 2013 Posted January 30, 2013 no, szablon służy do zrobienia kopii:lol: zatem wszystko jasne - na coś się jednak te moje studia przydają :eviltong: Quote
Recommended Posts