eria Posted October 10, 2007 Posted October 10, 2007 Polna napisał(a):Po śląsku "bigiel" to wieszak :razz: rację ma :cool3::cool3: SO - sznaucer olbrzym a ja dłuuugi czas nie wiedziałam co to jest TZ a jak się dowiedziałam to zastanawiałam się skąd się to wzięło, dzieki temu wątkowi wiem:lol: zwrot "dogo muli" oznacza baaaaadzo wolne ładowanie się stron, wyskakiwanie okienek 'server busy' itp :roll: kto zaproponuje całe zdanie? pomyslmy :D ' Dogo dziś strasznie muli,więc wracam do TZ i SH który jest u mnie na DT :D (heheh) coby nie odszedł za TM Quote
Akadna Posted October 11, 2007 Posted October 11, 2007 a co znaczy skrót BOB? (coś z wystaw-zawsze zapominam;) ) (aha i jeszcze chyba jest cos takiego jak CWC ale chyba się mylę..a jak nie - to to oznacza?) :???: Quote
jefta Posted October 11, 2007 Posted October 11, 2007 BOB-Best of Breed- Zwycięzca Rasy CWC-certyfikat wystawowego championa (do tytułu championa potrzeba trzech takich CWC) Quote
Akadna Posted October 11, 2007 Posted October 11, 2007 jefta napisał(a):BOB-Best of Breed- Zwycięzca Rasy CWC-certyfikat wystawowego championa (do tytułu championa potrzeba trzech takich CWC) No jasne! Wiedziałam.. Ale mam sklerozę :evil_lol: Dzięki jefta! :) Quote
jefta Posted October 11, 2007 Posted October 11, 2007 Pies Towarzysząco-Tropiący Mistrzostwa Polski Psów Towarzyszących??? Quote
Ewelina22 Posted October 11, 2007 Posted October 11, 2007 Yes, yes, yes!!! Jefta dobrze rozszyfrowala:) Werka, mniej masla... to i sklerozy nie bedzie;) Quote
Akadna Posted October 12, 2007 Posted October 12, 2007 [quote name='Ewelina22']Yes, yes, yes!!! Jefta dobrze rozszyfrowala:) Werka, mniej masla... to i sklerozy nie bedzie;) Już mi to ktoś mówił :cool3: :lol: PS> Chyba Basia2202 :D Quote
Czaki Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 Naszła mnie myśl żeby na dogo utworzyć słowniczek skrótów ras psów. :razz: Bo nowi nie znają języka (tak oczywiście po jakimś czasie się domyślą - tak jak ja :cool3:) i ciężko jest w pełni zrozumieć nasze wpisy. Co wy na to ? :lol: Quote
Guest Lotty Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 (edited) Czaki. Twój pomysł jest dobry, ale czy zdajesz sobie sprawę, ile tego jest? Każda rasa ma co najmniej jedno obiegowe określenie. Im bardziej popularna, tym tych określeń więcej. Weźmy przykład: pekińczyk to po prostu pekin rzadziej pekinek, ale już Siberian Husky to: Siberian/ Syberian, Husky\ Haski, Hasior, Haskacz, Haszczak. Do tego jeszcze literowce typu: CC- Cane Corso, DA- Dog argentyński, ON- Owczarek niemiecki itd. Edited December 29, 2012 by Lotty Quote
Kirinna Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 Lotty napisał(a): Weźmy przykład: pekińczyk to po prostu pekin rzadziej pekinek, ale już Siberian Husky to: Siberian/ Syberian, Husky\ Haski, Hasior, Haskacz, Haszczak. Do tego jeszcze literowce typu: CC- Cane Corso, DA- Dog argentyński, ON- Owczarek niemiecki itd. ja sądze ze chodzi raczej o literowce, bo nawet po części nazwy można się domyślić a po skrócie często nie bc- border collie OH- owczarek holenderski(chyba:) ACD - cattle dog tak na szybko, Quote
Czaki Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 Czaki. Twój pomysł jest dobry, ale czy zdajesz sobie sprawę, ile tego jest? Każda rasa ma co najmniej jedno obiegowe określenie. Im bardziej popularna, tym tych określeń więcej. Weźmy przykład: pekińczyk to po prostu pekin rzadziej pekinek, ale już Siberian Husky to: Siberian/ Syberian, Husky\ Haski, Hasior, Haskacz, Haszczak. Do tego jeszcze literowce typu: CC- Cane Corso, DA- Dog argentyński, ON- Owczarek niemiecki itd. Chodzi mi o literowce :p ja sądze ze chodzi raczej o literowce, bo nawet po części nazwy można się domyślić a po skrócie często nie Dokładnie :cool3: Quote
cień_wiatru Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 (edited) OB- owczarek belgijski AS- Appenzeller Sennenhund Edited December 29, 2012 by cień_wiatru Quote
Guest Lotty Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 (edited) Kirinna napisał(a):ja sądze ze chodzi raczej o literowce, bo nawet po części nazwy można się domyślić a po skrócie często nie. W takim razie dodam jeszcze: SH- Siberian Husky PON- Polski Owczarek Nizinny DON- Długowłosy Owczarek Niemiecki AST- American Staffordshire Terier CTR- Czarny terier ( rosyjski) ST- Spaniel tybetański Też na szybko. Jeśli mi się jeszcze coś przypomni na prewno dopiszę. YT- Yorkshire terier TTB- Terier (y) Typu Bull Edited December 30, 2012 by Lotty Quote
cień_wiatru Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 JRT- Jack Russel Terrier CC- Cane corso (ja spotkalam się z takim skrótem, ale nie jestem pewna czy jest prawidlowy) Quote
engelina_88 Posted December 30, 2012 Posted December 30, 2012 a mnie zawsze zastanawiało, co znaczy TZ ;) Quote
Czekunia Posted December 30, 2012 Posted December 30, 2012 engelina_88 napisał(a):a mnie zawsze zastanawiało, co znaczy TZ ;) Kasiu, Towarzysz Życia;) Quote
Kirinna Posted December 30, 2012 Posted December 30, 2012 pro po TZ i takich dogomaniackich skrótów wiadomo co to jest DS i DT ale są jeszcze jakieś inne nazwy/skróty właśnie związane z pobytem psa mógłby ktoś je wymienić? Quote
engelina_88 Posted December 30, 2012 Posted December 30, 2012 Czekunia napisał(a):Kasiu, Towarzysz Życia;) O to piękne nawet. Dzięki Asiu :) Będę używać. Przypomniał mi się najpiękniejszy z najpiękniejszych: BOS- Biały Owczarek Szwajcarski Quote
Czekunia Posted December 30, 2012 Posted December 30, 2012 Kirinna napisał(a):pro po TZ i takich dogomaniackich skrótów wiadomo co to jest DS i DT ale są jeszcze jakieś inne nazwy/skróty właśnie związane z pobytem psa mógłby ktoś je wymienić? przychodzi mi na myśl jeszcze BDT - bezpłatny dom tymczasowy. Quote
Recommended Posts