Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Polna napisał(a):
Po śląsku "bigiel" to wieszak :razz:

rację ma :cool3::cool3:

SO - sznaucer olbrzym

a ja dłuuugi czas nie wiedziałam co to jest TZ a jak się dowiedziałam to zastanawiałam się skąd się to wzięło, dzieki temu wątkowi wiem:lol:

zwrot "dogo muli" oznacza baaaaadzo wolne ładowanie się stron, wyskakiwanie okienek 'server busy' itp :roll:

kto zaproponuje całe zdanie?

pomyslmy :D

' Dogo dziś strasznie muli,więc wracam do TZ i SH który jest u mnie na DT :D (heheh) coby nie odszedł za TM

• Replies 85
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

jefta napisał(a):
BOB-Best of Breed- Zwycięzca Rasy
CWC-certyfikat wystawowego championa (do tytułu championa potrzeba trzech takich CWC)

No jasne! Wiedziałam.. Ale mam sklerozę :evil_lol: Dzięki jefta! :)

Posted

[quote name='Ewelina22']Yes, yes, yes!!!
Jefta dobrze rozszyfrowala:)
Werka, mniej masla... to i sklerozy nie bedzie;)
Już mi to ktoś mówił :cool3: :lol:

PS> Chyba Basia2202 :D

• 5 years later...
Posted

Naszła mnie myśl żeby na dogo utworzyć słowniczek skrótów ras psów. :razz:
Bo nowi nie znają języka (tak oczywiście po jakimś czasie się domyślą - tak jak ja :cool3:) i ciężko jest w pełni zrozumieć nasze wpisy.
Co wy na to ? :lol:

Posted (edited)

Czaki. Twój pomysł jest dobry, ale czy zdajesz sobie sprawę, ile tego jest? Każda rasa ma co najmniej jedno obiegowe określenie. Im bardziej popularna, tym tych określeń więcej.

Weźmy przykład: pekińczyk to po prostu pekin rzadziej pekinek, ale już Siberian Husky to: Siberian/ Syberian, Husky\ Haski, Hasior, Haskacz, Haszczak. Do tego jeszcze literowce typu: CC- Cane Corso, DA- Dog argentyński, ON- Owczarek niemiecki itd.

Edited by Lotty
Posted

Lotty napisał(a):

Weźmy przykład: pekińczyk to po prostu pekin rzadziej pekinek, ale już Siberian Husky to: Siberian/ Syberian, Husky\ Haski, Hasior, Haskacz, Haszczak. Do tego jeszcze literowce typu: CC- Cane Corso, DA- Dog argentyński, ON- Owczarek niemiecki itd.

ja sądze ze chodzi raczej o literowce, bo nawet po części nazwy można się domyślić a po skrócie często nie

bc- border collie
OH- owczarek holenderski(chyba:)
ACD - cattle dog

tak na szybko,

Posted

Czaki. Twój pomysł jest dobry, ale czy zdajesz sobie sprawę, ile tego jest? Każda rasa ma co najmniej jedno obiegowe określenie. Im bardziej popularna, tym tych określeń więcej.

Chodzi mi o literowce :p

ja sądze ze chodzi raczej o literowce, bo nawet po części nazwy można się domyślić a po skrócie często nie

Dokładnie :cool3:

Posted (edited)

Kirinna napisał(a):
ja sądze ze chodzi raczej o literowce, bo nawet po części nazwy można się domyślić a po skrócie często nie.

W takim razie dodam jeszcze:
SH- Siberian Husky
PON- Polski Owczarek Nizinny
DON- Długowłosy Owczarek Niemiecki
AST- American Staffordshire Terier
CTR- Czarny terier ( rosyjski)
ST- Spaniel tybetański
Też na szybko. Jeśli mi się jeszcze coś przypomni na prewno dopiszę.
YT- Yorkshire terier
TTB- Terier (y) Typu Bull

Edited by Lotty
Posted

pro po TZ i takich dogomaniackich skrótów
wiadomo co to jest DS i DT ale są jeszcze jakieś inne nazwy/skróty właśnie związane z pobytem psa
mógłby ktoś je wymienić?

Posted

Kirinna napisał(a):
pro po TZ i takich dogomaniackich skrótów
wiadomo co to jest DS i DT ale są jeszcze jakieś inne nazwy/skróty właśnie związane z pobytem psa
mógłby ktoś je wymienić?

przychodzi mi na myśl jeszcze BDT - bezpłatny dom tymczasowy.