Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam takie pytanie, co zrobić jeśli pies na ringu zamiast być ''nieruchomym'' w pozie to zaczyna sie wiercić i nie chce być ustawionym? Albo podbiega do innych psów? mm.. od jakiego czasu trzeba zacząć tak porządnie ćwiczyć?

Posted

Co trzeba zrobić??? ĆWICZYĆ!!!
Od kiedy??? Od POCZĄTKU!!!
BArdzo cierpliwie, na początku w krótkich sesjach i często. Jak Ci się uda psa na DOSŁOWNIE chwilę ustawić i będzie nieruchomy odrazu pochwal!!! Potem czas stania wydłużaj, ale stopniowo. Nagradzaj po Każdej zakończonej sesji i najlepiej rub to w kolejności:
-kłus,
-postawa,
-pokazywanie ząbków.
To sprawi, że z czasem nauczy się, co po czym następuje i gdy się zatrzymasz z kłusa, to sam się ustawi, (nie idealnie oczywiście, ale będzie przynajmniej stał nieruchomo:eviltong:).
Powodzenia i pamiętaj o CIERPLIWOŚCI!!!

Posted

A co do podbiegania do innych psów...
Najpierw ćwicz samotnie, w jakimś spokojnym miejcu, puźniej znajdź sobie trudniejsze, a najlepiej, żebyś znalazł sobie pomocnika, który z innym psem, będzie ćwiczył razem z Tobą, na początku daleko, a potem będzie się przybliżał.

Posted

10 sekund to w brew pozorom na początku dużo:cool3:

Chwalić, ale jak ty pozwolisz psu się wyluzować po 10 sekundach, a nie jak on o tym zdecyduje, bo wtedy będzie przerywał postawę , kiedy chce:) Na pierwszy raz możesz przerwać po 10, a potem wydłużać w miarę postępów...

Posted

Dzięki naprawdę :D A ringówka słyszałam w kolorze psa? Dlaczego? Jak będzie czarna do westa to.. źle? mm.. a jaka grubość? Sorka za te pytania ale jestem mmm.. jasno zielona z tego

Posted

Ringówka ma być niewidoczna ;) Czarna optycznie skraca szyje białego psa :) NO i 10 sekund to BARDZO duzo ;) My zaczynalismy od max 2 sekund i chwalenie :) Wszystko da sie wyuczyc, a dla pocieszenie dodam, ze Raven normalnie to skacze po kaaaaaazdym psie, ciagnie jak diabeł i przymila się do wszystkich, ale jak jest na ringówce i wchodzi na ring to poprostu anioł i ani myśli do psów ciągnąc czy jakies wybryki odstawiac ;) ;)

Posted

Ja ucząc Grama zarówno stania jak i kłusu miałam problem. Otóż pies, jeżeli już stał, rozglądał się na wszystkie strony, wąchał mnie, próbował dostać sie do smakołyka w ręce, wiercił się niemiłosiernie. Przy kłusie niby biegł ale wąchając trawę. Jak pociągnęłam mu głowę ringówką w górę to nic nie dawało, tylko się dusił. Rozwiązaniem problemu było nauczenie go patrzenia się na rękę ze smakołykiem w zamian za nagrodę, w obojętnie jakiej pozycji, wszędzie gdzie się dało. Na początku było to 2s (jak już ktoś wspominał), z czasem mógł patrzeć na samkołyk parę minut i nic go nie ruszało. Myślę, że właśnie od tego naukę najlepiej zacząć- po pierwsze, jeżeli pies jest pojętny szybciej nauczy się stać w pozie(bo przecież musi mieć odpowiednio wyciągniętą głowę), jak i biegać nie obwą****ąc trawy. (Gramowi z 2s na minutę, nawet półtorej zajęło to 15 min).

Teraz żałuję że tak nie zaczęłam bo obyło by się bez niepotrzebnego denerwowania się :P

Może ktoś coś z tego zrozumie i, chociaż trochę, pomogłam :diabloti:

Pozdrawiam, Martyna

• 2 weeks later...
Posted

Talagia napisał(a):
i wchodzi na ring to poprostu anioł i ani myśli do psów ciągnąc czy jakies wybryki odstawiac ;) ;)

No właśnie:loveu: Anioł ! :loveu::loveu:

Ja moją Niunie jakieś pół roku uczyłam.. codzień ćwiczyłam przy czesaniu kilka sekund stanie nieruchomo i co? - efekt super :lol: mysle ze cierpliwość wax jest bardzo wazna :cool3:

Powodzenia ;)

Posted

Dziękuje bardzo za odpowiedzi ;) Ja niestety nie umiem być cierpliwa :shake: Ale jakoś sobie poradzimy. Mamy zamiar wystawiać pieska do klasy szczeniąt, myślicie że taki mały szczeniak się nie przestraszy? I jeżeli będę uczyła go od początku to z nauką wyrobię się na czas :eviltong:?

Posted

A ja jeszcze nie mam :cool3: Dopiero w grudniu do nas przyjeżdża :cool3: A planować to ja lubię, mam nawet plany na przyszłość :cool3: Dzięki wam wszystkim za pomoc, aa jeszcze jedno ile kosztuje wyrobienie rodowodu :razz: ?

Posted

Super ! :loveu: A skąd bierzecie malucha? :razz:
Dostaniesz ze szczeniaczkiem metryczkę z ktorą trzeba iść do związku, pani skasuje Cię na 125 pln (przynajmniej ja tak mialam..) - wyrobienie rodowodu, zapisanie sie do zwiazku + skladka za bierzący rok. Więc wyrabiaj rodowód w styczniu, nie ma co płacic w grudniu za 2007 :eviltong:

• 1 month later...