Waxy Posted September 11, 2007 Posted September 11, 2007 Mam takie pytanie, co zrobić jeśli pies na ringu zamiast być ''nieruchomym'' w pozie to zaczyna sie wiercić i nie chce być ustawionym? Albo podbiega do innych psów? mm.. od jakiego czasu trzeba zacząć tak porządnie ćwiczyć? Quote
Ania z Petitką Posted September 12, 2007 Posted September 12, 2007 Co trzeba zrobić??? ĆWICZYĆ!!! Od kiedy??? Od POCZĄTKU!!! BArdzo cierpliwie, na początku w krótkich sesjach i często. Jak Ci się uda psa na DOSŁOWNIE chwilę ustawić i będzie nieruchomy odrazu pochwal!!! Potem czas stania wydłużaj, ale stopniowo. Nagradzaj po Każdej zakończonej sesji i najlepiej rub to w kolejności: -kłus, -postawa, -pokazywanie ząbków. To sprawi, że z czasem nauczy się, co po czym następuje i gdy się zatrzymasz z kłusa, to sam się ustawi, (nie idealnie oczywiście, ale będzie przynajmniej stał nieruchomo:eviltong:). Powodzenia i pamiętaj o CIERPLIWOŚCI!!! Quote
Ania z Petitką Posted September 12, 2007 Posted September 12, 2007 A co do podbiegania do innych psów... Najpierw ćwicz samotnie, w jakimś spokojnym miejcu, puźniej znajdź sobie trudniejsze, a najlepiej, żebyś znalazł sobie pomocnika, który z innym psem, będzie ćwiczył razem z Tobą, na początku daleko, a potem będzie się przybliżał. Quote
Waxy Posted September 12, 2007 Author Posted September 12, 2007 Fajnie dzięki za rady :razz: mm.. ale jak ustoi nawet na 10 sekund nieruchomo to nawet za to pochwalić? Rany :D Dzięki piękne! Quote
Ania z Petitką Posted September 12, 2007 Posted September 12, 2007 10 sekund to w brew pozorom na początku dużo:cool3: Chwalić, ale jak ty pozwolisz psu się wyluzować po 10 sekundach, a nie jak on o tym zdecyduje, bo wtedy będzie przerywał postawę , kiedy chce:) Na pierwszy raz możesz przerwać po 10, a potem wydłużać w miarę postępów... Quote
Waxy Posted September 12, 2007 Author Posted September 12, 2007 Dzięki naprawdę :D A ringówka słyszałam w kolorze psa? Dlaczego? Jak będzie czarna do westa to.. źle? mm.. a jaka grubość? Sorka za te pytania ale jestem mmm.. jasno zielona z tego Quote
Talagia Posted September 12, 2007 Posted September 12, 2007 Ringówka ma być niewidoczna ;) Czarna optycznie skraca szyje białego psa :) NO i 10 sekund to BARDZO duzo ;) My zaczynalismy od max 2 sekund i chwalenie :) Wszystko da sie wyuczyc, a dla pocieszenie dodam, ze Raven normalnie to skacze po kaaaaaazdym psie, ciagnie jak diabeł i przymila się do wszystkich, ale jak jest na ringówce i wchodzi na ring to poprostu anioł i ani myśli do psów ciągnąc czy jakies wybryki odstawiac ;) ;) Quote
jefta Posted September 12, 2007 Posted September 12, 2007 http://www.youtube.com/watch?v=G8rPm1sDczo mój sposób na naukę nieruchomości (duży skrót). Nieruchomości i spokoju przy przestawianiu łap uczę niezależnie od postawy. Quote
Coyote Ugly FCI Posted September 12, 2007 Posted September 12, 2007 jefta napisał(a):http://www.youtube.com/watch?v=G8rPm1sDczo mój sposób na naukę nieruchomości (duży skrót). Nieruchomości i spokoju przy przestawianiu łap uczę niezależnie od postawy. rewelacja chcesz mojego łabuza może pouczyć choc troszkę :evil_lol::evil_lol::evil_lol: Quote
Waxy Posted September 13, 2007 Author Posted September 13, 2007 Fakt rewelacja! dzięki wam za wielką pomoc ;) Quote
Unbelievable Posted September 15, 2007 Posted September 15, 2007 Ja ucząc Grama zarówno stania jak i kłusu miałam problem. Otóż pies, jeżeli już stał, rozglądał się na wszystkie strony, wąchał mnie, próbował dostać sie do smakołyka w ręce, wiercił się niemiłosiernie. Przy kłusie niby biegł ale wąchając trawę. Jak pociągnęłam mu głowę ringówką w górę to nic nie dawało, tylko się dusił. Rozwiązaniem problemu było nauczenie go patrzenia się na rękę ze smakołykiem w zamian za nagrodę, w obojętnie jakiej pozycji, wszędzie gdzie się dało. Na początku było to 2s (jak już ktoś wspominał), z czasem mógł patrzeć na samkołyk parę minut i nic go nie ruszało. Myślę, że właśnie od tego naukę najlepiej zacząć- po pierwsze, jeżeli pies jest pojętny szybciej nauczy się stać w pozie(bo przecież musi mieć odpowiednio wyciągniętą głowę), jak i biegać nie obwą****ąc trawy. (Gramowi z 2s na minutę, nawet półtorej zajęło to 15 min). Teraz żałuję że tak nie zaczęłam bo obyło by się bez niepotrzebnego denerwowania się :P Może ktoś coś z tego zrozumie i, chociaż trochę, pomogłam :diabloti: Pozdrawiam, Martyna Quote
Goldenka 02 Posted September 18, 2007 Posted September 18, 2007 na pewno wszyscy zrozumieją ;) bardzo ciekawa metoda :) Quote
Seterka93 Posted September 28, 2007 Posted September 28, 2007 Talagia napisał(a): i wchodzi na ring to poprostu anioł i ani myśli do psów ciągnąc czy jakies wybryki odstawiac ;) ;) No właśnie:loveu: Anioł ! :loveu::loveu: Ja moją Niunie jakieś pół roku uczyłam.. codzień ćwiczyłam przy czesaniu kilka sekund stanie nieruchomo i co? - efekt super :lol: mysle ze cierpliwość wax jest bardzo wazna :cool3: Powodzenia ;) Quote
Waxy Posted September 28, 2007 Author Posted September 28, 2007 Dziękuje bardzo za odpowiedzi ;) Ja niestety nie umiem być cierpliwa :shake: Ale jakoś sobie poradzimy. Mamy zamiar wystawiać pieska do klasy szczeniąt, myślicie że taki mały szczeniak się nie przestraszy? I jeżeli będę uczyła go od początku to z nauką wyrobię się na czas :eviltong:? Quote
Goldenka 02 Posted September 28, 2007 Posted September 28, 2007 myśle ze nie (w końcu po coś jest klasa szczeniąt i wiele osob w niej wystawia) Quote
Bzikowa Posted September 29, 2007 Posted September 29, 2007 Waxy, masz już wesciakowego szczeniorka w domu, że takie plany robisz ? :cool3: Co się nie chwalisz? :cool3: Quote
Waxy Posted September 30, 2007 Author Posted September 30, 2007 A ja jeszcze nie mam :cool3: Dopiero w grudniu do nas przyjeżdża :cool3: A planować to ja lubię, mam nawet plany na przyszłość :cool3: Dzięki wam wszystkim za pomoc, aa jeszcze jedno ile kosztuje wyrobienie rodowodu :razz: ? Quote
Bzikowa Posted September 30, 2007 Posted September 30, 2007 Super ! :loveu: A skąd bierzecie malucha? :razz: Dostaniesz ze szczeniaczkiem metryczkę z ktorą trzeba iść do związku, pani skasuje Cię na 125 pln (przynajmniej ja tak mialam..) - wyrobienie rodowodu, zapisanie sie do zwiazku + skladka za bierzący rok. Więc wyrabiaj rodowód w styczniu, nie ma co płacic w grudniu za 2007 :eviltong: Quote
Waxy Posted October 1, 2007 Author Posted October 1, 2007 Dzięki za odpowiedź :D A Aniu z Jarwika, Jarwika :cool3: Quote
Bzikowa Posted October 1, 2007 Posted October 1, 2007 Jarwik jest super ;) No to czekamy na przybycie nowego westikowego maleństwa (jeszcze kilka miesięcy..), ale pamiętaj, zeby wkleic foty i napisać wszysciutko na www.westie.net :loveu: Chłopiec czy dziewczynka? Quote
Waxy Posted October 1, 2007 Author Posted October 1, 2007 Jakie kilka!? W grudniu! :D! Albo pokryje albo.. się urodzą nie wiem. Jasne że napisze, jasne :D Quote
Bzikowa Posted December 1, 2007 Posted December 1, 2007 Waxy, i co? Bierzesz westucha od Jarwika? Mamy grudzień :razz: Jak tak to szybko właź na westie.net.pl i się chwal przybytkiem! :loveu: Quote
Kaya Posted December 1, 2007 Posted December 1, 2007 Z tego co wiem to go bierze na wiosne :cool3: Quote
Bzikowa Posted December 1, 2007 Posted December 1, 2007 kilka miesięcy temu pisała, że w grudniu :mad: :razz: dostaję sprzeczne informacje :eviltong: Quote
Kaya Posted December 2, 2007 Posted December 2, 2007 A więc już czekają na cieczke u suki i będą kryć :razz: Quote
Recommended Posts