Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 3 weeks later...
Posted

fajne zdjęcia, no i te kolory, widać majówka z pogodą się udała, bo my też byliśmy ale szału nie było padało codziennie po trochu.....
a teraz chyba najładniejsze jak dola mnie zdjęcia Lajli portreciki nad morzem cudo :)

może przyjedziesz odwiedzić do schronu naszego wielkopsa Harrego? też cudo!

Posted

[quote name='Habibi']noooo pięknie szaleją, ale tego ze byli i nie odwiedzili nie wybacze ;)
no... niniejszym czuję się zaproszona i następnym razem się nie opędzisz :P

[quote name='furciaczek']
Widze udala sie wycieczka:loveu::loveu:
było wspaniale...
spokój, cisza, lenistwo
i - co niezwykłe - tylko 1 dzień był deszczowy a tak cieszyliśmy sie słońcem! ...i zimnem ;-)

[quote name='snuszkak']fajne zdjęcia, no i te kolory
dzieki dzięki!
A ten psiak - ma swój wątek?? Co to za jeden?

Ja ostatnio trochę mniej czasu na net, nie śledzę więc uważnie co sie dzieje...

Jeszcze kilka ujęć moich najmilszych :)

Posted

A oto powód mojego permanentnego braku czasu.
Powód jest spory - waży jakies 500kg, jest spełnieniem moich marzeń, ma wielki temperament zouzowaty i ma na imię Mona.
A oto i Ona :)

Moja koninka, najmojsza, jedyna i pierwsza osobista! :D

Posted

Witaj zaba14 :)
Od tylu lat na jednym forum i dopeiro pierwsze spotkanie?oj-oj :)

snuszkak - jest proporcjonalna, długonoga i wysoka.
No ale charakter ma wielce gorący... cóż, się angloaraba zachciało się ma :)
Lecę wielkopsa oglądać...

Posted

lubie wysokie :p
chętnie kiedyś podjadę zobaczyć to cacko :) a koń charakter musi mieć, bo inaczej nie ma tyle radości (owszem czasem złości i łez ale radości również!)

Posted

Możesz się czuć zaproszona :)
Oj dzięki za te słowa, mona jest mądrą kobyłką ale to jej pierwsza zmiana miejsca i na razie dość mocno panikuje - czekam aż się przełamie i zaczniemy robić postępy.

Posted

Misia Monisia:

Robi postępy.
Powoli zaaklimatyzowała się w nowym miejscu, chodzi juz na pastwisko z całym stadem. Zaczęłyśmy też prace na lonży plus spacery w ręku, jeśli wykonamy plan - za jakieś 2 tygodnie zacznę wsiadać... oj, oby mnie nie połamała na początek.
No i na kliker super reaguje bo zżarta z niej bestyjka - za kawałek marchewki potrafi dać z siebie wiele :lol:

Posted

Dzięki Habibi.
Powoli się do siebie przyzwyczajamy: Monia do mnie i, nie będę ściemniać, ja do Moni. Jakieś takie to moje serducho jest, że nie od razu się angażuje tylko stopniowo... ale ten proces trwa i myślę, że nasze wzajemne relacje z dnia na dzień będą lepsze i głębsze :)

Powoli też przeprowadzamy etap tzw. zajeżdżania - ściśle wg. wskazówek i systemu mojego przyjaciela z dawnych lat a w 100% opartego na przepisie zajeżdżania koni w polskiej kawalerii. Dla zainteresowanych zamieszczam link do blogu opisującego krok po kroku jak będę z koniem pracować. Co prawda nie będę aż tak systematyczna ale... to dlatego, ze nie będe u konia 6 dni w tygodniu. Tylko maksymalnie 5 :D
Teraz jesteśmy na etapie lonży w ogłowiu. dzisiaj nota bene był pierwszy raz z ogłowiem - i poszło nadzwyczaj gładko. Co prawda potem już gorzej - bo zamiast 4x5 minut kłusa było z 20 minut galopu :/ ale Monia była nie do zatrzymania... cóż gorrrrącokrwista z niej dziewczyna.
Pracujemy też nad podawaniem nóżek gdyż stanowi to niejaki problem.
A spacery w ręku stały się już przyjemnością!

Posted

Z takim Treneiro jak ten mój... sukces murowany ;-)
A co mnie cieszy niezmiernie Monia bardzo spokojnie i przyjaźnie odnosi sie do czipsów. Nawet jak Lalunia jej po tylne (!!!) nogi wlazła to sie konina bardzo starała żeby czasem nie nadepnąć. Oczywiście Layla nie zauważyła... :/

A za to ze stajennymi psami gorzej - urazu do Laluni nabrały (2 sunie ONkowate) i ostatnio ja dziabnęły więc ma Lalunia znowu wielka gulę i ropę i zastrzyki... :shake:

Posted

Przeczytałam i powiem, że nawet nie wiedziałam że to sposób kawalerski a w zasadzie w taki sam zajeżdżałam nasze 2 kobyłki i kuca, z tym że praca na lonży była troszkę dłuższa a już z siodłem etap samego wsiadania trwał 2 dni i jazda już była w sumie trochę mnie gonili z czasem ale sposoby to są fajne koń ma czas na oswojenie się z każdym elementem.
Z zaproszenia oczywiście skorzystam za czas jakiś bo jestem w trakcie sesji :) a czy zajeżdzanie też będziesz robić z klikerem, bo tego ciekawa jestem i generalnie chciałabym zobaczyć taką pracę :) będzie zuch dziewczyna zobaczysz, a dla Laluni głaski.. biedna

Posted

snuszkak napisał(a):
w sumie trochę mnie gonili z czasem

no i w tym najczęściej tkwi problem
ale my mamy czas - mnóstwo czasu :D i wszystko będzie przebiegać w takim tempie jakiego będziemy potrzebowały, i Mona i ja
bo to pierwszy koń, którego zajeżdżam od zera
jeździłam na młodych i niedoświadczonych koniach ale nie aż tak ;-)

snuszkak napisał(a):
ale sposoby to są fajne koń ma czas na oswojenie się z każdym elementem

Dokładnie.
Nie ma zaskoczeń, niepewności, rzutów na głęboką wodę. A koń staje się niezwykle pewny siebie i ma zaufanie do jeźdźca. Przynajmniej tak widzę u mojego znajomego i mam nadzieję, że z nami będzie podobnie.

snuszkak napisał(a):
a dla Laluni głaski.. biedna

Była wczoraj u naszej wetki i została porozcinana i zadrenowana. Teraz przynajmniej syf ma jak wyciekać ale i tak źle to wyglada... mimo, ze lalce humor dopisuje to mam wrażenie, ze fizycznie znosi to nie za dobrze :(

Posted

Dren już wyjęty, Lalce powoli wraca uroda ;-)
Dzisiaj ostatnia tabletka antybiotyku i ju-hu!

A oto nowe znajomości Mroka :)
Pies do-konny się z niego zrobił :)
Z Babcią-Dzieweczką, rekordzistką 30letnią :o

Z Kresem.

No i z Mona ma się rozumieć :)