Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='swan']normalnie jestem :loveu::loveu::loveu:
dziękować dziękować dziękować :Rose:

[quote name='Marta i Wika']Ale Corin jest... inna :crazyeye: ;)
Od Abisi?
Bardzo.
Zupełnie z innej bajki.
I to zarówno z wyglądu jak i charakteru: Corin jest żywa, szybka (dużo szybsza od Figi), zwinna, chyba nigdy się nie męczy ale też i jest dość zadziorna w stosunku do psów. Przy naszych spotkaniach musimy bardzo uważać. A i tak na dzień dobry prawie zawsze uda się jej założyć Figuni "trzymanie"... na szczęście Figa uważa, ze to świetna zabawa :roll: :p
... no i potem jest już zabawa.

W zeszły weekend byłyśmy z Kasią i Corin nad jeziorkiem.
Dopiero teraz miałam czas poprzeglądać fotki... aa oto kilka z nich :-)

Powiązali psy do drzew...

...no to się Figa zawiązała w kokardkę :p

Portretowo Corinowo:

Portretowo Abisiowo:

Nuuudy... to se zjem patyka, a co.

Posted

ale rewelacja te zdjęcia zabaw i te loty w wodę:loveu:

może moje też zaczną się taplać w wodzie, jak się nauczyą aportować:razz:

Posted

PaulinaT napisał(a):
Corin jest żywa, szybka (dużo szybsza od Figi), zwinna, chyba nigdy się nie męczy ale też i jest dość zadziorna w stosunku do psów. Przy naszych spotkaniach musimy bardzo uważać. A i tak na dzień dobry prawie zawsze uda się jej założyć Figuni "trzymanie"... na szczęście Figa uważa, ze to świetna zabawa :roll: :p

Oj, to nie dla Wiki towarzystwo :shake:
Wika nie uważa takich rzeczy za zabawę, tylko za zamach na godność osobistą i ciężką obrazę świętości ;)

A jak zmusiłaś szarpeja do pływania? Wrzuciwszy? ;)

Posted

Marta i Wika napisał(a):
Wrzuciwszy? ;)

wciągnąwszy :cool3:
ale na swoje usprawiedliwienie mam, że bez tej kąpieli chłodzącej pewnie by padło mi to zwierze z przegrzania... a tak - luz bluz ;-)

Myślę, ze Wika nie wytrzymałaby towarzystwa Corinki... :siara:

Posted

helo. te zdjęcia w locie do wody bardzo fajne są.

ale widziałam wczoraj psa. otóż psa na kolczatce prowadził opalony dresiarz i pies ten robił chyba za amstaffffa albo pitbullllla. Wygladał jak złożony z kilku psów, tak mniej więcej: umaszczenie jak Cola, figura Figi, na tym osadzony nieproporcjonalnie wielki łeb w kształcie przypominający głowę doga, z kopiowanymi uszami w ksztacie dwóch żagli. pan był dumny a obok niego kroczyła równie szczęśliwa pani z dziwnym yorkiem..:diabloti:

Posted

Hahahaha ta Corin jak Żaba - staranować, wywalić i podeptać :diabloti: Chwyty tysz umie zakładać :p i największą przyjemność czerpie jeśli spotka "rywala" preferującego taką właśnie zabawę :diabloti: i absolutnie nie wykazuje wtedy agresji, nawet wściekłą spienioną astkę potraktowała - "ale fajnie, najpierw się nie chciała bawić, ale teraz mnie goni! Ale frajda! W nooogiii!" :megagrin::megagrin::megagrin:

Posted

Już piszę.
Od czego by tu zacząć... pewnie najlepiej od początku.

Od samiutkiego początku Figa była moją ulubienicą.
Gdy pojechałyśmy z supergogą do schronu "zobaczyć" podrzucone szczeniaki - a było ich wtedy w jednym boksie 10, wszystkie czarne i było już ciemno :cool3: ona od razu rzuciła mi się w oczy. Była najchudsza, najbardziej wygięta i ogólnie najbiedniejsza.
Dostała u wetki białą "obróżkę" z bandaża ale tak naprawdę ona jedna jej nie potrzebowała bo nie miałam problemu z odróżnieniem jej od sióstr, mimo, że teoretycznie niczym się nie różniła od nich.
Dostała też specjalne imię - Figa - rodowodowe imię mojej szarpejki, Laluni.
Już wtedy marzyłam sobie cicho, że ją zostawię u siebie...
I tak mijały tygodnie, kolejne suczki trafiały do domów, niektóre wracały z nieudanej adopcji (Colinda) a Figa cały czas była nawet nie wystawiona...

W końcu ogłosiłam, że zostaje.
Oj nasłuchałam się.
Od wszystkich.
Od rodziny, znajomych - jednak ślepa i głucha na wszelkie rozsądne argumenty trwałam przy swoim. No uparta jak osioł.
W tym czasie Figa z niegrzecznego szczeniaka zrobiła się fajnym i grzecznym psiakiem.
Tak tak GRZECZNYM - mimo, ze w porównaniu z molosami była wulkanem destruktywnej energii :eviltong:
Przybiegała na zawołanie, chodziła przy nodze, nauczyła się zostawać w kennel klatce. Jak szła na spacer sama nie wdawała się w żadne pyskówki z psami - jak szła na spacer grupowy to i owszem :lol:

Moja kochana mała szczurka.
Jeździła na molosowe wyjazdy, chodziła na molosowe spacery...

Zawsze było jej pełno i zawsze chciała sie głaskać.

Wg sąsiadki mojej - najbardziej była do mnie przywiązana, bardziej od Abu i Laluni...

I wszystko było niby super.
Tylko pojawiło się kilka przeszkód.

Pierwsza z nich to moja nowa - po 6-ciu latach inna - praca. Związana z wyjazdami na szkolenia, egzaminy, zjazdy, cyklówki.
Musiałam wtedy rozparcelowywać psy - Figa raz została na tydzień u petsitterki, raz u mojego... ekhem TZta. :oops:
Abi i Lalunia trafiały zawsze do mamy, bo są niekłopotliwe, nie niszczące, nie kopiące i nie podkopują się pod płotem.
Niestety wszystko to robi Figa więc zostawianie jej u mamy wiąże się z ryzykiem, że coś zbroi lub... wydostanie się poza teren co jest ekstremalnie niebezpieczne ze względu na bardzo ruchliwą drogę.
Raz ją ściągałam ze spacerku po drugiej stronie ulicy.... :wallbash:

Druga z przeszkód to "drobna" zmiana planów życiowych...

Po licznych rozmowach, tygodniach dojrzewania do decyzji i wielu bezsennych nocach poprosiłam znajomą o ogłoszenie w prasie.
Oczywiście miałam nadzieję, że nikt się nie zgłosi. W końcu Cola siostra Figi, była ogłaszana ponad pół roku z marnym skutkiem.

No - Figa nie.

Zgłosiły się 4 rodziny: z Rybnika, z Gdańska, z Łodzi i ze Szczecina.

Rybnik i Łódź się jakoś wykruszyły.

Gdańsk sprawdziła kochana samoglow i zdecydowałam że Figi tam nie dam - zbyt mi ta rodzina i ogólna sytuacja przypominały nieudaną adopcję Coli.

Został Szczecin.
Zapakowałyśmy się więc z mamą w sobotę do auta i pojechałyśmy, biorąc pod uwagę, że możemy wracać w niezmienionym składzie.

Cóż mogę powiedzieć.
Nie było się do czego przyczepić.
Ludzie prości i niezbyt bogaci ale przesympatyczni, życzliwi. Figa ich z miejsca polubiła.
4 dorosłe osoby i cały czas ktoś jest w domu - nie ma więc ryzyka, że mała coś narozrabia.
Do tego teren ogrodzony wokół bloku i blisko do ładnych terenów spacerowych.
I kotka w domu do towarzystwa.
Jak byłyśmy na miejscu dzwoniły telefony a nowa Pańcia Figi opowiadała jakiego mają ślicznego pieska...

No i Figa tam została.
A my wróciłyśmy...

Do wieczora podobno warczała i nie chciała dać się pogłaskać, jednak kolację zjadła i w łóżku pod kołdrą spała :roll:
Na spacer też poszła i już na drugi dzień było ok.
Jak dzwonię to słyszę jaka to Figa jest kochana... i że suchego nie chce tylko podroby z kaszą... :cool1:

Myślę więc że wszystkim nam wyszło to na dobre.
Ja mam więcej czasu który mogę poświęcić Abisi i Laluni, Figa ma cztery osoby tylko dla siebie... no i dla kici ale chyba jakoś się podzielą ;-)

Cały czas przekonuję siebie, że to że tak długo była u mnie nie okazało się z krzywdą dla niej.
Ale dzięki temu wydałam psa, który jest odchowany, wychowany, zsocjalizowany, wysterylizowany i któremu mogłam lepiej dobrać ludzi bo wiedziałam wszystko o jej charakterze.

Mam nadzieję, że się nie pomyliłam...

Chyba w te wakacje będę musiała pojechać na weekend do Międzyzdrojów i po drodze wstąpić na kawkę.
Do Figuni ;-)

Posted

Zrobiłaś dobrze :razz: Powiem Ci że nawet wzorowo ;)
Jeżeli masz okazję to odwiedzaj ją i poproś aby Ci zdjęcia przysyłali :cool3: Bądź z nimi w stałym kontakcie (o ile nie jesteś już). Na pewno wiedząc co się u niej dzieje będziesz spokojniejsza i będziesz pewna że trafiła tam gdzie miała :)

Posted

Według mnie również właściwie postąpiłaś. Pies skoro trafił w dobre ręce, szybko się przyzwyczai i tam teraz będzie jej dom. Odwiedzaj ją i się orientuj w sytuacji, to będziesz spokojniejsza jej dalszego losu :p

Posted

Camara napisał(a):
Paulina, czasem rozsądek musi brać górę. Serce się poskleja...

no.
ze tak mądrze powtórzę za koleżanką Camarą.

wiesz, z psami tak jak z ludźmi -
...jeśli życie pisze inne scenariusze - trzeba w pewnym momencie pozwolić komuś odejść... ;)

Posted

Oj pisze scenariusze.
A pomysłowe jest - to życie - jak cholera.
By je cholera :mad:

Scenariusz pierwszy.
Szarik nam zachorował.
Na epilepsję.
W przeciągu miesiąca miał 3 ataki, z czego 2 bardzo silne jednego wieczoru.
Silne - czyli z utratą przytomności i trwające ponad 2 minuty.
Wg weterynarza takie ataki są w jego wieku bardzo niebezpieczne od razu więc przeszedł na leki.
No ale nie wiadomo czy to od tych leków czy od upałów - bardzo podupadł na nogach, potyka się o te swoje 4 łapy, czasem ni z tego ni z owego przysiada bo ustać nie może, na kaflach w kuchni się rozjeżdżają mu te tylne girki...

Tu nasz senior w doborowym suczym towarzystwie grzeje kości na tarasie.

Szarpejowi też się przysnęło.

Natomiast Bari preferuje piaseczek :p

Posted

Scenariusz drugi.
Sobota późny wieczór (jakoś tak przed 23 było).
Wróciłyśmy z mamą ze spaceru - wszystkie pinć psów w aucie, 4 w miejscu gdzie a normalnych autach są tylne kanapy ;-) a Lalunia na kolankach pasażera :roll:
Zaparkowałam wzdłuż bramy.
Wysiadam.
Biorę Lalunię.
Wysiada mama.
Za mamą w sposób pozostający poza kontrolą wyskakuje Milka.
Nadjeżdża bardzo szybkie auto.

"Milkaaaa" - sią drę.

"Milkaaaa" mama się drze.

Łubudu.

Auto nie przyhamowawszy pojechało.

Na ulicy pozostała wyjąca Milka...

I my dwie, zaryczane...

Potem wszystko potoczyło się błyskawicznie.

Psy za bamę, mama z Milką do auta, w 6 minut byłyśy w Poznaniu w całodobowej lecznicy - z którą mam najgorsze skojarzenia, już dwa psyz wypadku które tam zawiozłam nie żyją.

A tam sajgon.
1 młody wet i 2 psy (dobek i ONek) walczące o życie ze skrętami żołądków...

Wet rzucił okiem na Milkę i kazał czekać.

Czekamy.

Czekamy.

Czekamy.

Milka zachowuje się zupełnie normalnie...

Nadszedł czas badania...

Milce nie jest nic, dokładnie nic.
Dostała tylko metacam i coś tam jeszcze i wróciłyśmy do domu...
Fuksiara jedna.
I my też...

Posted

Camara napisał(a):
Paulina, czy Szarik ma chorą wątrobę?

Badania krwi miał robione w zeszłym roku.
Wszystkie parametry były w normie.

Prawdę powiedziawszy myślałam, ze porobi jeszcze jakieś badania.
Ale pozostał przy oględzinach plus wywiad szczegółowy.

Wet tylko się dopatrzył blizny na rogówce której nie było w zeszłym roku (jeden wet ma go pod opieką od początku - czyli już 2 lata). Nie wiadomo skąd się wzięła.