Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='QQk']Hej!
http://lh6.ggpht.com/_oHuqh2PJuJM/S60yQIPsqUI/AAAAAAAADIk/tEV1zDj1mnU/P1340723.JPG - tak go uchwyciłaś, że wygląda jak kangur ;)
http://lh6.ggpht.com/_oHuqh2PJuJM/S60yxU-7jOI/AAAAAAAADJk/buTpiJnKz8M/P1340808.JPG - no, no, miseczka od Berghofa :))

Czasem myślę że to kangur nie pies, on tak dziwacznie skacze :)
A miseczka bez przesady , aż tak dobrze to te moje pchlarze nie mają ;)

[quote name='anciaahk']Bazyl jak prawdziwy gigant:).

Rośnie rośnie, jutro idziemy się szczepić więc będzie oficjalne ważenie , ciekawe kiedy Bianę przerośnie :)

[quote name='anetta']Ależ on już duzi :loveu:
I bałagan ma na głowie.

I w głowie tyż ... ;)

[quote name='*zaba*']Piekne, piekne zdjecia!
Bianeczka slodziutka, Bazyl i te jego uchii hihi. Juz duzy jest, ciekawe jaki bedzie.
Ehhh zazdraszczam...Buuu. Ja nie moge TZ-a namowic na drugiego psa. To niesprawiedliwe, ze czlek jest od kogos zalezny...

Żabciu kochana , ja też nie mogłam taty namówić od 30 lat na drugiego psa aż w końcu niebiosa się nade mną zlitowały i wprost z nieba spadł mi Bazyl z ADHD, nie w moim typie( ani kudłaty ani rudy , ani z kitą ogonkową i duży ) ;) na szczęście już tak strasznie nie rośnie ale na pewno będzie większy od Bianki .
Doczekasz się swojego szczeniorka zobaczysz :)

Zdjęć nie ma bo spacery od wczoraj edukacyjne, osobno Biana - poprawiamy relację z pancią bo suka robi się coraz bardziej zazdrosna i obrażona :( osobno Bazyl - wchodzimy w tłum ludzi i huku miejskiego bo psisko odważne tylko w domu , na spacerach boi się ludzi i innych psów - nie tak jak Biana na szczęście ale musimy reagować od razu żeby choć jeden pies dał się między ludzi zabierać :)

Mam pytanie do Was mądrych -
czy wtrącać się miedzy psiska jak ustawiają sobie hierarchię i zęby idą w ruch ?
Np ostatnio Biana przestała tolerować wyjadanie jej z pyska żarcia i rzuciła się na Bazyla z zębiskami, młody się darł jak oszalały a ona nie bardzo reagowała na jego wrzaski tylko kłapała zębami , Bazyl z kolei oprócz wycia niewiele sobie z tego kłapania robił choć chyba oberwał trochę .
Nie wtrąciłam się i nie wiem czy dobrze ? Mam ich rozdzielać czy do pierwszej krwi czekać ;) ?

Posted

z tego co rozmiawiałam kiedyś z koleżanką która ma dwa waimary - nie wtrącać się ale obserwoać aby ewentualnie wkroczyć, ona powiedziała że od razu muszą sobie hierarchię ustalić aby nie tłukli się cały czas i ona bardzo pilnuje aby starszy był tym alfa .. pierwszy dostaje jeść, pierwszy dostaje smaka ... raz do roku mniej więcej młodszy prubuje przejąć władzę ... dostaje strzała i ... spokój :)

Posted

Czekać. Biana dobrze robi, maluch już stał się podrostkiem, a podrostkowi mniej się wybacza - w ten sposób Bazyl uczy się psiej kultury. W tym momencie jego życia bardzo potrzebna jest taka strofująca Bianca, inaczej potem byłby psim socjopatą - nie potrafiącym prawidłowo odczytywać podstawowych sygnałów w psim społeczeństwie, nie respektującym żadnych zasad. :)

Posted

Rudzia-Bianca napisał(a):

Mam pytanie do Was mądrych -
czy wtrącać się miedzy psiska jak ustawiają sobie hierarchię i zęby idą w ruch ?
Np ostatnio Biana przestała tolerować wyjadanie jej z pyska żarcia i rzuciła się na Bazyla z zębiskami, młody się darł jak oszalały a ona nie bardzo reagowała na jego wrzaski tylko kłapała zębami , Bazyl z kolei oprócz wycia niewiele sobie z tego kłapania robił choć chyba oberwał trochę .
Nie wtrąciłam się i nie wiem czy dobrze ? Mam ich rozdzielać czy do pierwszej krwi czekać ;) ?

Tak jak już tu było napisane. Nie ingerować ale obserowować żeby Biana nie przegięła. No i żeby widzieć jak zachowuje się Bazyl, który też przecież może się postawić, a wtedy awantura gotowa więc może zajść potrzeba interwencji.
Ja też zawsze wyróżniam starszego psa-rezydenta w takich drobnych codziennych czynnościach np. dostaje pierwszy jeść, pierwszy ma zakładaną obrożę przed spacerem, wycierane łapy po itd. Między sobą ustalają same ale jak Bunia z Sympą szły za daleko to wkraczałam w akcję bo na starość traciły wyczucie ;) Ostatnio ingerowałam też jak mała Furla zaczęła ustawiać Vesper i to u nas w domu.

A tak w ogóle to śliczne zdjęcia :)

Posted

[quote name='betel']Smacznego jajka, wesołego baranka,forsiastego kurczaka czyli ogólnie zdrowych i wesołych Świąt[/QUOTE]
O to to.
sie podpisuje :)

Posted

[quote name='deer_1987']Wg mnie nie wtracac sie poki nie dochodzi o walki o zycie i smierc

[quote name='QQk']Nie będzie żadnej krwi, ustalą pozycje w stadzie i już. Krzywdy sobie nie zrobią.

[quote name='gusia1972']z tego co rozmiawiałam kiedyś z koleżanką która ma dwa waimary - nie wtrącać się ale obserwoać aby ewentualnie wkroczyć, ona powiedziała że od razu muszą sobie hierarchię ustalić aby nie tłukli się cały czas i ona bardzo pilnuje aby starszy był tym alfa .. pierwszy dostaje jeść, pierwszy dostaje smaka ... raz do roku mniej więcej młodszy prubuje przejąć władzę ... dostaje strzała i ... spokój :)

[quote name='betel']Jeszcze trochę a Bazyl Biancię przerośnie!!!!. Pozdrówka

[quote name='Bonsai']Czekać. Biana dobrze robi, maluch już stał się podrostkiem, a podrostkowi mniej się wybacza - w ten sposób Bazyl uczy się psiej kultury. W tym momencie jego życia bardzo potrzebna jest taka strofująca Bianca, inaczej potem byłby psim socjopatą - nie potrafiącym prawidłowo odczytywać podstawowych sygnałów w psim społeczeństwie, nie respektującym żadnych zasad. :)

[quote name='weszka']Tak jak już tu było napisane. Nie ingerować ale obserowować żeby Biana nie przegięła. No i żeby widzieć jak zachowuje się Bazyl, który też przecież może się postawić, a wtedy awantura gotowa więc może zajść potrzeba interwencji.
Ja też zawsze wyróżniam starszego psa-rezydenta w takich drobnych codziennych czynnościach np. dostaje pierwszy jeść, pierwszy ma zakładaną obrożę przed spacerem, wycierane łapy po itd. Między sobą ustalają same ale jak Bunia z Sympą szły za daleko to wkraczałam w akcję bo na starość traciły wyczucie ;) Ostatnio ingerowałam też jak mała Furla zaczęła ustawiać Vesper i to u nas w domu.

A tak w ogóle to śliczne zdjęcia :)

To hurtem dziekuję Wam za dobre rady, tak jak przypuszczałam ale wolałam się upewnić :)
Wszystkie psie książki sprzedałam na bazarkach po przeczytaniu przy Bianie nie śniąc nawet że kiedyś jeszcze mogą się mi przydać i tak trochę teraz mam wątpliwości , ale na Was zawsze można liczyć :)

Bazyl wydaje się zaczyna pojmować o co Bianie chodzi , chociaż czasami toczą walki na śmierć i życie . Najgorzej jest z łóżkiem -0 to terytorium Biany i wojny o nie toczy zażarte z Bazylem a szczyl ani śni zrezygnować ze spania z nami ;) ale jakoś sobie radzimy -0 mam nadzieję że nie popełniam straszliwych błędów wychowawczych .

[quote name='furciaczek']Alez on piekny jest!!!!:loveu:
Dzięki Fur :)

[quote name='betel']Smacznego jajka, wesołego baranka,forsiastego kurczaka czyli ogólnie zdrowych i wesołych Świąt

[quote name='*zaba*']O to to.
sie podpisuje :)

Cioteczki bardzo dziękujemy za życzenia ,mam nadzieję że wszystkim Wam minęły święta spokojnie i radośnie :)
Ja pracowałam :(

poświąteczne bazie :)

Biana i i Bazyl spacerowy

padła komenda siad ;)

Posted

Bazyl jest tak pocieszny, że buzia mi się sama śmieje na widok tych zdjęć. Bianka przy nim już nie wygląda na żadne strachajło, ale na dumną przewodniczkę, dziarską i odważną :).
Pozdrawiamy poświątecznie :).

Posted

[quote name='anciaahk']Bazyl jest tak pocieszny, że buzia mi się sama śmieje na widok tych zdjęć. Bianka przy nim już nie wygląda na żadne strachajło, ale na dumną przewodniczkę, dziarską i odważną :).
Pozdrawiamy poświątecznie :).

Też mi się pysio śmieje n a ich widok :)

[quote name='deer_1987']Przecudny szczeniak!

A Bianeczka ?:evil_lol::mad:

[quote name='weszka']Krok defiladowy http://lh5.ggpht.com/_oHuqh2PJuJM/S7oSiFSmL0I/AAAAAAAADLQ/-ha0nJtseKg/P1350164.JPG :)
Alpiniści! http://lh6.ggpht.com/_oHuqh2PJuJM/S7oSmqbZE2I/AAAAAAAADLY/RgT8dVJ__mA/P1350176.JPG :)

Byłam w święta w Myślenicach i myślałam sobie o Was :)

Dobrze, że pracowałam bo inaczej nie darowałabym Ci , że nie zadzwoniłaś :diabloti:

Posted

[quote name='Rudzia-Bianca']
Dobrze, że pracowałam bo inaczej nie darowałabym Ci , że nie zadzwoniłaś :diabloti:[/QUOTE]

W święta to jakoś nie miałam śmiałości ;) Poza tym byłam z rodzinną obstawą więc i tak by się nie bardzo dało. Chyba by mnie całkiem z rodziny wywalili gdybym jeszcze w święta zamiast do rodziny co ją widzę parę razy w roku, poszła z psami na spacer :);)

Posted

Pozdrawiam Wszystkich poświątecznie!

Śliczne zdjęcia i świetne komentarze!
Nasza mała też po raz trzeci w życiu zrobiła się na bóstwo - widocznie przenoszą się fluidy miedzy koleżankami.
Piszę ponownie - może teraz mi post nie zniknie!

Posted

Rudziu- Bianco, Bazyl powinien się na Ciebie obrazić , bo wątek nazywa się "Bianca" a nie np "BB czyli Bianca i Bazyl";)
A tak w ogóle to widzę ,że z Bazylka rośnie taki nietoperek ( uszy) jak z Inki