Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

byla dzisiaj u weterynarza po dodatkowa obroze. zamiast tego polecil mi Frontline (spot-on) i zapewnil,ze moge go uzyc, mimo, iz suka jest zabezpieczona Expotem. kupila wiec, ale zakrople suke dopiero w niedziele, przed powrotem do wawy, bo w radomiu jakos kleszczy nie lapie, wiec na razie nie ma potrzeby.

a poki co - co myslicie o takim polaczeniu dwoch specyfikow?

• 2 years later...
  • Replies 287
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

hej,
dziś zauważyłam, że Tepi złapał kleszcza, jest ogromny :( . Szukałam ale nie mogłam znaleźć-kleszcza wykręca się w lewą stronę? Trzyma się za główkę czy za co? Po wyciągnięciu kleszcza należy zdezynfekować skórę?

Posted

Trzyma sie jak najblizej ciala (psa) i nie musisz kercic w zadna konkretna strone. Jak CI wygodniej.
Ps. mam nadzieje, ze moja odpowiedz jest nieaktualna i kleszcz juz dawno wyjety?

Ps. ja zawsze po wyjeciu dokladnie ogladam kleszcza czy jest caly.

• 1 month later...
Posted

Ludzie ja czegoś chyba nie rozumiem: dlaczego narażacie swoje zwierzęta na takie cierpienia!!!!!!!!!!!! Przecież z kleszczami można sobie poradzić i nie trzeba wcale wielkiej filozofii. Dopiero jak pies zachoruje po ugryzieniu wstręciucha (czyt. kleszcza) to będzie płacz i zgrzytanie zębów :( Weźcie w końcu i zacznijcie dbać o swoje psiaki - jest tyle dobrych preparatów na rynku, nie żyjemy przecież w epoce kamienia łupanego! ;-).
Pewnie się już powtarzam, zle niema rady - ja osobiście poecam obrożę kiltix+ advantix

Rul napisał(a):
hej,
dziś zauważyłam, że Tepi złapał kleszcza, jest ogromny :( . Szukałam ale nie mogłam znaleźć-kleszcza wykręca się w lewą stronę? Trzyma się za główkę czy za co? Po wyciągnięciu kleszcza należy zdezynfekować skórę?

Posted

saJo napisał(a):
mariolka1
Zrozum, ze nie ma 100% skutecznego preparatu antykleszczowego.

no ale czemu nie zmniejszyć prawdopodobieństwa złapania kleszczora, hmmmm.....??

moim zdaniem warto systematycznie podawać środki przeciwkleszczowe, tym bardziej w tym sezonie, gdy jest wilgotno i ciepł, warunki w sam raz dla pasożytów.

pozdrawiam!;)

Posted

Mam takie zapytanie. Na spot-onach przeciwkleszczowych można przeczytać, że psa nie należy kąpać 2 dni przed i 2 dni po użyciu preparatu. Czy dotyczy to tylko kąpieli w szamponie, czy również pływania w rzece, itp.?

Mój weterynarz uprzedzał, że po podaniu spot-ona niektóre psy przez kilka minut się ślinią i nie jest to nic szczególnego. Moja suczka do tej pory tego nie robiła, ale dziś po podaniu preparatu przez chwilę się śliniła i leciutko stukała ząbkami (w taki sposób reaguje pies kiedy wącha 'bileciki' suki z cieczką, ew. pies po polizaniu krwi, wiecie o co mi chodzi? ;) ) Spotkaliście się z czymś takim?

Posted

Martens napisał(a):
Mam takie zapytanie. Na spot-onach przeciwkleszczowych można przeczytać, że psa nie należy kąpać 2 dni przed i 2 dni po użyciu preparatu. Czy dotyczy to tylko kąpieli w szamponie, czy również pływania w rzece, itp.?

Plywania w rzece tyz.