AlaNowak Posted August 30, 2007 Posted August 30, 2007 ostatnio zaintrygowalo mnie cos... otoz slyszalam, ze krycie rodowodowym psem przypadkowych kundli czy innych konczy sie wykluczeniem z zk itp... nie wiem jak to jest do konca ale pewnie jest to zabronione itp. i teraz tak... sa ludzie, ktorzy maja w glowkach ideal psa i wiedza, ze dostana takiego psa poprzez krzyzxowke dwoch rodowodowych psow roznych ras.. i co teraz? jesli stworca nowej rasy zrobil to i ma ktos na to dowd? czyy on bedzie mial jakies konsekwencje itd? z gory dzieki za odp:) Quote
miumiu Posted August 31, 2007 Posted August 31, 2007 dobre pytanie to chyba się robi tak, ze się występuje do ZK o zgodę na takie jazdy tu się wypowie na pewno ktoś bardziej kumaty, np. w gończych polskich - ich pogłowie się odbudowuje chyba wprowadzając psy bez rodowodu w typie (jak coś pomiksowałam to walnijcie mnie w łeb) czytałam ostatnio w jakimczasopiśmie o wyprowadzaniu dużego szwajcarskiego psa pasterskiego i tam wyraźnie stało, że różne znajdy wpisywano do ks. rodowodowej żeby wzmocnić te wszystkie cechy i żeby była jakaś pula genowa. A potem wprowadzili linie berneńczyków, żeby poprawić wykolorowanie szwajcara. ale to się robi chyba pod skrzydłami org.kynologicznej i są specjalne księgi hodowlane do tego Quote
AlaNowak Posted August 31, 2007 Author Posted August 31, 2007 hehe, no przekopalam cale forum i albo jestem slepa, albo nikt sie wczesniej nei zastanawial nad tym:lol: w takim razie czekamy na opinei fachowca:cool3: Quote
Pebls Posted August 31, 2007 Posted August 31, 2007 Świeża krew to sprawa dla kynologów ... Nie robi tego ktoś tam z kimś tam - czyli zwykły członek Zw. kynol. Czasem w rasach z nielicznymi przedstawicielami (dla jej odbudowania) ,kiedy jest kilka suk a jeden reproduktor, lub zbyt dużej populacji ujednoliconej rasy wprowadza się nową krew - ale mam nadzieje, że zajmują się tym spece - choć w Polsce nic nie wiadomo..!!:diabloti: Natomast co śmieszniejsze REPRODUKTORY (utytułowane) kryją suki bez rodowodu i to bez CEREGIELI w ogłoszeniach sprzedaży szczeniaków jest podane - czyli nazwa psa, przydomek (hodowla) i tytuły ... i co wtedy - czy to są fałszywe dane ojca psiaków - bo i tak kupujący się nie zna, nie sprawdzi tego, bo nie wie jak to ugryźć... ? Czy wystaczy udawać, że nikt nic nie wie... a ktoś tam sobie robi kasę... no bo napewno nie przyświeca mu ideał ulepszania rasy:mad: :razz: Quote
AlaNowak Posted August 31, 2007 Author Posted August 31, 2007 Dał mi do myślenia ostatni spacer z właścicielem akity z bardzo znanej polskiej, który wielce chwalił się, że pokryli rodowodową siberianke i nowe szczeniaczki nazwali HAKITA... Myslalam, ze moze ja jestem niedoinformowana, moze hodowca psa nei wie o tym czynie... Przeciez to niedopuszczalne! Zeby czlonkowie Zk robili takie ksperymenty swiadomie? bez konkretnego celu? No i jak dziala ten zwiazek, ze nei kara takich ludzi, przeciez ja juz moge wskazac pare psow z papierami, ktore kryja psy bez rodowodow (z calkowita swiadomoscia wlascicieli...) Quote
miumiu Posted August 31, 2007 Posted August 31, 2007 ogłoszenie to jeszcze nie dowód bo mozna "ukraść" dane psa -jak najbardziej i liczyce wiadomo na co ale już taki numer jak opisujesz nie wiem jak się zachować w takie sytuacji? dowiedzieć się co to za suka i donos do związku? związek powinien mieć jakieś komando do tego, taką komórke która czesze te ogłoszenia, raz na jakiś czas maile puści do wybranych hodowli z pytaniem o szczonki bez rodowodu czy by się nie dało kupić no taką policję kynologiczną :) Quote
AlaNowak Posted August 31, 2007 Author Posted August 31, 2007 Ja jestem niezly tajniak, wiec moga mnie zatrudnic:cool3: Jak spotkam tego kolesia to sprobuje sie wydowiedziec co to za suka, gdzie mieszkaja szczeniaki itd:evil_lol: Trzymajcie kciukasy za udana akcje:lol: Quote
E-Day Posted November 5, 2007 Posted November 5, 2007 Interesujący wątek! Z tego co wiem, to w przypadku krzyżowania psów rodowodowych danej rasy z psami bez rodowodu (czy to samo dotyczy krzyżowania dwóch ras, nie wiem do końca), potomstwo można wpisać do Księgi Wstępnej pod warunkiem, że są to szczeniaki o odpowiedniej budowie i że dobrze rokują pod względem hodowlanym. Po trzech pokoleniach zapisanych w Księdze Wstępnej czwarte wpisuje się już do Księgo Rodowodowej. Z tego, co się orientowałam, to dolewanie świeżej krwi, czy odświeżanie krwi w ten sposób (księga wstępna na trzy pokolenia) jest praktykowane w przypadku ras, gdzie jest mała populacja i osobniki hodowlane są mocno spokrewnione. Tam, gdzie psów jest więcej, tego się po prostu nie robi. Pozdrówka Quote
cockermanka Posted November 8, 2007 Posted November 8, 2007 E-Day....księga wstępna dotyczy nielicznych ras polskich. Żadnych innych.:shake: No,chyba,że masz na myśli PKPR - tam jest wszystko możliwe :diabloti: Quote
E-Day Posted November 9, 2007 Posted November 9, 2007 ok, pozwoliłam sobie na uogólnienie - przepraszam. Chciałam pokazać cel prowadzenia KW - "uzupełnienie" ubogiej puli genowej. Poza tym odpowiadałam na temat - KW jest w końcu "oficjalną" metodą wprowadzania do rasy potomstwa psów spoza rasy, czyż nie? Quote
cockermanka Posted November 9, 2007 Posted November 9, 2007 E-Day napisał(a):KW jest w końcu "oficjalną" metodą wprowadzania do rasy potomstwa psów spoza rasy, czyż nie? Ale dotyczy tylko baaardzo nielicznych ras polskich.I to trzeba podkreślić,bo potem tworzą się mity o tym,że pseudorasowego psa można wpisać do KW...albo nierasowym szczeniakom można "załatwić" metryki...wpisując je do KW - a to nieprawda. Quote
Marta i Wika Posted November 9, 2007 Posted November 9, 2007 Pebls napisał(a):Natomast co śmieszniejsze REPRODUKTORY (utytułowane) kryją suki bez rodowodu i to bez CEREGIELI w ogłoszeniach sprzedaży szczeniaków jest podane - czyli nazwa psa, przydomek (hodowla) i tytuły ... i co wtedy - czy to są fałszywe dane ojca psiaków - bo i tak kupujący się nie zna, nie sprawdzi tego, bo nie wie jak to ugryźć... ? Ostatnio śledziłam allegro w poszukiwaniu pseudohodowli RR, udawałam że chcę kupić właśnie z nadzieją że zidentyfikuję kogoś kto rozmnaża na lewo - koleś zarzekał się że tatuś champion ale nie może zdradzić imienia i hodowli. Najwyraźniej trochę uważają. Quote
Recommended Posts