Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 486
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Orchidka już wie, piszę z pamięci co mi powiedziała

Koci katar z którym przyszedl Dymek zostawił zrosty w jego płucach.
Zaatakowane przez bakterię - pomimo osłony antybiotykowej nie dały rady.
Inne organy - wątroba w stanie rozpadu, śledziona zmieniona, lewa nerka też zmieniona.

to była infekcja bakteryjna.

nie FIP ktory podejrzewano
Dymek nie mial szans, ta bakteria nie reagowała na leki - ani antybiotyki ani sterydy. Niszczyła od środka jego małe ciałko.

To dlatego zachorował mimo szczepień, to żadna ze znanych chorób.

Dziękuję Aleksandrze59, która bez wahania pojechała po Dymka i zawiozła go na sekcję. Ja nie byłam w stanie tego zrobić.
Maćkowi, który zrobił sekcję, Jopop i Orchidce które pomogły telefonując.

Posted

No czyli jednak "moja wetka" - bo ja obdzwoniłam wszystkich znajomych wetów....miała rację mowiąc, że to podłoże bakteryjne musi być....

Ale zobaczcie jak to jest - normalnie infekcja bakteryjna, powinna być uleczalna bez problemu.......
Biedny Dymek.............chociaż nie.....on już nie. Biedna Neris..........

Posted

Z tego co rozmawialam z dr Czajka z Bolilapki - niestety zrosty w plucach dla kota to wyrok smierci z reguly :roll:.
Powiedzial tez, zeby przy poznych miotach przy najmniejszych dziwnych objawach robic przeswietlenia pluc. Bo czasem leczy sie kota na cos, a on pada na zapalenie pluc :( szkoda, ze wczesniej nie widzialam watku :(

pzdr
GreenEvil

Posted

Oj przepraszam chodzi o kociaki, ktore sa male w momencie gdy na dworze jest juz dosc zimno - pozna jesien/ zima.
rezydentom nie powinno sie nic stac, bo raczej sa pod dobra opieka, nie wyziebiaja sie latajac po mrozie z kk i zalatwiajac sobie pluca nieleczonym zapaleniem.

pzdr
GreenEvil

edit: dodatkowo kazda szczepionka zawira szczepienie na herpes, wiec rezydenci sa bezpieczni, to atakuje raczej wolnozyjace, nieszczepione, male koty. Herpes robi miejsce dla innych bakterii i wirusow, niestety :( + zimno + karma nie najwyzszej jakosci... wywiazuje sie zapalenie pluc... wot wsio :(

Posted

U mnie jedzą Acana Junior + sparzona pierś z kurczaka.
Staruchy - Acana adult i to co ukradną małym.

To chyba dobre? Czytałam zanim kupiłam i na miau polecali...
Dymek miał już 7 miesięcy, byłam w 100% pewna ze to co złe za nami...

Posted

Neris napisał(a):
Przed szczepieniem badałam im krew no bo po kk i w ogóle... że też nikt z wetów nic nie wspomniał o rtg...

Musze przeswietlić Shortiego.

jesli Cie to pocieszy to ja sie o przeswietleniu i zapaleniu pluc dowiedzialam 3 miesiace temu.
A kotami bezdomnymi nie zajmuje sie od wczoraj.

pzdr
GreenEvil

Posted

Dla mnie to w ogóle nowość, a bezdomne miewałam, mam i miewać bedę jak nam kwarantanna po panleukopenii minie.

Dlatego mówię - istotne jak cholera poznać wroga. Istotne też, żeby takie koty jak moja Kawa - szły do domów świadomych, takich które zareagują na tel o pomoc.
Na moim i Neris przypadku widać jakie to ważne.........kiedy człowiek jest kompletnie bezsilny....

Mówiąc krótko - zrosty w płucach mogą być jakby pozostałością schronu - koci katar, wychłodzenie, byla jaka karma. Czyli rzeczywistość schronu.
Że już o smietnikowcach nie wspomnę......tam to w ogóle jazda bez trzymanki.
Straciłam dwa takie kociaki skomasownie kilku chorób było - w tym panleukopenii....
Dobrze myślę?

Posted

Ja w tym roku stracilam dwa maluchy - p. :(

Jedyne co mozemy zrobic dla nich, to szybko reagowac zabierajac je z dworu lub schronu. A potem uwazc uwazac i jeszcze raz uwazac.
I pytac pytac pytac jesli sie rozchoruja.
Mojego Cesia uratowala dopiero 3 wetka - podajac mu wlasciwy antybiotyk. Jeszcze kilka dni a kot przekrecilbysie od sr****** po odrobaczeniu.
i pamietajcie - sam kk jest zupelnie niegrozny... powiklania po nim bywaja smiertelne :shake: a i kociak z kk jest narazony na zlapanie absolutnie wszystkiego. Choroba, ktorej leczenie kota domowego sprowadza sie do zaruszczenia kropelek i 3 dawek antybiotyku dla bezdomniaka bywa zabojcza.

pzdr
GreenEvil