Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 4.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

u mnie z kazda wystawa Cordia ma mnejsza panike ale ma :evil_lol: najlepsze jest jak rozdygocze sie na klatce i razem z nia trzesie sie jak galareta :lol:

przyszla odzywka z pet silka :)) nie moge sie doczekac jak ja wyprobuje

GRATULUJE SUKSESOW :) i nawet nie mysl ze Borys zrezyguje z wystaw
BO JAK TAM WPADNE ::megagrin::roflt:

Posted

[quote name='Selket']Dla Ciebie wszystko Kochana, nawet Szczecin :calus: :calus:
super Karolko:loveu::multi:
[quote name='Maks i Spark']Witaj Lolciu, dobrego dnia:lol:

A.
Witajcie:loveu:
[quote name='Bartiśkowa_']Ale Śliczne zdjecia :loveu:
dziekuje:oops::loveu:
[quote name='Maks i Spark']Cześć Karolciu

A.
czesc;)
[quote name='halgre58']

[FONT=Georgia]Wprosiłam się tak poprostu tutaj :evil_lol: i nie żałuję nic, a nic :shake:
Obejrzałam tyyyle pięknistych piesów ... :crazyeye::crazyeye::evil_lol::evil_lol:
Zajrzę tu zaś ... :evil_lol::evil_lol::evil_lol:
[/FONT]

dzieki za odwiedzinki i zapraszam znowu:multi::multi:
[quote name='Bullila.nl']Gratulacje:multi::multi::multi:
Bedziesz na show w Almere?

Sliczne foteczki:p
nie ma chyba niczego w Almere...bede w Ahoju w Rottku pod koniec sierpnia;) a Wy?

Posted

[quote name='Maks i Spark']...a to jest duża wystawa?

A.
no wlasnie nic o niej nie ma w planach calorocznych:roll:
[quote name='agaciaaa']Super fotki Loluś :multi:

http://img3.imageshack.us/img3/7074/oss145983x65213.jpg :loveu:

http://img3.imageshack.us/img3/1183/oss066983x6539.jpg :loveu::loveu::loveu:

http://img3.imageshack.us/img3/2989/oss304983x65227.jpg a co to za rasa? :razz: Fajniutki :loveu:
jakis mysliwski... byc moze ze holenderski na kuropatwy...ale wydaje mi sie troszke za maly:roll:
[quote name='Bullila.nl']wlasnie sprawdzilam na stronie ZK w nl. i nie ma jej:crazyeye:..pewnie odwolana:roll:
wlasnie.... nie ma:shake:

Posted

[quote name='agbar']Lolunia gratulacje:loveu:
dzieki Agutku:loveu:
[quote name='Cordia']u mnie z kazda wystawa Cordia ma mnejsza panike ale ma :evil_lol: najlepsze jest jak rozdygocze sie na klatce i razem z nia trzesie sie jak galareta :lol:

przyszla odzywka z pet silka :)) nie moge sie doczekac jak ja wyprobuje

GRATULUJE SUKSESOW :) i nawet nie mysl ze Borys zrezyguje z wystaw
BO JAK TAM WPADNE ::megagrin::roflt:
kiedy wpadniesz?:cool3::diabloti:
[quote name='Maks i Spark']Witaj Karolciu w ten prawie słoneczny dzionek :p

A.

[quote name='Maks i Spark']Dzień dobry Lolciu :)

A.

[quote name='Bartiśkowa_']Witamy :multi::multi:

[quote name='Maks i Spark']Hello :lol:

A.
witajcie dziolszki:loveu::multi::multi:
[quote name='jbk']Pozdrowionka dla białasów od białasów :)

witaski bialaski:loveu::multi:

moje babeczki kochane... mam wielka prosbe
Moj syn w szkole ma miec pogadanke.... a ze widza ze ja sie ciagam wszedzie z futrami i Eryk tez szaleje za swoimi psiakami to zaproponowali nam zebysmy razem (ja i Eryk) zrobili pogadanke o naszych psach.
Ja oczywiscie przy okazji chcialabym cos dzieciakom i ich rodzicom przekazac waznego. I tu prosze o pomoc. W jakiej formie przekazac wazne sprawy dzieciakom 7, 8 letnim? Ja myslalam zeby zrobic cos w rodzaju komiksu, ktory rozdamy dzieciom jak bedziemy opowiadac o kundlach. Ale bylabym wdzieczna za kazda sugestie, kazdy pomysl. I jeszcze chcialabym prosic o typy co najlepiej przekazac dzieciom? czy problem bezdomnosci (schroniska)? czy domowe rozmnazalnie? czy co? Nie chcialabym tez zeby nasza opowiesc trwala za dlugo (bo ja to moge godzinami:diabloti:), zeby dzieci sluchaly i zeby cos z tego zapamietaly. Pomozecie?:diabloti::loveu:

Posted

Zalezy jak w Nl wygląda problem bezdomnych psów? Bo nie ma sensu, żeby im mówić o syfie w Polsce :shake: ale szczerze mówiąc bladego pojęcia nie mam jak to tam jest - z kastracjami to chyba nie mają tam problemów bo społeczeństwo świadome? Ogólnie warto powiedzieć o szacunku do gadziny, możesz podrukować zdjęcia z wspólnych zabaw, wyjazdów

Posted

malawaszka napisał(a):
Zalezy jak w Nl wygląda problem bezdomnych psów? Bo nie ma sensu, żeby im mówić o syfie w Polsce :shake: ale szczerze mówiąc bladego pojęcia nie mam jak to tam jest - z kastracjami to chyba nie mają tam problemów bo społeczeństwo świadome? Ogólnie warto powiedzieć o szacunku do gadziny, możesz podrukować zdjęcia z wspólnych zabaw, wyjazdów

no wlasnie schroniska to cud miod i orzeszki (pewnie schorowane, stare bidy od razu usypiane, bo do adopcji same pieknosci...ale jest ich duzo) ale kwitnie proceder wesolej produkcji domowej szczeniakow i miksow typu maltanczyk i joreczek:shake:. Wlasnie nie wiem co zaczepic, moze sprzatanie goowienek, bo mimo ze 70% sprzata...to sa goowna na chodnikach. No kurde co tu ugryzc?

Posted

lolka75 napisał(a):
no wlasnie schroniska to cud miod i orzeszki (pewnie schorowane, stare bidy od razu usypiane, bo do adopcji same pieknosci...ale jest ich duzo) ale kwitnie proceder wesolej produkcji domowej szczeniakow i miksow typu maltanczyk i joreczek:shake:. Wlasnie nie wiem co zaczepic, moze sprzatanie goowienek, bo mimo ze 70% sprzata...to sa goowna na chodnikach. No kurde co tu ugryzc?

aaa no skoro kwitnie taka produkcja to rusz to - a nuż trafi do jednego czy dwóch - promuj branie psów ze schronów jak komuś nie zalezy na tym, żeby mieć psa z papierem, a nie kupowanie od takich pseudohodowców

Posted

Ja myślę że takie dzieci nie zrozumieją że mieszanie ras jest złe, jeżeli usłyszą o tym pierwszy raz, wpuszczą jednym uchem wypuszczą drugim. Ja bym bardziej powiedziała o zachowaniu się dzieci w stosunku do psów, co powinny robić a czego nie, bo to jest bardzo ważne a jednocześnie przydatne dla dzieci, może kiedyś będąc w sytuacji gdy podbiegnie do nich jakiś pies i zacznie ujadać i podszczypywać przypomni sobie co mówiłaś ;) że nie można reagowac strachem, bo pies to wyczuwa, że nie można uciekać, nie można targać za uszy i ogony, nie podchodzić do nieznanych psów...

Posted

malawaszka napisał(a):
nie doceniasz dzieciaków - 7-8 lat to już nie takie głupole, Oliwia ma 4 i czasem szczęka opada jak wygłosi jakąś teorię :-o

mam 8-latkę w domu, jak mówię jej że bez rodowodu psy są częściej chore czy coś takiego, to mówi że przecież można wyleczyć :cool1: a to jest mała cholera, na dobranoc czyta encyklopedię :evil_lol:

Posted

No i ma rację bo to akurat średni argument :lol: z rodowodem też chorują i nie wiadomo które częsciej bo nikt takich statystyk nie prowadzi, inbredy dla zdrowia psów nie są raczej obojętne :roll: ale nie o tym chciałam - mimo wszystko uważam, że warto zasiać ziarnko na temat niepotrzebnego rozmnażania - i nie chodzi mi o rasy a po prostu o niepotrzebne mnożenie psów - zasiać ziarno i niech gdzies tam siedzi i kiełkuje - może kiedyś wyrośnie

Posted

malawaszka napisał(a):
No i ma rację bo to akurat średni argument :lol: z rodowodem też chorują i nie wiadomo które częsciej bo nikt takich statystyk nie prowadzi, inbredy dla zdrowia psów nie są raczej obojętne :roll: ale nie o tym chciałam - mimo wszystko uważam, że warto zasiać ziarnko na temat niepotrzebnego rozmnażania - i nie chodzi mi o rasy a po prostu o niepotrzebne mnożenie psów - zasiać ziarno i niech gdzies tam siedzi i kiełkuje - może kiedyś wyrośnie

teraz tak walnęłam bo nie wiedziałam co napisać :evil_lol:
w sumie obydiwe rzeczy są ważne- tyle że nie każdy dzieciak zetknie się z hodowlą psów, a nawet większość nie będzie miała psa w domu ;)

Posted

Cześc!

Ja mam propozycję, aby pogadanka dotyczyła odpowiedzialnosci za posiadanie żywego stworzenia. Mogłabyś opowiedziec o codziennych obowiązkach na podstawie swoich futrzaków. Eryk mógłyby opowiedziec o wspólnych spacerach, kąpielach, czesaniu, karmieniu, sprzątaniu kupek, o zaletach i wadach, o tym co jest fajne i o tym z czym trzeba się liczyc, posiadając pod opieką żywe zwierze ( to nie to samo, co gry komputerowe z funkcją interaktywnego zwierzątka) Dzieci często chcą miec własne zwierzątko, ale myślą tylko o przyjemnościach, zadko biorą pod uwagę sprzątanie kupek z trawnika...
Możesz pochwalic się fajnymi wspólnymi zdjęciami, opowiedziec o wspólnych wycieczkach, ale opowiedz też o życiu codziennym.

Wyjaśnij, że zwierzę odczuwa emocje, że potrafi się cieszyc (jak cieszy się pies), bac (jak wygląda taki pies gdy się boi), okazywac agresje (zachowanie wobec agresywnego psa), zaznacz że zwierze potrafi cierpiec, odczuwac ból.
Przy okazji tego tematu zahaczysz o bezdomnośc zwierząt. Ludzie porzucają psy, ponieważ często przed zakupem nie zdają sobie sprawy z odpowiedzialności i czekających ich obowiązków.

Myślę, że taka pogadanka będzie w sam raz dla 7-8-latków. Temat szeroki, ale to przecież Twoja codziennośc. Opisz jeden dzień z Waszego wspólnego życia.

Uff, rozpisałam się.
Mam nadzieję, że coś Ci pomogłam ;)

Pozdrawiam!

Posted

Ela i Luna napisał(a):
Cześc!

Ja mam propozycję, aby pogadanka dotyczyła odpowiedzialnosci za posiadanie żywego stworzenia. Mogłabyś opowiedziec o codziennych obowiązkach na podstawie swoich futrzaków. Eryk mógłyby opowiedziec o wspólnych spacerach, kąpielach, czesaniu, karmieniu, sprzątaniu kupek, o zaletach i wadach, o tym co jest fajne i o tym z czym trzeba się liczyc, posiadając pod opieką żywe zwierze ( to nie to samo, co gry komputerowe z funkcją interaktywnego zwierzątka) Dzieci często chcą miec własne zwierzątko, ale myślą tylko o przyjemnościach, zadko biorą pod uwagę sprzątanie kupek z trawnika...
Możesz pochwalic się fajnymi wspólnymi zdjęciami, opowiedziec o wspólnych wycieczkach, ale opowiedz też o życiu codziennym.

Wyjaśnij, że zwierzę odczuwa emocje, że potrafi się cieszyc (jak cieszy się pies), bac (jak wygląda taki pies gdy się boi), okazywac agresje (zachowanie wobec agresywnego psa), zaznacz że zwierze potrafi cierpiec, odczuwac ból.
Przy okazji tego tematu zahaczysz o bezdomnośc zwierząt. Ludzie porzucają psy, ponieważ często przed zakupem nie zdają sobie sprawy z odpowiedzialności i czekających ich obowiązków.

Myślę, że taka pogadanka będzie w sam raz dla 7-8-latków. Temat szeroki, ale to przecież Twoja codziennośc. Opisz jeden dzień z Waszego wspólnego życia.

bardzo mądre tematy !

Cześć Lolciu :)

A.

Posted

Cześć Lolusia :loveu:
Cieszkam się bardzo, że masz możliwość zrobić pogadnkę dzieciom. Myślę, że to zapropnowała Ela i Luna jest jak najbardziej w porządku. Również to o czym pisze malawaszka, zasiać ziarenko, niech kiełkuje. Warto próbować, wszak dzieci przyszłością narodu, a kto wie, może te parę słówek zmieni przyszłość innego dziecka na lepszą? Myślę, że Alicja powinna się wypowiedzieć coś wiecej na temat formy, jako, że kontakt z dziećmi na co dzień ;)

Ogólnie pomysł super, i wiem, że na pewno sobie z tym poradzicie we wspaniały sposób :kciuki: :loveu:

Posted

Cześć Lolka :loveu: Ale fajny pomysł z tą pogadanką :) Ja myślę, że dla dzieciaków najbardziej odpowiednie będą te tematu o których napisała Ela i Luna :)

No i czekam oczywiście na fotki białasów :loveu: