Ulka18 Posted October 2, 2007 Posted October 2, 2007 Paulinko, a gdzie Ty jestes kochana, ze Cie nie ma w Niepolomicach? Pewnie na studiach biedaczko, daleko od domu :roll: Quote
PaulinaB Posted October 2, 2007 Posted October 2, 2007 ojj daleko daleko (studiuje weterynarie we wroclawiu) ale w pt przyjade na dwa dni bo sie stesknilam!!! Quote
Ulka18 Posted October 3, 2007 Posted October 3, 2007 Jesli bedzie trzeba, to oglosimy Cezarka. Trzeba poczekac, az Irenka napisze co powiedzial szkoleniowiec. Quote
irenaka Posted October 5, 2007 Author Posted October 5, 2007 Witajcie! Przepraszam za tak długie przerwy w pisaniu, ale kompletnie nie mogę wyjść na prostą. W zeszłym tygodniu w czwartek byłam jak zwykle z Beatką w "Kundelku" i później mi dolało. W piatek już mnie "rozkładało", ale musiałam jeszcze się zmobilizować i jechać do Niepołomic bo byłam umówiona w sprawie Cezara, a sobotę już ani ręką ani nogą nie ruszyłam. Ale do rzeczy. To co Romi napisałam w sprawie Cezara to prawda. Miałam w zeszły piątek spotkanie w sprawie Cezara z Panem Andrzejem Kłosińsikm który jest behawiorystą i daje bardzo duże szanse dla Cezara. Wymaga to jednak niesamowitej pracy i cierpliwości. Na dodatek związane jest to wszystko z czasem, ponieważ pierwsze efekty możemy mieć dopiero po ok. 2 miesiącach. Pan Andrzej jest REWELACYJNY!!!! Jak podeszliśmy do kojca Cezara to oczywiście były pomruki niezadowolenia z jego strony a w ciągu godziny Cezar sam szukał z nim kontaktu. Wszystko polegało na tym, że Pan Andrzej nie narzucał się Cezarowi tylko czekał aż on sam do niego przyjdzie, a wtedy była nagroda w postaci smakołyków. Głaskał go do momentu aż Cezar tego chciał , czyli wszystko odbywało się na zasadach które określał Cezar. A Cezar chciał coraz więcej pieszczot i głaskania. Oczywiście u Cezara są tylko pewne miejsca po których można go głaskać, czyli łeb, szyja i okolice pyska. Jeżeli tylko dotyka się jego łopatek czy reszty ciała następuje atak. I na tym ma polegać praca z Cezarem. Trzeba go stopniowo przyzwyczajać do głaskania kolejnych części ciała aż pozwoli się dotykać wszędzie. Później zostaje tylko nauka chodzenia ze smyczą. Teraz wszystko zależy od Cezara, jakie będzie robił postępy, jak szybko uda się "oswoić" tego pięknisia. Mam jeszcze bardzo gorącą prośbę do krakowskich wolontariuszy. Pan Andrzej bardzo polecał znalezienie osoby ale już z doświadczeniem która mogłaby pracować z Cezarem za pomocą klikiera. Podobno jest to bardzo dobra metoda pracy i daje rewelacyjne efekty. Może znacie kogoś kto się podejmie takiej pracy? Ale bardzo bym prosiła o kontakt kogoś kto ma doświadczenie.Bedę mam nadzieję już bez kolejnych "wpadek" pisać na dogo. Całuję i dziękuję wszystkim którzy odwiedzają moje wątki pomimo mojej nieobecności. Dziękuję, że mogę na Was liczyć. Quote
Reno2001 Posted October 5, 2007 Posted October 5, 2007 Irenko, super, że są takie szanse dla Cezara. Trzymam kciuki za dalsze postępy psiaka. Quote
Romi Posted October 5, 2007 Posted October 5, 2007 [quote name='irenaka'] Oczywiście u Cezara są tylko pewne miejsca po których można go głaskać, czyli łeb, szyja i okolice pyska. Jeżeli tylko dotyka się jego łopatek czy reszty ciała następuje atak. I na tym ma polegać praca z Cezarem. Trzeba go stopniowo przyzwyczajać do głaskania kolejnych części ciała aż pozwoli się dotykać wszędzie. Później zostaje tylko nauka chodzenia ze smyczą. Irenko, biorąc pod uwagę iż Cezar to duży (objętościowo) pies, więc to dłuuuuuugooooo potrwa....:eviltong: Quote
Becia66 Posted October 6, 2007 Posted October 6, 2007 Romi nie biadol :eviltong:, sam piszesz że to duży objętościowo pies, a więc i objętośc jego mózgu jest wielka. A to znaczy że pojmie wszystko szybciej niż przypuszczamy...:eviltong: Quote
Romi Posted October 6, 2007 Posted October 6, 2007 becia66 napisał(a):Romi nie biadol :eviltong:, sam piszesz że to duży objętościowo pies, a więc i objętośc jego mózgu jest wielka. A to znaczy że pojmie wszystko szybciej niż przypuszczamy...:eviltong: Miejmy nadzieję Becia....miejmy nadzieję :eviltong: Quote
irenaka Posted October 8, 2007 Author Posted October 8, 2007 Romi ! Przecież Cezar nie ma wyjścia, musi być grzeczny i musi robić postępy aby znaleźć dom. Wklejam zdjęcie Cezara z Panem Andrzejem. Quote
Becia66 Posted October 8, 2007 Posted October 8, 2007 O jejku, jakie odważne...:crazyeye:, ,,pysk w pysk " :evil_lol:. Teraz jestem pewna, że Cezar wyjdzie na prostą. Quote
Romi Posted October 9, 2007 Posted October 9, 2007 becia66 napisał(a):O jejku, jakie odważne...:crazyeye:, ,,pysk w pysk " :evil_lol:. Teraz jestem pewna, że Cezar wyjdzie na prostą. "pysk w pysk" ale przez płotek :eviltong: Quote
irenaka Posted October 10, 2007 Author Posted October 10, 2007 Myślę, że wczoraj podczas transportu Filipka dokładnie wytłumaczyłam Romi sytuację ze zdjęcia i już nikogo nie będzie oskarżał o brak odwagi. Dotyczy to zwłaszcza Pana Andrzeja, który jest ostatnią osobą którą mogłabym nazawć tchórzem w kontakcie z Cezarem. Pijąc herbatę czy kawę mieliśmy wyobraźnię co może się stać jak niewidomy pies wsadzi nos do gorącego napoju, dlatego byliśmy za płotkiem a Cezar spragniony kontaktów z człowiekiem cały czas wskakiwał na ten płotek i chciał się "miziać".:multi: Quote
Ulka18 Posted October 10, 2007 Posted October 10, 2007 Irenko, to znaczy, ze jest postep. Daly o sobie znac gleboko zakorzenione cechy collie czyli chec bycia z czlowiekiem, towarzyskosc, potrzeba pieszczot. Moze uda sie calkowicie wyeliminowac agresje Cezara. Quote
GoniaP Posted October 10, 2007 Posted October 10, 2007 Ulka18 napisał(a): Moze uda sie calkowicie wyeliminowac agresje Cezara. Ja myślę, że nie ma innej opcji ;) Quote
irenaka Posted October 10, 2007 Author Posted October 10, 2007 Pan Andrzej daje mu bardzo duże szanse. Z całą pewnością nigdy nie będziemy na 100% pewne jego zachowań, dlatego np. dom z dziećmi odpada. Cezar wymaga bardzo dużo czasu i pracy ponieważ wszystko musi się odbywać na jego "warunkach". Czyli od niego zależy jak długo to potrwa. Quote
Romi Posted October 10, 2007 Posted October 10, 2007 irenaka napisał(a):Myślę, że wczoraj podczas transportu Filipka dokładnie wytłumaczyłam Romi sytuację ze zdjęcia i już nikogo nie będzie oskarżał o brak odwagi. Dotyczy to zwłaszcza Pana Andrzeja, który jest ostatnią osobą którą mogłabym nazawć tchórzem w kontakcie z Cezarem. To nie było oskarżenie...daleki jestem od tego !!!!!!!!!!!! Quote
Becia66 Posted October 13, 2007 Posted October 13, 2007 Widzisz Romi ? Dostało ci się !!! :evil_lol: Quote
Romi Posted October 14, 2007 Posted October 14, 2007 becia66 napisał(a):Widzisz Romi ? Dostało ci się !!! :evil_lol: Ano dostało....i to od Irenki :placz: Quote
Ulka18 Posted October 17, 2007 Posted October 17, 2007 Co slychac u Cezarka? Jak postepy w socjalizacji? Quote
irenaka Posted October 21, 2007 Author Posted October 21, 2007 Cezar w tej chwili dostaje szału z powodu Sprinterka. I nie wiem naprawdę dlaczego. Postanowiłyśmy zamienić psy w boksach ponieważ Sprinterek był obok Cezara, ale wystarczyło kilka dni aby Cezar zorientwał się w przeprowadzkach i znowu atakuje boks Sprinterka przy wracaniu ze spaceru do boksu. Muszę wtej sprawie zadzwonić do Pana Andrzeja. Quote
Donvitow Posted October 21, 2007 Posted October 21, 2007 Pozdrowienia od wczasowicza. Ale macie karuzelę.:shake: Quote
irenaka Posted October 23, 2007 Author Posted October 23, 2007 Cezar wczoraj próbował wchodzić na kolanka do Bożenki. Czuje pewnie, że tylko on u niej nie siedzi i jest zazdrosny!! Ogólnie jestem z Cezara coraz bardziej zadowolna. Quote
Recommended Posts