Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mraulina napisał(a):
"Złamane" ogony widywałam tylko u jamników. To taka wada wrodzona. Często u tej rasy występują zmiany kręgów ogona - to poważna wada powodująca eliminację z hodowli. W opracowaniach dotyczących jamników możecie o tym poczytać.
Doświadczeni sędziowie sprawdzają na wystawie jamnicze ogony. W wypadkach wątpliwych robi się RTG!

Ja w kynologi nie robię długo:evil_lol:, ale głownie siedzę w wyżłach i znam już przypadki uszkodzonych nie kopiowanych ogonów,które trzeba było uciąć.

Padłam, z RTG na wystawach w wątpliwych przypadkach, może wiedzieć jaki sędzia jeździ z przenośnym aparatem do zdjęć i foci ogony wątpliwym jamnikom,chętnie pojade na jakąśwystawęi oglądnę sobie ten "cyrk".:roflt:

Co do ogonów to u labków przestawiony krąg w ogonie jest wadą i podejrzewam, że o to samo chodzi tobie u jamników.

• Replies 1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='sylrwia']Ja w kynologi nie robię długo:evil_lol:, ale głownie siedzę w wyżłach i znam już przypadki uszkodzonych nie kopiowanych ogonów,które trzeba było uciąć.
Na forum weterynaryjnym toczyła się kiedyś taka dyskusja:
-,, Która ustawa zabrania kopiowania uszu i ogonów? Czy jest to wogóle ujęte w ustawie czy w rozporządzeniu?
-Owszem jest to zawarte w dwóch ustawach- usznej i ogonowej. Pierwsza traktuje o korekcji uszu, druga ogonków.
-Korekcja uszu i obcinanie ogonów nie są zabiegami ratującymi życie a tylko takie, zgodnie z ustawą o ochronie zwierząt wolno Ci wykonywać + zabiegi ograniczające płodność.
_Można też wykonywać zabiegi ratujące życie. Czy kurtyzacja ogona wyżłowi, który ma polować uratuje go przed urazami ogona, czyli utratą zdrowia czy też nie?
-Taki wyżel w trakcie pościgu również ucho może uszkodzić- bez jaj
-Ustawa z 23 sierpnia 97 o ochronie zwierząt zabrania korekcji psiej urody za wyjątkiem uwarunkowań zdrowotnych a to jest pojęcie bardzo obszerne i ogólne. Zawsze więc można skopiować uszy tłumacząc trudno gojacą się raną na jednej z małżowin.
-A gdzie etyka?
_O etyce porozmawiamy po obiedzie"

Całość tu: Medicus Veterinarius - Artykuły

• 2 weeks later...
Posted

"Nie rozumiem jak to się dzieje, że Polacy z jednej strony kochają swoje psy,
całują je, przytulają, a zarazem używają kolczatek i łańcuszków zaciskowych"
- Inki Sjosten .

Znana szwedzka trenerka Inki Sjösten powinna jeszcze dodac I OKALECZAJA :angryy:
Wiadomo ze w Szwecji od lat nie wolno kopiowac psow.
Szwedzki minister Eskil Erlandsson , ktory o prawa obywatelskie psow zamierza walczyc na forum unijnym,
wezwie panstwa UE do zaprzestania barbarzynstwa i wziecia przykladu ze Szwecji,
gdzie ustawowo zakazano obcinania ogonow już 19 lat temu.

Posted

kredka napisał(a):
Ja już nie wiem:shake: FotoPlayer - psy z ponoć dobrej hodowli mają skopiowane ogony:shake: nie łapie się już w tym...w końcu można czy nie można???

iwona&CAR napisał(a):
"Nie rozumiem jak to się dzieje, że Polacy z jednej strony kochają swoje psy, całują je, przytulają, a zarazem używają kolczatek i łańcuszków zaciskowych"
- Inki Sjosten .
Znana szwedzka trenerka Inki Sjösten powinna jeszcze dodac
I OKALECZAJA :angryy:

Ze strony tej hodowli ,,mamy w domu sporo psiaków, są one kochane wszystkie" [url=http://pilawagaleria.vgh.pl/viewpage.php?page_id=1]Hodowla Pinczer

• 2 months later...
Posted

-Ustawa z 23 sierpnia 97 o ochronie zwierząt zabrania korekcji psiej urody za wyjątkiem uwarunkowań zdrowotnych a to jest pojęcie bardzo obszerne i ogólne.

A co z dodatkowymi palcami? Nie wilczymi, tylko normalnymi? Psy z pięcioma z tyłu nie są mile widziane na wystawach :evil_lol:

Posted

milamini napisał(a):
A co z dodatkowymi palcami? Nie wilczymi, tylko normalnymi? Psy z pięcioma z tyłu nie są mile widziane na wystawach :evil_lol:

Piszemy tu o kopiowaniu uszu i ogonow !
Jak widzisz , masz okazje zalozyc nowy temat :p