berdi Posted August 22, 2008 Posted August 22, 2008 [quote name='niceravik']Ale nie musisz tylko narzekać! Zrób coś konkretnego! Pokaż urzędnikom, że nie zgadzasz się z tym. Urzednik musi mieć sygnał! Wyślij mailem PETYCJĘ. Już wysłałeś? Wyślij jeszcze raz! Poproś koleżanki, kolegów - też wyślą. Dzięki :loveu: Niceravik, dzięki za prv :) Oczywiście- podpisane- wysłane i rozesłane dalej! Quote
magmar Posted August 22, 2008 Posted August 22, 2008 Ania! napisał(a):Przecież to trwa do kilku miesięcy. U mojej suki to trwało do 6 miesiąca. Tu trzeba czasu, a nie skalpela. A jak owczarek ma uszy kłapciate to nazywamy go kundelkiem, chyba że to wynik choroby. Jeszcze nie spotkałam się z rodowodowym wilkiem, któremu uszyska nie sterczą. Ale to ja się nie spotkałam. Sama jestem właścicielką briarda z naturalnie wiszącymi uszami. hm . no to może faktycznie był niewzorcowy . nie wiem, nie znam się tak dobrze na owczarkach niemieckich . w każdym bądź razie wydawało mi się, że czytałam gdzieś kiedyś, że owczarkom mogą nie stanąć uszy . ale może źle zapamiętałam . no cóż tamten owczarek nie wyglądał na mieszańca . może miał jakąś wadę, której właściciele po prostu chcieli się pozbyć, czyniąc go jak najbardziej wzorcowym . Quote
LALUNA Posted August 23, 2008 Posted August 23, 2008 w każdym bądź razie wydawało mi się, że czytałam gdzieś kiedyś, że owczarkom mogą nie stanąć uszy . Owszem bywa tak ze niektórym nie stają, wynika to z jakiejś wady i takie pies nie jest rozmnazany ( przynajmniej nie powinien bo ma wade wzorca). Quote
sodalis Posted August 23, 2008 Posted August 23, 2008 LALUNA napisał(a): bo ma wade wzorca). Śmieszne sformuowanie wyszło - pewnie z rozpędu - pies nie może mieć wady wzorca, bo pies nie ma wzorca - wzorzec to jest na kartce zapisany - pies może mieć wade budowy powodującą, że odbiega od wzorca. :razz: Quote
LALUNA Posted August 23, 2008 Posted August 23, 2008 sodalis napisał(a):Śmieszne sformuowanie wyszło - pewnie z rozpędu - pies nie może mieć wady wzorca, bo pies nie ma wzorca - wzorzec to jest na kartce zapisany - pies może mieć wade budowy powodującą, że odbiega od wzorca. :razz: Pies nie, ale rasa tak. Wzorzec to zespół cech pożądanych u danej rasy. To co jest u jednego psa wadą we wzorcu u innego moge być pożądaną cechą. Wiec nie jest to kwestia wady budowy. Wada budowy to moze być krzywy kręgosłup i itp. Ale klapniete ucho u ON jest wadą wzorcowa danej rasy. U innej rasy będzie to wymóg wzorca. Gdyby to była wada budowy to byłaby wada u kazdego psa. A wzorzec okresla jedynie cechy fizyczne jakimi powinna sie charakteryzowac dana rasa. Quote
niceravik Posted August 24, 2008 Posted August 24, 2008 JAK TRWOGA TO DO BOGA czyli PIELGRZYMKOWA OFENSYWA LEKARZY WETERYNARII (Czują, że bezprawne okaleczanie psów zagraża ich duszy :angryy: :mad:!) ................................................................................................... JASNA GÓRA. I. Po raz szesnasty lekarze weterynarii, służby weterynaryjne oraz ich bliscy udali się na Jasną Górę. 8 czerwca pielgrzymkę poprowadził o. Jerzy Brusiło, krajowy duszpasterz lekarzy i służb weterynaryjnych. II. Odpust Świętego Rocha , Patrona Polskich Lekarzy Weterynarii, Mikstat, ul. Chopina 1 k. Ostrów Wielkopolski, PROGRAM PIELGRZYMKOWY DLA LEKARZY WETERYNARII W RAMACH ODPUSTU ŚW. ROCHA (PATRONA POLSKIEJ WETERYNARII) MIKSTAT k/. Ostrowa Wielkopolskiego 15 SIERPNIA Piątek (Uroczystość Wniebowzięcia N.M.P. – Święto Państwowe) 15.00-17.00 IV SESJA POPULARNO-NAUKOWA z cyklu: „ŚW. ROCH – MIKSTAT – WETERYNARIA” (Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Mikstat, ul. Chopina 1) 1. Dr Małgorzata Strzelec (Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy JanaKochanowskiego w Kielcach) – „Rozwój uroczystości ku czci św. Rocha w Mikstacie” 2. Dr Jacek Sośnicki (Wiceprezes Wielkopolskiej Izby Lek-wet. w Poznaniu) – „Św. Roch prekursorem humanitarnego stosunku do zwierząt towarzyszących” 3. Dr Jerzy Brusiło OFMConv. (Papieska Akademia Teologiczna w Krakowie) – „Znaczenie zwierząt w religijno-kulturowym środowisku człowieka” 16 SIERPNIA Sobota (Uroczystość odpustowa św. Rocha) 8.00 Msza św. w int. Miejscowych Gospodarzy i w intencji Polskich Lekarzy Weterynarii– przewodniczy o. Jerzy Brusiło OFMConv. duszpasterz krajowy 9.00 Błogosławieństwo zwierząt przy kościele św. Rocha – prowadzi ks. bp. Stanisław Napierała ordynariusz diecezji kaliskiej 11.00 Msza św. odpustowa koło kościoła św. Rocha w intencji o błogosławieństwo Boże dla Pielgrzymów, Gospodarzy i Polskich Lekarzy Weterynarii – przewodniczy ks. biskup Stanisław Napierała ordynariusz diecezjikaliskiej Po sumie odpustowej, świętowanie przy grochówce (obok drogi do Kościoła św. Rocha) dla Pielgrzymów i Lekarzy Weterynarii – spotkanie z ks. Biskupem i zaproszonymi Gośćmi. Ok. 15.00 Integracyjne spotkanie przy ognisku dla wszystkich lekarzy weterynarii i ich rodzin przybyłych na Odpust. 17 SIERPNIA Niedziela 9.30 Msza św. w kościele św. Rocha w intencji pielgrzymów-lekarzy weterynarii i ich rodzin przybyłych do Mikstatu – przewodniczy ks. Jan Klimek duszpasterz małopolskich lekarzy weterynarii. Z Błogosławieństwem Bożym, J. B. franciszkanin Duszpasterz Lekarzy Weterynarii w Polsce Quote
Karmi Posted August 24, 2008 Posted August 24, 2008 Taki patron powinien zobowiązywać. Istnieje wiele legend o Św. Rochu patronie między innymi zwierząt domowych. Legendy opowiadają, że ,,św. Roch miał psa o imieniu Roszek. Następnego dnia po śmierci świętego znaleziono na jego grobie wierną psinę, także martwą. Tak jak bywało za życia, stanęli razem u niebiańskich wrót. Ogromne zamieszanie wybuchło, gdy okazało się, że św. Piotr nie ma zamiaru wpuścić psiaka do nieba, a Roch nie chciał rozstać się z wiernym przyjacielem. Ostatecznie dzięki interwencji Boga Ojca wpuszczono oboje. Św. Piotr początkowo trochę się dąsał, ale w końcu stwierdził, że byłoby to niesprawiedliwe, gdyby pies św. Rocha pozostał w niebie samotny. “Jeżeli chcesz abym był w dalszym ciągu oddźwiernym, to wpuść mojego koguta” - zwrócił się do Władcy Niebios. W ten sposób i kogut znalazł się w niebie. Ale wtedy dopiero rozpoczęło się zamieszanie. Wszyscy święci, którzy kochali jakieś zwierzęta, protestowali głośno i wysuwali rozmaite pretensje. Pierwszy Noe wstawiał się za gołębicą, która przyniosła mu gałązkę oliwną. Eliasz mówił o kruku, który go karmił na pustyni. Baalam chciał biec po oślicę, która prorokowała. “A brat wilk, bracia ptaki i sieroty ryby, co z nimi?” - pytał cicho św. Franciszek. Pan Bóg stał wśród tego harmideru i uśmiechał się dobrotliwie. W końcu powiedział: “ Zwierzęta kochane przez świętych mają w sobie coś więcej niż inne, mają jakby duszę. Każdy z was nich wprowadzi zwierzę, które kochał, które było mu przyjacielem. Ruszyła do nieba prawdziwa procesja. Zwierzęta cztero i dwunożne, ptaki, a nawet ryby sunęły powoli ku tronowi Boga. A we wszystkich tych zwierzętach była wielka dobroć, która jeszcze jaśniejszym czyniła splendor nieba. Św. Piotr miał już zamykać furtę niebieską, gdy pojawił się Pan Jezus i rzekł: “Zaczekaj, bo nie ma jeszcze wszystkich. Brakuje wołu i osiołka, które ogrzały mnie w żłóbku, gdy byłem malutki”. Za chwilę pojawiły się i te zwierzęta, stały przy wejściu i czekały na swoją kolej. Pan Jezus pogłaskał je i powiedział: “Wejdźcie, proszę, bo i dla was jest miejsce w Królestwie Niebieskim”. Teraz można było już bramę zamknąć, co też z ulgą św. Piotr uczynił. Według innej wersji legendy: ,,Pewnego razu święty Roch umarł. A po jego śmierci pies zaczął wyć i on też odszedł z tego świata. Miał małą, leciutką duszyczkę, tak że dotarł do bram raju równocześnie ze świętym. Święty Roch zastukał kijem pielgrzymim i wymienił swoje imię. Uzdrowił mnóstwo nieszczęśników, więc byt pewien. A wkroczy do raju główną bramą. Święty Piotr pospieszył, otworzył odrzwia o dwóch skrzydłach, ale zaraz otworzył szeroko też oczy patrzące spod okularów. Za cieniem świętego ujrzał cień psa. - Precz mi stąd! Nie ma dla psów miejsca w raju! - Trzeba jednak znaleźć temu psu jakieś miejsce - odparł święty Roch. - Jesteśmy nierozłączni. Uratował mi życie i jest także na swój sposób święty. - Dajże pokój! Też mi opowiadanie! Także mnie pewien kogut uratował duszę, skłaniając do skruchy. Czyż jednak przywiodłem go ze sobą, kiedy przybyłem tutaj? Nie przywiodłem go nawet do wejścia, nawet w pobliże Aniołów Bożych! Nie, mój drogi, kogut pozostał na zewnątrz, a ja wszedłem do środka. Twój pies uda się do mojego koguta, ty zaś połączysz się ze świętymi, którzy już na ciebie czekają! Idziemy! Mam dokładne rozkazy, jak ci już powiedziałem. - Zatem trudno - rzecze uparty święty Roch. - Skoro Roszek nie wejdzie do raju, nie wejdę i ja. Wolę psa, którego znam, od twojego raju, którego jeszcze dobrze nie poznałem! - Skoroś taki grubianin - wrzasnął święty Piotr, który stracił panowanie nad sobą - idź sobie precz razem z twoim psem! I poszli." ze stron: http://www.apostol.pl/czytelnia/legendy-chrzescijanskie/%C5%9Bwi%C4%99ty-roch-i-raj-dla-zwierz%C4%85t http://kociewiak.pl/gminy/skorcz_miasto/ index.php?option=com_content&task=view&id=85&archid=12&aid=71&Itemid=34 Quote
niceravik Posted August 25, 2008 Posted August 25, 2008 Przeczytałam właśnie, że w Polsce nie będzie już stosowana sztandarowa terapia polegająca na leczeniu alkoholizmu poprzez wszywanie ESPERALU. Co więcej, okazało się że ta metoda nigdy nie leczyła alkoholizmu. To były BAJKI :cool1:, w które wierzyli lekarze tylko w Polsce, na Białorusi i w Rosji.... ! Nasi medycy doszli do tego po kilkudziesięciu latach stosowania „wszywek” :evil_lol:. A to oznacza, że my też mamy szansę i już niedługo dokopiemy barbarzyńskim wetom, porąbanym hodowcom i bezmyślnym ministerialnym urzędasom :mad:. Nie ma innej opcji. Ale samo się nie zrobi, proszę Koleżanek i Kolegów. Proszę o wysyłanie PETYCJI :razz: . Dziękuję w imieniu Psiaków :multi:. Quote
niceravik Posted August 25, 2008 Posted August 25, 2008 Wypisz wymaluj o rolniczym resorcie: http://www.youtube.com/watch?v=6jqqbareH2w&feature=related Quote
ada94 Posted August 28, 2008 Posted August 28, 2008 Status prawny Współcześnie wiele państw zakazuje całkowicie dokonywania zabiegów kopiowania ogonów i uszu. W Europie, obcinanie uszu jest zabronione w tych państwach, które ratyfikowały Europejską Umowę o Ochronnie Zwierząt domowych (European Convention for the Protection of Pet Animals) Status prawny poddawania zabiegom kopiowania ogona i uszu psów z rozróżnieniem na poszczególne państwa: Argentyna: Nieograniczony Australia: Zakazany we wszystkich stanach i terenach od czerwca 2004 Austria: Zakazany od 1 stycznia 2005 uzgodniony przez "Bundestierschutzgesetz" Belgia: Zakazany od 1 stycznia 2006 Brazylia: Zakaz wykonywania zabiegów kosmetycznych Chile: Nieograniczony Chiny: Nieograniczony Chorwacja: Zakazany Cypr: Zakazany od 1991 Czechy: Zakazany Dania: Zakazany od 1 czerwca 1996 Estonia: Zakazany od 2001 Filipiny: Nieograniczony Finlandia: Zakazany od 1992 z wyjątkiem ogonów, obowiązuje zakaz wystawiania kopiowanych psów Francja: Zakazany od 4 sierpnia 2003 Grecja: Zakazany od 1991 Holandia: Zakazany od 1 września 2001 Indie: Nieograniczony Indonezja: Nieograniczony Irlandia: Nieograniczony dla psów, zakazany dla koni Islandia: Zakazany od 2001 Izrael: Zakazany od 2000 Kanada: Nieograniczony Litwa: Zakazany Luksemburg: Zakazany od 1991 Łotwa: Zakazany Mauritius: Nieograniczony Meksyk: Nieograniczony Nepal: Nieograniczony Niemcy: Zakazany od 1 maja 1992, z wyjątkiem psów pracujących Nowa Zelandia: Nieograniczony Norwegia: Zakazany od 1987 Polska: Zakazany od 1997 roku, Portugalia: Nieograniczony Republika Południowej Afryki: Zakazany od 2007 Rosja: Nieograniczony Słowacja: Zakazany od 1 stycznia 2003 Stany Zjednoczone: Nieograniczony Szwecja: Zakazany od 1989 Szwajcaria: Zakazany od 1 lipca 1981 dla uszu i od 1988 dla ogona Węgry: Zakazany Wielka Brytania: Zakazany w Anglii i Walii, z wyjątkiem pracujących psów. Zakazany w Szkocji bez żadnych wyjątków. Nieograniczony w Irlandii Północnej. Włochy: Zakazany w Turynie i Rzymie Wyspy Dziewicze Stanów Zjednoczonych: Zakazany od 2005 Organizacje popierające kopiowanie The Council of Docked Breeds Vets4Docking Organizacje zwalczające kopiowanie The Anti-Docking Alliance Quote
LALUNA Posted August 28, 2008 Posted August 28, 2008 No i prosze, nawet w Afryce jest zakazany Dzieki Ada. Czy mozesz to wkleić do tematu stop kopiowaniu? Quote
TuathaDea Posted August 28, 2008 Posted August 28, 2008 LALUNA napisał(a):Dzieki Ada. Czy mozesz to wkleić do tematu stop kopiowaniu? Sama możesz. Tylko że informacje te są częściowo nieprawdziwe. Quote
ada94 Posted August 29, 2008 Posted August 29, 2008 TuathaDea napisał(a):Sama możesz. Tylko że informacje te są częściowo nieprawdziwe. Czemu? Brałam je z wikipedii ;) Wiec raczej sa aktualne:cool3: Quote
Karmi Posted August 29, 2008 Posted August 29, 2008 [quote name='ada94']Czemu? Brałam je z wikipedii ;) Wiec raczej sa aktualne:cool3: Wikipedia często bywa wątpliwym źródłem wiedzy. ;) Konwencję podpisały następujące państwa: http://conventions.coe.int/treaty/Commun/ChercheSig.asp?NT=125&CM=&DF=&CL=ENG Podpisanie konwencji nie gwarantuje wprowadzenia całkowitego zakazu kopiowania uszu i ogonów ponieważ sama konwencja dopuszcza możliwość kopiowania ogona. Nie można więc powiedzieć, że w kraju, który podpisał konwencję obowiązuje automatycznie zakaz kopiowania. Quote
ada94 Posted August 29, 2008 Posted August 29, 2008 No masz racje ;) Dzieki za poprawienie mnie :p Quote
niceravik Posted August 30, 2008 Posted August 30, 2008 [quote name='TuathaDea']...Tylko że informacje te są częściowo nieprawdziwe. [quote name='ada94']No masz racje ;) Dzieki za poprawienie mnie :p ada94, nie rezygnuj tak łatwo. Dla mnie najważniejsze jest to, że w RP ustawowa regulacja dotycząca obcinania psom czegokolwiek tylko dla „widzimisie”, obowiązuje od 1997 roku. Wszystkie „papiery”, które w tej sprawie do tej pory wydało ministerstwo, nie mają żadnej mocy prawnej – żadnej. To stek bzdur, entuzjastycznie przyjęty wyłącznie przez zmanipulowanych, niedouczonych, "biednych ludzików" z drugiej strony barykady. Niestety, urzędy zupełnie nie radzą sobie z oceną: prawdziwy - nieprawdziwy. Co tam ogony! Weźmy przykład sprzed kilku dni: Witek Waszczykowski. Wg PREMIERA - zdrajca, kłamca, ujawnił tajemnice negocjacji dotyczące bezpieczeństwa państwa, prokuratura bada czy nie popełnił przestępstwa, natychmiast zdymisjonowany. Wg PREZYDENTA – znakomity fachowiec, duże doświadczenie, może dobrze służyć Polsce, w kilka dni potem przyjęty do roboty jako zastępca szefa Biura Bezpieczeństwa Narodowego. Teraz będzie strzegł tajemnic państwa i naszego bezpieczeństwa! OCZYWIŚCIE WSZYSTKO TO SĄ ZARZUTY O CHARAKTERZE POLITYCZNYM :evil_lol: /mam na myśli kopiowanie... :eviltong:, też... :mad: / Quote
Karmi Posted August 30, 2008 Posted August 30, 2008 [quote name='niceravik']ada94, nie rezygnuj tak łatwo. Dla mnie najważniejsze jest to, że w RP ustawowa regulacja dotycząca obcinania psom czegokolwiek tylko dla „widzimisie”, obowiązuje od 1997 roku. / Oczywiście! Rozmowa dotyczyła Konwencji o ochronie zwierząt towarzyszących. Informacje podane przez ada94 były błędne bo zacytowane za niezbyt miarodajnym źródłem...i tyle. ;) W Polsce istnieje ustawa zakazująca kopiowania czegokolwiek i nie ma potrzeby odwoływania się do wspomnianej konwencji. Ba, nasza ustawa jest nawet lepsza bo nie przepuści nawet ogonom :lol: Quote
onek Posted August 30, 2008 Posted August 30, 2008 Karmi napisał(a):... W Polsce istnieje ustawa zakazująca kopiowania czegokolwiek i nie ma potrzeby odwoływania się do wspomnianej konwencji. Ba, nasza ustawa jest nawet lepsza bo nie przepuści nawet ogonom :lol: Nic dodać nic ująć :) Mamy ustawowy zakaz :) Quote
berdi Posted August 30, 2008 Posted August 30, 2008 onek napisał(a):Nic dodać nic ująć :) Mamy ustawowy zakaz :) I jeśli mamy ustawowy zakaz- powinien on być respektowany przez wetów,hodowców, również przez Z.K. A psy urodzone po 97 roku i kopiowane- powinny być wypraszane z ringów .Wtedy byc może hodowcy zaczęli by bardziej przestrzegac prawa i przestali ciąć dla własnego widzimisię.(Pomijam kopiowane psy myśliwskie - i psy cięte w przypadku ratowania zdrowia czy życia- a coś takiego można by poprzeć dokumentacją weterynaryjną). Zakaz jest.Jasny i czytelny.Szkoda tylko,że brak jakichkolwiek sankcji za jego złamanie... Quote
zigi Posted August 31, 2008 Posted August 31, 2008 Napisał TuathaDea ...Tylko że informacje te są częściowo nieprawdziwe. [quote name='berdi']I jeśli mamy ustawowy zakaz- powinien on być respektowany ..... Zakaz jest.Jasny i czytelny.Szkoda tylko,że brak jakichkolwiek sankcji za jego złamanie... Wiec jednak TuathaDea ma czesciowo racje:roll: Quote
niceravik Posted August 31, 2008 Posted August 31, 2008 berdi napisał(a):...Zakaz jest.Jasny i czytelny.Szkoda tylko,że brak jakichkolwiek sankcji za jego złamanie... zigi napisał(a): ...Wiec jednak TuathaDea ma czesciowo racje:roll: TuathaDea miałby częściowo rację w kwestii ustawy z 1997 roku, gdyby nie było w niej takich zapisów. Art. 35. 1. Kto zabija, uśmierca zwierzę albo dokonuje uboju zwierzęcia z naruszeniem przepisów art. 6 ust. 1, art. 33 lub art. 34 ust. 1-4, albo znęca się nad nim w sposób określony w art. 6 ust. 2, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku. 2. Jeżeli sprawca czynu określonego w ust. 1 działa ze szczególnym okrucieństwem, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. 3. W razie skazania za przestępstwo określone w ust. 1, sąd może orzec przepadek zwierzęcia, a w razie skazania za przestępstwo określone w ust. 2, sąd orzeka przepadek zwierzęcia – jeżeli sprawca jest jego właścicielem. 4. W razie skazania za przestępstwo określone w ust. 1 lub 2, sąd może orzec wobec sprawcy zakaz wykonywania określonego zawodu, prowadzenia określonej działalności lub wykonywania czynności wymagających zezwolenia, które są związane z wykorzystywaniem zwierząt lub oddziaływaniem na nie, a także może orzec przepadek narzędzi lub przedmiotów służących do popełnienia przestępstwa oraz przedmiotów pochodzących z przestępstwa. 5. W razie skazania za przestępstwo określone w ust. 1 lub 2, sąd może orzec nawiązkę w wysokości od 25 zł do 2500 zł na cel związany z ochroną zwierząt, wskazany przez sąd. ..... Art. 37. 1. Kto narusza nakazy albo zakazy określone w art. 9, art. 12 ust. 1-6, art. 13 ust. 1, art. 14, art. 15 ust. 1-5, art. 16, art. 17 ust. 1-7, art. 18, art. 22 ust. 1, art. 22a, art. 25 i art. 27, podlega karze aresztu lub grzywny. 2. Usiłowanie, podżeganie i pomocnictwo do czynu określonego w ust. 1 jest karalne. 3. W razie ukarania za wykroczenie, o którym mowa w ust. 1, można orzec przepadek narzędzi lub przedmiotów służących do popełnienia wykroczenia oraz przedmiotów z niego pochodzących, jak również można orzec przepadek zwierzęcia. 4. W razie popełnienia wykroczenia, o którym mowa w ust. 1, można orzec nawiązkę w wysokości do 1 000 zł na cel związany z ochroną zwierząt. A zatem sankcje są :mad:! Nie ma właściwego nadzorowania i SKUTECZNEGO EGZEKWOWANIA. Za to odpowiada Inspekcja Weterynaryjna. Quote
Alex78 Posted September 3, 2008 Posted September 3, 2008 Amber napisał(a):Nie, nie posiadam kopiowanych psów (mam jamniki) ale czy to znaczy, że nie mogę się wypowiadać? :roll: No to skoro doszliśmy do tego, że samo posiadanie nielegalne nie jest, to w jaki sposób właściciel ma być ukarany skoro sam tego psa nie skopiował? Karany powinien być weterynarz, bo to on przeprowadza zabieg. Jeżeli można udowodnić właścicielowi, że na jego prośbę weterynarz kopiował uszy i ogon, należy tego właściciela ukarać. Weterynarza również. Quote
Karmi Posted September 3, 2008 Posted September 3, 2008 Joanna Bosakowska- ,,Jak rozmawiać trzeba z psem" ,,Ogon to jedno z ważniejszych "narzędzi" do psiej komunikacji. Każdy, kto widzi Burka z podkulonym ogonem, wie, że ten się boi. Gdy natomiast wywija ogonem, ośmiela nas i zachęca do głaskania. Stop. Nie zawsze. Okazuje się, że znaczenie ma też to, w którą stronę bardziej wychyla się machający ogon. Tak przynajmniej twierdzi Giorgio Vallortigara, psycholog z Uniwersytetu w Trieście we Włoszech, który prześledził zapisy wideo zachowania 30 psów różnych ras. Badacz analizował stopień wychylenia ogona w czterech przypadkach: gdy zwierzę widzi swojego właściciela, obcego człowieka, kota i innego psa. W pierwszym przypadku pies wychylał ogon silnie w prawo, w dwóch kolejnych - lekko w prawo (dla kota mniej), gdy zaś widział innego psa, jego ogon odchylał się bardziej w lewo. Vallortigara wytłumaczył tę zależność funkcjami półkul mózgowych - lewa, kontrolująca prawą część ciała, odpowiada m.in. za pozytywne doznania. Pies na widok właściciela się cieszy, więc jego ogon wychyla się bardziej w prawo... Wiele emocji pies potrafi wyrazić mimiką i uszami." Całość tu: http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80355,5653407,Jak_rozmawiac_trzeba_z_psem.html Quote
maxxel Posted September 3, 2008 Posted September 3, 2008 LALUNA napisał(a):No i prosze, nawet w Afryce jest zakazany Dzieki Ada. Czy mozesz to wkleić do tematu stop kopiowaniu? W Afryce tez wierzą,ze mięso z ludzi albinosów uzdrawia:eviltong: Quote
LALUNA Posted September 3, 2008 Posted September 3, 2008 maxxel napisał(a):W Afryce tez wierzą,ze mięso z ludzi albinosów uzdrawia:eviltong: To pewnie podobni do tych co w Polsce rozgłaszają ze psom się łamią ogony od merdania Quote
Recommended Posts