Sylvia_76 Posted July 7, 2008 Posted July 7, 2008 zigi napisał(a):Sluze:cool3:przeczytaj pismo MR o "technologii produkcji":cool3::razz: Tu prosze "technologia produkcji" http://www.klubdoga.prv.pl/ :cool3:;) Masz "ten" dokument przed nosem, wystarczy przeczytac wlasna strone www;) Sylwio Sin Corazon:angryy: Bardzo proszę o nie rozmywanie tematu. Proszę o dokument w którym zakazuje się jednoznacznie kopiowania uszu i kurtyzowania ogonów w RP. Quote
LALUNA Posted July 7, 2008 Posted July 7, 2008 Proszę o nie wprowadzanie w błąd Użytkowników Forum Dogomania A ja prosze abyś czytała posty ze zrozumieniem i przemyślała swoej posty zanim będziesz takimi wstawkami sugerowała że kogokolwiek wprowadzam w błąd i możemy sobie kolorowac literki, ale moze skończymy z ta dziecinadą, albo uznam ze rozmawiam z osobą infantylną. JAk napisałam: No właśnie nastąpiło. Jak widzisz po lutym 2008 zaczeły wchodzic Dyrektywy Unijne i chyba MR zorientowało się że trochę nieprzemyślanie sformuowało pewne wyrażenia. Dyrektywy o których pisałam weszły w życie i zostały zatwierdzone przez nasze prawo. To ze Ty ich nie znasz, nie znaczy ze ich nie ma. Mozesz sie poedukowac na tej stronie, wtedy będziesz wiedzieć czy są one już zatwierdzone czy nie. http://eur-lex.europa.eu/pl/index.htm W szczególności polecam o Dobrostanie a potem poczytaj sobie Dyrektywy dotyczące wszystkich zwierzat hodowlanych. Mozesz sie ograniczyć jedynie do tych zatwierdzonych. - zatem, biorąc pod uwagę powyzsze proszę o dokument w którym zakazuje się jednoznacznie kopiowania uszu i kurtyzowanie ogonów w RP. Masz pismo GL, oraz artykuł 27.1 Owszem masz jeszcze ten nieszczęsny artykuł 27.2 który jasno mówi o zwierzętach podlegających technologii produkcji. No a jaka mamy technologię produkcji naprzykład u dogów? USZY Z natury wiszące, wysoko osadzone, średniej wielkości. Przednie krawędzie przylegają do policzków. Czyli technologia wyklucza cięcie uszu u doga. Wiec nie można sie na nia powoływac. Jest tez oczywiste ze gdyby technlogia produkcji nakazywała ciecie uszu, to najpierw nalezałoby zglosić do krajowego ustawodawcy, ze technologia produkcji wymaga aby uszy były cięte. I wtedy Ustawodawca zatwierdza do tego gatunku, do tej rasy takową technologię produkcji oraz zgodnie z art 27. 2 Musi zgodnie z tym artykułem Zabiegi lekarsko-weterynaryjne i zootechniczne lub inne zabiegi wynikające z technologii produkcji, mogą być wykonywane na zwierzętach wyłącznie przez osoby posiadające kwalifikacje określone odrębnymi przepisami, z zachowaniem koniecznej ostrożności, w sposób zapewniający ograniczenie cierpień i stresu zwierzęcia. wyodrebnić osobne przepisy które wyznacza kto jest tą kwalifikowana osoba, oraz da wytyczne do procedury wykonywanego zabiegu uwzględnionego w technologii produkcji. Jednak jak sama widzisz technologia produkcji nie wymaga ciecia uszu, wobec czego nikt nie zgłaszał takowa technologię i nie zatwierdzono odrebnych przepisów. Wobec czego jak najbardziej stosuje się art 27.1 PODSUMOWUJĄC: obywatel polski MA OBOWIĄZEK postępować zgodnie z prawem polskim. No i z tym sie zgadzam. MR ma rację, tylko nie określiło które rasy podlegaja technologi produkcji. Nie określiło bo nie zostały zgłoszone do krajowego Ustawodawcy, aby mozna zastosować art 27.2 A teraz jeżeli chcesz dowodzić ze psy mogą być kopiowane ze względu na procedure technologi, to proszę o urzędowe pisemko które jednoznacznie wskaże które rasy podlegaja technologi produkcji. Oczywiscie pamietajac o art 27.2 który jasno precyzuje ze muszą być odrębne przepisy które określą jakie osoby mogą wykonywac takie zabiegi. Masz to pismo? :razz: Quote
iwona&CAR Posted July 7, 2008 Posted July 7, 2008 Sylvia_76 napisał(a):Bardzo proszę o nie rozmywanie tematu. Proszę o dokument w którym zakazuje się jednoznacznie kopiowania uszu i kurtyzowania ogonów w RP. ZUPELNIE JAK W SZKOLE SIE CZUJE :lol: Tam w zeszytach tez nam wstawial pouczajace zdania nauczyciel oczywiscie na czerwono , czesto chcial tylko w ten sposob przestraszyc i pomazal caly zeszyt na czerwono jak nie potrafil nauczyc :angryy: Quote
zigi Posted July 7, 2008 Posted July 7, 2008 Sylvia_76 napisał(a):Bardzo proszę o nie rozmywanie tematu. Proszę o dokument w którym zakazuje się jednoznacznie kopiowania uszu i kurtyzowania ogonów w RP. Ech Sylwio:oops::shake:nie czytalas:oops::shake:przeczytaj wlasna strone www:oops::oops: A moze Ci pomoze obrazkowa "technologia produkcji" dozych uszu :cool3:;) [SIZE=2] ... http://www.klubdoga.prv.pl/ Quote
iwona&CAR Posted July 7, 2008 Posted July 7, 2008 zigi napisał(a):Sylwio Sin Corazon:angryy: ?????? Sylwio- to wiem , a co oznacza Sin Corazon ? Quote
Sylvia_76 Posted July 7, 2008 Posted July 7, 2008 Jeśli ktoś uwaza że jest zakaz, proszę mi przedstawić pisemne oficjalne stanowisko Rządu RP wydane po dniu 05 lutego 2008 roku Quote
LALUNA Posted July 7, 2008 Posted July 7, 2008 No jak Sylwio? Gdzie jest zatwierdzona przez Ustawodawce Krajowego lista ras psów, podlegająca technologii produkcji tak aby mogła skorzystać z art 27.2 :razz: Równe prawo dla wszystkich i Prawo Krajowe nadewszystko. To teraz podaj liste tych ras które mogą skorzystać z art 27.2 tylko prosiłabym na jakims Urzędowym dokumencie. Najlepiej z MR skoro już z nimi korespondujesz. TAkie coby potwierdziło ze sa one zatwierdzone u naszego prawodawcy krajowego jako rasy podlegajace technologii produkcji. Dyrektywa nie jest bezpośrednim źródłem prawa w kraju członkowskim UE i wymaga transpozycji do prawodawstwa krajowego. W wypadku gdy jest rozbieżność między prawem krajowym a dyrektywą - obowiązuje prawo krajowe państwa członkowskiego UE. Quote
zigi Posted July 7, 2008 Posted July 7, 2008 Sylvia_76 napisał(a):Jeśli ktoś uwaza że jest zakaz, proszę mi przedstawić pisemne oficjalne stanowisko Rządu RP wydane po dniu 05 lutego 2008 roku Kurcze:oops::shake::cool3::lol:;):crazyeye::evil_lol: ...:mad::mad::mad: Quote
zigi Posted July 7, 2008 Posted July 7, 2008 iwona&CAR napisał(a):?????? Sylwio- to wiem , a co oznacza Sin Corazon ? To tak jest gdy psiura oddaje panci Serce a pancia nie ma co oddac w wielkim skrocie, oczywiscie:cool3:;) Quote
LALUNA Posted July 7, 2008 Posted July 7, 2008 Sylvia_76 napisał(a):Jeśli ktoś uwaza że jest zakaz, proszę mi przedstawić pisemne oficjalne stanowisko Rządu RP wydane po dniu 05 lutego 2008 roku Ależ Sylwio Art 27.1 dotyczy wszystkich zwierząt i tych domowych i tych gospodarczych. A ona zakazuje zabiegów bez wskazań zdrowotnych. Chyba ze jakas grupa zwierzat podlega technologii produkcji i wtedy jest odstepstwo i te zwierzęta podlegaja pod 27.2. Listę tych konkretych grup ma nasz ustawodawca krajowy, bo przeciez jemu trzeba to zgłosić. JA nie mam żadnej wiedzy które rasy zostały zgłoszone do naszego ustawodawcy krajowego jako podlegajace technologii produkcji. WObec czego nie mogę Ci powidzieć które sa zwolnione z art 27.1 który zakazuje zabiegów bez wskazań zdrowotnych. Czyli jeżeli są jakieś rasy objęte technologią produkcji i dopuszcza sie cięcie to musisz napisac do MR aby dowiedzieć się które to są. Ze jest zakaz to jasne bo takie jest prawo RP. Teraz MR musi ci napisać które rasy są zwolnione z tego zakazu zgodnie z art 27.2. Quote
Sylvia_76 Posted July 7, 2008 Posted July 7, 2008 Państwo mówicie, że jest zakaz? Proszę przedstawić mi pisemne stanowisko Rządu RP w przedmiotowej sprawie potwierdząjace postawiona przez Państwa tezę wydane po dniu 05 lutego 2008. Inaczej uznam, że Państwo rozmywacie dyskusje celowo. Quote
zigi Posted July 7, 2008 Posted July 7, 2008 Sylvia_76 napisał(a):Państwo mówicie, że jest zakaz? Proszę przedstawić mi pisemne stanowisko Rządu RP w przedmiotowej sprawie potwierdząjace postawiona przez Państwa tezę wydane po dniu 05 lutego 2008. Inaczej uznam, że Państwo rozmywacie dyskusje celowo. Sylwio:cool3:Panstwo nie mowia, to Ty tak mowisz na swojej stronie www:cool3:;) Quote
niceravik Posted July 8, 2008 Posted July 8, 2008 Sylvia_76 napisał(a):Państwo mówicie, że jest zakaz? Proszę przedstawić mi pisemne stanowisko Rządu RP w przedmiotowej sprawie potwierdząjace postawiona przez Państwa tezę wydane po dniu 05 lutego 2008. Inaczej uznam, że Państwo rozmywacie dyskusje celowo. [FONT=Verdana]Mylisz się po raz trzeci![/FONT] [FONT=Verdana]Pierwszy raz było tu:[/FONT] niceravik napisał(a): [FONT=Times New Roman][FONT=Verdana]http://halicki.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=18&Itemid=27[/FONT][/FONT] "...Moje pasje to nurkowanie i narciarstwo, sporty zespołowe (od ponad 30 lat kibicuję wiernie Legii Warszawa). Inne hobby to geografia i zoologia. Oprócz akwariów, których miałem kilkanaście, hodowałem m. in. żółwie, kraby i papugi. Obecnie moją pasją jest kynologia, wraz z żoną prowadzę hodowlę dogów niemieckich. [FONT=Times New Roman][FONT=Verdana]Zobacz moje dogi...[/FONT][FONT=Verdana]"[/FONT] [/FONT] Zgadanij kto tak sam pisze o sobie? [FONT=Times New Roman][FONT=Verdana]Ty wiesz oczywiście lepiej :p .[/FONT][/FONT] .... Pisemne stanowisko Rządu RP nie ma nic do rzeczy, bo: Art. 7. KONSTYTUCJI stanowi, że: [FONT=Verdana]„Organy władzy publicznej działają na podstawie i w granicach prawa.”[/FONT] [FONT=Verdana]Podstawowym aktem prawnym, jak już sto razy pisałyśmy jest ustawa z dnia 21 sierpnia 1997r. o ochronie zwierząt (tekst jednolity Dz. U. z 2003r. Nr 106, poz. 1002).[/FONT] [FONT=Verdana]Art. 1. tej ustawy stanowi, że: [/FONT] [FONT=Verdana]„Zwierzę jako istota żyjąca, zdolna do odczuwania cierpienia, nie jest rzeczą. Człowiek jest mu winien poszanowanie, ochronę i opiekę.”[/FONT] [FONT=Verdana]Zaś w Art. 5. ustawodawca zawarł taki przepis:[/FONT] [FONT=Verdana]„Każde zwierzę wymaga humanitarnego traktowania.”[/FONT] [FONT=Verdana]Pojęcie humanitarnego traktowania jest pojęciem prawnym, zdefiniowanym w [/FONT][FONT=Verdana]art. 4 pkt 2, jako : „traktowanie uwzględniające potrzeby zwierzęcia oraz zapewniające mu opiekę i ochronę.”[/FONT] [FONT=Verdana]Jako jeden z wielu przejawów niehumanitarnego traktowania zwierząt, w art. 6 ustawodawca wymienia znęcanie się nad zwierzętami, przy czym w tym zakresie ustala ustawową definicję tego pojęcia. Za znęcanie się nad zwierzętami uznaje zadawanie albo świadome dopuszczanie do zadawania bólu lub cierpień, itd. Itd. [/FONT] [FONT=Verdana]Zaczynanie analizy od art. 27 jest przejawem cynicznego konformizmu, kpiną z obywatela, urzędniczym kuriozum i oczywistą manipulacją.[/FONT] [FONT=Verdana]Niestety, DYREKTOR DEPARTAMENTU, który to autoryzował o tym nie wie. Bo niby skąd miałby wiedzieć? [/FONT] [FONT=Verdana]On urzędnik jest i basta :eviltong: . [/FONT] [FONT=Verdana]Każdy może ośmieszać się do woli. Kto mu co zrobi? [/FONT] Co można zrobić Obywatelowi, który prowadzi hodowle dogów i nie wie o tym? NiC! Też ośmiesza się na własny rachunek. Quote
LALUNA Posted July 8, 2008 Posted July 8, 2008 Sylvia_76 napisał(a):Państwo mówicie, że jest zakaz? Proszę przedstawić mi pisemne stanowisko Rządu RP w przedmiotowej sprawie potwierdząjace postawiona przez Państwa tezę wydane po dniu 05 lutego 2008. Inaczej uznam, że Państwo rozmywacie dyskusje celowo. Sylwia to chyba ja uznam ze rozmywasz dyskusje. Bo już Ci wytłumaczyłam. Że według art 27.2 mozna dokonywać zabiegi wynikajace z technologi produkcji. Jednak należy zgłosić te grupe zwierząt któa wymaga takową technologie produkcji, aby w odrębnych przepisach wyznaczyć kto moze dokonywać takowych zabiegów a te osoby muszą wiedzieć co im wolno a co nie. I tak z art 27.2 moga skorzystac hodowcy swiń http://europa.eu.int/eur-lex/lex/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:52006PC0669:PL:NOT 2001/93/WE art. 1 8. Wszelkie zabiegi wykonywane w celach innych niż terapeutyczne lub diagnostyczne, albo dla identyfikacji świń zgodnie z odpowiednimi przepisami, a które w rezultacie prowadzą do uszkodzenia lub utraty wrażliwej części ciała albo zmiany układu kostnego, są zakazane, z następującymi wyjątkami: - jednolitego skracania kłów u prosiąt przez ścieranie lub przycinanie, nie później niż siódmego dnia życia prosiąt, z pozostawieniem nienaruszonej, gładkiej powierzchni; długość kłów knurów może być skracana, w miarę potrzeby, aby zapobiec urazom innych zwierząt albo ze względów bezpieczeństwa, - obcinania części ogona, - kastracji samców świń poprzez zastosowanie innych środków niż przerwanie ciągłości tkanek, - kolczykowania nosa, tylko wtedy, gdy zwierzęta są trzymane na wolnym powietrzu i tylko zgodnie z ustawodawstwem krajowym. Ani obcinania ogona, ani skracania kłów u prosiąt nie wolno wykonywać rutynowo, lecz tylko wtedy, gdy istnieją dowody na to, że wystąpiły obrażenia wymion loch albo uszu lub ogonów pozostałych świń. Przed wykonaniem tych zabiegów należy podjąć inne środki, żeby zapobiec obgryzaniu ogonów i innym zachowaniom, biorąc pod uwagę cechy środowiska i zagęszczenie hodowli. Z tego powodu nieodpowiednie warunki środowiskowe lub systemy zarządzania muszą być zmienione. 2001/93/WE art. 1 (dostosowany) Każdy z zabiegów opisanych powyżej musi być wykonywany wyłącznie przez lekarza weterynarii albo osobę przeszkoloną zgodnie z art. 6 oraz doświadczoną w wykonywaniu technik stosowanych z użyciem właściwych środków i z zachowaniem właściwej higieny. Jeżeli kastrację lub obcinanie ogonów przeprowadza się po siódmym dniu życia zwierząt, należy je wykonać wyłącznie po zastosowaniu środka znieczulającego i dodatkowego długotrwałego znieczulenia podanego przez lekarza weterynarii. No i skoro nie bardzo rozumiesz co to jest technologią produkcji i aby nią była musi być uwzględniona w krajowego Ustawodawcy dla przykładu poczytaj sobie o technologi produkcji drobiu i świń http://ippc.mos.gov.pl/ippc/custom/HODOWLA.pdf zatwierdzone przez Ministerstwo. Widzisz to nie tak prosto jest zatwierdzić technologie produkcji bowiem musi byc opinia GL i paru innych fachowców. Inaczej każdy kto obciał siekiera albo inaczej psu ogon mógłby się powoływac na technologię produkcji. A jednak nie moze, bo ścigaja go z art 27.1 a nie daja mu mozliowsci powołać się na 27.2 No i teraz udowodnij nam że M Rolnictwa zatwierdziło technologię produkcji jakiejkolwiek rasy psów. Prosze o Urzedowe Pisemko zatwierdzonych ras którym można obcnac cokolwiek ze wzgledu na technologie produkcji. Bo to pisemko co dałas jedynie mówi że mozna skorzystać z technologi produkcji, ale zgodnie z tym artykułem musza być odrębne przepisy. Ale nie pisze ze jakieś rasy psów w Polsce maja zatwierdzone w MR technologię produkcji. GL też nie wydawał takiej zgody. Czyli Twoje psimo nie jest dowodem ze jakims konkretnym rasą można cokolwiek obciac. No juz chyba jaśniej nie mozna :shake: Quote
Jasiek Posted July 8, 2008 Posted July 8, 2008 niceravik napisał(a): Pisemne stanowisko Rządu RP nie ma nic do rzeczy, bo:......... Doprawdy Ravik?Co Ty znowu pleciesz.Nas nie interesują Twoje wypociny.Nas interesuje konktretny dokument . Quote
LALUNA Posted July 8, 2008 Posted July 8, 2008 Jasiek napisał(a):.Nas interesuje konktretny dokument . Mnie też interesuja konkretne dowody. No to jak Jasiu, masz jakieś pisemko z MR z wykazem ras psów objetych technologią produkcji z odrebnymi stosownymi przepisami ? :razz: Bo jak nie to Sylwia też do Ciebie mówiła Inaczej uznam, że Państwo rozmywacie dyskusje celowo. Quote
Sylvia_76 Posted July 8, 2008 Posted July 8, 2008 Proszę przeczytac załączone przeze mnie pismo jeszcze raz i proszę przedstawić mi pisemne stanowisko Rządu RP w przedmiotowej sprawie potwierdząjace że w RP jest zakaz kopiowania uszu i kurtyzowania ogonów wydane po dniu 05 lutego 2008. Dalsza dyskusję podejmę z Państwem po przedstawieniu na Forum Dogomania niniejszego dokumentu. Quote
niceravik Posted July 8, 2008 Posted July 8, 2008 Jasiek napisał(a):Doprawdy Ravik?Co Ty znowu pleciesz.Nas nie interesują Twoje wypociny.Nas interesuje konktretny dokument . Ustawa to czym jest, twoim zdaniem? :evil_lol: Po wyprowadzeniu się MARSA i TuathaDea, z drugiej strony barykady zapanowała straszna "MIZERIA" :shake:. Quote
LALUNA Posted July 8, 2008 Posted July 8, 2008 Proszę przeczytac załączone przeze mnie pismo jeszcze raz Przeczytałam i nie ma tam wymienionych ras psów które byłyby zatwierdzone przez MR jako podlegajace technologii produkcji. Wiec jeżeli jesteś w posiadaniu takowego pisma, to przedstaw je. CAły czas czekamy na nie. Dalsza dyskusję podejmę z Państwem po przedstawieniu na Forum Dogomania niniejszego dokumentu. No to bedziemy grzecznie czekać na Ciebie aż przedstawisz nam to pismo. Rozumiem ze może to potrwać troche zanim napiszesz do MR o liste tych ras. Quote
Sylvia_76 Posted July 8, 2008 Posted July 8, 2008 Jeszcze tylko sprostuje specyficzna formę cytowania moich postów przez Użytkownika LALUNA: Napisałam: "Proszę przedstawić mi pisemne stanowisko Rządu RP w przedmiotowej sprawie potwierdząjace że w RP jest zakaz kopiowania uszu i kurtyzowania ogonów wydane po dniu 05 lutego 2008. Dalsza dyskusję podejmę z Państwem po przedstawieniu na Forum Dogomania niniejszego dokumentu." Czyli to ja oczekuje na przedstawienie przez Państwa dokumentu. Quote
Jasiek Posted July 8, 2008 Posted July 8, 2008 niceravik napisał(a):Ustawa to czym jest, twoim zdaniem? :evil_lol: Ani mi ani nikomu innemu nie chce się już po raz setny tlumaczyć Ci jaki zapis jest w ustawie:evil_lol:Ty i tak powiesz że czarne jest białe!! To nie ma sensu.Szkoda czasu i prądu .Macie konkretny dokument to go prosze zamiescic Quote
LALUNA Posted July 8, 2008 Posted July 8, 2008 Sylvia_76 napisał(a):Jeszcze tylko sprostuje specyficzna formę cytowania moich postów przez Użytkownika LALUNA: Sylwio ja cytuje przynajmniej całe Twoje zdanie, gdzie jest zawarta cała tresć. w przeciwieństwie do Ciebie gdzie zacytowałaś moje krótkie które było jedynie zapoweidzią kolejnego w którym wszystko wytłumaczyłam. Wiec nie pisz o specyficznej formie zytownaia, skoro sama ją wcześniej zaprezentowałas. Czyli to ja oczekuje na przedstawienie przez Państwa dokumentu Najpierw musisz sama taki dokument przedstawic, bo jeszcze nie przedstawiłaś dokumentu w którym MR wymienia rasy psów objete technologią produkcji. W tym pisemku jedynie informuje że jest możliowsc cięcia z powodów technologicznych, jendak nie informuje ze takowe rasy są w Polsce. Wiec z tego wynika, ze nie ma ras objętych technologią produkcji. Pewnie chcesz na to dowodu. Otóz gdyby były takie rasy musiałyby byc zatwierdzone pzrez GW. No wiesz przepisy weterynaryjne, sanitarne i te inne sprawy. A GL jasno pisze: Z taką opinią nie zgadza się główny lekarz weterynarii Krzysztof Jażdżewski, który w piśmie skierowanym do naszego miesięcznika uzasadnia: „Kopiowanie uszu u psów jest zabiegiem kosmetycznym, który ma na celu wyłącznie poprawienie wyglądu psa. Zgodnie z polskim prawem wykonywanie tego zabiegu jest zabronione. Kopiowanie uszu jest zabiegiem lekarsko-weterynaryjnym w rozumieniu ustawy z dnia 21 sierpnia 2005 r. o ochronie zwierząt (Dz. U. z 2003 r. Nr 106, poz. 1002 ze zm.). Przepis art. 27 ust. 1 ustawy z dnia 21 sierpnia 2005 r. o ochronie zwierząt (Dz. U. z 2003 r. Nr 106, poz. 1002 ze zm.) stanowi, że: »Zabiegi lekarsko-weterynaryjne na zwierzętach są dopuszczalne dla ratowania ich życia lub zdrowia oraz dla koniecznego ograniczenia populacji «. Wynika stąd, że zabronione jest wykonywanie na zwierzętach zabiegów, których jedynym celem jest poprawienie wyglądu zwierząt”. Dodaje też, że za wykonywanie takiego zabiegu są przewidziane kary w postaci przepadku mienia, czyli narzędzi, za pomocą których wykonano zabieg, psa oraz kara finansowa w wysokości do 1000 zł. Czyli teraz Twoja kolej. Musisz uzyskać potwierdzenie od MR i Głównego Lekarza Weterynarii ze zatwierdzono technologię produkcji u niektórych ras, oraz uzyskać wykaz tych ras których dotyczy technologia produkcji. A takze przepis wytycznych do robienia tych zabiegów. No to do dzieła. Wstawiaj te pisemka, a jak nie masz to je zdobadź. Szkoda czasu na próżne gadanie. Quote
Sylvia_76 Posted July 8, 2008 Posted July 8, 2008 Co jakiś czas po prostu bedę wklejać to pismo by mogli je przeczytać Ci z Państwa, którzy zadają sobie pytanie czy w RP mozna kopiować uszy i ogony u psów. http://images33.fotosik.pl/311/bc098435c6bf6b8am.jpg Proszę o dokładne przeczytanie pisma a szczególnie o zwrócenie uwagi na słowo "lub" w wersie 8, zdanie w wersie 11 zaczynające się od słów "Należy przy tym zaznaczyć (...)" oraz przedostatni akapit zaczynajacy się od słów: "W przepisach ustawy o (...)" Quote
LALUNA Posted July 8, 2008 Posted July 8, 2008 Co jakiś czas po prostu bedę wklejać to pismo by mogli je przeczytać Ci z Państwa, którzy zadają sobie pytanie czy w RP mozna kopiować uszy i ogony u psów. To najpierw proponuje zapoznac się z regulaminem tego forum punkt 10 Nie 'cytuj' fotek - zdjęcie, które chcesz zacytować zamień na link. Mam nadzieje ze lepiej nam pójdzie ze zrozumieniem chociaż tego regulaminu. Quote
LALUNA Posted July 8, 2008 Posted July 8, 2008 Proszę o dokładne przeczytanie pisma Ależ czytami, jak i wczesniejsza Twoja wypowiedź która zmieniłas. A bylo to coś takiego gdzie artykuł 27.1 jednoznacznie stwierdza ze chodzi o psy? To ja sie zapytam gdzie artykuł 27.2 stwierdza jednoznacznie ze chodzi o psy? Chociaż tym sposobem moglibysmy popaść w jakiś obłę, gdybyśmy wyliczali wszystkie zwierzeta żyjace na całym swciei a które moglby się stać zwierzętami hodowlanymi. Wiec musisz przyjać ze już samo slowo zwierzeta określa grupę którą dotyczy ta ustawa. I nie ważne czy jest pies, czy kot czy lis, wazne jest ze nie wolno. A jeżeli jakas z tych grup jest objeta technologią produkcji to musi być to zatwierdzone z Urzędu. Dalsza dyskusję podejmę z Państwem po przedstawieniu na Forum Dogomania niniejszego dokumentu. Co jakiś czas po prostu bedę wklejać to pismo No i gdzie tu stałość w tym co się twierdzi. To ja jeszcze dodam bardzo istotoną rzecz w technologi producji zwierzęcej. Otóz zgodnie z zarządzeniem MR należy uwzględnić dostosowanie produkcji zwierzęcej do obowiązujących wymogów sanitarnych, ochrony środowiska i utrzymania zwierząt. A do tego należy uzyskac zaswiadczenie inspektora weterynarii oraz ochrony środowiska. Czy jesteś w posiadaniu takowego zaświadczenia bo bez tego technologia produkcji jest nieważna? Quote
Recommended Posts