Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

PPP : [SIZE=2]odwodnione białko drobiowe, wątroba.... chyba zachlastam się przy tym sierściuchu... odwodnione czy nie.. jednak białko..

Ale Brit ciekawy... Vectra Twoje psy go jadły?

• Replies 238
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Brita jeszcze nie próbowałam , aczkolwiek mam ochotę to to nabyć , oczywiście mowa o care .. bo ten zwykły to szmelc.
Moja CAO ma alergię na drób , ale PPP athletic jej służy super.Z 6 worek wciąga , zero skutków ubocznych.Ale co pies , to inaczej ;) metoda prób i błędów - niestety.
Pięknej masy nabrała na tej karmie , tłuszczu praktycznie zero - sam mięsień :) Ona ma masę ruchu , do tego mieszka w kojcu , ale dawkę dostaje prawie dwukrotną niż zaleca producent ;) 15 kg starcza na 12 - 14 dni :diabloti:

Posted

Vectra to mi dalo do myslenia :) czyli - ppp nie jest skreslona..? tylko nie w kazdym skladzie chyba pisza o zawartosci weglowodanow. Np PPP Adult Large Breed Athletic Lamb&Rice ma 17% ryzu, ale az 29 % bialka i 19% tluszczu Nie zebym sie czepiala znowu tych bialek i tluszczu tylko sie boje ze kupie karme i dopiero utucze psa:eviltong:

Posted

Agnes , skoro nie wiesz ,a tylko myślisz.To albo poczytaj sobie o węglowodanach albo popytaj dobrego dietetyka.Na pewno wtedy Twoje wątpliwości znikną.
Dwa , to ci pisałam , taką karmę podaje się w zmniejszonych porcjach i w zwiększonym ruchu.Skoro Twoja suka utyła , musisz przeanalizować - dlaczego.
Azjatka dostaje to PPP , nie tyje - muskulatura wyśmienita , dodatkowo jej podwoiliśmy dawki , bo spala niesamowicie.Na bytówkach była chuda jak kaloryfer
Staffik i młodsza pitka , dostają Hillsa Performance (skład ANALIZA SKŁADU: Białko 28,2%, Tłuszcz 24,2%, Włókno 2,0%, Popiół 5,5%, Wilgotność 7,5%, Wapń 0,90%, Fosfor 0,70%, Sód 0,35%, Potas 0,58%.) nawet grama nie przytyły , a szkoda , bo powinny.Natomiast mięsień rośnie :)

Wg mnie musisz przeanalizować , dlaczego sucz ci się spasł ;) Jeszcze weź pod uwagę , że nadwaga , a otyłość , to są dwie różne rzeczy.Jeśli Twojej suce brakuje energii , to na karmie typu light jej nie zdobędzie.
Kolejna rzecz , to masa mięśniowa w cudowny i prosty sposób zamienia się szybko w tkankę tłuszczową.Wystarczy popatrzeć na osoby bardzo aktywne sportowo które zmieniają tryb życia.

Oczywiście ja Cię nie namawiam , dobranie odpowiedniej karmy , to bardzo indywidualna sprawa.Wystarczy przeczytać ten wątek , jak długo różne osoby odchudzały , dobierały itd.

Posted

Vectra napisał(a):
Agnes , skoro nie wiesz ,a tylko myślisz.To albo poczytaj sobie o węglowodanach albo popytaj dobrego dietetyka.Na pewno wtedy Twoje wątpliwości znikną.

ale ja nie mowie ze nie masz racji
ja wiem czemu suka utyla - zima nie biega tyle, bo nie da sie jezdzic na rowrze a to obecnie jedyny sposob zeby ona biegala. Dziwie sie ze teraz nie chce schudnac...

Vectra napisał(a):
Kolejna rzecz , to masa mięśniowa w cudowny i prosty sposób zamienia się szybko w tkankę tłuszczową.Wystarczy popatrzeć na osoby bardzo aktywne sportowo które zmieniają tryb życia.

i tak sie tutaj stalo - ona miala super miesnie, az bylam dumna z niej:eviltong:bo to kosztowalo sporo pracy, no ale nic nie trwa wiecznie...ona juz nie jest az tak aktywna jak kiedys, choc pobiegac i teraz lubi. Ale najczesciej kopie doly:eviltong:

dzieki raz jeszcze
dodam, ze ona nie jest gruba - ma mala nadwage, mysle ze z 2 - 3 kg powinna zrzucic i bedzie dobrze
w pon zamawiam karme - przemysle raz jeszcze:eviltong:

Posted

Bo czym starszy organizm tym wolniejszy metabolizm, dlatego wolniej chudnie ;)
Teraz kwestia tak dobrać karmę by dostarczał energii ,a nie powodował gromadzenie się tłuszczu :)
Moja najstarsza suka (prawie 5 lat) odchudzana ;) obecnie ma tyle energii jak nigdy przez całe jej życie :multi:
Dostaje okrojone porcje żywieniowe , ale za to bogate w białko i tłuszcz ;) Bo już nie walczymy z otyłością , tylko przywróceniem masy mięśniowej.No i komórką z tłuszczykiem mówimy papa.

PS.Jeszcze odnośnie wagi :) Masa mięśniowa jest cięższa niż tłuszcz.Dlatego lepiej kontrolować wygląd , miarę ;) niż wagę przy nadwadze. Bo waga może spadać , tylko że w pierwszej fazie ubywa wody w organizmie.

Lalka jak była młodsza , wyżyłowana , ważyła dużo więcej niż w tej chwili.I to było wtedy 35 kg :diabloti: w tej chwili coś koło 30 , a szelki z okresu 35 są za ciasne :evilbat: No może teraz zaczynają pasować :)

• 2 months later...
Posted

Na jakiej karmie najbardziej Wam schudly psy?
Moje malamuty po trzech tygodniach mojej nieobecnosci wygladaja strasznie. Znaczy Zwirek ma na oko jakies 3kg do zrzucenia, ale Mu 8-10 spokojnie:roll: Obydwa sa na brit light, i szukam czegos w podobnej cenie. Myslalam o dog chow, ew. pronature. To sa kastraty, 7 i 8 lat.

Posted

zakla napisał(a):
Na jakiej karmie najbardziej Wam schudly psy?
Moje malamuty po trzech tygodniach mojej nieobecnosci wygladaja strasznie. Znaczy Zwirek ma na oko jakies 3kg do zrzucenia, ale Mu 8-10 spokojnie:roll: Obydwa sa na brit light, i szukam czegos w podobnej cenie. Myslalam o dog chow, ew. pronature. To sa kastraty, 7 i 8 lat.

ja za wiele nie pomoge, ale napewno nie bierz puriny dog chow - cena moze podobna, ale nie jakosc
moze arion? tez z tych tanszych jest - ale czy skuteczny pojecia nie mam

ja poki co scinam dawke dzienna caly czas...

Posted

Ariona sie boje, prawie samo zboze. Pztm kiedys moje chlopaki go jadly, adulat lb bodajze, i bylo okropnie.
Wszystkie moje psy jada mniej wiecej na 2/3 zalecannej dziennej dawki, przynajmniej jak ja je karmie ;)

Posted

U mnie najlepiej na RC obesity - cena cóż wysoka ,ale i dawkowanie jest małe .. u mnie 6kg karmy , dla 30 kilowej suki , starcza na 20 dni - worek 6 kg kosztuje 120zł

Posted

zakla napisał(a):
Ariona sie boje, prawie samo zboze. Pztm kiedys moje chlopaki go jadly, adulat lb bodajze, i bylo okropnie.
Wszystkie moje psy jada mniej wiecej na 2/3 zalecannej dziennej dawki, przynajmniej jak ja je karmie ;)

ariona sie boisz a myslisz o dog chow? to ja wole ariona...

Posted

Dog Chowa nigdy nie stosowalam, chociaz zawsze wydawal mi sie porownywalny z pedigree:diabloti: Zastanawia mnie mocno pronature, bo zdaje sie byc calkiem ok. I chicopee, fitmin, NN.

RC stanowczo za drogi jak na moja kieszen, moje mamuty to waga wlasciwa 45 i 49kg. I jeszcze owczarek na high energy ;)

Posted

leepa napisał(a):
Royal Canin Mini Light

sznaucer miniatura

z 11kg na 8,89 oczywiście z odpowiednią dawką aktywności fizycznej

a w jakim czasie?
kurcze chyba wiekszosc light'ow w normalnej cenie jest na bazie kurczaka?

Posted

Vectra napisał(a):
U mnie najlepiej na RC obesity - cena cóż wysoka ,ale i dawkowanie jest małe .. u mnie 6kg karmy , dla 30 kilowej suki , starcza na 20 dni - worek 6 kg kosztuje 120zł

popieram...najlepsza karma jaką do tej pory mieliśmy...nie duże dawki,a widać ze pies najedzony i pełen energii dieta aż tak bardzo nie doskwiera a p[rzy tym pies nareszcie jakoś wygląda;)

Posted

No i najważniejsze , po tym RC , Lalka nie łazi głodna ;)
przy innych karmach typu light , raz że prawie żaden efekt , a sucz ciągle szukał czegoś na ząb

Posted

zakla napisał(a):
Dog Chowa nigdy nie stosowalam, chociaz zawsze wydawal mi sie porownywalny z pedigree:diabloti: Zastanawia mnie mocno pronature, bo zdaje sie byc calkiem ok. I chicopee, fitmin, NN.

Po Dog Chow Kulka dostała okropnego łupieżu i miała jeszcze bardziej tłustą sierść niż ma zazwyczaj (łojotok) :diabloti:

Co do:
-Chicopee - karma raczej ok
-Fitmin - moi znajomi ze Słowacji karmią Fitminem swoje bordery i są zadowoleni
-NN - słyszałam różne opinie, ale chyba ogólnie jest ok. Po którejś wersji psom "psuła się" sierść.

Poprzeglądaj tematy tych karm na Dogo, ja osobiście uważam, że każda z tych karm jest dobra :cool3:

Mój grubas (Kulka) aktualnie dostaje Boscha Adult Light. Skład mi się nie podoba, ale ta karma ma 6% tłuszczu, więc mało. Brit Light nie przyniósł żadnych skutków - waga ani w górę, ani w dół. Poważnie zastanawiałam się nad Bosch Special Light, ale przeraziło mnie trochę 4,5% tłuszczu i 11% białka. Stwierdziłam, że jeszcze psu zaszkodzę :shake:

• 1 month later...
Posted

Mam wielką prośbę a mianowicie czy może mi ktoś podać link do tabeli jak obliczyć dawkowanie karmy ROYAL CANIN Obesity. Nie moge tego nigdzie znaleść a bardzo mi na tym zależy.
Z góry dziękuję;)

Posted

Hej, ja przeczytałam cały temat i chciałam się zapytać o to samo, ubiegłaś mnie :shake: :) . Podnoszę, może ktoś ją jednak ma?

Ja mam psiaka rasy shih tzu, przez ostatni rok przytyła cały kilogram, bo babcia dawała jej wszystko co popadnie =/ (teraz już na szczęście nie daje)- 1kg to niby nie dużo, ale Maja całe życie ważyła 6kg, teraz waży 7, więc to już 16% przytyła. Jak chociaż schudnie to będę jej podawała przez pewien czas Royal Canin Mini Light.

Drugi mój psiak to kundelek ważący 15kg (powinna ważyć 12,5), więc już przytyła 20%, ale chyba (nie wiem, ile g dziennie powinny jeść RC obesity) mnie nie stać na karmienie obu psiaków taką drogą karmą. Jaka jest tańsza, ale taka, która (przy długich spacerach i dużej ilości ruchu) pomoże jej zrzucić te całe 20%, bo wszystkie typu light są do 15%... Zastanawiałam się nad Acaną Light, ale ona chyba nie ma dobrej opinii...?

Mam jeszcze jedno pytanie co do biegania z psem: ma biegać ze mną przy nodze, na smyczy, czy może biegać tak jak dotychczas czyli biegnie te kilka m przede mną, zatrzymuje się, żeby coś powąchać, potem znowu biegnie ok 10 metrów dalej w zawrotnym tępie itp. ?

Posted

Wielkie dzięki :) !

EDIT:
Ale dlaczego w rubryce 15% -> 30% są dawki MNIEJSZE niż w rubryce powyżej 30% nadwagi? Wychodzi z tego, że grubszy pies ma jeść większe ilości karmy, a chyba powinno być odwrotnie o_O ... ?

Posted

Asiok133 napisał(a):
Wielkie dzięki :) !

EDIT:
Ale dlaczego w rubryce 15% -> 30% są dawki MNIEJSZE niż w rubryce powyżej 30% nadwagi? Wychodzi z tego, że grubszy pies ma jeść większe ilości karmy, a chyba powinno być odwrotnie o_O ... ?

Nie. Pytałam o to wetów, oto co mówią. Pies o większej nadwadze ma stosunkowo wolniej zrzucać tą wagę. Np. pies waży 50 kg a powinien 35 ma jeść więcej niż ten co ma 5 kg nadwagi, bo tkanka tłuszczowa to tkanka jak każda inna i też wymaga odżywiania. A jak zredukujesz pokarm za bardzo to dzięki temu pies wejdzie w fazę głodową (od razu metabolizm zwalnia i kiszka z odchudzania).

Ja eksperymentowałam z RC Obesity i powiem tyle: za pierwszym razem były sraczuchny i odrzut jak F16, więc wywalilam worek, potem jakieś dwa czy trzy lata później znowu próbowałam, było lepiej ale sierść kiepska i pies się drapał i nie było fajnie. Trzeci raz było ok, ale pies chudł dopiero jak ograniczyłam papu do 10 deko dziennie, co było głodowaniem. Podobne efekty mam przy mniejszych niż przepisowe dawkach Taste of the Wild (15 - 20 deko dziennie) a przynajmniej pies nie jest głodny, sierść piękna, mogłam odstawić dodatki na stawy. Jak dla mnie bomba. I nie ma za główny skłądnik kukurydzy czy innego zboża.

Posted

Bura napisał(a):
Nie. Pytałam o to wetów, oto co mówią. Pies o większej nadwadze ma stosunkowo wolniej zrzucać tą wagę. Np. pies waży 50 kg a powinien 35 ma jeść więcej niż ten co ma 5 kg nadwagi, bo tkanka tłuszczowa to tkanka jak każda inna i też wymaga odżywiania. A jak zredukujesz pokarm za bardzo to dzięki temu pies wejdzie w fazę głodową (od razu metabolizm zwalnia i kiszka z odchudzania).

do tego zamiast organizm redukować tłuszcz , naj będzie czerpał energię i spalał mięśnie , pozbywał się wody w organizmie , a małej ilości pożywienia za wszelką cenę będzie dokładał do tkanki tłuszczowej komóreczki - tak na zaś:cool3:

dlatego jak ktoś chce diete 1000 kalorii , to radzę przemyśleć ;)