Ka$ka9141868 Posted August 24, 2007 Posted August 24, 2007 Hej mam problem z moim 4 miesięcznym psem. To suczka-bardzo mocno mnie gryzie jak się bawimy gryzie jak się wita gryzie wychodzimy na spacer gryzie i jesteśmy na spacerze gryzie mnie za nogawki i buty i za nogi też, jak na nią dmucham gryzie jak chcę ją podnieśc jak coś jje na dworze to gryzie. Nie wiem co robic,boję się że Kora będzie agresywna :( Quote
Martens Posted August 24, 2007 Posted August 24, 2007 U 4-miesięcznego psa nie jest to jeszcze agresja, ale szczenięce podgryzanie. Jeśli chcesz ją tego oduczyć, ignoruj ja za każdym razem gdy złapie cię zębami za mocno. Jeśli ugryzie za mocno w zabawie - koniec harców. Przy powitaniu - jeśli łapie zębami, zignoruj ją. kaska9141868 napisał(a): jak na nią dmucham gryzie To nie dmuchaj. Jeśli celowo psa rozdrażniasz, to normalne że tak reaguje. Jeśli bawisz się z nią w zabawy siłowe, tzn. tarmoszenie, przewracanie, pozwalasz się łapać zębami - to też uczysz ją niewłaściwych zachowań. Quote
nathaniel Posted August 24, 2007 Posted August 24, 2007 A może sunia się nudzi , bo na spacerze nic nie robi, dlatego zabiega o uwagę? Zapraszam http://www.owczarek.pl/zofia/ http://www.dogs.gd.pl/kliker/szczeniaki.html Quote
Vectra Posted September 2, 2007 Posted September 2, 2007 kaska9141868 napisał(a):Hej mam problem z moim 4 miesięcznym psem. To suczka-bardzo mocno mnie gryzie jak się bawimy gryzie jak się wita gryzie wychodzimy na spacer gryzie i jesteśmy na spacerze gryzie mnie za nogawki i buty i za nogi też, jak na nią dmucham gryzie jak chcę ją podnieśc jak coś jje na dworze to gryzie. Nie wiem co robic,boję się że Kora będzie agresywna :( A nie przewidziałaś biorąc szczeniaka , że szczeniak gryzie :cool3: i że to normalne zachowanie psie :cool3: Tak się bawią ze sobą psy i to nam ludziom przeszkadza ten rodzaj rozrywki :p Jak cię gryzie , podkładaj zabawkę , szamocz się maskotką , jak ugryzie cię zbyt mocno , piśnij , piesek - na pewno odpuści.W 4 miesiacu piesek wymienia ząbki i gryzie ze zdwojoną siłą , po jakimś czasie wyrośnie z tego. Nie rozumiem , dlaczego ludzie biorąc szczenie zapominają że maluch składa się z zębów i moczu :cool3: :diabloti: przecież to mimo wszystko rozkoszne jest jak mała pirania wbija kły w nasze ręce ;) po kilku latach wspomina się te czasy z łezką w ręku , mój staffik już nie gryzie ,a niedawno co oblewałam utrate wstrętnych małych kiełków :evil_lol: Quote
Ka$ka9141868 Posted September 2, 2007 Author Posted September 2, 2007 Tylko żę teraz zaczyna warczec i grysc!! Quote
Vectra Posted September 2, 2007 Posted September 2, 2007 kaska9141868 napisał(a):Tylko żę teraz zaczyna warczec i grysc!! szczekanie też jest wpisane w te zabawy :cool3: :cool3: więc na prawdę Twój szczeniak zachowuje się jak najbardziej normalnie :p Quote
Ka$ka9141868 Posted September 2, 2007 Author Posted September 2, 2007 Ale on tak groźnie warczy a nie tak normalnie.I mnie nie lubi. Nie wiem czemu. Jak ide z nim na spacerze to mapodnieesiony ogonek-normalnie. Jak zawolam to ignoruje a jak przykucje to nawet nie podejdzie co zrobic zeby to zmienic?? Quote
Vectra Posted September 2, 2007 Posted September 2, 2007 Zapewniam Cię że to groźne warczenie to normalne jest .... no chyba że warczy ze strachu. Jak go wołasz zaoferuj mu coś , zabawkę , smakołyk , zachęć pieszczotliwym głosem , ukucnij , pouciekaj mu ... Quote
nathaniel Posted September 2, 2007 Posted September 2, 2007 [quote name='kaska9141868'] Jak zawolam to ignoruje a jak przykucje to nawet nie podejdzie co zrobic zeby to zmienic?? Nie krzyczeć na psa, nie bić, duuużo nagradzać za to, że jest obok Ciebie. [Dawaj mu papu z ręki , tj. część śniadanka , usiądź przy tym na podłodze, odwróć głowe, wyciągnij ręke ze smakami w stronę psa. Mi , mojej koleżance, to pomogło z psem , tj. z naszym wspólnym kontaktem. Poprawił się zdecydowanie, tj. pies nie bał się podchodzić. No i oczywiście ćwiczenia ] Zaopatrzyć się w linkę 10 metrową , saszetkę na smaki , piłki [tzw. nerkę ] , a najpierw poczytać np. O szczeniakach O nauce przywołania Blog Raszki książki p. Mrzewińskiej [ Z kluczem do psa, Jak rozmawiać z psem, Po obu końcach smyczy ] , książkę "Pozytywne szkolenie psów" Pameli Denison. Co do warczenia, gryzienia podczas zabawy. Ja u swojego psa potrafię rozpoznać kilka rodzajów warczenia : zabawowe - całkiem nieszkodliwe :) , takie mruczanko, szczekanki :P na psa w momencie , w którym chce mu coś SZYBKO zabrać też warknie - jakby mówił : Nie denerwuj mnie , to moje, a jeśli chcesz to dostać to zachowuj się spokojniej. Pobędziesz z psem dłużej, to Twoje uszy, oczy wyrobią się na pewne gesty,odgłosy. To niesamowite, kiedy idziesz ulicą i Twój pies wysyła sygnał , jakikolwiek, a Ty potrafisz go odebrać i w pore zareagować. [SIZE=2]Pozdrawiam, nie martw się na zapas Quote
Recommended Posts