gosikf & dogs Posted August 22, 2007 Posted August 22, 2007 Moja niespełna dwuletnia bokserka ma teraz ciąże urojoną. niestety sytuacja finansowa nie pozwala mi udac się do weterynarza także pytam co robic, bo gruczoły mlekowe wciąż się powiększają. Tak się składa że odchowujemy ze znajomymi ślepe jeszcze szczenię mlekiem zastępczym. Szczenie jest u znajomych, bo ja nie mam możliwości trzymania go. Byłam tam z Azą jednak ona boi się panicznie szczenięcia... Co zrobic? Quote
Martens Posted August 22, 2007 Posted August 22, 2007 Co da się zrobić w domu? Zmienic dietę na bardzo niskobiałkową (nie zaszkodzi nawet dzień głodówki), baaardzo dużo ruchu (w upały tylko wcześnie rano i późnym wieczorem), zabrać suce wszystkie zabawki i rzeczy którymi sie opiekuje. Mogą pomóc zimne okłady na sutki - ściąganie mleka raczej nie, bo pobudza jego produkcję. Na przyszłość - zapobiegnie temu sterylizacja. Zwróć uwagę, czy sutki nie robią się gorące i bolesne - jeśli dojdzie do stanu zapalnego z powodu nagromadzenia sie mleka, KONIECZNY będzie weterynarz i antybiotyk. Quote
gosikf & dogs Posted August 22, 2007 Author Posted August 22, 2007 Martens, dziękuję za szybki odzew ale są pewne przeszkody... Od dawna działm na rzecz zwierząt(we własnym zakresie). Wiem, że sterylizacja temu zapobiega ale moja Aza ma ciężką dysplazję. Wiesz zapewne, że to genetyczne schorzenie, mianowicie jest z pseudohodowli... Z powodu choroby nie mogę poddac jej sterylizacji gdyż może przytyc(choc to nie jest zasadą). Nie mogę jej narażac na utratę sprawności. Co do ruchu, muszę go raczej ograniczac też z powodu choroby. Quote
Martens Posted August 22, 2007 Posted August 22, 2007 Rozumiem. W tej sytuacji pozostaje ten dzień głodowki i niskobiałkowa karma. Niektórzy polecają ograniczać też wodę, ale w czasie upałów mam watpliwości co do tego. Quote
gosikf & dogs Posted August 23, 2007 Author Posted August 23, 2007 Martens napisał(a):Rozumiem. W tej sytuacji pozostaje ten dzień głodowki i niskobiałkowa karma. Niektórzy polecają ograniczać też wodę, ale w czasie upałów mam watpliwości co do tego. no zrobię jej ten dzień głodówki, a na karme teraz brak funduszy... Martens czy ty się orientujesz czy można zrobic bazarek na swoje psy w potrzebie jak nie jest się fundacją? Muszę kombinowac bo ostatnio jestem bankrut... Quote
Martens Posted August 23, 2007 Posted August 23, 2007 Hmm nie bardzo wiem, spróbuj poszukac w regulaminie bazarku albo podpytaj któregos z tamtejszych modów. A suczka jest na gotowej ;);) karmie czy na gotowanym? Quote
gosikf & dogs Posted August 23, 2007 Author Posted August 23, 2007 [quote name='Martens']Hmm nie bardzo wiem, spróbuj poszukac w regulaminie bazarku albo podpytaj któregos z tamtejszych modów. A suczka jest na domowej karmie czy na gotowanym? hehe, na gotowym, na suchej karmie, purina Dog Chow jagnięcina i ryż... Quote
Martens Posted August 23, 2007 Posted August 23, 2007 W sumie Purina Dog Chow sama z siebie nie jest szczególnie wysokobiałkowa (ani też zbyt dobrej jakości - ja osobiście zamiast gotowych karm z niższej półki polecam samodzielne gotowanie, wychodzi taniej i zdrowiej ;) ). W takim razie spróbuj ściąć jej na razie dzienną dawkę np. o 1/3, po tym dniu głodówki. Quote
gosikf & dogs Posted August 23, 2007 Author Posted August 23, 2007 Martens napisał(a):W sumie Purina Dog Chow sama z siebie nie jest szczególnie wysokobiałkowa (ani też zbyt dobrej jakości - ja osobiście zamiast gotowych karm z niższej półki polecam samodzielne gotowanie, wychodzi taniej i zdrowiej ;) ). W takim razie spróbuj ściąć jej na razie dzienną dawkę np. o 1/3, po tym dniu głodówki. Niska półka to może byc puffi i inne marketowe karmy lub pedeegre... Dog chow to nie jest taka najgorsza, inaczej nie karmiłabym tym moich psów. A słuchaj co sądzisz o boshu?Tak w nawiasie? Wiesz gotowane jedzenie jest o tyle kłopotliwe, że trzeba je przygotowac, poza tym szybciej się psuje w związku z tym, a w ogóle wątpie żeby wyszło taniej przy 3 psach!;) W tym dwóch dużych. Skład puriny:Białko 25%, tłuszcze 12%, popiół 7%, węglowodany 2.5%, woda 9.5%, wapń 1.2%, fosfor 0.9%. Quote
gosikf & dogs Posted August 23, 2007 Author Posted August 23, 2007 A tu skład Royal Canin dla psów rasy bokser:Białko 26%, tłusze 20%, sole mineralne 6,5%, skrobia 32%, włókno 6,5%, luteina 5mg/kg, tauryna 0,3%, glukozamina + chondroityna 1000mg/kg, L-karnityna 830mg/kg. W zawartości białka jest niewielka różnica 1% A tu pedigree: Białko ogólne 20%, oleje i tłuszcze surowe 13%, popiół surowy 8%, włókno surowe 3%. Tu jeszcze Eukanuby Boxer: Białko 26%, oleje i tłuszcze 15%, popiół 7.5%, włókno 2.5%, wilgotność 8%, wapń 1.2%, fosfor 0.95%, witamina A 12000 j.m./kg, witamina D3 750 j.m./kg, witamina E 200mg/kg, miedź 25mg/kg, L-karnityna 50mg/kg, beta-karoten 20mg/kg. jeszcze może warto przedstawic skład chappi: Białko ogólne 16%, oleje i tłuszcze surowe 8%, popiół surowy 7%, włókno surowe 3%, wapń 1%. Jednak przy wyborze karmy zwracam uwagę na składniki, skład surowcowy, zawartośc białka itd. Nie gotuję z braku czasu a ponadto w suchej jest to co możmy ominąc przy wyrobach własnych;) Quote
Patka Posted August 23, 2007 Posted August 23, 2007 po pierwsze "odbiegłaś" od tematu ... wystarczy wpisać w opcje szukaj ... nie boli ... http://www.dogomania.pl/forum/search.php?searchid=2732005 http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=18925&highlight=urojona i poczytać ... temat wałkowany x-razy ... co do karmy też łatwo ...i naprawdę purina dog chow to słabizna a za tą cenę można dostać dużo lepsze karmy ... zerknij na allegro np ... wspaniały wątke z cenami porównaniami i nawet rankingami ... http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=135&postdays=0&postorder=asc&start=0 a białko białku nie równe ... A słuchaj co sądzisz o boshu?Tak w nawiasie? tez taka sobie ale z braku laku chyba lepsza niż purina ... ale trzeba do niej podawać witaminy ... Quote
puli Posted August 23, 2007 Posted August 23, 2007 [quote name='Martens'] Mogą pomóc zimne okłady na sutki - ściąganie mleka raczej nie, bo pobudza jego produkcję. NIE ZIMNE! Rób jej letnie (mniej więcej w temp ciała) okłady z kwaśnej wody. Przynajmniej 3 x dziennie po kilka/nascie minut. Quote
gosikf & dogs Posted August 23, 2007 Author Posted August 23, 2007 i naprawdę purina dog chow to słabizna a za tą cenę można dostać dużo lepsze karmy ... zerknij na allegro np ... Niestety nie wiem o takiej karmie, która byłaby lepsza i tańsza niż 99zł tez taka sobie ale z braku laku chyba lepsza niż purina ... ale trzeba do niej podawać witaminy ... Ma mniej białka niż purina, koszt taki sam...Witaminy moje psy dostają zawsze. Sorry jestem uboga i nie mogę zapewnic lepszej karmy. Nie wiem czy to jest jakiś napad ale tak to odebrałam...(?):hmmmm: Jeszcze jedno, jeśli przedstawiasz mi swoją opinię to podaj sensowny powód dlaczego purina to "słabizna". Ja może niesłusznie ale zawsze oparłam się o składy karm, z których jasno wyczytuję zaw. białka. Zapewne białko białku nierówne, bo ma na to wpływ jego pochodzenie i tu się z Tobą zgadzam. Planuję przejście na Barfa ale nie wiem czy to wyjdzie taniej niż 100-180zł miesięcznie. Tyle wydaję na suchą karmę. Mniejsza z tym. Teraz wracając do tematu sutki Azy są ciepłe. Chyba nie bolesne. czy wodę zakwasic octem? Quote
Patka Posted August 23, 2007 Posted August 23, 2007 okłady polecam z zioła nazywa sie koziradka (robisz z tego papkę i czekasz aż wchłonie wodę i zacznie sie robić maziste) w sklepie zielarskim ciepłe kataplazmy 3 razy dziennie można robić też okłady z altacetu ... nie to nie był atak ja też dużo kasy nie mam, ale poczytałam poszukałam by dać za rozsądna cene psu co najlepsze i wiem ze jakościowo lepszej karmy podaje sie mniej (dawka dzienna) i potem w efekcie rzadziej psa trzeba leczyć :) gdy już osiaga podeszły wiek ... co do argumentów podałam Ci wielkiiii topic gdzie znajdziesz wszystko co przemawia za innymi karmami ... np białko sojowe w tańszych karmach (i o dziwo np w royalu - o czym rzadko kto wie, jest nieprzyswajalne przez psi organizm) są karmy mało znane na rynku jak np chicopee, fitmin, Eminent, cibau ... ja obecnie karmie chicken soup i dawki są naprawdę malutkie bo karma ce****e sie duża przyswajalnością ... Quote
puli Posted August 23, 2007 Posted August 23, 2007 czy wodę zakwasic octem? Pisząc "kwasna woda" miałam na mysli potoczna nazwę Altacetu. Kupuje sie takie pastylki w aptece (kosztuje grosze) i rozpuszcza w wodzie. Moja suka miała nabrzmiałe sutki i mlekotok a te okłady sprawiały jej wyraźna ulgę. Lezała bardzo spokojnie do góry brzuchem i była niezmiernie zadowolona z kompresów. Quote
gosikf & dogs Posted August 23, 2007 Author Posted August 23, 2007 Puliszonka napisał(a):Pisząc "kwasna woda" miałam na mysli potoczna nazwę Altacetu. Kupuje sie takie pastylki w aptece (kosztuje grosze) i rozpuszcza w wodzie. Moja suka miała nabrzmiałe sutki i mlekotok a te okłady sprawiały jej wyraźna ulgę. Lezała bardzo spokojnie do góry brzuchem i była niezmiernie zadowolona z kompresów. Dziękuję;) Quote
Alojzyna Posted September 1, 2007 Posted September 1, 2007 Altacet jest teraz w żelu, więc zamiast robić okłady, można smarować... Quote
1w0na Posted September 5, 2007 Posted September 5, 2007 Moja sunia miała ciąże urojoną. Pojechaliśmy do weterynarza i zrobił co trzeba. Wysterylizował suke. Wielka ulga dla mnie i dla mojej suni Quote
gosikf & dogs Posted September 8, 2007 Author Posted September 8, 2007 1w0na napisał(a):Moja sunia miała ciąże urojoną. Pojechaliśmy do weterynarza i zrobił co trzeba. Wysterylizował suke. Wielka ulga dla mnie i dla mojej suni Pisałam wcześniej o tym, że ja w ten sposób skrzywdziłabym moją sukę która ma zaawansowaną dysplazję stawów biodrowych... Sama jestem zwolennuiczką kastrowania i namawiam wszystkich wokół, jest to nie tylko ulga ale sposób na zmniejszenie psiej tułaczki i bezdomności. Bo skąd się biorą te psy? No przecież jakieś suki muszą je rodzic.. Jednak gdyby się zdarzyło, że Aza utyje to byłoby dla niej wyrokiem, albo byłaby skazana na wózek, a tak póki może to chodzi i biega. Quote
Alojzyna Posted September 9, 2007 Posted September 9, 2007 Sterylizacja nie jest równoznaczna z otyłością. Wystarczy zmienić karmę na light i zapewnić psu odpowiednią ilolość ruchu. Znam suki po sterylce, którym można pozazdrościć sylwetki i kondycji. Quote
Martens Posted September 9, 2007 Posted September 9, 2007 Z tym, że przy ciężkiej dysplazji z tym ruchem może być nie tak łatwo. Cóż, czasem nie ma wyjścia i pozostaje wybrać mniejsze zło. Quote
gosikf & dogs Posted September 9, 2007 Author Posted September 9, 2007 Alojzyna napisał(a):Sterylizacja nie jest równoznaczna z otyłością. Wystarczy zmienić karmę na light i zapewnić psu odpowiednią ilolość ruchu. Znam suki po sterylce, którym można pozazdrościć sylwetki i kondycji. Dlatego napisałam, że gdyby się tak zdarzyło...Wiem, że to nie jest zasadą ale jednak wolę nie ryzykowac, ona i tak już wycierpiała swoje... I tak jak pisze Martens, dla niej odpowiednią dawką ruchu jest możliwe minimum... Quote
Recommended Posts