Różyczka Posted March 24, 2008 Posted March 24, 2008 Ktoś może robił przelew z mbanku np.na Litwę i zna ostateczny koszt? :-) Quote
dorotal Posted March 25, 2008 Posted March 25, 2008 Ja robilam przelew w marcu na Litwe z WBK : 17,61 - zryczałtowane koszty banku zagranicznego + 9,50 - prowizja = 27,11 Quote
Alojzyna Posted March 25, 2008 Posted March 25, 2008 Ja do tej pory płaciłam przez pocztę, tyle tylko, że nie do wszystkich krajów się da w taki sposób (na Litwę można). Koszt - 12 zł. Natomiast do Austrii płacę kartą kredytową - podaję numer i sami mi ściągają. Quote
musia Posted April 9, 2008 Posted April 9, 2008 Ja dzisiaj zrobiłam przemarsz po bankach w Katowicach. Cel- opłata 60 Euro za wyst. europejską - Budapeszt (bez posiadania konta w danym banku - nie da rady) Najkorzystniej wypadło konto złotówkowe w BGŻ (przelicznik euro - 3,5209 zł / kantory 3,5 zł) Zdecydowałam się nareszcie na założenie tam konta . Prowizja banu polskiego 10 zł , prowizja zagranicznego powinna być tyle samo lub mniej (poczekam kilka dni na zapis na koncie). Quote
Elitesse Posted April 9, 2008 Posted April 9, 2008 musia w PKO nie trzeba zakladac konta do zrobienia zagranicznego przelewu :roll: w tej chwili internetowe przelewy zagraniczne w pko kosztuja 8 zl Quote
sylrwia Posted April 9, 2008 Posted April 9, 2008 Elitesse a jak przeliczasz ile masz wsyłać? Ja mam z PKO SA ten z żubrem, i w sumie nei wiem czy można kwotę przelewu internetowego podawac w Euro, są chyba tylko złotówki. Quote
Elitesse Posted April 9, 2008 Posted April 9, 2008 ja mam konto w pko bp i tam podaje kwote w jakiej walucie chce wyslac ( np 55 eur) wiec nic nie musze przeliczac no i w koncu zmienili to ze prowizja byla pobierana z kwoty przelewu - teraz jest osobno :multi: Quote
sylrwia Posted April 9, 2008 Posted April 9, 2008 Acha dzięki, to musze sie przejść i zapytać jak to jest w moim :roll: Quote
Talagia Posted April 10, 2008 Posted April 10, 2008 Ja wczoraj robiłam przelew na Węgry w ING przez internet i podobno kosztuje to 5 zł. A przelew osobiscie w tym samym banku to około 100 zł :-o Quote
pati1033 Posted April 10, 2008 Posted April 10, 2008 pati1033 napisał(a):ja wczoraj zrobilam przelew z banku slaskiego w nowej opcji- "przelew europejski", ktory ma kosztowac podobno tylko 5 zl... pewnie dodadza do tego jakies tam oplaty z banku zagranicznego, ale i tak powinno byc taniej... no ale zobaczymy ile pobiora za kilka dni... i rzeczywiscie- zaplacilam tylko 5 zl za przelew europejski :) Quote
Talagia Posted April 10, 2008 Posted April 10, 2008 pati1033 napisał(a):i rzeczywiscie- zaplacilam tylko 5 zl za przelew europejski :) Ja też :multi::multi::multi: Quote
Alter Idem Posted April 11, 2008 Author Posted April 11, 2008 Elitesse napisał(a):ja mam konto w pko bp i tam podaje kwote w jakiej walucie chce wyslac ( np 55 eur) wiec nic nie musze przeliczac no i w koncu zmienili to ze prowizja byla pobierana z kwoty przelewu - teraz jest osobno :multi: A jak wypelniasz rubryczki "strony pokrywające koszty" i "data waluty banku", zeby Ci taki koszt wyszedł ? Quote
simbik Posted April 11, 2008 Posted April 11, 2008 Alter Idem napisał(a):A jak wypelniasz rubryczki "strony pokrywające koszty" i "data waluty banku", zeby Ci taki koszt wyszedł ? No właśnie, bo w tym przelewie jest jeden mały kruczek :razz:, nie ma opcji pokrycia całych kosztów przez wysyłającego. Czy mimo to zaakceptowano Ci płatność za wystawę? A tak a propos tematu, to przestrzegam przed sprawdzeniem dokładnie danych benificjenta... właśnie przez to że miałam złą nazwę benificjenta (IBAN, adres etc . było ok) straciłam 30euro :angryy:...tyle bank pośredniczący wziął sobie za niezrealizowaną transakcję...:lmaa:nie powiem co mi się cisneło na usta gdy poszłam wyjaśniać sprawę w okienku. Quote
Talagia Posted April 11, 2008 Posted April 11, 2008 simbik napisał(a): A tak a propos tematu, to przestrzegam przed sprawdzeniem dokładnie danych benificjenta... właśnie przez to że miałam złą nazwę benificjenta (IBAN, adres etc . było ok) straciłam 30euro :angryy:...tyle bank pośredniczący wziął sobie za niezrealizowaną transakcję...:lmaa:nie powiem co mi się cisneło na usta gdy poszłam wyjaśniać sprawę w okienku. Zrobiłamm identyczny błąd, ale pieniadze zostaly przelane na konto. Ja poinformowalam odbiorce i bank to zaistniałym błędzie i podobno wszystko jest okej :-o Quote
Elitesse Posted April 15, 2008 Posted April 15, 2008 Alter Idem napisał(a):A jak wypelniasz rubryczki "strony pokrywające koszty" i "data waluty banku", zeby Ci taki koszt wyszedł ? daje walute spot a koszty pol na pol czyli ja swojego banku a odbiorca swojego Quote
panienkabubu Posted April 15, 2008 Posted April 15, 2008 A co z pocztą polską?:cool3: np. do Czech? Quote
sylrwia Posted April 15, 2008 Posted April 15, 2008 :flaming:A ja wczoraj wysłałam kase z PEKAO SA ten z żubrem i aż ok 80 zł mnie to kosztowało. Quote
Agappe Posted April 17, 2008 Posted April 17, 2008 karenina napisał(a):Przelewy zagraniczne w Millenium - do 1000 zł opłata 9.50 zł, 1000 - 2000 19 zł. wow niektórym to fajnie.. :oops: ja mam konto w pko sa i mbanku i właśnie musze wykonac pewien przelew zagraniczny i się zastanawiam, który wyjdzie taniej.. ktoś ma porównanie?? Quote
Agappe Posted April 18, 2008 Posted April 18, 2008 sylrwia napisał(a):Elitesse a jak przeliczasz ile masz wsyłać? Ja mam z PKO SA ten z żubrem, i w sumie nei wiem czy można kwotę przelewu internetowego podawac w Euro, są chyba tylko złotówki. w pekao sa nie da się zrobić przelewu internetowego przez internet.. Quote
Elitesse Posted April 18, 2008 Posted April 18, 2008 Agappe napisał(a):w pekao sa nie da się zrobić przelewu internetowego przez internet.. what ? :crazyeye::crazyeye: Quote
sylrwia Posted April 18, 2008 Posted April 18, 2008 Agappe napisał(a):w pekao sa nie da się zrobić przelewu internetowego przez internet.. Elitesse napisał(a):what ? :crazyeye::crazyeye: Tak Pekao SA ten z żubrem nie ma możliwości zrobic przelew za granice, a za wysyłke ściagneli ze mnie 80 zl:angryy: Quote
jolka11 Posted April 18, 2008 Posted April 18, 2008 Agappe napisał(a):wow niektórym to fajnie.. :oops: ja mam konto w pko sa i mbanku i właśnie musze wykonac pewien przelew zagraniczny i się zastanawiam, który wyjdzie taniej.. ktoś ma porównanie?? W mbanku wychodzi o wiele taniej . PKO SA to koszt około 80 zł ,natomiast w mbanku to koszt około 25 zł Quote
Agappe Posted April 18, 2008 Posted April 18, 2008 ghahahaha widać, że późna godzina była ;) chodziło mi oczywiscie o to, ze w pekao nie da się zrobić przelewu zagranicznego przez internet:evil_lol: Quote
Karmi Posted April 19, 2008 Posted April 19, 2008 [quote name='panienkabubu']A co z pocztą polską?:cool3: np. do Czech? Ja wysyłałam za ich pośrednictwem opłatę za wystawę do Bratysławy. Od kwoty 200 E zapłaciłam 20 zyli. Do Czech równiez można. Tu lista krajów :http://www.cennik.poczta.lublin.pl/help/przekazy_zagr.pdf Quote
Recommended Posts