Wiza Posted August 20, 2007 Posted August 20, 2007 Hmmm czy sędziowie wolą gdy wystawia dorosły? Czy przeszkadza im to że np 12 latka wystawia psa, nawet jeśli robi to dobrze? Quote
Guest Reyes Posted August 20, 2007 Posted August 20, 2007 Zachowuj się jak na handlera przystało, daruj sobie bluzkę z pokemonem i kokardkę na włosy i powinno być spoko :) Quote
Waxy Posted August 21, 2007 Posted August 21, 2007 to oni zważają na ubiór? Wiem że wstyd pokazać się z kokardką na włosach i bluzce z pokemonami. A sędziowie patrzą co do wielkości psa i jego właściciela? Znaczy się 12 latka z dogiem :D? Quote
Seterka93 Posted August 21, 2007 Posted August 21, 2007 Waxy napisał(a):to oni zważają na ubiór? Wiem że wstyd pokazać się z kokardką na włosach i bluzce z pokemonami. A sędziowie patrzą co do wielkości psa i jego właściciela? Znaczy się 12 latka z dogiem :D? A wg. mnie sędziowie nie powinni patrzeć na wiek handlera, ale na umiejętnosci wystawienia psa i panowania nad nim :lol: A moze taka 12 latka ma większe doświadczenie niż nie jeden dorosły? :p Bynajmniej wiek nie powinien byc powodem dyskryminacji na ringach :evil_lol: Quote
olaglowka Posted August 21, 2007 Posted August 21, 2007 Ja wiem ze kilka razy przegralam z racji na swój wiek :( Quote
Guest Reyes Posted August 21, 2007 Posted August 21, 2007 olaglowka napisał(a):Ja wiem ze kilka razy przegralam z racji na swój wiek :( Yyyyy tam... Ile razy ktoś przegrał ze względu na to ... że sędzia (podobno) lubi rude :P Quote
Clou Posted August 23, 2007 Posted August 23, 2007 Waxy napisał(a):to oni zważają na ubiór? Wiem że wstyd pokazać się z kokardką na włosach i bluzce z pokemonami. A sędziowie patrzą co do wielkości psa i jego właściciela? Znaczy się 12 latka z dogiem :D? Ja naprzykad wystawiam, Charty irlandzkie i zdarzylo mi sie pare razy, uslyszec ,iz wystawiam takiego ,,ogromnego '' psa aby zwrocic na siebie uwage.I nikt nie patrzy na to jak daje sobie rade z tym psem i jak wygladam i, ile pracy trzeba ,,wlozyc'' w tego psa zebym dala sobie z nim rade bo nikt nie chce tego widziec!!!!!!!!!!!! Latwiej jest powiedziec,ze robie to specjalnie!!!! Quote
Goldenka 02 Posted August 23, 2007 Posted August 23, 2007 raczej nie zwracają uwagi na wiek, a bynajmniej nie zauważyłam jeszcze by ktoś na mnie krzywo patrzył tylko dlatego że nie jestem pełnoletnia. każdy może wystawiać. wkońcu ocenia się psa a nie wystawiającego:diabloti: Quote
Wiza Posted August 23, 2007 Author Posted August 23, 2007 hmm ja nienawidz epokemonów >D Na ring to najczesciej ubieram sie tak hmm normalnie nie zbyt luzacko nie zbyt elegancko hehe.W krk mialam w opisie piękni prezentowany XD Quote
Frytela Posted August 24, 2007 Posted August 24, 2007 Mi nigdy nikt nic nie powiedzial, ale to moze dlatego ze tak bardzo młodo nie wyglądam :stupid: Quote
Wiza Posted August 24, 2007 Author Posted August 24, 2007 ale n jak byłam w nowym targu to jakieś plotki tam głosiły, że pan Wytyk woli jak wystawiają dorośli :lol: a co to ma do sprawy? Chyba lepiej zebym ja wystawiła kiare dokładnie a nie moj tata ktory nie umie co nie? >D Quote
Shanara Posted August 24, 2007 Posted August 24, 2007 Waxy napisał(a):to oni zważają na ubiór? Wiem że wstyd pokazać się z kokardką na włosach i bluzce z pokemonami. A sędziowie patrzą co do wielkości psa i jego właściciela? Znaczy się 12 latka z dogiem :D? jakos sobie tego nie wyobrażam :p .. bywa,że dogi "wyciagja" z ringu dorosłych mężczyzn..wiec 12-latka frunęłaby na wysokości tasmy :eviltong: Quote
Wiza Posted August 24, 2007 Author Posted August 24, 2007 Shanara tak nie do tematu niezły miałam ubaw z bernardynów w chojnicach :lol: nie chciałabym bernardyna wystawiać.. XD Quote
Wiza Posted August 26, 2007 Author Posted August 26, 2007 taki bernardy prawie wy wufrunął z właścicielem pozaring dotego facet tkai drobny był XD szarpał tego właściciela jak nie wiem co i mi sie zdaje ze szarpał do innego psa Quote
marymek Posted August 26, 2007 Posted August 26, 2007 Wierz mi, takie rzeczy nie tylko przy bernardynach się dzieją. Ja widziałam jak pan z dobkiem wybiegał z ringu. Tzn. Dobek wybiegał ciągnąc za soba sowjego właściciela :lol: A żeby nie było że odbiegamy od tematu - z moich obserwacji wynika, że niektórzy sędziowie traktują poważniej dorosłych, niezależnie od tego czy z psem sobie radzą czy nie. Uważam, że dzieci i młodzież mogą wystawiać psy, o ile jest zachowany jakis umiar, a nie sytuacja, że 5 letnie dziecko idzie wystawić swojego yorczka powiedzmy, a nie daj Boże berneńczyka czy bernardyna :roll: Quote
AlaNowak Posted August 27, 2007 Posted August 27, 2007 Kurcze.. powiem Wam szczerze, ze no tak dziwnie troche wyglada jak dziecko na ringu wystawia, nei przez zlosliwosc czy cos, bo bardzo was wszystkich szanuje, no ale jakies takie mam odczucia i nie wiem sama dlaczego. Quote
jefta Posted August 27, 2007 Posted August 27, 2007 Ja jestem zdecydowanie przeciwna dzieciom na ringach. Jak widzę, że rodzice wysyłają dzieciaka na ring tylko po to, żeby sędziego w głupiej sytuacji postawić-dać wygrać czy ryzykować płacz to mnie jasny szlag trafia :angryy::angryy::angryy:. Widziałam kiedyś dziewczynkę (z 10 lat), która sobie wprawdzie świetnie radziła, ale wystawiała b. słabego psa :roll:. Wygrała klasę-konkurencja była wściekła i mieli rację. Cieszę się, że byłam tylko widzem, bo by mi pewnie nerwy puściły :diabloti: Quote
AlaNowak Posted August 27, 2007 Posted August 27, 2007 a dziecko to dla Was osoba do jakiego wieku? Quote
jefta Posted August 27, 2007 Posted August 27, 2007 wiek tu nie ma znaczenia. chodzi o szantaż emocjonalny-daj, bo będę płakać :mad:. Tak może wyglądać 14 latka, a inna 12 latka będzie wyglądała poważnie Quote
Clou Posted August 29, 2007 Posted August 29, 2007 Ja naprzykład, zauważyłam że, nie tylko kiedy dziecko wystawia dużego psa to sędzia ulega temu widokowi!!! A niby powinien patrzeć na psa ale teraz to nieważne. Ja osobiście na jednej z wystaw przeżyłam szok ! Otóż wystawiałam bassetkę i jak na ta rasa było ich sporo w mojej klasie było 5 i kiedy sędzia zmierzał do ogłoszenia wyników powiedział ,,Wszystkie psiaki są przepiekne ale nie wiem czy państwo zwrócili uwagę na tą małą dziewczynkę która niesamowicie poradziła sobie z tak cieżka rasa'' I ona wygrała NsWr ,zwyciezca rasy i 2 miejsce na grupie!! A wszyscy właściciele byli wściekli (w tym ja) ponieważ suka urodziwa nie była i naprawdę było kilka innych ładniejszych od niej. Nawet sami własciciele powiedzieli przed wejsciem na ring ,że oni nie licza na nic wielkiego przy takiej konkurencji....A kiedy wygrali szkoda gadac.....Dlatego ja uważam ,że jesli ktos specjalnie daje małej dziewczynce z kokardka we, włosach psa ciezkiego do ułozenia lub wiekszego od nie zeby robiła wrażenie, to az mnie korci żeby cos powiedziec do słuchu ale wiem, że to i tak nic nie da, ponieważ takim ludziom ciężko cokolwiek wytłumaczyć... Quote
Natalia:) Posted August 29, 2007 Posted August 29, 2007 jefta napisał(a):wiek tu nie ma znaczenia. chodzi o szantaż emocjonalny-daj, bo będę płakać :mad:. Tak może wyglądać 14 latka, a inna 12 latka będzie wyglądała poważnie Na wstepie napisze, że mam 14 lat. Ja wystawiam swojego psa tylko dlatego, że nikt w domu nie zrobi tego lepiej. Może nie robię tego idealnie, ale juz wolę sama go wystawić, niż przypuśćmy moja mama, która jak ustawi psa to stoi jak pokraka i nie umie nic zrobić, żeby pies miał prosty kręgosłup, a co gorsza sama powoduje, że się garbi... Nigdy nie dostałam lepszej oceny tylko dlatego, że to właśni ja go wystawiałam. Osobiście uważam, że dziecko lub młodzież może wystawiać psa tylko, żeby umiała. Jesli nie umie to niech odda psa na ten czas rodzicowi, by on zrobił to lepiej. Dla mnie nie liczy sie się ta strona ringówki... Quote
Frytela Posted August 29, 2007 Posted August 29, 2007 Natalia:) napisał(a): Osobiście uważam, że dziecko lub młodzież może wystawiać psa tylko, żeby umiała. Jesli nie umie to niech odda psa na ten czas rodzicowi, by on zrobił to lepiej. Dla mnie nie liczy sie się ta strona ringówki... albo handlerowi niech da ;) ja mam 15 obecnie lat i raczej nikt nie wybrał mojego psa ze wzgledu na mnie (czyt. brzydal) :P Quote
Natalia:) Posted August 29, 2007 Posted August 29, 2007 Frytela napisał(a):albo handlerowi niech da ;) ja mam 15 obecnie lat i raczej nikt nie wybrał mojego psa ze wzgledu na mnie (czyt. brzydal) :P Osobiście nie jeżdze za często na wystawy, ale nie zdażyło mi się zobaczyć takiej reakcji sędziego na płacz dziecka. Jakoś nie widziałam, że dziecko wystawia... Jak coś to widze osoby od 12 lat... A po wystawach często chodzę, bo musze mojego zmęczyć przed oceną :diabloti: Może za słabo się rozglądam... Jak ktoś w wieku poniżej 18 lat chce wystawaić to niech wystawia, ale żeby oceny nie brał zbytnio do siebie. Wkońcu to zabawa :D Quote
Recommended Posts