Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 995
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

truskawa144 napisał(a):
Tak swoją drogą to nie wiem co sie dzieje,ciągle jakieś malamuty. Mieliśmy jednego w schronisku,znalazł dom,teraz trafił do nas drugi,jutro go zobaczę. Podobno świetny,bardzo sympatyczny,tylko trochę zaniedbany i je tylko suche. Codziennie jest wypuszczany na pól godziny żeby sobie po schronisku pobiegał bo podobno dostaje "kota" w boksie.
Polarna zajmujesz się może malamutami czy przypadkiem się akurat tą konkretną zajęłaś? Ja za wiele nie wiem o malamutach a chciałabym temu "nowemu" znaleźć dobry i odpowiedni dom. Jest coś o czym powinnam wiedzieć? Np. czy wyją jak haszczaki? Lub mają jakieś inne "dziwactwa"?:evil_lol:

No niestety z malamutami jest tak jak z innymi modnymi,ładnymi rasami.Ludzie kupują bo :"to takie piękne psy" a potam się okazuje że taki malamut czy haszczak to nie cudna puchata zabawka czy leń jak Wilk z "Dr.Queen".Jak pies zaczyna niszczyć ,uciekać i polować na kury sąsiadów to się go wywala na ulicę:angryy::angryy:
TO SĄ PSY STWORZONE DO PRACY,CIĘŻKIEJ PRACY!!!
Psy zaprzęgowe(może poza samojedami;) ) to psy które potrzebują mnóstwo ruchu,zajęć,treningu.Nie nadają się dla ludzi zapracowanych czy lubiących wolny czas spędzać z pilotem przed telewizorem.
Niestety ludzie o tym nie wiedzą a pseudohodowcy i nieuczciwi hodowcy kupującego nie zamierzają wyprowadzać z błędu,liczy się kasa za sprzedaną "sztukę":shake:

Teraz o mnie:
malamutami zajmuje sie od ponad 15 lat,ale jeśli chodzi o pomoc psom to zaczynam dopiero stawiać pierwsze kroki.Ta sprawa zainteresowała mnie...nie wiem dlaczego,po prostu nie moge przestać myśleć o Miśku:sad:

Teraz znowu o malamutach:
rzadko szczekają ,wyją jak haszczaki i niestety bardzo to lubią tak jak i kopanie ogromnych dziur(piękny ogród i malamut to mżonka).Niewybiegane,znudzone niszczą,uciekają.Mają silny instynkt łowiecki,poluja na wszystko co ucieka.Samce mają często bardzo dominujące charaktery oczywiscie w stosunku do innych psów,do ludzi są łagodnie nastawione dlatego ABSOLUTNIE nie nadają się na stróża.Dwa razy w roku obficie linieją,jak ktoś lubi sterylnie czyste mieszkanie i chce w nim trzymać malamuta to od razu mówię:to się nie uda!!!
To tak w skrócie;)
Wszystkie te informacje(poza linieniem,bo to "ma"każdy malamut:lol:)są ogólnikami.Zdażaja sie bardzo spokojne malamuty,które wolą kanapę niż np.bieganie przy rowerze ale kupować zaprzęgowca i wierzyć że akurat nam trafi sie taki spokojny to tak jak(sorry,nie pamietam kto to napisał:oops:) kupić sobie tygrysa i wierzyć że nas nie zje:lookarou:

Reasumując:malamut czy husky tylko dla osób aktywnych i odpowiedzialnych!

Posted

Święte słowa!
Ja na tej rasie mało, a wręcz baaardzo mało się znam, ale znam te ogólniki bardzo dobrze, na prawdę nie trzeba być znawcą rasy, a tylko trochę poczytać, popytać, żeby wiedzieć o takich podstawowych sprawach.

Posted

Zdrojko może i nie trzeba być znawcą ale skoro ktoś zna się na rasie i ma z nią na codzeń doczynienia to chętnie pytam o zdanie.
Okazało się ,że "nasz" nowy malamut jest przecudny,bardzo sympatyczny, w boksie jest grzeczny,nie niszczy,leży sobie spokojnie. Codziennie jest wypuszczany na teren schroniska żeby sobie pobiegał. Ma maksymalnie 3 lata i dostał imię Rastin.
A oto on: (więcej fotek wrzucę potem)

Wiem,że to wątek Misia ale może Polarna mogłaby Rastina "wcisnąć" na jakieś malamutowe forum.Nie ukrywam,że zależy nam żeby piesek trafił do kogoś kto ma pojęcie o tej rasie i wie na co się decyduje.

Posted

Maaatkoo.!Jakie sliczne malamuciatko.!Piekny jest.!:loveu:Ja to mam jakas taka slabosc do tej rasy...moze dlatego,ze moja siostra ma malamucice Hekle.;D Baaardzo przyjacielskie psy.!Polecam goraco.!:loveu:

Posted

dogomanka_ napisał(a):
Maaatkoo.!Jakie sliczne malamuciatko.!Piekny jest.!:loveu:Ja to mam jakas taka slabosc do tej rasy...moze dlatego,ze moja siostra ma malamucice Hekle.;D Baaardzo przyjacielskie psy.!Polecam goraco.!:loveu:

Dogomanka,Twoja siostra to nasza forumowa Masia???

Posted

truskawa144 napisał(a):

Wiem,że to wątek Misia ale może Polarna mogłaby Rastina "wcisnąć" na jakieś malamutowe forum.Nie ukrywam,że zależy nam żeby piesek trafił do kogoś kto ma pojęcie o tej rasie i wie na co się decyduje.

Truskawa,napisz do Paulina87.Umieści go na Bezdomnych Szpicach.Prosze żebys to Ty napisała do Pauliny bo ja nic o psie nie wiem,Ty udzielisz konkretnych informacji.Możesz też dać info na wątek "Szpice w potrzebie".
jak bedzie więcej zdjęć to wrzucę tego psa na malamucie fora.

Posted

truskawa144 napisał(a):
Zdrojko może i nie trzeba być znawcą ale skoro ktoś zna się na rasie i ma z nią na codzeń doczynienia to chętnie pytam o zdanie.

Okazało się ,że "nasz" nowy malamut jest przecudny,bardzo sympatyczny, w boksie jest grzeczny,nie niszczy,leży sobie spokojnie. Codziennie jest wypuszczany na teren schroniska żeby sobie pobiegał. Ma maksymalnie 3 lata i dostał imię Rastin.
A oto on: (więcej fotek wrzucę potem)

ponieważ szukłam domu dla "naszego" malamuta,ale szczęśliwie znalazł się jego właściciel,a ja już wstępnie rozmawiałam na temat stałego domu więc chciałam się dowiedzieć gdzie mam szukać w razie "co" aktualności o Rastinie

Posted

[LEFT]mrs.ka - Informacji można szukać przede wszystkim u mnie. Najlepiej dzwonić na numer adopcyjny: 515617553. Odbieram 7 dni w tygodniu. Poznałam Rastina dopiero dzisiaj wiec też nie mam o nim pełnych informacji ale już coś tam mogę o nim powiedzieć,o jego zachowaniu i charakterze. Jak tylko będzie miał stworzoną galerie na stronie naszego schroniska (mam nadzieje,że to będzie za chwile) to wkleję linka do wszystkich jego fotek.
Polarna- Dzięki za cynk:evil_lol:
[/LEFT]

Posted

Przepraszam, ale nie chcę przeszukiwać całego wątku.

Na pierwszej stronie, jest napisane, że psiaków jest więcej, przy tym klasztorze. Nie rozumiem więc dlaczego dla pozostałych psiaków, nie ma miejsca na tym wątku, i jest mowa tu tylko o dwóch psach, dla których szukacie domów...??

Posted

[LEFT]Dlatego,że pozostałe psy są trochę dzikie wiec wątpię,że ktoś będzie chciał je adoptować a nie mamy gdzie je umieścić. Pozostałe psy żyją trochę na wolności bo nie są jak Misiek na łańcuchu wiec nawet ciężko jest je złapać. No i one sobie tam dobrze radzą,Misiek nie dosyć,że jest na łańcuchu to jeszcze dostaje kiepskiej jakości jedzenie przez co ma ciągle alergię.
Najpierw musimy się "pozbyć" Miśka,wtedy jeśli się uda oswoić i złapać pozostałe psy będziemy szukać też dla nich domów.

Drugi pies któremu szukamy domu nie ma związku z klasztorem,wspomniałam o nim bo są tu osoby znające rase.
[/LEFT]

Posted

Słuchajcie!!!Akcja ratowania Misia ruszyła pełną parą!!!
:multi::multi::multi:
Jest dla niego miejsce w hotelu,zbieramy fundusze,pojawiła się możliwość transportu psa do Krakowa nawet w najbliższych dniach!!!
Jest też druga "opcja" ,ale tu nie znam jeszcze szczegółów więc czekamy.
Myślę że jak wszystko bedzie jasne Masienka napisze tu co i jak.

Ponieważ nie mam czasu na przeszukanie całego wątku :PILNIE POTRZEBUJĘ TEL DO P.ELI EW.INFO CZY MOŻNA ZABIERAĆ MISIA???
Księża nie rozmyślili się??Oddadzą psa?Tyle osób zaangarzowało sie w pomoc Miśkowi,głupio by było gdyby na miejscu okazało się że psa nie oddadzą.

Posted

w Łodzi to samo. nowy przeor bonifratów ostatnio kazał wyrzucić wszystkie zwierzęta, jakie mieszkały na terenie: psy do schroniska, kociaki kazał wyrzucić za siatkę, a z pawiem to nie wiem co zrobił.
ale Ty Misiu się trzymaj...

Posted

katya napisał(a):
Trzymam kciuki za Misia.
A Ci nie warci złamanego grosza posłańcy Boga powinni się wstydzić!!!

To posłańcy diabła!
Misiu będziesz szczęśliwym psiakiem!