Magot Posted August 30, 2007 Posted August 30, 2007 Mnie się ustawienie tylnych łap podoba, są ok;) P.S. Jefta, Drakkar coraz lepiej stoi, już łap tylnych tak do przodu nie daje, a głowa jest bardziej uniesiona:multi: Quote
Goldenka 02 Posted August 31, 2007 Posted August 31, 2007 Wszystkiego najlepszego z okazji [SIZE=2](wczorajszych)[SIZE=5] urodzin!!! Quote
agata :) Posted August 31, 2007 Posted August 31, 2007 Ej tylnie są całkiem ok, za to przednie nie do końca ;) (ja to się czepiam ^^) Quote
Talagia Posted August 31, 2007 Posted August 31, 2007 A ja sie tylko przyczepie do podłogi ;) Nie ustawiac psa nigdy na śliskim! :P To taka mała rada :) A ogólnie to już całkiem nieźle Quote
Raixly Posted September 1, 2007 Author Posted September 1, 2007 Wiem, staram się go np. na dywanie ustawiać ;) Dziękuję za życzenia ^^ Mam pytanie, czy możecie wytłumaczyć mi powoli i po polskiemu jak mam zacząć z Brokiem przygotowanie do biegu? Byłabym wdzięczna... Quote
agata :) Posted September 2, 2007 Posted September 2, 2007 Próbuj najpierw przebiec z nim kawałek po lini prostej w kłusie, pochwal jeśli będzie biegł przy nodze, a potem koryguj jeśli biegnie inaczej niż kłusem. Quote
Goldenka 02 Posted September 3, 2007 Posted September 3, 2007 Raixly napisał(a):Wiem, staram się go np. na dywanie ustawiać ;) Dziękuję za życzenia ^^ Mam pytanie, czy możecie wytłumaczyć mi powoli i po polskiemu jak mam zacząć z Brokiem przygotowanie do biegu? Byłabym wdzięczna... Weż psa na ringówke w jakieś miejsce które go nie będzie za bardzo rozpraszało. tam zacznij truchtac. jak pies sie zatrzyma pociągnij go lekko. najlepiej trzymaj w jednej ręce smakołyki (wtedy pobiegnie chętniej). pies nie musi piec przy nodze. ty biegnij troche przed nim i pokazuj mu smakołyczki. później bieżgo w coraz ciekawsze miejsca i ćwicz. psiak raczej szybko się nauczy. będzie dobrze.:bigok:. trzymam kciuki :). Quote
Talagia Posted September 3, 2007 Posted September 3, 2007 Drobna rada : nie zatrzymuj sie jak pies np trzepie uszami, chce sie podrapac czy wykonuje rozne ciekawe kombinacje w celu zatrzymania sie... Ja zatrzymywalam sie za kazdym razem jak Rav trzepał głową albo zmieniał tempo i obecnie ZAWSZE na ringu trzepie uszami xD bo mysli, ze dam mu spokoj... Quote
Tollerka Posted September 7, 2007 Posted September 7, 2007 Jej, gratuluję ci Raixly odwagi. Ja kiedyś chciałam spróbować swoich sił w handlingu ale się zniechęciłam, bo nie mam psa z którym mam ćwiczyć i się strasznie bym bała... Kiedy jest wystawa w NDM? Chciałabym to zobaczyć, ale to za daleko. Będziesz pojutrze na wystawie? Może się spotkamy? W razie czego - będę miała różową apaszkę w kwiaty na ręce zawiązaną i będę raczej przy retrieverach. ;) Quote
Raixly Posted September 8, 2007 Author Posted September 8, 2007 Mła ^^ Yyy dzisiaj (właściwie wczoraj, jest 00:38) na krajówce nie byłam, bo jak się okazało nie mogłam pojechać. Chyba dziś właśnie na retrievery pojadę! xD Zmuszę rodziców xd I spotkam się z tobą, spotkam, spoootkam! <333333 Wystawa w NDMie jest dokładnie 7 października. Przyyyjedź <3 Co to Broka: MAAAAAM! Mam rysunek z prawidłowym kątowaniem! ^.^ Jak się okazało nie było źle! Przednie łapy były odrobinę za bardzo do przodu, a tylne ok. Biorę się za durny bieg. xp Quote
Tollerka Posted September 9, 2007 Posted September 9, 2007 I co, byłaś? Bo ja byłam na klubówce :eviltong: Jej, okazuje się że moja babcia przejeżdża koło NDM jak jedzie na działkę i to chyba nie daleko ale po ulewie na retrieverach babcia odmówiła więcej współpracy :roll::-(:angryy: Quote
Goldenka 02 Posted September 10, 2007 Posted September 10, 2007 Raixly: mam nadzieję ze psiak szybko się nauczy ;) Quote
Ania z Petitką Posted September 10, 2007 Posted September 10, 2007 Wcześniej się za bardzo nie udzielałam w tym temacie, ale to dla tego, że właściwei wszystko zostało juz powiedziane;]. Jedyne co mogę dodać, to to, że ja również polecam od początku ćwiczyć na ringówce, bo wtedy psinka będzie ją kojarzyć z wystawą i będzie gotowa:)... Pozdrawiam i życzę udanego debiutu. Quote
Goldenka 02 Posted September 11, 2007 Posted September 11, 2007 zdawaj relacje z nauki... ...czekamy. Quote
Goldek Posted September 11, 2007 Posted September 11, 2007 Goldenka 02 napisał(a):zdawaj relacje z nauki... ...czekamy. Czekamy.... Quote
Raixly Posted September 22, 2007 Author Posted September 22, 2007 Ok, witam znów xD Przepraszam za długą ciszę - wiecie, jak to jest, poszłam do gimnazjum, nowa szkoła, początek roku, jeszcze wyjazd typu zielona szkoła... Miałam baaardzo mało czasu i nie pamiętałam o DGM. W końcu wzięłam się za dynamikę. Teraz nie rozumiem, czemu tak z tym zwlekałam, to nie takie trudne... Tylko jest jeden olbrzymi problem. Kilka dni temu poszłam z Brokiem i jakąś kiełbachą na taki maleńki placyk zabaw, gdzie w ogóle nie ma dzieci, jest spokój i dużo miejsca. Ćwiczyliśmy wystawianie: poza-bieg-poza. Szło mu pięknie, koncentrował się doskonale etc. No to teraz może mała rozpiska: 1 dzień ćwiczeń (opisany przeze mnie): doskonale 2 dzień ćwiczeń - znacznie gorzej 3 dzień ćwiczeń (dziś) - w ogóle się nie skoncentrował nawet na chwilę Dodam, że ćwiczenia były w tym samym miejscu. Jak myślicie, co powinnam zrobić? Quote
Goldek Posted September 22, 2007 Posted September 22, 2007 Raixly napisał(a):Ok, witam znów xD Przepraszam za długą ciszę - wiecie, jak to jest, poszłam do gimnazjum, nowa szkoła, początek roku, jeszcze wyjazd typu zielona szkoła... Miałam baaardzo mało czasu i nie pamiętałam o DGM. W końcu wzięłam się za dynamikę. Teraz nie rozumiem, czemu tak z tym zwlekałam, to nie takie trudne... Tylko jest jeden olbrzymi problem. Kilka dni temu poszłam z Brokiem i jakąś kiełbachą na taki maleńki placyk zabaw, gdzie w ogóle nie ma dzieci, jest spokój i dużo miejsca. Ćwiczyliśmy wystawianie: poza-bieg-poza. Szło mu pięknie, koncentrował się doskonale etc. No to teraz może mała rozpiska: 1 dzień ćwiczeń (opisany przeze mnie): doskonale 2 dzień ćwiczeń - znacznie gorzej 3 dzień ćwiczeń (dziś) - w ogóle się nie skoncentrował nawet na chwilę Dodam, że ćwiczenia były w tym samym miejscu. Jak myślicie, co powinnam zrobić? Nareszcie mogę się wtrącić do wątku!!! :multi: A więc pytanie nr.1 Czy na tym placu zabaw codziennie było tak samo? Czy następnego dnia nie było tam jakichś innych ludzi, psów? Postaraj się ćwiczyć wszędzie - i tak jak mówili tu wcześniej - spokojne miejsca->mniej spokojne->niespokojne. I ćwicz, nadal jak się nie koncentruje! Ważną sprawą jest udowodnienie psu że jesteś ciekawsza od otoczenia. Może na następny raz, oprócz kiełbachy weź jakąs ulubioną zabawkę??? To może być rozwiązanie. Pozdrawiam i pisz jak idzie!!!:) Quote
puchu Posted September 22, 2007 Posted September 22, 2007 Albo kiełbachę zostaw sobie jako kartę przetargową, a ucz go na czymś mniej smakowitym Quote
Goldenka 02 Posted September 22, 2007 Posted September 22, 2007 Plac zabaw nie koniecznie jest dobrym miejscem do ćwiczeń. tam różne psy mogą chodzić na spacery i załatwiac się, moze jakieś znajome dzieci tam były i pies je czuje, moze przeszła suka z cieczką albo ktoś wyrzucił jakiweś kości (inne jedzenie) i to wszystko wbrwew pozorom może dekoncentrowac psa. czy massz własne podwórko? jak tak to tam ćwicz, bo tam nie ma żadnych "nowości", jek nie podwórko to jakiś większy pokój, miejsca w których nic się nie zmienia. po drugie załuż psu ringówkę, zawołaj "chodź" i pociągnij go lekko. zacznij biec normalnym truchtem jak na wf-ie. nie musisz mu dawac smakołyków, bo jak je widzi to może skocvzxyć ci na rękę w której go trzymasz. po prostu biegni i wołaj go. ćwicz krótko bo psu bieganie się znudzi (lub psiak sie zmęczy). po trzecie i ostatnie nie ćwicz jak na choryzącie pokazuję się inny pies. on strasznie rozproszy twojego psiakia. nie ma to wtedy sęsu. na wystawie pies i tak i tak pobiegnie. jak wszystkie psy biegną w kółko to on też będzie biegł;) Quote
agata :) Posted September 25, 2007 Posted September 25, 2007 Co do tego co napisała Goldenka02 - myślę że ze względu na możliwą obecność zapachów innych psów możesz pozostawić to miejsce na później, gdy Brok będzie teorii nauczony i trzeba go już będzie przyzwyczajać do realiów wystawy typu właśnie inne psy. Quote
Goldenka 02 Posted September 26, 2007 Posted September 26, 2007 i od czsu do czsu napisz jak wam idzie... Quote
Raixly Posted September 27, 2007 Author Posted September 27, 2007 Ostatnio nie ćwiczyłam. 7 kartówek i klasówek łącznie O_O''''' Chyba no comment... Na pewno poćwiczę w weekend. Teraz przeniosłam się na podwórko i wszystko idzie ładnie. Jakby co mam całkiem spory ogród i dom 2-piętrowy. Quote
Ania z Petitką Posted September 28, 2007 Posted September 28, 2007 Ja polecam ćwiczenie w domu, jeśli dalej będzie się dekoncentrował na dworze. A co do tego, że na wystawie i tak pobiegnie, to w moim przypadku również się sprawdziło.... np. Jak Wiki widzi jakiegoś psa na spacerze, to natychmiast chce się z nim bawić, a jak na wystawie widzi ok. 1000 psów, to zachowuje się wzorowo:) Powodzenia:) Quote
Recommended Posts