Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mnie się ustawienie tylnych łap podoba, są ok;)

P.S. Jefta, Drakkar coraz lepiej stoi, już łap tylnych tak do przodu nie daje, a głowa jest bardziej uniesiona:multi:

• Replies 126
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Wiem, staram się go np. na dywanie ustawiać ;)
Dziękuję za życzenia ^^
Mam pytanie, czy możecie wytłumaczyć mi powoli i po polskiemu jak mam zacząć z Brokiem przygotowanie do biegu? Byłabym wdzięczna...

Posted

Raixly napisał(a):
Wiem, staram się go np. na dywanie ustawiać ;)
Dziękuję za życzenia ^^
Mam pytanie, czy możecie wytłumaczyć mi powoli i po polskiemu jak mam zacząć z Brokiem przygotowanie do biegu? Byłabym wdzięczna...

Weż psa na ringówke w jakieś miejsce które go nie będzie za bardzo rozpraszało. tam zacznij truchtac. jak pies sie zatrzyma pociągnij go lekko. najlepiej trzymaj w jednej ręce smakołyki (wtedy pobiegnie chętniej). pies nie musi piec przy nodze. ty biegnij troche przed nim i pokazuj mu smakołyczki. później bieżgo w coraz ciekawsze miejsca i ćwicz. psiak raczej szybko się nauczy. będzie dobrze.:bigok:. trzymam kciuki :).

Posted

Drobna rada : nie zatrzymuj sie jak pies np trzepie uszami, chce sie podrapac czy wykonuje rozne ciekawe kombinacje w celu zatrzymania sie... Ja zatrzymywalam sie za kazdym razem jak Rav trzepał głową albo zmieniał tempo i obecnie ZAWSZE na ringu trzepie uszami xD bo mysli, ze dam mu spokoj...

Posted

Jej, gratuluję ci Raixly odwagi. Ja kiedyś chciałam spróbować swoich sił w handlingu ale się zniechęciłam, bo nie mam psa z którym mam ćwiczyć i się strasznie bym bała... Kiedy jest wystawa w NDM? Chciałabym to zobaczyć, ale to za daleko. Będziesz pojutrze na wystawie? Może się spotkamy? W razie czego - będę miała różową apaszkę w kwiaty na ręce zawiązaną i będę raczej przy retrieverach. ;)

Posted

Mła ^^
Yyy dzisiaj (właściwie wczoraj, jest 00:38) na krajówce nie byłam, bo jak się okazało nie mogłam pojechać.
Chyba dziś właśnie na retrievery pojadę! xD Zmuszę rodziców xd I spotkam się z tobą, spotkam, spoootkam! <333333
Wystawa w NDMie jest dokładnie 7 października. Przyyyjedź <3

Co to Broka:
MAAAAAM! Mam rysunek z prawidłowym kątowaniem! ^.^ Jak się okazało nie było źle!
Przednie łapy były odrobinę za bardzo do przodu, a tylne ok.
Biorę się za durny bieg. xp

Posted

I co, byłaś? Bo ja byłam na klubówce :eviltong:
Jej, okazuje się że moja babcia przejeżdża koło NDM jak jedzie na działkę i to chyba nie daleko ale po ulewie na retrieverach babcia odmówiła więcej współpracy :roll::-(:angryy:

Posted

Wcześniej się za bardzo nie udzielałam w tym temacie, ale to dla tego, że właściwei wszystko zostało juz powiedziane;].
Jedyne co mogę dodać, to to, że ja również polecam od początku ćwiczyć na ringówce, bo wtedy psinka będzie ją kojarzyć z wystawą i będzie gotowa:)...
Pozdrawiam i życzę udanego debiutu.

• 2 weeks later...
Posted

Ok, witam znów xD
Przepraszam za długą ciszę - wiecie, jak to jest, poszłam do gimnazjum, nowa szkoła, początek roku, jeszcze wyjazd typu zielona szkoła... Miałam baaardzo mało czasu i nie pamiętałam o DGM.
W końcu wzięłam się za dynamikę. Teraz nie rozumiem, czemu tak z tym zwlekałam, to nie takie trudne...
Tylko jest jeden olbrzymi problem.
Kilka dni temu poszłam z Brokiem i jakąś kiełbachą na taki maleńki placyk zabaw, gdzie w ogóle nie ma dzieci, jest spokój i dużo miejsca. Ćwiczyliśmy wystawianie: poza-bieg-poza. Szło mu pięknie, koncentrował się doskonale etc.
No to teraz może mała rozpiska:
1 dzień ćwiczeń (opisany przeze mnie): doskonale
2 dzień ćwiczeń - znacznie gorzej
3 dzień ćwiczeń (dziś) - w ogóle się nie skoncentrował nawet na chwilę
Dodam, że ćwiczenia były w tym samym miejscu.
Jak myślicie, co powinnam zrobić?

Posted

Raixly napisał(a):
Ok, witam znów xD
Przepraszam za długą ciszę - wiecie, jak to jest, poszłam do gimnazjum, nowa szkoła, początek roku, jeszcze wyjazd typu zielona szkoła... Miałam baaardzo mało czasu i nie pamiętałam o DGM.
W końcu wzięłam się za dynamikę. Teraz nie rozumiem, czemu tak z tym zwlekałam, to nie takie trudne...
Tylko jest jeden olbrzymi problem.
Kilka dni temu poszłam z Brokiem i jakąś kiełbachą na taki maleńki placyk zabaw, gdzie w ogóle nie ma dzieci, jest spokój i dużo miejsca. Ćwiczyliśmy wystawianie: poza-bieg-poza. Szło mu pięknie, koncentrował się doskonale etc.
No to teraz może mała rozpiska:
1 dzień ćwiczeń (opisany przeze mnie): doskonale
2 dzień ćwiczeń - znacznie gorzej
3 dzień ćwiczeń (dziś) - w ogóle się nie skoncentrował nawet na chwilę
Dodam, że ćwiczenia były w tym samym miejscu.
Jak myślicie, co powinnam zrobić?

Nareszcie mogę się wtrącić do wątku!!! :multi:
A więc pytanie nr.1
Czy na tym placu zabaw codziennie było tak samo? Czy następnego dnia nie było tam jakichś innych ludzi, psów?
Postaraj się ćwiczyć wszędzie - i tak jak mówili tu wcześniej - spokojne miejsca->mniej spokojne->niespokojne. I ćwicz, nadal jak się nie koncentruje! Ważną sprawą jest udowodnienie psu że jesteś ciekawsza od otoczenia. Może na następny raz, oprócz kiełbachy weź jakąs ulubioną zabawkę??? To może być rozwiązanie.
Pozdrawiam i pisz jak idzie!!!:)

Posted

Plac zabaw nie koniecznie jest dobrym miejscem do ćwiczeń. tam różne psy mogą chodzić na spacery i załatwiac się, moze jakieś znajome dzieci tam były i pies je czuje, moze przeszła suka z cieczką albo ktoś wyrzucił jakiweś kości (inne jedzenie) i to wszystko wbrwew pozorom może dekoncentrowac psa. czy massz własne podwórko? jak tak to tam ćwicz, bo tam nie ma żadnych "nowości", jek nie podwórko to jakiś większy pokój, miejsca w których nic się nie zmienia.

po drugie załuż psu ringówkę, zawołaj "chodź" i pociągnij go lekko. zacznij biec normalnym truchtem jak na wf-ie. nie musisz mu dawac smakołyków, bo jak je widzi to może skocvzxyć ci na rękę w której go trzymasz. po prostu biegni i wołaj go. ćwicz krótko bo psu bieganie się znudzi (lub psiak sie zmęczy).

po trzecie i ostatnie nie ćwicz jak na choryzącie pokazuję się inny pies. on strasznie rozproszy twojego psiakia. nie ma to wtedy sęsu. na wystawie pies i tak i tak pobiegnie. jak wszystkie psy biegną w kółko to on też będzie biegł;)

Posted

Co do tego co napisała Goldenka02 - myślę że ze względu na możliwą obecność zapachów innych psów możesz pozostawić to miejsce na później, gdy Brok będzie teorii nauczony i trzeba go już będzie przyzwyczajać do realiów wystawy typu właśnie inne psy.

Posted

Ostatnio nie ćwiczyłam. 7 kartówek i klasówek łącznie O_O''''' Chyba no comment...
Na pewno poćwiczę w weekend.
Teraz przeniosłam się na podwórko i wszystko idzie ładnie.
Jakby co mam całkiem spory ogród i dom 2-piętrowy.

Posted

Ja polecam ćwiczenie w domu, jeśli dalej będzie się dekoncentrował na dworze. A co do tego, że na wystawie i tak pobiegnie, to w moim przypadku również się sprawdziło....
np. Jak Wiki widzi jakiegoś psa na spacerze, to natychmiast chce się z nim bawić, a jak na wystawie widzi ok. 1000 psów, to zachowuje się wzorowo:)
Powodzenia:)