Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 329
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Już pierwszy dzień minął;)

Sunia przespała całą noc pod moim łóżkiem- bardzo się drapie- ale to efekt kąpieli, za kilka dni trzeba ją powtórzyć.
Tośka nie niszczy nic gdy siedzi z Orientem sama w domu- tylko drapie w drzwi gdy słyszy mnie za nimi..
Chodzi za mną krok w krok, jak spotyka mnie po chwili nieobecności to skacze i piszczy. Nie każdemu daje się pogłaskać- głównie ucieka.

Apetyt ma bardzo dobry- dziś zjadła swoje, a potem kradła Orientowi karmę z miski podczas gdy on jadł- Tośka gotowane dostaje, Orient je karmę.

Wieczorem powinna przyjść nasza fotografka Rybcia- więc będą zdjęcia- ja postaram się teraz coś na gorąco telefonem pstryknąć.

Posted

śliczna sunieczka, cieszę się , ze uratowana. Finansowo pomóc nie mogę ale pomyśle nad bazarkiem. Pojade do mamy i zabiorę jej troche bibelotów bo się w nich niedługo zgubi :evil_lol:

Posted

Gonitwa to była szybka akcja. Brawo!
Jak przeżyłaś kąpiel, bo ja po szorowaniu Niki padłam a moje ręce były porysowane pazurami do krwi (były trzy kąpiele i przy każdej to samo). Pcheł było dużo, średnio czy mało? A wypróżnienia w czterech kątach czy na zewnątrz? Nie dawaj jej za dużo jeść na raz - raczej częściej i małe porcje.
Nie doszukuję się u niej podobieństw do Border collie (popraw w temacie na collie, bo jest Colie), bo mi to niepotrzebne by uznać, że to bardzo ładna sunia. Myślę, że szybko znajdzie domek. W tej chwili finansowo nie mogę pomóc. Chyba, że zmontuję jakiś bazarek.

Posted

hop! może trudno w to uwierzyć ale nie miała ani jednej pchły, załatwia się na zewnątrz, przy kąpieli próbowała nawiać, ale skoro jestem w stanie namówić do kąpania 40 kg Orienta to 14 kg suczka to dla mnie pestka!

Mała jest bardzo zaborcza- o wszystko dosłownie gryzie Orienta- nie mocno, raczej jazgocze niż gryzie...

Posted

Dziewczyny, byłam u Gosi, sunię widziałam, widziałam jak Orienta po kątach rozstawia, zdjęcia mam-ale narazie ich nie dodam, bo dzisiejszy dzień nie był dla mnie sprzyjający, źle się czuję, załapałam doła, więc proszę zrozumcie mnie...

Aaa, zapomniałam zapytać.
Tośka jest bardzo zazdrosna o Orienta, pokazuje na niego zęby. Trochę się dzisiaj z Gosią posprzeczałyśmy o to, jak ona powinna na to reagować.
I Gosia ma taką taktykę: głaszcze Orienta, większą uwagę skupia na nim. Czy tak powinno być?

Posted

faktycznie border!

żeście się pospieszyły - nie zdążyłam nic wysłać!:evil_lol:

Rybcia, myślę, że Gosia dobrze robi - inaczej Orient mógłby poczuć się odrzucony i zacząć agresywnie reagować na Tosię

Posted

Jak mnie nie ma w pobliżu to psy nie reagują na siebie w ogóle, to samo jest na spacerach, żadnych sprzeczek. a w domu nawet o kawałek podłogi Tośka Orienta gania;)

Posted

wiq napisał(a):

Rybcia, myślę, że Gosia dobrze robi - inaczej Orient mógłby poczuć się odrzucony i zacząć agresywnie reagować na Tosię

Ja z moimi pannami mam nieco inną taktykę. Jak głaszczę, to obie. Nie ma tak, że jedną całuję, głaszczę, tulę , a druga stoi odrzucona...

Posted

Z tego co widzę to wszystkie psiaki zabrane ze schroniska próbują dominować. Nika jest zaborcza i zazdrosna. Timon, którego wzięła tamb też chce być najważniejszy. Kłótnie wybuchają właśnie w domu - m.in. o przysmaki, zabawki, głaskanie. Nie mam uniwersalnej recepty na łagodzenie sporów. Gonitwa - na pewno sama wyczujesz jak reagować w danej chwili.
Z tego co napisałaś wnioskuję, że Tośka to anioł.;)

Posted

hop! nie było z nią takich problemów jak z Niki i Lulu- nic zupełnie. Na smyczy chodzi prawie przy nodze, samochodów się nie boi- jedynie jak się ciemno robi to zaczyna szczekać jak ktoś się do niej zbliża- poza mną oczywiście.

A słyszałam,że psy ze schroniska tak mają- zaborcze są i w ogóle, ale im podobno przechodzi...

Mała ma jeden mankament tylko- nie rozumie, że jak ją na podwórko wypuszczę, to zaraz wpuszczę ją z powrotem- tylko drapie w drzwi i na nie skacze. Jak są drzwi na oścież otwarte to wszystko jest w porządku...

Aha i dzisiaj próbowała wskoczyć na parapet i przez okno wydostać się na dwór- jak z miasta wróciłam.. Po co czekać aż drzwi otworzę...