Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 205
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Myślę, ze tak. Przejdź do jakiegoś większego supermarketu, tylko koniecznie musi pisać małymi PURINA, moze być Dog Chow, lub inne, nie wiem, nie znam się. I dla szczeniąt.

Posted

Kaśka, może poszukaj info o żywieniu szczeniaków w odpowiednim dziale.

Nie ma w Łomży sklepu zoologicznego, w którym są porządne karmy dla psów? Porządne - powyżej 10 zł/kg? Pedigree i Chappi to śmieciowe żarcie, same wypełniacze i konserwanty.

Szczeniak musi się odżywiać szczególnie dobrze, jego pożywienie musi być kompletne i szczególnie zbilansowane. Szczeniak rośnie, jeśli będzie miał braki w odżywianiu, będzie się nieprawidłowo rozwijał - np. urośnie mniejszy, może mieć krzywicę - będzie miał krzywe łapki, nieprawidłowy zgryz, brzydką sierść itd. Więc trzeba zapewnić mu prawidłową dietę.

Jeśli nie stać Cię na porządne karmy, gotuj mu ryż z mięskiem i warzywami.

Posted

Dobrze dzięki :)
A co do karmu purine to najmniejsza paczka jest w 3 kg. i kosztuje 24 zł.
Poszukam jeszcze purine na wagę.
A taki przepis na gotowaną karmę jest dobry:
1.Mięsko z kurczaka lub mięsko w ,,tubkach dla psa,, ugotowac z ryżem
2.Można dogotowac do tego makaron dla psów oraz warzywa.
3.Jak sie chce to można dodac do wszystkiego trochę suchej lub suchej rozmoczonej w wodzie karmy.

Posted

ns forum jest naprawde mnostwo informacji o karmieniu ;)ja osobiscie stosuje przepis nr 1, dodaje warzywa [marchew i buraka dla koloru, wzmacnia rudy], miele, dodaje ugotowany ryz. proste i smaczne [chyba ;)]
oczywiscie bez dodatku soli ani innych przypraw

Posted

ja osobiscie niezdecydowalabym sie karmic szczeniaka gotowanym przezemnie jedzonkiem... szczenior musi miec odpowiednio zbilansowana karme zeby zdrowo sie rozwijal. bledy w zywieniu moga w przyszlosci prowadzic do wielu schorzen. a jesli juz gotowane to z dodatkiem odpowiednich witaminek, wet powinien dokladnie powiedziec jakie i ile;)

wracajac do tematu... jak idzie nauka czystosci? na jaka metode sie zdecydowalas?

Posted

Nie bije nie krzyczę tylko pokazuje ze niewolno i biegusiem na dworek.
A ona przedwczoraj tylko raz nasiusiała w domu i wczoraj tak samo i to przeze mnie oczywiście. A ten mój przepis może byc???Bo moja kora nielubi samego ryżu trzeba to jakoś urozmaicic. Więc jeszcze raz pytam dobry??

Posted

hmmm a co masz na mysli piszac "miesko w tubkach"? niespotkalam sie z czyms takim:oops:

nawet lepiej ze nie lubi samego ryzu;) dodaj do tego jakies warzywka jeszcze. i nie polecam mieszania suchej karmy z gotowanym...

zajzyj na dzial Zywienie:p

Posted

Napisałam już o dodatku suchej karmy do wszystkiego przeczytaj mój przepis :]
A dzisiaj moją suńkę ukąsiła osa :(
Ale nic jej nie jest na szczęście :]
A mięsto w tubce to coś takiego jak kiełbacha tylko że z obwodem 20cm i długości 50 cm :]

Posted

Jeśli mięso jest w tubce, to napewno przyprawiane, więc ODPADA. Ja karmię psiaka ryżem, lub kasza z wołowiną, lub kurczakiem, dodaję gotowane, lub surowe warzywka, raz w tygodniu jajo surowe, ale jeszcze daję witaminy od weta. Puszka na 50 dni kosztowała ok 40 zł, więc takie karmienie tez nie jest tanie. Ryż sobie kosztuje, mięso tym bardziej. A mój zjada dziennie ok. 4 udka i 6 woreczków ryżu, choć ryż teraz ograniczam. WIęc nie wiem, czy karma nie wyszłaby Cię taniej.

Dzisiaj nawet specjalnie dla Ciebie patrzałam w hipermarkecie: kilogram Puriny Friskies kosztował nieco ponad 4 zł, czy nawet 3 coś. Rozumiem, że kogoś może byc nie stać, a jeśli przygarnęłaś pieska ze schroniska, to tym bardziej należy mu się to, co najlepsze :) Więc jeśli chcesz kupować jak najtaniej, to odrzuć różne Chappi i tym podobne, tylko weź Purinę. Lub pójdź do Zoologicznego i zapytaj. Jest wiele karm dla szczeniaków, które nie koszują tyle co Royal, czy Eukanuba.

Zapamiętaj, że robię to dla Twojego psa.

Posted

kaska9141868 napisał(a):
Napisałam już o dodatku suchej karmy do wszystkiego przeczytaj mój przepis :]
A dzisiaj moją suńkę ukąsiła osa :(
Ale nic jej nie jest na szczęście :]
A mięsto w tubce to coś takiego jak kiełbacha tylko że z obwodem 20cm i długości 50 cm :]

wiem ze napisalas ze dodajesz sucha karme do wszystkiego... dlatego mowilam ze moim zdaniem to nienajlepszy pomysl;)

a mozesz podac mi skladniki tej tubki?? zawartosc % miecha...i z czego to miesko:cool3: ja wychodze z zalozenia ze jesli miecho to od rzeznika i surowe...ale nie dla szczeniaka

Gabryjella napisał(a):
I nie spotkasz, bo mięsa to tam raczej nie ujrzysz :roll:

hmmm nio tak wlasnie podejzewalam:cool1:

Posted

Ale to jest mięso dla psa i jest z kurczaka 86%
ryż 10%
warzywa 4 :%
Mój pies to ubustwia :)
A karmu nie dodaje bo nie chce już kupowac :)
edit:
Mój pies wczoraj nie zrobił siusiu w domu : :D :D