Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ulaa powiedzmy sobie szczerze dom tymczasowy dla centa w tym wypadku to dom, ktory nie tylko zapewni mu spacerek, mizianko ale to dom , ktory przede wszystkim wyprowadzic go na prostą.

Jesteś jedyną szansa Centa prosimy w jego imieniu ...przygarnij kropka...:loveu:

• Replies 688
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Matko czy Wy oszaleliście :-o jakaś zbiorowa obsesja!
Bea Twoja choroba jest jednak zaraźliwa :mad:

Wiecie bardzo dobrze, że wzięłabym Cencika. W tej chwili nie mogę, bo jest Gina. Najpierw ona musi znaleźć dom.
Druga sprawa jest bardziej poważna - nawet jeśli z Centem uda się coś wypracować, to nie ma gwarancji, że w nowym domu mu nie wróci dawne zachowanie. To nie jest pralka albo lodówka, którą można zaprogramować i taka adopcja wiąże się z ogromnym ryzykiem - w takim przypadku będę musiała wziąć je na siebie. Przemyślcie to dokładnie.
Każdy chce wyjąć Centa ze schronu, bo mu zimno, jest chudy no i ma kropki. I ja też chce, by wyszedł. Jednak ktoś potem będzie musiał przejąć na siebie odpowiedzialność za wydanie go. A szukanie domu dla psa, który wymaga "specjalnego traktowania" jest niezwykle trudne, czasem wręcz niemożliwe (w tej chwili mamy już jedną sukę ONkę ze złamaną psychiką i niestety rozważamy jej eutanazję :-().

Takich psów nie wydaje się byle komu, zresztą ktoś tu już napisał, że spacerki + mizianko to mało u niego. Będzie potrzebna "instrukcja użytkowania" - ciężko będzie znaleźć osoby chcące adoptować psa potencjalnie problematycznego.
Co nie znaczy, że nie można spróbować.

Jednak póki Gina u mnie jest, nie ma o czym gadać nawet :shake:

Posted

Ula to nie opsesja. To strach. Wszyscy pamiętamy co zrobiłaś z Fredim. Państwo się nie skarzą a psiak miał adhd i inne takie poschroniskowe dziwności.. Nikt inny nie poradzi sobie z nim. Cent w chwili przyjęcia go do schroniska był cieplusim kochającym wszystko psem. To schronisko na niego tak wpłynęło. A instrukcja obsługi dla nowych właścicieli się przyda.
Gina leć do domku szybciutko. Czas najwyższy!!!!

Posted

Z Fredziem było inaczej. Nie rzucał się na ludzi, on był po prostu zagubiony i swój stres odreagowywał w gwałtowny sposób, poza tym niczego nie był uczony, miałam wrażenie, że mam do czynienia ze szczenięciem.
Jednak nie reagował w żaden sposób agresją na ludzi.

Jeśli Cencik taki nie był wcześniej, tylko zrobił się niedobry w schronisku, to jest duża szansa na resocjalizację, on napewno się tam boi cały czas.

Posted

Ula z tego co pisali na wątku ludzie z Ostródy to Cent miał pecha w gryzieniu. 1 zamiast kiełbachy to rekę, 2 zamiast psa znowu człowieka który stał miedzy nimi!!!! Nie wiem czy to agresja w stosunku do ludzi. Nie zapominajmy że Cent został pogryziony w schronie (nie ma nawet części ucha). I wiecznie głodny był.

Posted

Bardzo proszę ludzi z Ostródy o dokładne opisanie cech Centa. W jakich okolicznościach gryzł, jak zachowuje się na co dzień, w jaki sposób zjada posiłki, jakie ma podejście do człowieka. Po prostu wszystko.
Jest to niezbędne w ocienie co można z nim zrobić. Proszę was żebyscie dzisiaj odpisali bo transport trzeba łatwić. Jest mało czasu. Myślę że w piątek można byłoby go zabrać jeżeli jakiś tymczas zdecydował się go wziąść po opisie sytuacji.

Posted

Cencik pamiętaj,że wszyscy trzymamy za Ciebie kciuki :roll:...
Niestety ja też mam problematycznego psa,a nawet dwa.. Toffik nie ma szans na adopcję mimo,że jego stan psychiczny naprawdę się poprawił...Spajk jest agresywny. Mimo wszystko kiedy naprawdę się w coś wierzy i walczy z nieszczęściem miłością...miłość zwycięża i potrafi zdziałać cuda :) ...

Posted

Jeżeli chodzi o moje spostrzeżenia co do Centa.
Według mnie Cent absolutnie nie jest agresywny w stosunku do ludzi. Przynajmniej tego nie zauwazyłam.
Jzeli w sobotę chciał złapać matusza za rękę było to zwykłe kłapnięcie skojarzone z rzucaniem kiełbasy...
nie wiem ...
gdy przyszedł do schroniska był bardzo spokojny i do ludzi i do zwierząt...

teraz dogaduje się z psami, które sa w jego sąsiedztwie (czytaj, siedzą razem)...inne ..róznie...
napewno mocnym punktem zapalnym jest jedzenie...

to jest w obecnej chwili obsesyjne...on by mógł jeść, jeść i jeść....i jest przy tym bardzo łapczywy aż do ...własnie któregoś dnia gdy przez nieuwagę...złapał mi palec z kiełbasą....

na ludzi nie warczy, nie rzuca się...przynajmniej do tych, których widziałam w jego otoczeniu...

pieknie się przytula....

Posted

Aga_Mazury napisał(a):
Jeżeli chodzi o moje spostrzeżenia co do Centa.
Według mnie Cent absolutnie nie jest agresywny w stosunku do ludzi. Przynajmniej tego nie zauwazyłam.
Jzeli w sobotę chciał złapać matusza za rękę było to zwykłe kłapnięcie skojarzone z rzucaniem kiełbasy...
nie wiem ...
gdy przyszedł do schroniska był bardzo spokojny i do ludzi i do zwierząt...

teraz dogaduje się z psami, które sa w jego sąsiedztwie (czytaj, siedzą razem)...inne ..róznie...
napewno mocnym punktem zapalnym jest jedzenie...

to jest w obecnej chwili obsesyjne...on by mógł jeść, jeść i jeść....i jest przy tym bardzo łapczywy aż do ...własnie któregoś dnia gdy przez nieuwagę...złapał mi palec z kiełbasą....

na ludzi nie warczy, nie rzuca się...przynajmniej do tych, których widziałam w jego otoczeniu...

pieknie się przytula....

potwierdzam ;)

Posted

To jest bardzo pocieszające, co piszecie.
A jednocześnie tragiczne :-( jak on musi tam cierpieć....

Jak reaguje na obcych np na spacerach, na pojazdy? To też ważne.

Posted

Ulaa napisał(a):
To jest bardzo pocieszające, co piszecie.
A jednocześnie tragiczne :-( jak on musi tam cierpieć....

Jak reaguje na obcych np na spacerach, na pojazdy? To też ważne.

nie reaguje na obcych...on obsesyjnie u kazdego szuka jedzenia...wypatruje co się ma w ręce....jezli nic, nie ma zainteresowania...

Posted

Ula nie mamy kilku dni. Cent musi jechać w piątek. Bardzo trudno jest transport zorganizować przez całą Polskę. A w piątek chyba się uda. Tak że Cent byłby u was w sobotę. Obolały i rozmemłany po kastracji (o ile stan jego zdrowia na kastrację u Buni pozwoli). Może taki stan pomógłby się z nim zapoznać bez strachu ;)

Ps. Suczka jest na Paluchu. Dowieźć też?

Posted

Peter Beny napisał(a):
Czy to rozsądne zaraz po kastracji przewozić psa :shake::shake:

Peter Beny jeżeli ja podejmę sie jego kastracji,czyli jeżeli jego stan zdrowia na to pozwoli,to śmiało 24 godziny po zabiegu będzie mógł jechać do Dt.
Niech ja go chociaż zobaczę :-(
Obiecanych zdjęć jak ie było tak nie ma :shake:

Posted

Peter Beny napisał(a):
Bunia , ja nie neguję tego , szacunek , tyle że to ja będę prawdopodobnie jednym z tych co transport będą przeprowadzać ;) Ale poczekajmy na zgodę DT.
Pozdrawiam serdecznie ;)

Również pozdrawiam ,głowa do góry :loveu:

Widziałam zdjęcia Centa :placz::placz::placz:
Nie poznała bym go...
Jest chudy jak patyk,ma przerażenie w oczach...
Echh...
Ulaa zlituj się.
Niedługo nie będzie już kogo ratować :shake:

Posted

bea_m napisał(a):
Ula nie mamy kilku dni. Cent musi jechać w piątek. Bardzo trudno jest transport zorganizować przez całą Polskę. A w piątek chyba się uda. Tak że Cent byłby u was w sobotę. Obolały i rozmemłany po kastracji (o ile stan jego zdrowia na kastrację u Buni pozwoli). Może taki stan pomógłby się z nim zapoznać bez strachu ;)

Ps. Suczka jest na Paluchu. Dowieźć też?

Bea, a możesz mi powiedzieć, gdzie chcesz Centa zawozić? Wybacz, ale mam wrażenie, że decydujecie za mnie. Dlaczego?
Pisałam wyraźnie, że nie mam teraz miejsca ani możliwości wziąć kolejnego psa i to takiego, któremu trzeba poświęcić dużo czasu i pracy.

U nas też są psy potrzebujące pomocy. Tak samo na już. Tak samo grozi im śmierć. Nie są ani mniej ważne, ani gorsze - tylko dlatego, że nie ma ich na dogo. A mam wrażenie, że licza się tylko te, które widać na fotkach i ich pogarszający się stan jest spektakularny. Ale one nie są jedyne, uwierzcie. Nie będę wartościować psów na "te z dogomanii" i "spoza dogomanii", to byłoby chore!!!!!!

Sama siebie nie przeskoczę i nie róbcie tego za mnie. Nie jestem jedyną osobą na świecie, a chyba zapomniałyście o tym.

To nie jest kwestia "zlitowania się" Buniu, bo gdybym miała możiwość "litowałabym się" nad każdym i w ciągu tygodnia miała 100 psów. Ale nie da się, rozumiecie? Kilka dni. Aby ne tracić czasu, szukajcie w międzyczasie gdzie indziej.

Posted

bunia napisał(a):
Peter Beny jeżeli ja podejmę sie jego kastracji,czyli jeżeli jego stan zdrowia na to pozwoli,to śmiało 24 godziny po zabiegu będzie mógł jechać do Dt.
Niech ja go chociaż zobaczę :-(
Obiecanych zdjęć jak ie było tak nie ma :shake:

Ciotka, ciotka...ja od razu wstawiłam...
pare stron wcześniej....:cool1:

Posted

mam małego offa, ale w sprawie dalmatów. Pani Danuta (ta pani która przesłala na centa pieniazki) sama ma w domu dalamtynczyka i nie wyobraża sobie aby inne dalmatynczyki spedzaly zime w schronisu. Poprosiła mnie wiec abym informowala ją o losie dalmatynczykow oraz podala jej informacje o nich i namiary na ich opiekunów. ten wątek odwiedza najwiecej dalmato-maniakow. Pani Danuta to bardzo porządna osoba ktora chętnie pomoze ...

Posted

Już mam kontakt z p. Danutą.

No dobra ludzie. Co robimy? Cisza tu jakaś straszliwa. Czy w piątek ktoś wyciągnie psa ze schronu i przewiezie do Łodzi? Czy w sobotę ktoś odbierze Centa i przewiezie do Libąża? Czy dałoby radę gwiedzś go przewnocować po zabiegu? Czy Cent będzie jechał razem z tym maluszkiem? Acha w łodzi jet dalmat ktorego możemy zabrać z Centem do DT.

Posted

Reno transport z łodzi do Katowic jest. Przyjeżdża po psiaki Peter Beny . Gorzej z transportem Ostróda - Łódź. Tato Rybci chyba mógłby pojechać ale on strasznie nadkłada drogi bo jedzie z Elbląga. Koszty są straszne :(