Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Czy sa jakieś psy specjalnie narażone na dysplazje? Kompletnie się na tym nie znam.. Kiedyś słyszałam, że labradory i goldeny najczęściej mają problemy ze stawami, ale nie wiem czy to plotka?

• 2 weeks later...
Posted

[quote name='aagaaciaa']Czy sa jakieś psy specjalnie narażone na dysplazje? Kompletnie się na tym nie znam.. Kiedyś słyszałam, że labradory i goldeny najczęściej mają problemy ze stawami, ale nie wiem czy to plotka?

Tak, to prawda. W Polsce jeszcze nie wprowadzono obowiązku badań w kierunku dysplazji u tych psów, więc to czy hodowca wykona badania zależy tylko od niego. To choroba dziedziczna, przed kupnem psa warto poprosić o wyniki badań rodziców oraz dziadków. Nie każdy lekarz może wykonać takie badania, w Polsce jest tylko kilku lekarzy uprawnionych do odczytu zdjęć RTG. Aktualna lista: http://www.retriever.com.pl/forum/temat-20.html Badania wykonane przez innych weterynarzy są nieważne.

Posted

RetrieverSerwis napisał(a):
To choroba dziedziczna, przed kupnem psa warto poprosić o wyniki badań rodziców oraz dziadków.

Niestety nie daje to żadnej gwarancji że szczeniak będzie zdrowy :shake: Dziedziczenie dysplazji jest wielogenowe i bardziej skomplikowanie więc nie jest tak, że po zdrowych przodkach rodzą sie zdrowe szczeniaki.
Poza tym przeważnie znamy tylko wyniki RTG części pokoleń, nie wszystkie psy w miocie są badane.

Posted

[quote name='RetrieverSerwis']Tak, to prawda. W Polsce jeszcze nie wprowadzono obowiązku badań w kierunku dysplazji u tych psów, więc to czy hodowca wykona badania zależy tylko od niego. To choroba dziedziczna, przed kupnem psa warto poprosić o wyniki badań rodziców oraz dziadków.
Pisząc o braku obowiązku prześwietleń w kierunku dysplazji masz na myśli retrievery ?:crazyeye:
Bo jeżeli tak,to masz nieaktualne wiadomości,które jakoś zupełnie nie licują z Twoim nickiem ....:shake:
Od tego roku w Polsce jest obowiązek prześwietlania retriverów. [quote name='RetrieverSerwis']
Nie każdy lekarz może wykonać takie badania, w Polsce jest tylko kilku lekarzy uprawnionych do odczytu zdjęć RTG. Aktualna lista: http://www.retriever.com.pl/forum/temat-20.html Badania wykonane przez innych weterynarzy są nieważne.
Proszę Cię ,nie wprowadzaj ludzi w błąd :shake: - samo prześwietlenie można wykonać w każdej lecznicy,która wykonuje zdjęcia RTG - natomiast do opisu i do wpisu wyników badań do rodowodów lecznica wysyła zdjęcie do jednego z kilku uprawnionych przez ZKwP specjalistów.

• 3 weeks later...
Posted

cockermanka napisał(a):
Pisząc o braku obowiązku prześwietleń w kierunku dysplazji masz na myśli retrievery ?:crazyeye:
Bo jeżeli tak,to masz nieaktualne wiadomości,które jakoś zupełnie nie licują z Twoim nickiem ....:shake:
Od tego roku w Polsce jest obowiązek prześwietlania retriverów.
Proszę Cię ,nie wprowadzaj ludzi w błąd :shake: - samo prześwietlenie można wykonać w każdej lecznicy,która wykonuje zdjęcia RTG - natomiast do opisu i do wpisu wyników badań do rodowodów lecznica wysyła zdjęcie do jednego z kilku uprawnionych przez ZKwP specjalistów.

Niestety nie do końca masz rację. Badania są obowiązkowe tylko dla retrieverów urodzonych po 01.01.2006.

Czytaj uważnie. Nie napisałam, że inni lekarze nie mogą wykonać prześwietlenia, ale że garstka lekarzy jest uprawniona do odczytu zdjęć, co wiąże się z też z wpisem do rodowodu. Dla mnie papierek wystawiony przez innego lekarza nie jest wiarygodny.

Posted

Niestety nie do końca masz rację. Badania są obowiązkowe tylko dla retrieverów urodzonych po 01.01.2006.
Czytaj uważnie.

Sęk w tym,że czytam uważnie.
W Polsce jeszcze nie wprowadzono obowiązku badań w kierunku dysplazji u tych psów,

Skoro podajesz takie informacje jako RetrieverSerwis,co sugeruje że jesteś wiarygodnym źródłem - to pisz jasno! Z Twojej pierwszej wypowiedzi wynika,że wcale nie ma obowiązku prześwietlania :shake:

Nie napisałam, że inni lekarze nie mogą wykonać prześwietlenia, ale że garstka lekarzy jest uprawniona do odczytu zdjęć, co wiąże się z też z wpisem do rodowodu. Dla mnie papierek wystawiony przez innego lekarza nie jest wiarygodny.

No to przeczytaj ze zrozumieniem Twoją poprzednią wypowiedź:
Nie każdy lekarz może wykonać takie badania,

taka informacja to wprowadzenie w błąd,bo każdy wet mający RTG może wykonać prześwietlenie i dać wstępna informację o wyniku,a tylko do opisu (i do wpisu w rodowód) trzeba wysłać zdjęcie do uprawnionego weta.

Posted

Może nie do końca dla ciebie zrozumiale się wyraziłam, ale skoro obowiązek jest tylko dla niektórych, a dla innych jest dobrowolne, to ciężko powiedzieć, że istnieje obowiązek badania wszystkich retrieverów. Nie ma chyba większego sensu się nad tym rozwodzić i czepiać się takiego czy innego sformułowania.

Posted

Nie ma chyba większego sensu się nad tym rozwodzić i czepiać się takiego czy innego sformułowania.

Nie czepiałabym się,gdyby nie to,że wprowadzasz w błąd.:angryy:
Wystarczyło napisać,że od stycznia tego roku jest obowiązek prześwietlania wszystkich retrieverów urodzonych po 01.01.2006 - i wszystko byłoby jasne dla wszystkich.

Posted

cockermanka napisał(a):
Nie czepiałabym się,gdyby nie to,że wprowadzasz w błąd.:angryy:
Wystarczyło napisać,że od stycznia tego roku jest obowiązek prześwietlania wszystkich retrieverów urodzonych po 01.01.2006 - i wszystko byłoby jasne dla wszystkich.

Teraz już jest chyba jasne, a ty nie unoś się tyle - niezdrowo. :lol:

Posted

O moje zdrowie się nie martw ;-)
Wystarczyło napisać od razu jasno i konkretnie - wtedy nie byłoby całej tej dyskusji.
Badania to bardzo ważna sprawa w hodowli,dlatego tak ważne są rzetelne i jasne informacje.

Posted

[quote name='aagaaciaa']Czy sa jakieś psy specjalnie narażone na dysplazje? Kompletnie się na tym nie znam.. Kiedyś słyszałam, że labradory i goldeny najczęściej mają problemy ze stawami, ale nie wiem czy to plotka?

statystyki zachodnie, ale myślę że mogą mieć odniesienie i do naszych:
dyspl. stawów biodrowych:
http://offa.org/hipstatbreed.html

dyspl. stawów łokciowych:
http://offa.org/elbowstatbreed.html

Posted

Ciekawe, czy liczba przebadanych psów (duża rozbieżność) jest adekwatna do populacji rasy w całych Stanach? Zgadywałabym, że tak. W tych wykazach ON, labek i nowofundland są na dość dalekich pozycjach.