Anna222 Posted November 21, 2007 Posted November 21, 2007 Hallo Tundra! Dzieki za nazwe strony internetowej - jest bardzo ladnie zrobiona! Znalazlam na niej przepiekny, gleboko poruszajacy wiersz nieznanego autora, zaczynajacy sie slowami: "Schweigend stehe ich da, erschüttert ...." i przyszla mi taka mysl do glowy, czy nie mozna by go (powiekszony tekst i folia) powiesic na bramie wejsciowej schroniska? Dla ludzi, ktorzy przychodza do schroniska, zeby ogladac zwierzaki. Watpie, zeby ktos, kto ten wiersz (jako motto schroniska) przeczyta, mogl przejsc obojetnie i nie zatrzymac sie, by zamyslic sie przez chwile nad jego trescia. W tym wierszu ten nieznany autor tak wspaniale opisal uczucia bezdomnego zwierzaka! Sprobuje przetlumaczyc ten wiersz na jezyk polski i zapytam Wiole, czy nie bylby to jakis pomysl dla sopockiego schroniska? Ja bylam wstrzasnieta, jak to przeczylam. Pozdrowienia! Ania Quote
Anna222 Posted November 21, 2007 Posted November 21, 2007 P.S. Mam czasem trudnosci, zeby wejsc na "Dogomanie", to znaczy trzeba dlugo czekac, zeby pokazala sie nastepna strona. Czy Wam sie to tez czesto zdarza? Quote
brazowa1 Posted November 21, 2007 Author Posted November 21, 2007 Tak,Dogo szwankuje. Anna,bardzo prosimy o przetłumaczenie wiersza-na pewno wykorzystamy,moze kogos poruszy.... Quote
marola Posted November 21, 2007 Posted November 21, 2007 [quote name='brazowa1'] Niech wezmie przyklad z Czernika ( w schronisku od 12 lat) i strenkiej Tiny (od 11 lat),z ktorymi siedzi teraz w boksie.One nie czekaja juz na nic. Gdzies w sercu,głeboko schowana mam nadzieje,ze jednak Kubus znajdzie dom i ludzi,ktorzy nie zdradzaja.Czekamy na cud. A jednak cuda się zdarzają! :-) Bardzo się cieszę, że Kubusiowi się udało. Czy Czernik i Tina z jego bosu też mają swoje wątki? Quote
marola Posted November 21, 2007 Posted November 21, 2007 olenka_f napisał(a):Tinka odeszła :-( :-( A Czernik? Quote
brazowa1 Posted November 22, 2007 Author Posted November 22, 2007 marola napisał(a)::-( A Czernik? Czernik odszedl 2 tygodnie przed Tinka :( Quote
deedee77 Posted November 22, 2007 Posted November 22, 2007 Dziękujemy Tundra!!!!!! Dzięki Tobie Kubuś przeżyje jeszcze cudowne chwile w domku z dobrymi ludzmi, jak dobrze jest się utwierdzić że zawsze jest nadzieja... Quote
Anna222 Posted November 22, 2007 Posted November 22, 2007 Wezme sie za tlumaczenie w sobote i zaraz potem Wam podesle. Ten wiersz napisany po niemiecku ma rymy - watpie, czy uda mi sie to zrymowac po polsku ale postaram sie zrobic to tlumaczenie jak najlepiej. Biedne te pieski, ktore pozegnaly ten swiat ale moze znajda tam lepszy, jak Wy to ladnie piszecie: za teczowym mostem? Moze bedzie im tam lepiej anizeli tu! Tego im zycze! A. Quote
Anna222 Posted November 24, 2007 Posted November 24, 2007 Oto tlumaczenie wiersza, moze nie doslowne ale to nie jest latwe. Sens pozostaje ten sam i nawet udalo mi pare wersow zrymowac. Moze ktos wykorzysta - oczywiscie po powiekszeniu , zafoliowaniu (przeciw zawilgoceniu) i wywiesie na bramie schroniska dla zwierzat. Wiersz jest bardzo smutny ale moze zmusi pare osob do zastanowienia sie nad rzeczywistym losem tych psiakow. A oto sam wiersz: Zaduma ..... Milczacy i przerazony stoje przed klatkami, naprzeciw - stary pies z biala broda i zapadnietymi bokami. Jego siersc juz bez blasku, on patrzac na mnie pustymi oczami, stoi tam. jak w potrzasku. Te oczy - wpatrzone we mnie - cos mi przekazuja - czy nadaremnie? "Ty tez mi nie pomozesz - obcy czlowieku! Oszczedz mi widoku Twojej smutnej twarzy - takich, jak Ty bylo tutaj wielu .... ja juz przestaje marzyc .... . Twego wspolczucia - nie - nie potrzebuje! Twoje wspolczucie mnie nie uratuje! Idz wreszcie dalej - obcy czlowieku, bo przypominasz mi te dni, gdy cala milosc, jaka mam oddalem na prozno takiemu, jak Ty: "Czlowiekowi" .... . Wciaz czekam, trwam, patrze zza krat i gdyby teraz przyszedl on, wzial mnie ze soba do domu, jakze inny bylby moj swiat dzis niepotrzebny nikomu! Moje male serce i moje zycie oddalbym znow dla Niego, powiedz, dlaczego zostawil mnie tu samego - ten "Czlowiek" - Twoj brat? Dlaczego trawe i slonce musze ogladac zza krat? Oszczedz mi widoku Twoje smutnej twarzy! Twego wspolczucia - nie - nie chce tego! Idz dalej albo .... odwaz sie ..... na ten krok - miej litosc i ...... zabierz, zabierz mnie prosze stad !!! Pozdrowienia! Ania Quote
brazowa1 Posted November 24, 2007 Author Posted November 24, 2007 Bardzo poruszajace...:-( i prawdziwe. dziekujemy Anna Quote
Eva Posted November 24, 2007 Posted November 24, 2007 Piękny i bardzo mądry wiersz.......:-(. Żebym mogła uratowałabym wszystkie biedactwa na tej ziemi, ale jestem tylko małym robaczkiem.......:-( i tak niewiele ode mnie zależy.....:-( Quote
Jagoda1 Posted November 24, 2007 Posted November 24, 2007 Piękny wiersz... Czy mogę wykorzystywać tekst? Quote
Anna222 Posted November 25, 2007 Posted November 25, 2007 Oczywiscie Jagoda, mozesz wykorzystac ten tekst. Wiersz jest nieznanego autora, przetlumaczylam go z niemieckiego i musze sie przyznac troche dodalam, zeby bylo troche rymow. Pozdrowienia! Ania Quote
wiewiora1 Posted November 25, 2007 Posted November 25, 2007 Dlaczego Trawe I Slonce Musze Ogladac Zza Krat?????? Pieknie Sprecyzowane,,,smutne I Prawdziwe!!!! Quote
Eva Posted December 5, 2007 Posted December 5, 2007 Dlaczego tutaj taka cisza???? Bax nadal szuka domu !!!!!! Czeka i tęskni za własnym PANEM i CIEPŁYM DOMKIEM. Quote
Eva Posted December 5, 2007 Posted December 5, 2007 :oops: Sorki, to przez pośpiech...... A jak sprawy Kubusia??? Czy coś wiadomo?? Quote
brazowa1 Posted December 6, 2007 Author Posted December 6, 2007 Wiadomo - Kubus to najlepszy przyjaciel swojej tymczasowej pani,a Tundra tendencyjnie "zapomina" o prezentowaniu go dalej. ja powiem tak-Kubus ma w sobie taka slodycz i madrosc,a do tego jego wiek-ja nie wierze,ze ta pani bedzie w stanie go dalej przekazac. Quote
tanitka Posted December 6, 2007 Posted December 6, 2007 ja powiem tak-Kubus ma w sobie taka slodycz i madrosc,a do tego jego wiek-ja nie wierze,ze ta pani bedzie w stanie go dalej przekazac. absolutnie- to złote słowa!!! i niech tak sie stanie:lol: Quote
Eva Posted December 6, 2007 Posted December 6, 2007 Jeśli jest mu tam dobrze, to niech tak zostanie. Już dosyć miał zmian. Należy mu się stabilizacja. Quote
Jagoda1 Posted December 7, 2007 Posted December 7, 2007 tanitka napisał(a):absolutnie- to złote słowa!!! i niech tak sie stanie:lol: :lol::lol::lol: Quote
akucha Posted February 21, 2008 Posted February 21, 2008 Pamiętacie go jeszcze cioteczki??? UWAGA!!! Kubus nadchodzi - mozna płakać! :multi::multi::multi: Ma kogo kochać, znowu jest kochany Quote
akucha Posted February 21, 2008 Posted February 21, 2008 :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: Quote
akucha Posted February 21, 2008 Posted February 21, 2008 13-letni "staruszek" :lol: I nie jest sam :lol: MA DOM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Quote
Recommended Posts