Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Hallo Tundra!
Dzieki za nazwe strony internetowej - jest bardzo ladnie zrobiona! Znalazlam na niej przepiekny, gleboko poruszajacy wiersz nieznanego autora, zaczynajacy sie slowami: "Schweigend stehe ich da, erschüttert ...." i przyszla mi taka mysl do glowy, czy nie mozna by go (powiekszony tekst i folia) powiesic na bramie wejsciowej schroniska? Dla ludzi, ktorzy przychodza do schroniska, zeby ogladac zwierzaki. Watpie, zeby ktos, kto ten wiersz (jako motto schroniska) przeczyta, mogl przejsc obojetnie i nie zatrzymac sie, by zamyslic sie przez chwile nad jego trescia. W tym wierszu ten nieznany autor tak wspaniale opisal uczucia bezdomnego zwierzaka! Sprobuje przetlumaczyc ten wiersz na jezyk polski i zapytam Wiole, czy nie bylby to jakis pomysl dla sopockiego schroniska? Ja bylam wstrzasnieta, jak to przeczylam.
Pozdrowienia!
Ania

• Replies 354
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='brazowa1']

Niech wezmie przyklad z Czernika
( w schronisku od 12 lat) i strenkiej Tiny (od 11 lat),z ktorymi siedzi teraz w boksie.One nie czekaja juz na nic.

Gdzies w sercu,głeboko schowana mam nadzieje,ze jednak Kubus znajdzie dom i ludzi,ktorzy nie zdradzaja.Czekamy na cud.

A jednak cuda się zdarzają! :-)
Bardzo się cieszę, że Kubusiowi się udało.
Czy Czernik i Tina z jego bosu też mają swoje wątki?

Posted

Wezme sie za tlumaczenie w sobote i zaraz potem Wam podesle. Ten wiersz napisany po niemiecku ma rymy - watpie, czy uda mi sie to zrymowac po polsku ale postaram sie zrobic to tlumaczenie jak najlepiej.
Biedne te pieski, ktore pozegnaly ten swiat ale moze znajda tam lepszy, jak Wy to ladnie piszecie: za teczowym mostem? Moze bedzie im tam lepiej anizeli tu! Tego im zycze!
A.

Posted

Oto tlumaczenie wiersza, moze nie doslowne ale to nie jest latwe. Sens pozostaje ten sam i nawet udalo mi pare wersow zrymowac. Moze ktos wykorzysta - oczywiscie po powiekszeniu , zafoliowaniu (przeciw zawilgoceniu) i wywiesie na bramie schroniska dla zwierzat. Wiersz jest bardzo smutny ale moze zmusi pare osob do zastanowienia sie nad rzeczywistym losem tych psiakow.
A oto sam wiersz:

Zaduma .....

Milczacy i przerazony stoje przed klatkami,
naprzeciw - stary pies z biala broda
i zapadnietymi bokami.
Jego siersc juz bez blasku,
on patrzac na mnie pustymi oczami,
stoi tam. jak w potrzasku.
Te oczy - wpatrzone we mnie - cos mi przekazuja -
czy nadaremnie?

"Ty tez mi nie pomozesz - obcy czlowieku!
Oszczedz mi widoku Twojej smutnej twarzy -
takich, jak Ty bylo tutaj wielu ....
ja juz przestaje marzyc .... .
Twego wspolczucia - nie - nie potrzebuje!
Twoje wspolczucie mnie nie uratuje!
Idz wreszcie dalej - obcy czlowieku,
bo przypominasz mi te dni,
gdy cala milosc, jaka mam
oddalem na prozno takiemu, jak Ty: "Czlowiekowi" .... .
Wciaz czekam, trwam, patrze zza krat
i gdyby teraz przyszedl on,
wzial mnie ze soba do domu,
jakze inny bylby moj swiat
dzis niepotrzebny nikomu!
Moje male serce i moje zycie oddalbym znow dla Niego,
powiedz, dlaczego zostawil mnie tu samego -
ten "Czlowiek" - Twoj brat?
Dlaczego trawe i slonce musze ogladac zza krat?
Oszczedz mi widoku Twoje smutnej twarzy!
Twego wspolczucia - nie - nie chce tego!
Idz dalej albo .... odwaz sie ..... na ten krok -
miej litosc i ...... zabierz, zabierz mnie prosze stad !!!

Pozdrowienia!
Ania

Posted

Piękny i bardzo mądry wiersz.......:-(.
Żebym mogła uratowałabym wszystkie biedactwa na tej ziemi, ale jestem tylko małym robaczkiem.......:-( i tak niewiele ode mnie zależy.....:-(

Posted

Oczywiscie Jagoda, mozesz wykorzystac ten tekst. Wiersz jest nieznanego autora, przetlumaczylam go z niemieckiego i musze sie przyznac troche dodalam, zeby bylo troche rymow.
Pozdrowienia!
Ania

• 2 weeks later...
Posted

Wiadomo - Kubus to najlepszy przyjaciel swojej tymczasowej pani,a Tundra tendencyjnie "zapomina" o prezentowaniu go dalej.
ja powiem tak-Kubus ma w sobie taka slodycz i madrosc,a do tego jego wiek-ja nie wierze,ze ta pani bedzie w stanie go dalej przekazac.

Posted

ja powiem tak-Kubus ma w sobie taka slodycz i madrosc,a do tego jego wiek-ja nie wierze,ze ta pani bedzie w stanie go dalej przekazac.

absolutnie- to złote słowa!!! i niech tak sie stanie:lol:

• 2 months later...