amigo i ja Posted April 24, 2008 Posted April 24, 2008 Ja będę gospodarzem ringów na łódzkiej międzynarodówce :razz:, to będzie "mój pierwszy raz". Byłam już na spotkaniu-szkoleniu w ZK. Mam prośbę ktoś kto był już gospodarzem mógłby dać jakieś "złote rady" ? wskazówki której ułatwiają prace?;) Quote
dog_master Posted April 24, 2008 Posted April 24, 2008 Hm, moje przemyslenia z jednej wystawy ;) Gospodarzem byl kumpel, ja sekretarzem: - elegencko ubrany - mimo, ze to byl krajowka ;p ale to imho lepiej wyglada - kulturalny - dzien dobry, do widzenia, do sedziego, wystawcy, tak ot savoir-vivre - zawsze i wszystkowiedzący - nie mozna pomylic klasy, wolac nie tych co trzeba na porownanie, czasem ktos poczatkujacy sie pyta o cos, kiedy znow wchodzi, co teraz etc - nie bac sie ;p sedzia nie gryzie ;p Quote
amigo i ja Posted April 24, 2008 Posted April 24, 2008 a mam takie pytanie dotyczące "dzień dobry, dowidzenia , dziękuje"itp, sędzia na "moim" ringu jest Słowakiem czyli ja mam powiedzieć np. "dzień dobry" do tłumacza, czy po angielsku do sędziego? taka niby pierdoła ale zastanawia mnie to:roll:;) Quote
BlackSheWolf Posted April 24, 2008 Author Posted April 24, 2008 amigo trzeba bylo napisac wczesniej to tez bym sie wtym roku zglosila xD Quote
dog_master Posted April 28, 2008 Posted April 28, 2008 A wlasnie, zgloszenia... Jak bardzo wczesnie musze sie zglosic? ;) Ostatnio dowiedzialam sie o tym jakos w miare tuz przed i jeszcze byly miejsca, ale wolalabym na spokojnie, byc pewna, ze miejsca beda... ;) Wybieracie sobie rasy czy prosicie o jakikolwiek ring? ;) Ja ostatnio prosilam, ale w podaniu nie napisalam tego, potem mowili, ze nawet nie wiedzieli o moich preferencjach... Coz, bardziej zalezy mi na tym, zeby w ogole tam byc, ale wrod ukochanych ras byloby milej... Jak Wy to robicie? Piszecie w podaniu? Mowicie przy zglaszaniu? Olewacie? :D Quote
amigo i ja Posted April 28, 2008 Posted April 28, 2008 Ja w podaniu napisałam gdzie bym chciała być ... lecz wyszło tak że w sobotę jestem tam gdzie chciałam a w niedziele nie, ale dla mnie i tak samo doświadczenie się liczy najbardziej :lol: Wypada podanie złożyć przed szkoleniem czyli jakieś 2 tyg przed wystawą chodź u nas w ZK łódzkim do ostatniej chwili są miejsca ale tylko już na 1 dzień. Quote
KaRa_ Posted April 30, 2008 Posted April 30, 2008 [LEFT]W Łodzi jesteś przy Panu o imieniu i nazwisku Miroslav Vaclavik?;) [/LEFT] Quote
dog_master Posted April 30, 2008 Posted April 30, 2008 amigo i ja napisał(a):Ja w podaniu napisałam gdzie bym chciała być ... lecz wyszło tak że w sobotę jestem tam gdzie chciałam a w niedziele nie, ale dla mnie i tak samo doświadczenie się liczy najbardziej :lol: Wypada podanie złożyć przed szkoleniem czyli jakieś 2 tyg przed wystawą chodź u nas w ZK łódzkim do ostatniej chwili są miejsca ale tylko już na 1 dzień. Hmm no wlasnie nie wiem, czy 2 tygodnie przed wystarczy ;) A moze moglby wypowiedziec sie ktos, kto przy organizacji wystaw pracuje? ;) Niestety, czeto przypadkowym paniom w ZK niezbyt wierze... Przy kazdym telefonie dostaje inne odpowiedzi, po prostu chcialabym miec jakis sprawdzone info ;) Ineczej bede zawracac glowe na ponad miesiac przed [krajowka]! ;p Quote
panienkabubu Posted May 2, 2008 Posted May 2, 2008 Ja byłam kilka razy sekretarzem, na pierwszej wystawie był koszmar, pomieszane teczki, nieposegregowane. Ale na drugiej było już dużo lepiej. W tym roku debiutowałam jako godpodarz, sędziowanie skończyło się pół godziny przed czasem, psy sprawnie wchodziły i były przygotowywany do oceny. Rady dla gospodarzy. Donośny głos, kolejność wchodzących psów zgodnie z planem sędziowania, nie bać się ani sędziego ani wystawców, patrzeć na to, czy ktoś nie bałęta się po ringu, a jeżeli taki ktoś się znajdzie - wyrzucić! Macie do tego pełne prawo, to od Was zależy porządek na ringu! A jeżeli wystawcy coś nie pasuje - to jego problem. Na ringu przebywają tylko psy oceniane, sędzia, gospodarz, sekretarz i ew. tłumacz i asystent! Nikt inny nie ma prawa przebywać na ringu podczas oceny danej stawki psów. Gospodarzem, moim zdaniem, nie powinna być osoba niedoświadczona, która nie ma pojęcia np. o kolejności sędziowanych klas w danej rasie. Jak ta osoba (jeszcze w dodatku na CACIBówce) wywoła potem psy do porównania o CACIB i res. CACIB? Nie sądzę, żeby po przestudiowaniu książki czy rady kogoś tam tak szybko to załapać. Trzeba pojeździć, poprzyglądać się. Fakt, każdy kiedyś zaczyna, bo bez tych, którzy zaczynają, nie byłoby sekretarzy i gospodarzy. Ale jestem zdania, ze przynajmniej JEDNA doświadczona osoba (i na pewno tą osobą nie powinien być sędzia!!!!!) musi być na ringu. MUSI. Zaoszczędzi to nerwów, stresu i bałaganu. Quote
amigo i ja Posted May 2, 2008 Posted May 2, 2008 Supe:/... pocieszyłaś mnie nie ma co...:shake: Ja w sumie znam się na wystawach znam klasy i komu za co sie tytuły przyznaje...ale nigdy jeszcze nie pracowałam na wystawie ani jako sekretarz ani jako gospodarz. Jutro mój debiut jako gospodarz i to na międzynarodówce czyli jak to nazwałaś CACIB-ówce... Zobaczymy , jeszcze pewnie jutro stresik dojdzie ehh... jeszcze sędzia do słowak ... Mam nadzieję że wszystko pójdzie sprawnie:roll::oops: Quote
dog_master Posted May 2, 2008 Posted May 2, 2008 Najwazniejsze to znac kolejnosc klas i płci, zeby dobrze wywolywac i porownania, kto z kim. No i fajnie by bylo uprzedzac, gdy wystawca schodzi z ringu, ze np. zostaje do porownania, ktore odbedzie sie po skonczeniu oceny kolejnej klasy czy cos w tym stylu ;) Duzo osob tego nie wie. Dasz sobie rade :) To naprawde tak strasznie brzmi, ale sedzia nie gryzie :) Lepiej sie zapytac w razie watpliwosci niz popelnic gafe :) Ale bedzie dobrze :) Quote
Różyczka Posted May 2, 2008 Posted May 2, 2008 amigo i ja głowa do góry :). Najważniejsze to spokój i opanowanie,a podstawy jak piszesz masz opanowane. To "idziesz" zgodnie z planem sędziowania i porównania Ci też "wyjdą". Słowaccy sędziowie sporo u nas sędziują i też są obeznani, więc rób swoje na spokojnie, a jak coś to spytaj. Nikt Cię "nie zje" Quote
panienkabubu Posted May 2, 2008 Posted May 2, 2008 Musisz znać kolejność klas, które psy zostają do porównaniao CACIB, potem o res. CACIB. O najlepszego dorosłego psa w rasie i te wszystkie porównania. I Różyczka czy ktoś tam wyżej (:diabloti:) ma rację - dużo wystawców nie wie, że porównanie odbywa się np. po ostatnich psach czy wcześniej. Także wszystko sprawnie. Moim zdaniem w ogóle niedoświadczeni ludzie powinni zaczynać od sekretarzowania, ale skok na głęboką wodę nie oznacza katastrofy. Trzymam więc kciuki! Quote
amigo i ja Posted May 3, 2008 Posted May 3, 2008 Szczerze i skromnie mówiąc moj pierwszy raz mogę nazwać sukcesem :D Sędzia był rewelacyjny i wyrozumiały mówił co nastepne i w ogóle przesympatyczny człowiek:D Co prawda Słowak ale po polsku się szło z nim dogadać :D:D:D A moja praca na ringu myślę że nie była zła ... oczywiście pierwsza rasa wyszła mi najgorzej (z góry przepraszam właścicieli i wystawców wilczaków czechosłowackich:oops:)...ale dalej był zupełnie dobrze :) Quote
miumiu Posted May 6, 2008 Posted May 6, 2008 To sie podłączę, miałam pytać na sekcji ale w sumie wy pewnie też wiecie a ja sobie to potwierdzę ewent czy jak się pracuje na wystawie w charakterze sekretarza, gospodarza ringu, wydawacza katalogów :evil_lol: lub wsio ryba czy można wystawiać (oczywiście przy pomocy handlera) swoje psy? Bo mi trochę szkoda wawskiej międzynarodówki :( Quote
panienkabubu Posted May 6, 2008 Posted May 6, 2008 miumiu napisał(a):To sie podłączę, miałam pytać na sekcji ale w sumie wy pewnie też wiecie a ja sobie to potwierdzę ewent czy jak się pracuje na wystawie w charakterze sekretarza, gospodarza ringu, wydawacza katalogów :evil_lol: lub wsio ryba czy można wystawiać (oczywiście przy pomocy handlera) swoje psy? Bo mi trochę szkoda wawskiej międzynarodówki :( Na wystawie w Katowicach nam nie było wolno wystawiać. Nie wiem jak w Warszawie. To chyba podobnie jak sędziowanie - i wystawianie. Quote
miumiu Posted May 6, 2008 Posted May 6, 2008 Dzięki panienkabubu no tak też myślałam ale nic to "huk" ;) jeszcze się upewnię ale job is job i w sumie tak zdecydowanie powinno być (a że mi akurat osobiście nie na ręke heheh to insza inszość) Quote
panienkabubu Posted May 6, 2008 Posted May 6, 2008 Z drugiej strony, jeżeli wystawa jest dwudniowa, a wystawiasz np. w sobotę, a w niedzielę "pracujesz" na wystawie - to tutaj w Katowicach przykładowo, było to dozwolone. Pracowałam w pt i ndz, a w sobotę normalnie wystawiałam. Quote
dog_master Posted May 6, 2008 Posted May 6, 2008 Hmm, mowicie o wystawianiu tak w ogole czy swojego psa na ringu, gdzie sie pracuje? Jezeli to pierwsze, to troche dziwne... Quote
panienkabubu Posted May 6, 2008 Posted May 6, 2008 Generalnei w Katowicach nie mogłam mieć zgłoszonego psa w dniu, kiedy pracowałam jako obsługa wystawy. Reszta dni - wsio ryba. Quote
miumiu Posted May 7, 2008 Posted May 7, 2008 chodzi mi o to o czym pisze panienkabubu zgłoszenie swojego psa w dniu w którym pracuję wystawia oczywiście handler nie ja własnoręcznie :) niemniej - na ringu przy którym "coś" robię - no to nawet dylematu nie mam, nie wyobrażam sobie takiej sytuacji dni raczej mi się nałożą, bo działam w sekcji grupy, z której rasę hoduję. Żaden dramat, dopytam na sekcji ale nastawiam się, że nie wystawię nic na wystach własnego oddziału i szlus :) Dzięki za info. Quote
dog_master Posted May 7, 2008 Posted May 7, 2008 Hmm to dziwne. No ale dobra, sie nie wtracam w wystawowe kwestie ;) Quote
BeataG Posted May 8, 2008 Posted May 8, 2008 Według nowego regulaminu wystaw (obowiązującego już ponad rok) wystawiać swojego psa nie może jedynie sędzia i asystent. Reszta obsługi ringu może, nawet na tym samym ringu, na którym pracuje. Jak widać, do niektórych oddziałów znajomość nowego regulaminu nie dotarła. :roll: P.S. Inna sprawa, że już widzę oczyma wyobraźni ten cyrk w wykonaniu mojego psa, gdybym ja była na ringu jako sekretarz, gospodarz albo tłumacz. :evil_lol: Quote
miumiu Posted May 8, 2008 Posted May 8, 2008 Beata hahaha ja się obawiam że moje by mnie wyczuły z drugiego końca stadionu. Chyba sobie daruję nawet w świetle tego, że można. Ale bardzo dziękuję za informacje. Niezła ze mnie btw idiotka hahaha - regulamin -blondi- zapomniałam, że coś takiego jest przecież :eviltong: Quote
panienkabubu Posted May 8, 2008 Posted May 8, 2008 [quote name='BeataG']Według nowego regulaminu wystaw (obowiązującego już ponad rok) wystawiać swojego psa nie może jedynie sędzia i asystent. Reszta obsługi ringu może, nawet na tym samym ringu, na którym pracuje. Jak widać, do niektórych oddziałów znajomość nowego regulaminu nie dotarła. :roll: P.S. Inna sprawa, że już widzę oczyma wyobraźni ten cyrk w wykonaniu mojego psa, gdybym ja była na ringu jako sekretarz, gospodarz albo tłumacz. :evil_lol: Widać niestety do Katowic nie dotarła. Ale dobrze, w przyszłym roku sprawdzę na to reakcje :diabloti: Quote
Recommended Posts