Agness_20 Posted August 17, 2007 Posted August 17, 2007 Witam. Mam problem z roczna suczka Shih-tzu. Gdy tylko zostanie sama w domu nawet na krótki czas robi po prostu kupke i siusiu. Potrafi "wydusić" cos z tej swojej "dupki" nawet jak juz załatwi swoje potrzeby na spacerze :( Za każdym razem tak robi jak tylko zostaje sama w domu. Jak wychodze z nią na spacer to normalnie załatwia sie na dworze. prosze o pomoc jeśli ktoś będzie wiedział jak sobie z tym problemem poradzic... Pozdrawiam Quote
Martens Posted August 22, 2007 Posted August 22, 2007 http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=77561 Klatka mogłaby pomóc - pies instynktownie nie załatwia się na swoim posłaniu. Jeśli załatwianie się ma podłoże lękowe, klatka również może pomóc - uspokaja psa, który nie musi pętać się sam po pustym domu, tylko czeka bezpiecznie w swojej norce. Kiedy pies jest karmiony i wyprowadzany? Jakie jest jego zachowanie poza tym załatwianiem się? Quote
Ulaa Posted August 22, 2007 Posted August 22, 2007 Popieram Martens - jeśli problem nie ma podłoża chorobowego, to pewnie lęk separacyjny. Quote
Agness_20 Posted August 23, 2007 Author Posted August 23, 2007 Dziękuję bardzo za odpowiedzi... Piesek w sumie cały czas ma coś w miseczce. Poza załatwianiem się suczka wydaje sie strasznie nerwowa i troszke poszczeka i się uspokaja ale co z tego jak za każdym razem zostawi po sobie kupke i siusiu... Suzi bo tak się nazywa pewnie ciężko będzie przyzwyczaic do klatki bo jeszcze nigdy w niej nie siedziała. POzdrawiam Quote
Martens Posted August 23, 2007 Posted August 23, 2007 W temacie do którego link podałam, opisałam jak bezstresowo przyzwyczaić psa do klatki. Lepiej by było, gdybyś przyzwyczaiła suczkę do karmienia o stałych porach - na początek 3 razy dziennie, żeby było łatwiej, potem 2. Wtedy i pory wypróżnienia będą bardziej stałe. Quote
Agness_20 Posted August 23, 2007 Author Posted August 23, 2007 Jeszcze raz bardzo dziękuje. Spróbuję ja przyzwyczaić do klatki... Quote
Recommended Posts