Jump to content
Dogomania

Gr. hodowlana - wiek + inne konkurencje

Recommended Posts

Posted

Cześć :) Jeśli był już taki temat to przepraszam - wyszukiwarka mi nie działa. Czy można zgłosić psa z klasy szczeniąt? Chcemy zgłosić 2 [może 3] z pośredniej/otwartej i 1 szczeniaka. Można tak zgłosić? Z góry dzięki, pozdrawiam Karolina

Posted

To ja wiem z regulaminu, tylko tak Was pytam jak byście odebrali na parze hodowlanej szczeniaka i dorosłego psa. Nie za duża różnica tzw. optyczna. Co o tym sądzicie, czy lepiej poczekać, aż szczeniak dorośnie ?

Posted

warg2003warg napisał(a):
To ja wiem z regulaminu, tylko tak Was pytam jak byście odebrali na parze hodowlanej szczeniaka i dorosłego psa. Nie za duża różnica tzw. optyczna. Co o tym sądzicie, czy lepiej poczekać, aż szczeniak dorośnie ?

ale suczka czy samiec jest młody?
Trochę głupio wyglądałby samiec-szczeniak z dojrzałą suką :razz:.

Posted

Takie zdanie mam jak jefta ... chociaż starszy pies z młodą suczką :evil_lol: :diabloti: :lol: Ale ogólnie to ja bym nie czekała ;) To tylko [dla niektórych aż :eviltong:] wystawa,więc jeśli szczenie byłoby ładne i dorosły pies również to gdybym była sędzią dałabym 1 lokate. Tylko trzeba pamiętać że szczenięta niektórych ras rozwijają się później ;)

Posted

ja mam doświadczenie jeśli chodzi o parę hodowlaną
weszłyśmy z naszym dorosłym psem i suczką z klasy szczeniąt
(mała dopiero co skończyła 6 mies.)
a rasa oczywiście Yorkshire Terrier
jakoś nam to nie przeszkodziło w otrzymaniu lokaty II :cool3:
pomimo tego, że mała nie miała włosa do ziemi :lol:

Posted

Sheltie, różnicy wzrostu zbyt dużej nie będzie, pies - widać, że dorosły , ma masę, sierść, a suczka taki zabawowy szczenior. Ciągle mi się wydaje, że tak jaka to para hodowlana. Przecież widać, że to psie dziecko. Najczęściej w tych eliminacjach występują dorosłe psy.

Posted

No więc teraz jak to mamy się zgłosić? Jedna osoba zgłasza wszystkie psy do gr. hod.? Płaci każdy z osobna [w poznaniu pisze 50zł] czy jedna osoba za wszystkie zgłoszone?

Dzięki
i Pozdrawiam

• 6 months later...
Posted

a powiedzcie co uważacie o wystawieniu w parze hodowlanej albo grupie, psy o innym umaszczeniu...? szczegolnie jesli w moich rasach (collie,sheltie) nie krzyżuje sie koloru blue-merle X blue-merle chociaz napewno by razem wygladali bardziej efektownie... to uwazacie ze mozna pokazac bluemerle z tricolorem? tak sie oficjalnie hoduje wiec to by byla prawdziwa para...
dylemat...:shake:

Posted

Gracjana napisał(a):
a powiedzcie co uważacie o wystawieniu w parze hodowlanej albo grupie, psy o innym umaszczeniu...? szczegolnie jesli w moich rasach (collie,sheltie) nie krzyżuje sie koloru blue-merle X blue-merle chociaz napewno by razem wygladali bardziej efektownie... to uwazacie ze mozna pokazac bluemerle z tricolorem? tak sie oficjalnie hoduje wiec to by byla prawdziwa para...

Ja mam podobny tylko różnica większa niż kolor. W mojej rasie klasyczna para to łysy+owłosiony. Wiadomo, że lepiej się prezentują dwa łyse i tak widziałam na parach. Ciekawa jestem czy ktoś kiedyś wystawił dwa owłosione bo takiego skojarzenia w zasadzie się nie robi ale na parze mogłyby wyglądać efektownie.
Zastanawiałam się czy kiedyś sama nie zgłoszę na jakiejś wystawce mojej parki łysy pies i włochata suczka.

Posted

Gracjana napisał(a):

U nas wprawdzie nie ma zaleznosci kolorystycznej w kryciu.
Ale na grupie hodowlanej wystąpiliśmy w składzie, dwa czarne psy i jeden rudy :eviltong: Zajelismy I lokate ;) A w konkurencji byly tez pary, gdzie były psy jednego koloru.
Oczywiście efektownie wygladaja identyczne psy + wystawcy w identycznych strojach, ale nie jest to jak widać gwarancja wygranej ;)