Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

porterin napisał(a):
Pani profesor wylatuje 8 września :eviltong: , ale się nie martwcie, będę mieć laptopa i kontrolę nad dogomanią :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:

Zapytałem w kwestii formalnej, bo może udałobyby mi się wskoczyć za katedrę.

• Replies 262
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='porterin']No tak, owczarki są strasznie różnorodne, ale jednocześnie we wzorcu owczarka są zdania, kóre pomagają wyobrazić sobie ten wzorcowy ideał.
na przykład:
Dlugosc korpusu przewyzsza wymiar wysokosci w klebie o okolo 10 do 17 %
ciach

No, to skoro przy takich wytycznych mozna spotkac tak roznorodne kaszaloty wsord ONow, to co my biedne zuczki, gdy my tylko po omacku :placz: ;-)

Posted

...a skoro było o dymorfizmie płciowym, to ja mam małą propozycję... może ktoś podchwyci... Wklejcie jak najbardziej samcze głowy... psów oczywiście, nie suczek... :diabloti: Taki mini show "hiper samców"... :cool3: Samcze niekoniecznie znaczy wzorcowe, chodzi mi o tą konkretną cechę eksterieru... To jak, spróbuje ktoś ? ;)

Posted

[quote name='_dingo_']...a skoro było o dymorfizmie płciowym, to ja mam małą propozycję... może ktoś podchwyci... Wklejcie jak najbardziej samcze głowy... psów oczywiście, nie suczek... :diabloti: Taki mini show "hiper samców"... :cool3: Samcze niekoniecznie znaczy wzorcowe, chodzi mi o tą konkretną cechę eksterieru... To jak, spróbuje ktoś ? ;)

Ja chętnie pszukam, tylko nie bardzo widzę związek z tematem, i cel jakiemu ma to służyć:roll: ???

Posted

Giovani napisał(a):
tylko nie bardzo widzę związek z tematem, i cel jakiemu ma to służyć:roll: ???

A bardzo proszę, mój tok rozumowania jest mniej więcej taki - omawiamy staffikowe ideały - szukamy idealnych cech eksterieru - wyraz jest jedną z najważniejszych cech - więc ja chcę zobaczyć ten idealny "wyraz płci"... Z czysto poglądowych względów - chcę zobaczyć co rozumiecie przez samcze... Bo jak dla mnie, laika, "samcze" bardzo często oznacza "bardziej buldoże" - a ktoś bardziej doświadczony pewnie zaprzeczy... I ja właśnie chcę zobaczyć różnicę... Mam nadzieję, że uzasadniłem wystarczająco jasno...

Posted

_dingo_ napisał(a):
A bardzo proszę, mój tok rozumowania jest mniej więcej taki - omawiamy staffikowe ideały - szukamy idealnych cech eksterieru - wyraz jest jedną z najważniejszych cech - więc ja chcę zobaczyć ten idealny "wyraz płci"... Z czysto poglądowych względów - chcę zobaczyć co rozumiecie przez samcze... Bo jak dla mnie, laika, "samcze" bardzo często oznacza "bardziej buldoże" - a ktoś bardziej doświadczony pewnie zaprzeczy... I ja właśnie chcę zobaczyć różnicę... Mam nadzieję, że uzasadniłem wystarczająco jasno...

W związku z tym że nie należę do rozkminiaczy, i staram się nie rozwodzić nad własnym wyczuciem to może podam szybko parę przykładów.
Ocena wyrazu płci, jak dla mnie to naturalny i natychmiastowy odruch, proporcje czaszki, kości policzkowe, stop i inne cechy opisała wcześniej Porterin.
Weźmy Gold Charger Buldożer, czy Vitory March Pullera, Faceci jak nic!
a jedna głowa inna od drugiej...
Vikoria czy Zośka hmm babki wypisz wymaluj !:loveu:

Ale ja nie jestem fachowcem...

Pszepraszam za zamieszanie w tekstach ale zaszfankował mi internet.

Posted

[quote name='_dingo_']Wklejcie jak najbardziej samcze głowy...
hmm, ja tam szukac daleko nie bede
mam do niego raptem 50 km i jest to oczywiscie Antek :loveu:

chlop ma leb, a na dodatek to lepisko jest proporcjonalne z reszta ciala
nie tak, ze jest sobie glowa i cialeczko; on ma i glowe i cialo

Posted

To i ja wrzucę fotke pt. dymorfizm, tyle, że ku przestrodze :crazyeye::evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol:

dodam tylko, że po prawej to nie jest bynamniej nasz Dudek, a po lewej to nie jest bynajmniej samczyk.... ;)

co poniektórzy formumowicze być może rozpoznaja te parkę...

Posted

tak też i sobie pomyślałam, że to dziecko jeszcze, ale jednak łapki dłuższe niż nosek, w pozycji leżącej, to jakieś niestafikowe...:evil_lol:

Posted

to zdjęcie zostało zrobione rok temu,Soni głowa wydawała się wielka a teraz jest odwrotnie i to cały czas ta różnica się pogłębia,więc porównywanie młodego psa z dorosłym mija się z celem

Posted

hmmm, to może mój pomysł nie był najlepszy, bo w zasadzie na każdym zdjęciu mamy coś młodego, jeszcze nie w pełni ukształtowanego i coś starszego, już dorosłego.

A może ktoś jednak się podzieli parką dorosłych psów?

Ja w moich zasobach czegoś poszukam