Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

_dingo_ napisał(a):
Ło matko złota ! Mam nadzieję, że mówiąc "dodatkowe specyfiki" masz na myśli co najwyżej HMB...

Nie mam pojęcia jak się to nazywa, pewnie jakieś specyfiki białkowe.Tak naprawdę nie mam jakiejś kokternej wiedzy na ten temat, poprostu gdzieś na forum przeczytałam, że niektóre psy są wspomagane jakimiś(może HMB-ale to chyba dla ludzi?) .... nie wiem jak to nazwać , więc nazywam specyfikami. Wiem, że dla psów aktywnych też są takie środki dostępne w zwykłych sklepach internetowych dla psów(zaznaczam legalne!!!!!)-ale ja nie uznaje takich środków, dlatego zaznaczyłam dobrze wybiegany pies, dobrze odżywiony bez specjalnych witamin( lub specyfików) może mieć bardzo ciekawą muskulaturę. Oczywiście dochodzą jeszcze geny;) .

• Replies 262
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Vectra napisał(a):
A to już chyba największa głupota dawać psu te świństwa :(

Zgadzam się z Tobą Vectra:-(
Kurcze miał to być topik o ideałach a ja wyskoczyłam z jakimis "specyfikami":mad:

Posted

do tematu ideałów jeszcze zapytam :)
Przeglądam sobie Anuale z różnych lat i jedno co mnie zastanawia , praktycznie każdy staffik jest inny .. rzadko kiedy można zobaczyć dwa niemal identyczne ;) różnią się przede wszystkim wyrazem pysiów ...
Czemu to tak bardzo jest zróżnicowane wyglądem ???
Bo nawet tu na forum każdy staffik ma inny pysio .....

Posted

Myślę sobie, a jak ja sobie myślę, to nie znaczy, że musze mieć rację :eviltong: , że

jest tu kilka rzeczy, o których należałoby wspomnieć

Po pierwsze, moim zdaniem, mimo planowej hodowli, ktora rozpoczęła się w 1935 roku rasa nie jest wyrównana, ale może jeszcze sto lat i będzie :lol:

Po drugie, nam jest ciężko prowadzić hodowlę na linię, mamy niewiele reproduktorów, nie mamy łatwego dostępu do genów i ogólnie mamy pomieszanie z poplątaniem, co oczywiście ma też miejsce w każdym innym miejscu na świecie, ale jednak, mimo mody na przykład na Valglo, mody na krycie topowymi psami, czasami obcych suk, w dalszym ciągu są hodowcy, którzy ciągną stare linie, a każda linia ma jakieś charakterystyczne cechy, w tym między innymi wyraz głowy. Są głowy mocniejsze, słabsze, o lepszych, gorszych stopach, słabszych/ mocniejszych żuchwach, szerzej/węziej rozstawionych oczach itd. itp. Jedne mocno się dziedziczy, inne słabiej.

Takim klasycznym przykładem lini z głową:lol: jest Wyrefare, ale dziedziczy się nie tylko głowę, dziedziczy się też inne rzeczy i jak w rodowodzie jest za dużo Wyrefare to pierwszy objaw - psy coraz mniejsze, na krótszych łapkach.

Posted

Porterin , ja cenie Twoją wiedze ,dlatego chętnie czytuje to co piszesz :)
oczywiście nie wazelinuje :diabloti: ja się po prostu staram uczyć :)

Najciekawsze jest to , nie wiem jak w PL ale jak pisałam przeglądam ANUALe i w zasadzie każda hodowla ma inny typ psów ..... I teraz pytanie które są te wzorcowe ?
Jak określić czy "mój" pies jest zgodny z wzorcem ? Czy hodowla na daną linie będzie tą idealną ? Bo patrząc na jamniki , dogi niemieckie ONki , foksteriery - to one oprócz umaszczenia są niemal identyczne ,bullterriery to samo ,a staffik praktycznie każdy inny.Nawet będąc na wystawie patrząc na ring ze staffiorami to są tam różne psy , różne typy staffików.

Posted

Vectra napisał(a):
I teraz pytanie które są te wzorcowe ?

Wg mnie są cechy obiektywne - jasne oko, wysoko noszony ogon, kiepska linia grzbietu, słabe nadgarstki itd ... po prostu wszystko czego pies mieć nie powinien...

I są cechy subiektywne - wszystkie proporcje i kształty nieprecyzyjnie bądź wcale nie opisane we wzorcu - te każdy hodowca będzie mieć inne i każdy będzie dążył do osiągnięcia innego celu.

Wzorcowy imho będzie pies który nie ma słabości sprecyzowanych przez wzorzec. Ten który spełnia kryteria przewidziane przez wzorzec w 100%.
O dziwo - ten pies wcale nie musi być psem idealnym - może być wzorcowy, ale nijaki...

Idealny pies to pies wzorcowy, ale jednocześnie taki, który po prostu się będzie podobać - który będzie mieć to coś...

Dla mnie jako ani nie hodowcy, ani nie wystawcy, jedynie obserwatora mniej znaczy wzorzec, "szkiełko i oko mędrca", a więcej ogólne wrażenie... Pies może być sumą jakichś drobnych niedoskonałości, ale przysłowiowo "wyrywać z butów", bo ma to coś... Ma mieć "pazur", przyciągać uwagę... To jest jakaś chwiejna wypadkowa tych wszystkich proporcji, na które składa się eksterier psa. Czasem kufa o 0,5 cm dosłownie krótsza już może zmienić wyraz... Pies na łapach 5-10% krótszych będzie wyglądał komicznie, a ten sam, ale na nieco wyższych - perfekcyjnie... Uszy, oczy, kształ i ich rozstawienie - to wszystko jest tak niesamowicie płynne... Wystarczy popatrzeć na szczenięta z jednego miotu, nawet bardzo wyrównanego... Jeden będzie zachwycał, drugi zaś może być zaledwie przeciętnym zwierzęciem... Choć w gruncie rzeczy mogą być do siebie obiektywnie dość podobne...

Poza tym - człowiekowi też zmienia się optyka... ;) Mnie na samym początku zupełnie nie podobały się psy buldoże... Najlepszy staffik to był dla mnie 99 % terrier... W zasadzie z wyglądu nieomal jak czarny pitek w typie sportowym... Wydaje mi się, że w tym typie jest większość irlandzkich staffików, jako że taki typ jest bardziej dynamiczny, popędliwy i bardziej skory do akcji... Jednak z czasem zaczął mi się utrwalać nieco inny wzorzec idealnego psa i teraz większą uwagę zwracam na psy nieco bardziej buldoże niż na te lżejsze, w typie terriera...

Posted

Vectra, ja sobie zadaje dokładnie to samo pytanie :lol:
Który jest zgodny z wzorcem?

Myślę, że twórcy rasy zrobili nam kilka dowcipów, pierwszym i najważniejszym jest taki, że z rysu historycznego wynika, że opisali psa w typie buldoga, a dali mu wagę teriera.

Mnie najbardziej denerwuje, że nie napisali ani słowa o długości kończyn i jeden hodowca hoduje krótkonozne, twierdząc, że są wzorcowe, drugi wysokonożne, twierdząc to samo. W zasadzie jeden i drugi ma rację.

Dali temu psu nazwę bull terrier, czyli teoretycznie powinien być w 50% bulldogiem, a w 50% terierem, ale gdzie które procenty powinny być nie wiemy. I mnie osobiście wydaje się że przy takim rozłożeniu cech tych dwóch typów staffik jest odrobinę ociężały. Ja bym mu dała 40 % buldoga i 60% teriera, ale to ja.

I dokładnie mam zawsze to samo wrażenie - patrzę na cockery - wszystkie identyczne, patrzę na dogi - podobne do siebie, a staffiki - każdy inny.

Na razie więcej nie wiem, może się czegoś dowiem i jak wrócę z UK to napiszę ;)

Posted

Vectra napisał(a):
Bo patrząc na jamniki , dogi niemieckie ONki , foksteriery

To sie tylko tak wydaje :) Foksy dla mnie tez takie same, ale juz ONy nie. Karpie, sledzie, katowanie, lapy, brak stopu, zez, rozne uszy, kufa - no od sasa do lasa :)

Posted

No tak, owczarki są strasznie różnorodne, ale jednocześnie we wzorcu owczarka są zdania, kóre pomagają wyobrazić sobie ten wzorcowy ideał.

na przykład:

Dlugosc korpusu przewyzsza wymiar wysokosci w klebie o okolo 10 do 17 %

Stosunek mozgowio- do trzewioczaszki wynosi 50 do 50 %.

Zad powinien byc długi i lekko opadający ( okolo 23 stopnie do poziomu )

Glebokosc klatki piersiowej powinna wynosic okolo 45 % do 48 % wysokosci w kłebie

Kąt pomiedzy lopatką i ramieniem powinien wynosic 90 stopni, z reguly do 110 stopni.

i tak dalej, mogłabym tu wklejać. Takiego psa na pewno nie ma - o tych wszystkich wzorcowych wymiarach, stosunkach, długościach, ale przynajmniej wiadomo czego sie trzymać, do czego dążyć, łatwiej sobie takiego psa wyobrazić

Posted

[quote name='Vectra']Porterin , ja cenie Twoją wiedze ,dlatego chętnie czytuje to co piszesz :)
oczywiście nie wazelinuje :diabloti: ja się po prostu staram uczyć :)

Najciekawsze jest to , nie wiem jak w PL ale jak pisałam przeglądam ANUALe i w zasadzie każda hodowla ma inny typ psów ..... I teraz pytanie które są te wzorcowe ?
Jak określić czy "mój" pies jest zgodny z wzorcem ? Czy hodowla na daną linie będzie tą idealną ? Bo patrząc na jamniki , dogi niemieckie ONki , foksteriery - to one oprócz umaszczenia są niemal identyczne ,bullterriery to samo ,a staffik praktycznie każdy inny.Nawet będąc na wystawie patrząc na ring ze staffiorami to są tam różne psy , różne typy staffików.
Podczytuje sobie ten temat, bo naprawde duzo wnosi:) I fajnie ze mimo tak kontrowersyjnego tematu, nie ma tu żadnych kłótni ! :multi:.
Dogi niemieckie wcale nie są wyrównane:) . Tak się tylko wydaje, jeżeli ktoś nie zagłębi się w daną rase. Widac wtedy najmniejsze drobiazgi, ktore wplywają na ocene psa. Dla mnie np. staffiory wszystkie są prawie identyczne- serio:lol:. I tak czytam co piszecie...i głowie się o co chodzi...przeciez one wszytkie są takie same :razz:.

Bardzo podoba mi się ta suczka którą wstawiliscie stronę temu- ale to tylko opinia calkowitego laika.:lol:

Posted

moon_light napisał(a):
Podczytuje sobie ten temat, bo naprawde duzo wnosi:) I fajnie ze mimo tak kontrowersyjnego tematu, nie ma tu żadnych kłótni ! :multi:.

bo my tu grzeczne som :cool3: :cool3:
moon_light napisał(a):
Dogi niemieckie wcale nie są wyrównane:) . Tak się tylko wydaje, jeżeli ktoś nie zagłębi się w daną rase. Widac wtedy najmniejsze drobiazgi, ktore wplywają na ocene psa. Dla mnie np. staffiory wszystkie są prawie identyczne- serio:lol:. I tak czytam co piszecie...i głowie się o co chodzi...przeciez one wszytkie są takie same :razz:.

Bardzo podoba mi się ta suczka którą wstawiliscie stronę temu- ale to tylko opinia calkowitego laika.:lol:

No ,ale widzisz , dogi wystawia wg kolorów , a fafiki wszystkie razem , a wiadomo kolor też dużo robi.I tu masz racje jak się człowiek zagłębi to zaczyna dostrzegać różnice.Mi też na początku wydawało , że one takie same wszystkie te staffiki kurdupelki ;)
Jednak ja jako laik totalny , sobie tak przeglądam książeczki ze zdjęciami różnych staffików (polskiej to żadnej książki nie ma o świniaczkach :-( ) i każdego psa oglądałam po 10 razy ;) i zaczęłam sobie je klasyfikować wg wyrazu pysiaków :evil_lol:
I tak są staffiki takie zawadiackie , dostojne , głupkowate , niewinne , nadęte ... :evil_lol:

porterin - dla mnie też Chińczycy są tacy sami ,a raczej ci Wietnamczyki ...
kiedyś kupiłam coś u jednego takiego pana i potem chciałam oddać i okazało się że nie umiałam już odnaleźć tego konkretnego sprzedawcy pośród ich setek :evil_lol:

Posted

Ja do Dingo i wogóle takie moje przemyślenie
...tylko wtrącę jedną uwagę, zabrakło bardzo ważnego aspektu.A mianowicie, emanowania piętna płci!!! Pies o suczym wyrazie głowy, i odwrotnie, to również zepsute wrażenie całego wyglądu...
I nawet przy piękej reszcie, zabraknie tego czegoś...;)
To również ma się do całego ciała zwierzęcia, kiedy głowa jest poprawna.

Pozdrawiam.

[SIZE="1"][SIZE="2"]...ale to tylko takie moje skromne spostrzeżenie...

Posted

Do Vectra, to że u innych ras nie zauważasz różnic, a u staffika są dla ciebie ogromne, widzisz różne ciała, głowy, proporcje i ogólny wyraz psiaka, to doskonale, to świadczy o dużym zaangażowaniu i postrzeganiu rasy!
[SIZE="1"]...tak myślę

Posted

Giovani, jesteś zdecydowanie za skromny, tu nie szkoła, nikt nie ocenia :lol:

O to chodzi, żeby się nie zastanawiać jakiej płci jest zwierzę, na które sie patrzy.

I nie tylko chodzi o głowę, która u suki jest proporcjonalnie mniejsza niż u psa, ale jest zazwyczaj mniej imponująca, zazwyczaj dłuższa kufa, słabszy stop, mniejsze policzki i tak dalej, ale o całą budowę, która musi być delikatniejsza. Suka z wielkim garem to dla mnie już nie suka, wiem bo mam taką w domu :eviltong: , ale czytając wypowiedzi różnych hodowców zauważyłam, że oni lubią mieć takie suki hodowlane, bo przeważnie dają one ładne szczenięta.
Co prawda mówi się, że samcza suka nie da suczych suk, ale ja nie zaobserwowałam takiej prawidłowosci, może to raczej działa - suczy pies, nie da samczych psów, natomiast zgadzam się w stu procentach, że good mover makes good mover, czyli jeżeli pies ma dobry ruch, to takie daje szczenięta. Moja suka, w połaczeniu z psem o takim sobie ruchu nie dała good moverów :eviltong:

To sobie popisałam znowu:)

Posted

[quote name='porterin']Giovani, jesteś zdecydowanie za skromny, :lol:

Ok nie będę:oops: ;)

O to chodzi, żeby się nie zastanawiać jakiej płci jest zwierzę, na które sie patrzy.

I nie tylko chodzi o głowę, która u suki jest proporcjonalnie mniejsza niż u psa, ale jest zazwyczaj mniej imponująca, zazwyczaj dłuższa kufa, słabszy stop, mniejsze policzki i tak dalej, ale o całą budowę, która musi być delikatniejsza. Suka z wielkim garem to dla mnie już nie suka, wiem bo mam taką w domu :eviltong: , ale czytając wypowiedzi różnych hodowców zauważyłam, że oni lubią mieć takie suki hodowlane, bo przeważnie dają one ładne szczenięta.

To sobie popisałam znowu:)

Mam wrażenie ze dokładnie to napisałem, lecz w trochę więkrzym skrócie;)

Posted

porterin napisał(a):
zgadza się :eviltong: , już nie będę :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:

Ehh tam zaraz nie będę... nie chcę tu słodzić żeby ktoś tu czegoś źle nie zrozumiał, ale w tym cały Twój urok:lol: ;)

Posted

Dla jednego urok, dla drugiego coś, z czym się nie da wytrzymać :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:

To wszystko dlatego, ze ja nawet o paznokciach staffikowych mogę 24 h na dobę :lol:

Posted

[quote name='porterin']Dla jednego urok, dla drugiego coś, z czym się nie da wytrzymać :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:

To wszystko dlatego, ze ja nawet o paznokciach staffikowych mogę 24 h na dobę :lol:

A przepraszam bardzo, kiedy Pani Profesor wyjeżdża?:placz:

Posted

[quote name='Janasz']A przepraszam bardzo, kiedy Pani Profesor wyjeżdża?:placz:

Naszczęście tam internet też chyba mają ;) ;) więc Pani Profesor czasem zaglądnie na forum, prawda??:lol: :lol:

Posted

porterin napisał(a):
Pani profesor wylatuje 8 września :eviltong: , ale się nie martwcie, będę mieć laptopa i kontrolę nad dogomanią :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:

to chyba na długo skoro z lapikem...Czy to jakieś wakacje???pochwal się:razz:
hmm, mam wrażenie że tu wszyscy, wszystko wiedzą tylko nie ja...:crazyeye: