Cekinka13* Posted August 16, 2007 Posted August 16, 2007 Witam! Mam pytanie. No więc tak. Jest suka hodowlana i pies reproduktor. Sukę nieszczęśliwe pokrych jakiś kundelek. No i skąd inni mogą wiedzieć że sukę pokrył ten właśnie pies a nie jakiś kundelek? Witam! Mam drugie pytanie. No więc tak. Co ile suka może mieć szczenięta? Raz słyszałam że raz w roku, drugi raz że w odstępie dwóch lat. Jak to jest? Quote
Elitesse Posted August 16, 2007 Posted August 16, 2007 od 2) suka moze miec jeden miot w roku kalendarzowym Quote
Paulina87 Posted August 16, 2007 Posted August 16, 2007 A jak sukę pokryje kundelek to szczenięta będa odbiegać od wzorca rasy, przynajmniej ich część (ta która odziedziczyła więcej cech wyglądu po ojcu) Quote
Cekinka13* Posted August 16, 2007 Author Posted August 16, 2007 Aha czyli i tak nigdy nie ma się pewności że szczenię wyrośnie na rasowego psa?:placz: Quote
betka-sp Posted August 16, 2007 Posted August 16, 2007 A co ?? kupiłaś pieska i masz wątpliwości ?? :cool3::cool3: Quote
narisowa Posted August 16, 2007 Posted August 16, 2007 Cekinka13* napisał(a):Aha czyli i tak nigdy nie ma się pewności że szczenię wyrośnie na rasowego psa?:placz: nie ma się pewności, czy szczenię wyrośnie na super pięknego psa bez żadnych wad, zgodnego idealnie ze wzorcem, zdobywającego na wystawach najwyższe laury. psem rasowym albo jest od urodzenia, albo nie. szczeniaki nie wyrastają na rasowce albo na kundle.albo są po rodowodowych rodzicach, których właściciele są zarejestrowani w związku kynologicznym - taki szczeniak dostaje metrykę i wyrobienie rodowodu to indywidualna sprawa nabywcy szczeniurka, albo są to najzwyklejsze kundelki, choć często wyglądem bardzo przypominające daną rasę. Quote
Paulina87 Posted August 16, 2007 Posted August 16, 2007 Szczeniaki po suce hodowlanej i kundelku nie przejdą przeglądu miotu więc nie zdobędą metryk. Quote
Light of Shin-Ra Posted August 16, 2007 Posted August 16, 2007 I w tym miejscy wkraczamy w śliski temat uczciwości i etyki hodowcy. Bo jeśli jest suka i reproduktor a sukę pokrył pies "w typie" to raczej szczeniaki przegląd przejdą. I tylko od hodowcy zależy czy sie przyzna i rozda pieski znajomy, czy wypuści niby rodowodowy miot . Od razu nasuwa mi się inne pytanie : dlaczego niektórzy hodowcy nie pozwalają być przy kryciu suki. Ja prawdę mówiąc, gdybym miała sukę , od razu takiego właściciela reproduktora skreśliłabym z listy choćby miał nie wiem jak piękne psy. Bo kto mi zaręczy czym moja suka została pokryta. Quote
Cekinka13* Posted August 16, 2007 Author Posted August 16, 2007 A ja myślałam że rasowy = zawsze rodowodowy... Quote
Paulina87 Posted August 16, 2007 Posted August 16, 2007 Masz rację Han. U nas w związku było nawet kilka miotów od jednego hodowcy mix bullka i amstaffa. Facet hodował obie rasy i zdarzały się wpadki, Miał własne suki i reproduktory. Takie mixy zgłaszał do przeglądu i szczeniaki dostawały rodowody. Jednak gdy dorastały przestawały przypominać daną rasę. Właściciele zaczęli zgłaszać tą sprawę do oddziału i ostatecznie facet został wywalony ze związku. Więc jak widać wszystko jest możliwe. W dzisiejszych czasach oszustwa są wszędzie. Jednak o ile w prawdziwych hodowlach takie rzeczy można kontrolować i karać tak w pseudohodowlach nie można nic zrobić. Quote
Light of Shin-Ra Posted August 17, 2007 Posted August 17, 2007 [quote name='Cekinka13*']A ja myślałam że rasowy = zawsze rodowodowy... Tak rasowy to tylko pies z rodowodem. Inną sprawą są przekręty hodowców, zdecydowana większość jest moim zdaniem uczciwa ale zawsze się znajdzie jakaś czarna owca, która psuje innym reputację. A przyczyna jest jedna : kasa, kasa, kasa... niektórym na widok paru stówek rozum odbiera. Quote
Gaga Posted August 17, 2007 Posted August 17, 2007 W przypadku uczciwego hodowcy, po takim podwójnym kryciu można zbadać DNA i okreslić które szczeniaki są rasowe a które nie. Dziś jest juz to mozliwe i wcale nie takie rujnujace...właściwie to hodowca umie odróżnić szczeniaki i wytypowac tylko niektóre do badania.. i wtedy wszystko jest jasno i uczciwie. Quote
daga10011 Posted August 18, 2007 Posted August 18, 2007 ale ja nie wiem co wy tu rozwazacie-jesli hodowca ma podejrzenie ze mu sie suka puscila i sprzeda mimo wszystko jako psy z papierem to juz nie hodowca dla mnie-problem w tym jak rozroznic HODOWCE od hodoffcy:cool1: Quote
saganka Posted August 19, 2007 Posted August 19, 2007 Ale takie rzeczy sie jak najbardziej zdazaja, suka rodzi miot, w ktorym sa i psy repro i jakiegos kundelka. Znam taka sytuacje z forum bernow - w tym wypadku wlascicielka reproduktora zazadala badan genetycznych (wiadomo - dba o dobre imie swojego psa :) ) Pobrano krew komisyjnie z przedstawicielem ZK wszystkim szczeniakom, wyslano do AR w Poznaniu, do Katedry Genetyki i Podstaw Hodowli Zwierzat. Wyniki wykluczyly ojcostwo repro u 4 suczek - kundelkow, a potwierdzily u 6 pozostalych szczonkow. Quote
miumiu Posted August 21, 2007 Posted August 21, 2007 saganka i co w tej konkretnej sytuacji z tymi "legalnymi" - dostają normalnie metryki itd? Quote
Cekinka13* Posted September 6, 2007 Author Posted September 6, 2007 no i co?? są jakieś nowe wiadomości o tej pseudohodowli?? Quote
sylwekw Posted September 14, 2007 Posted September 14, 2007 Han Sharn napisał(a):... Od razu nasuwa mi się inne pytanie : dlaczego niektórzy hodowcy nie pozwalają być przy kryciu suki. Ja prawdę mówiąc, gdybym miała sukę , od razu takiego właściciela reproduktora skreśliłabym z listy choćby miał nie wiem jak piękne psy. Bo kto mi zaręczy czym moja suka została pokryta. Mi się w głowie nie mieści, że coś takiego może mieć miejsce. Skreślić z listy to delikatnie powiedziane. Quote
boksiedwa Posted September 14, 2007 Posted September 14, 2007 Han Sharn napisał(a):Od razu nasuwa mi się inne pytanie : dlaczego niektórzy hodowcy nie pozwalają być przy kryciu suki. Ja prawdę mówiąc, gdybym miała sukę , od razu takiego właściciela reproduktora skreśliłabym z listy choćby miał nie wiem jak piękne psy. Bo kto mi zaręczy czym moja suka została pokryta. min. dlatego, że suka, zwłaszcza kryta pierwszy raz może przy swoim włascicielu-hodowcy nie dać się pokryć, bo wie, że kochana pańcia czy pańcio ją obroni jak zapiszczy itp. a miałam taką sytuacje z moją suką, która trzymana przeze mnie była w stanie się wywinąć i dziabnąć przyszłego tatusia, a jak wyszłam dosłownie "za ścianę" /i wszystko widziałam/ suka przestała kombinować i prokreacja odbyła sie bez problemu. Quote
*hania Posted September 23, 2007 Posted September 23, 2007 Napisał Han Sharn Od razu nasuwa mi się inne pytanie : dlaczego niektórzy hodowcy nie pozwalają być przy kryciu suki. Ja prawdę mówiąc, gdybym miała sukę , od razu takiego właściciela reproduktora skreśliłabym z listy choćby miał nie wiem jak piękne psy. Bo kto mi zaręczy czym moja suka została pokryta. Ja raz byłam przy kryciu >pomagałam ;) a innym razem poproszono mnie o przyjście dopiero po "złączeniu" się psów.Powód był prosty- reproduktor czuł się mało komfortowo kiedy ktoś obcy na niego patrzył i to jeszcze w "takim" momencie. Wstydził się i tyle :lol: Quote
MargaretS Posted March 11, 2009 Posted March 11, 2009 Odświeże temat, bo mam ważne pytanie. W pewnej hodowli suczka urodziła (jest to westik więc średnio ma 5-6 szczeniąt w miocie) w czerwcu 2008 aż 9 szczeniąt. Teraz hodowla ta się ogłasza, że w lutym tego roku ta sama suka urodziła kolejne 6 szczeniąt. Moje pytanie: czy jest możliwe, aby osoby te otrzymały zezwolenie z ZKwP na tak częste krycie suki, czy raczej po prostu nikt się tego w związku nie dopatrzył (oba mioty na pewno zarejestrowane)? Podaje strone hodowli Terragold.pl :: TERRAGOLD - WEST HIGHLAND WHITE TERRIER I GOLDEN RETRIEVER link do poprzedniego miotu Terragold.pl :: TERRAGOLD - WEST HIGHLAND WHITE TERRIER I GOLDEN RETRIEVER Napisałam im publiczną wiadomość w Księdze Gości z pytaniem dlaczego suka ma dwa razy pod rząd szczenięta- Księga Gości zniknęła. Czy Wam po wejściu na tą stronę wyświetla się Księga Gości? Może nie pojawia się tylko u mnie. Proszę o odpowiedź, moim zdaniem to zbyt duże obciążenie dla tej suki Quote
sodalis Posted March 11, 2009 Posted March 11, 2009 MargaretS napisał(a):Odświeże temat, bo mam ważne pytanie. W pewnej hodowli suczka urodziła (jest to westik więc średnio ma 5-6 szczeniąt w miocie) w czerwcu 2008 aż 9 szczeniąt. Teraz hodowla ta się ogłasza, że w lutym tego roku ta sama suka urodziła kolejne 6 szczeniąt. Moje pytanie: czy jest możliwe, aby osoby te otrzymały zezwolenie z ZKwP na tak częste krycie suki, Takie krycie jest zgodne z regulaminem ZK, więc żadne zezwolenie potrzebne nie było. Quote
revii Posted March 11, 2009 Posted March 11, 2009 Wg regulaminu: "[SIZE=2]2. Hodowca ma obowiązek: (...) c) ograniczyć mioty suki do jednego w roku kalendarzowym" Więc zgodnie z regulaminem suka może mieć miot dwa razy pod rząd, ale musi je rozdzielić Sylwester ;) A czy suka była w kondycji, która pozwoliła na kolejny miot, to inna sprawa, której przepisy nie regulują (chyba, że o czymś nie wiem...) Quote
MargaretS Posted March 11, 2009 Posted March 11, 2009 No tak........ Też to właśnie odkopałam. "Rok kalendarzowy"- dla mnie było oczywiste, że nie częściej niż po roku od ostatniego krycia i raczej taki byłby sens tego przepisu. Ale faktycznie, przy takim jego sformułowaniu, można sobie było sukę kryć. A szkoda :shake: Quote
Recommended Posts