Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Moja prawie 11 miesięczna sunia ma dziwny nawyk szczekania na domowników. ( jej zdjęcie mam na avie )A dokładniej wtedy kiedy ktoś wraca do domu to ona nie piszczy jak inne moje psy tylko szczeka. Jak się wejdzie do domu to się normalnie cieszy. I ma jeszcze nawyk jakby poganiania przy pomocy szczekania jak widzi, że się szykuję by wyjść z nią na dwór oraz chwile po wyjściu na klatke schodową.

Mam pytanie, czy ktoś jeszcze spotkał się z takim zachowaniem psa i czy można to zmienić. Szczególnie chodzi mi o szczekaniu na domowników.

Posted

To chyba dość powszechny problem.

Jedno i drugie szczekanie wygląda na szczekanie z pobudzenia. Z reguły dość łatwo psy nauczyć, dlaczego nie opłaca się szczekać, tylko trzeba być konsekwentnym. Jest to trochę upierdliwe, ale skuteczne. Jeśli pies zaczyna szczekać kiedy np. bierzesz do ręki smycz - odkładasz smycz, idziesz zająć się swoimi sprawami. Po chwili kolejne podejście... jeśli szczeknie w dowolnym momencie, nici ze spaceru. Jeśli szczeka na schodach, jedno szczeknięcie = powrót do mieszkania. Chwila za drzwiami i można iść znowu. Dobrze to ćwiczyć teraz, kiedy jest lato i nie trzeba ubierać na siebie dużo :-) Ważne żeby nigdy nie pozwolić psu szczekać w tej sytuacji ("a niech sobie poszczeka, spieszę się i nie mam czasu").

I tak samo z powrotem. Nie wchodzić do domu, póki pies się drze. Jeśli drze się po wejścium wyjść.

Na niektóre psy działa też nauczenie trzymania zabawki w pysku w określonych sytuacjach (większość psów nie umie szczekać z zabawką w pysku :cool3: ).

Posted

Dzięki Marta za porade. A jak zrobić by nie szczekała na nas jak wracamy do domu. To znaczy jak jest w domu a my do niego idziemy to ona szczeka jak tylko nas wyczuje, przestaje dopiero jak otworzymy drzwi. Czy da się z tym coś zrobić?

Posted

Tak samo, chociaż tu jest trudniej, bo nie można kontrolować psa który jest w środku. Dużo tu zależy od cierpliwości sąsiadów ;-) Pies szczeka żeby coś uzyskać, w tym przypadku Wasze wejście do domu. Pies szczeka - stoicie za drzwiami. Pies przestaje szczekać - wchodzicie. Powinien załapać.