Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jest do oddania 7 szt. dwuletnich samców standard, być może jedno z nich to samica, nie wiem, pochodzących z (nie mojej, zaznaczam) hodowli. Kontakt na pw lub maila.

Pozdrawiam
Joanna

• Replies 120
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Na terenie Krakowa dowiozę na miejsce

A gdzieś dalej pomogę zorganizować transport.

To są zwierzęta dorosłe, ok. dwuletnie, samce, z amatorskiej hodowli klatkowej teoretycznie na futerka. Czyli są oswojone z obecnością człowieka, jednak zupełnie nie są przyzwyczajone do brania na ręce. Czyli jako pupile domowi nadają się tylko dla osób, którym będzie wystarczało tylko przyglądanie sie zwierzątkom bez brania ich na ręce, no może później, raczej dużo później. Jako zwierzątka futerkowe w tej chwili (sierpień) zupełnie nie nadają sie na skórki. Poza tym nie wiem w jakim są stanie, oprócz tego, że raczej zdrowe, ale mogą być trochę zaniedbane. Starszy pan, który się nimi zajmował, ostatnio się rozchorował i były tylko karmione przez inne osoby. Każdy z nich zajmuje osobną klatkę, oprócz dwójki, w której jest ta być może samica. I tutaj może być problem, czy jeśliby miałaby potem mieszkać razem, czy się nie będą gryźć między sobą. Ale być może te dwa mieszkające razem to oba samce. Nie wiem, nie byłam tam, tylko rozmawiałam.
Będę tam jutro.

Posted

Jeden zwierzaczek znalazł dom.
Domu szuka jeszcze 6.

Aha, to jedno to na pewno jest samiczka, ale ona będzie szukać domku trochę później ze względu na możliwość bycia kotną, bo dopiero wczoraj oddzieliłam ją od samca.

Byłam tam i zwierzątka są troszkę tylko zaniedbane ale w zupełnie przyzwoitej kondycji.

Szynszyle, szynszyle, kto chce szynszyla?

Posted

Ha, co to dla mnie. Wyeksmituję na drugi koniec Polski, byle poszły do dobrych ludzi :)
Ale Ty jesteś "miejscowa" widzę, Tobie byłoby prościej jednego podrzucić :cool3:

Jak mi ktoś napisze jak, to wstawię zdjęcia miejsca gdzie teraz mieszkają. Bo to co Hala zafundowała jednemu z nich to apartament z klimatyzacją w porównaniu do tego aktualnego :(

Posted

Kasie napisał(a):
Asia, na Mój Komputer -> Dyski Sieciowe -> Wspólny na Enviro.
;)

:lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol:
już łapię:cool3: TEN wspolny:cool3:

Dziękuję :-)

Posted

No elegancko chłopaczek wygląda w czystej klateczce i ekskluzywnej przeźroczystej wannie :loveu:

Podoba mi się pomysł na zastosowanie nieprzydatnej przecież do niczego, a zwłaszcza do trzymania w niej rybki, szklanej kuli na rybki :cool3:

To co? Posyłać Ci drugiego? :cool3:

Posted

normalnie masakra :angryy: sama mam szynszylke i niewiem jak mozna je trzymac w takich warunkacj :angryy: chetnie bym wziela tymbardziej ze moja od wczoraj mieszka w ogromnej klatce i szukamy dla niej przyjaciolki do przytulania ale ja musze miec samiczke bo niechce aby mi sie rozmnazaly pozniej caly czas,jeden miot to bym przezyla ale one jakos tak nie znaja umiaru :evil_lol:

Posted

Hala, no coś Ty? Mrugania nie widzisz? :cool3:
No bo te kule naprawdę naprawdę nadają się tylko na wanny dla szynszyli :roll:

Tak sobie pomyślałam, że celowo kupiłaś. Full wypas ekskluzif wanna dla szynszylka :cool3::lol:

Martynka, jest jedna samiczka, tylko ja ją dopiero co oddzieliłam od samca i nie wiem czy nie jest aby kotna. Z tego co jednak kojarzę, to szynszyle mają dosyć określony terminowo okres godowy i jakby coś miało się urodzić toby się już urodziło. Ale nie jestem pewna. No i zostaje jeszcze kwestia łączenia obcych zwierząt. Ta samiczka ma jeden feler - ma tylko pół ogonka, tak ją samiec zmolestował. Jeśli byłabyś na nią chętna to daj znać, pomyślimy.

Ale nie jest tam już tak źle. Byłam tam w sobotę i posprzątałam trochę pomieszczenie i same klatki. Wywaliłam 20 pełnych 120 litrowych worów śmieci - siana, gnoju, pociętego przez myszy styropianu użytego do ocieplenia pomieszczenia. Wielki, gigantyczny całus dla TZ :loveu:

Posted

widzę..widzę mruganka..ale poczupurzyćsię muszę. ;). Ziomal nie lubi kupnej karmy. Wyjadaz niej tylko kukurydzę i słonecznik. Czasem skubnie marchewkę. Teraz ma kupiony osobno słonecznik. Nie wiem co jeszcze mogę mu kupić?

Posted

szynszyle jedza karme z dzika roza chyba ze jej nie zje bo moze nigdy nie jadl.Ze wzgledu na bardzo delikatny uklad pokarmowy musza jesc przedewszystkim suszone rzeczy-przedewszystkim sianko,suszone liscie np.jablonki,galazki jablonki,suszona pietruszka,burak,seler.por,jabłko natomiast w bardzo malych ilosciach-ziarno słonecznika,pestki dyni,orzechy laskowe i włoskie,i bardzo lubia rodzynki ale to mozna dac jedna /dwie na tydzien!!! bo to dla niej przysmak.Najlepiej jak najmniej mokrych czyli swierzych rzeczy-owocow warzyw.Szynszyle sa bardzo wybredne jezeli chodzi o jedzenie moja np.je karme jednej firmy innej nie tknie.Zreszta polecam ta karme firmy "ANIMALS".Mozesz kupic jej kolbe dla gryzoni .Napewno troche sie nameczysz zanim dowiesz co twoja szynszyla lubi a czego nie,sa tez szynszyle ktore jedza tylko siano i karme i pozatym nic innego.Moja bardzo lubi suszone liscie i drewniane spinacze :evil_lol:

Posted

Frotka napisał(a):
Chyba nie oddasz ich na skórki?

TAk, jasne, Asia odda szynszyle na skórki :evil_lol: Frotka, mozesz byc spokojna, Ona z naszej bandy ;)

Posted

Frotka
Ja ich na skórki nie oddam, nie chcę tego, ale to nie są moje zwierzęta. One nawet nie są w samym Krakowie, a co dopiero u mnie w domu . Jeśli nie zdążę ich porozdawać do zimy, to może się zdarzyć, że jednak pójdą na skórki :-(

Hala
Luzik, o, a przy okazji, Ziomal czy i jaki wydziela zapach? Bo jedna osoba się zgłosiła jako chętna na zwierzątko, ale nie mieszka sama i rodzina zgodziłaby się na zwierzaka pod warunkiem że szynszyl nie śmierdzi za bardzo gryzoniem.

Z tego co wiem, to ziarno jako takie należy dawać szynszylom jak najrzadziej, a zwłaszcza tak bogate jak słonecznikowe. Są dostępne w handlu granulaty dla szynszyli, które to chyba opierają się głównie na zmielonych i zgranulowanych wysuszonych zielonkach.
W tej chwili zwierzątka są karmione głównie sianem a do tego ześrutowanym jakimś ziarnem (nie za dużo i nie codziennie) i liśćmi i gałązkami leszczyny i liśćmi winogron oraz okazjonalnie kawałkiem jabłka - to widziałam.
Masz, tu dwa fora poświęcone wyłącznie szynszylom:
http://szynszyle.info/
http://szynszyla.org/
A tu jedno ogólnogryzoniowe z podforum o szynszylach:
http://www.gryzonie.info/
Tu powinny być, sądzę, kopalnie wiedzy o szynszylach :)

Posted

Martynka, proszę się szybciutko decydować, bo do jutra rana muszę mieć odpowiedź co do samiczki. Jest jedna osoba, która by ją wzięła :multi:

Posted

Hala, wiesz co?
Właśnie wyczytałam, że samotny szynszyl to samotny szynszyl.:cool3:
Ja na poważnie: może wzięłabyś drugiego?:lol: