Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Moja 6 miesiecznia sunia (ON) byla ostatnio na Acanie (zjadla jedno 15kg opakowanie). Wczesniej jadla Eukanube i postanowilismy jednak wrocic do niej. Caly czas dostaje tez Caniviton Forte, ale przy Acanie takze 0,5 dawki Salvicalu. Czy odstawic dodatkowe witaminy przy Eukanubie (tak jak np. zalecaja na stronie producenta) . Troche nie jestem do tego przekonany, bo wczesniej jak byla na samej Eukanubie to miala np. matowa siersc . Wracamy jednak do niej, bo po Acanie odchody byly ogromne i koloru zielonego, a jeszcze z jakas inna-nowa karma nie chcemy eksperymetnowac.

Posted

Wczesniej wlasnie tak sobie z tym problemem poradzilismy (olej z p. winogron). Ale np. nasz weterynarz radzi kazda karma uzupelniac zestawem witamin.

Posted

Sprawdź dokładnie ile czego zawiera eukanuba,ile dziennie zjada psina,jakie sa dawki witamin zalecane dla psa tej rasy i wieku,to sie troszkę oświecisz.Przedawkowanie może byc groźniejsze niż niedobór.A najlepiej wejdź do owczarkarzy i dokładnie ich przepytaj.

Posted

jakie sa dawki witamin zalecane dla psa tej rasy i wieku

Czasem przegladam rozne fora, ale takich zalecen odnosnie dokladniej ilosci witamin to jeszcze nie widzialem, ani nie slyszalem.

Co do nadmiaru to naczytalem sie o tym sporo zaraz po tym jak piesek pojawil sie w domu i dlatego na poczatku dostawal "tylko" karme ( Eukanuba - podobno jedna z lepszych) , ale te problemy z sierscia daly mi troche do myslenia, ze jednak czegos jej brakuje (o tym podobno swiadczy tez fakt, ze zjada ludzkie odchody)

Posted

eukanuba i hills-nie sa dobrymi karmami dla onkow.przestaw psa na inna karme.onki doskonale wyrastaja na np.PROFormance.nutra nuggets czy nutra gold.best choice[ale nie z kurczakiem].pro plan z lososiem.mi genialnie sprawdza sie bewidog.tyle wiem z doswiadczenia i ogladania onkow prowadzonych na roznych karmach.to jest oczywiscie tylko i wylacznie moje zdanie.;)

Posted

ONki często mają delikatny układ pokarmowy,wiec moze nie być łatwo.Dlatego cie odesłałam do "zawodowych" owczarkarzy.Zjadanie odchodów jest spowodowane nie tyle brakiem witamin,co enzymów trawiennych.U młodego psa trzustka często nie produkuje ich w wystarczającej ilości.Czasem wet.zaleca podawanie enzymów,ale częsciej kaze odczekać dopóki pies nie skończy roku (wtedy powinno to minąć).
Są gatunki lisów polarnych,które się żywia prawie wyłącznie odchodami bo mają wstępnie strawionego "gotowca".
Dla moich psów eukanuba była ciężkostrawna i miały wzdęcia,jadły trawę.Przeszłam na normalną michę a chrupki jedzą tylko awaryjnie.

Posted

Dlaczego Eukanuba nie jest dobra dla ONkow (moze chodzi o zbyt szybki wzrost? - spotkalem sie z takimi opiniami). Dlatego srobowalismy z Acana (polecana przez wielu owczkarzy) , ale najlepiej to nie wyszlo i stad powrot do Eukanuby.

puli - u mojej pociechy po Eukanubie nie ma wlasnie zadnych problemow gastrycznych :) , a na zjadanie kup polecono mi Rumen tabs

Posted

wlasnie dlatego co slyszales-sarenki wyrastaja.na problemy z sierscia polecam omegan a potem wspierajaco np.beta karoten z biotyna forte firmy dolfos.jak zdecydujesz sie na PROFormance to odpada ci wlasciciwe dodadetk alg.rumen tabs -to cenny dodatek ale czy pomaga......hmmm.......czasami tak a czasami nie:)

Posted

To troche mnie zaniepokoilas, myslalem ze to raczej takie "gadanie" . Z drugiej strony nie wydaje mi sie, zeby moja sunia poki co byla jakas nadmiernie wyrosnieta.

Posted

Kłopoty z sierścią mogą świadczyć o tym, że Eukanuba Twojej suni nie za dobrze służy i pakowanie w psa nadmiernej ilości witamin nic nie pomoże, a może zaszkodzić.

Posted

Z tym nadmiernym wzrostem to nie jest takie sobie gadanie.Jak zacznie rosnąc za szybko,to może miec poważne kłopoty ze stawami i kośćmi.Właściciele psów dużych ras karmią je uboższymi karmami,żeby rosły wolniej.Ayshe napisała żeby nie dawać karmy z kurczakiem.Kurczaki są tak nafaszerowane antybiotykami i hormonami wzrostu,że strach to psu dawać.Jak już kurczak, to ja bym dawała karmę kanadyjską,skandynawską czy szwajcarską,bo tam są najostrzejsze normy jeżeli chodzi o zawartosć świństwa w jedzeniu.

Posted

Moja seterka miala tragiczną sierść po Eukanubie. I mimi, że ta karma najbardziej jej smakowala, zrezygnowalam. Suka strasznie śmierdziala, zjadala wszystkie odchody jak odkurzacz a gazy miala takie, że nie dalo się z nią spać w jednym pokoju. :shake: Odkąd przeszlyśmy na Royal Canin Maxi Sensible wszystkie problemy zniknęly. Wszyscy zachwycają się nad sierścią i pytają co ja robię, że tak wygląda. :multi:

Posted

hope-plz.zastanow sie nad zmiana karmy na bardziej onkowa:roll: .nie chodzi tylko o wzrost:shake: .chodzi o mase kostna rowniez.w onkach to piekielnie wazne.

Posted

hope napisał(a):
Ok, odstawie witaminy, przy karmie jednak pozostane (BTW siersc ma teraz sliczna po prostu :))
oczywiscie to twoja decyzja.ja sie juz nie wtracam.jesli chodzi o suplementowanie karmy-tak zeby wszystko bylo ok.to zupwlnie serio polecam ten beta karoten.a jesli suka ma malo mase kostna to 3 razy w tygodniu mozesz jej dac drucal[beaphar].dla onkow jest b.dobry.

Posted

puli - wlasnie bylismy przez kilka tygodni na karmie kanadyjskiej i najlepiej to sie nie skonczylo

ayshe - na podstawie grubosci lap sie ocenia mase kostna? Swoja droga to przy okazji odrobaczan i szczepien odwiedzilismy juz 3 roznych wetow i kazdy chwalil karmienie psa Eukanuba, nic nie wspominali o nadmierny wzroscie. Hodowca podobnie.

Posted

hope napisał(a):
puli - wlasnie bylismy przez kilka tygodni na karmie kanadyjskiej i najlepiej to sie nie skonczylo

ayshe - na podstawie grubosci lap sie ocenia mase kostna? Swoja droga to przy okazji odrobaczan i szczepien odwiedzilismy juz 3 roznych wetow i kazdy chwalil karmienie psa Eukanuba, nic nie wspominali o nadmierny wzroscie. Hodowca podobnie.

Musisz sam znależć odpowiedni sposób żywienia.My ci możemy mówić co wiemy,ale decyduje organizm twojego psa.Nie ma karmy która nadawałaby się dla wszystkich.Ja szczeniaki poczatkowo karmiłam eukanubą i (dzięki podpowiedziom weta i znajomych hod) dokładałam im do michy galaretę.Z eukanuby zrezygnowałam,z galarety nie.Pojechałam z psami na klubówki zagran.(w Polsce konkurencji brak) i wygrywały ze "starymi" hodowcami.Uzasadnienia sędziów były identyczne:Mocna budowa,doskonała kość i ruch."Mój" hodowca pytał co jedzą. A to wszystko przez starą, poczciwa galaretę...

Posted

Z nóżek cielęcych,świńskich,drobiowych,z wieprzowych uszu itp.Tylko sam mocny wywar (bez wieprz.i kostek bo można zatkać jelita albo przesadzić z fosforem).Taką galaretę pokrojona w kostkę miały dokładaną do eukanuby,albo jako nagrody.(Patent,oprócz weta potwierdziła m.in hodowczyni sznaucerków)

Posted

[quote name='puli']Z nóżek cielęcych,świńskich,drobiowych,z wieprzowych uszu itp.Tylko sam mocny wywar (bez wieprz.i kostek bo można zatkać jelita albo przesadzić z fosforem).Taką galaretę pokrojona w kostkę miały dokładaną do eukanuby,albo jako nagrody.(Patent,oprócz weta potwierdziła m.in hodowczyni sznaucerków)

puli, a jak często podajesz taką galaretkę? Codziennie do każdego posiłku czy kilka razy w tygodniu?

Posted

Juz nie daję bo burki trzyletnie i średnia rasa,to specjalnie o stawy i kości nie ma się co martwić.Dawałam mniej więcej do 1,5 roku kilka razy w tygodniu.Po prostu wtedy,gdy trafiłam w sklepie odpowiednie żarło to gotowałam na 2-3dni.Ale moja znajoma od sznaucerków dokładała do michy codziennie.I słyszałam, że żelatyna jest bez sensu i lepsza galareta ugotowana (rozpytywałam,bo nie znoszę garów,ale czego człowiek dla psa nie zrobi?);) :p

• 1 year later...
Posted

Mam roczną sukę owczarka niemieckiego (30 kg). Spotkałam się z różnymi opiniami jeśli chodzi o łączenie z karmą witamin. Podaję Szancie zbilansowaną karmę dobrej firmy + 3 tabletki Wita-wet + Caniviton (na stawy). Zastanawiam się, czy te "dodatki" są konieczne, tym bardziej, że psina przez cały czas -bardziej lub mniej, ale - się drapie... Zmianę karmy już przerabiałam - nie pomogło na drapanie, stąd moje wątpliwości. Jeśli ktoś ma podobne doświadczenia, była bym wdzięczna za dobrą radę. :help1: .