zakla Posted May 27, 2008 Posted May 27, 2008 [quote name='AlaNowak']właśnie tak sobie porównałam Su do znanych mi dobrze psów od Musiał Iwonki:cool3: Tylko, że ona to takie wystawowe typki, a Su jest z tego co kojarze po pracujących liniach, prawda??? Miesiac temu jak staly obok siebie Sheina, Slash i Su, to moja czekolada wygladal jak kompletnie inna rasa:lol: Teraz nabrala masy i dobila futrem, wiec to juz nie rzuca sie tak bardzo w oczy. Ale to racja, ze ta rasa ma ogromny rozrzut- od lysych, wysokonoznych workingow, przez typ sportowy (moja Su- lzejsze, wezsze), porzadne showki (Sheina, Slash) do obrzydliwych czolgow 'wystawowych':evil_lol: Ale mimo takiej roznicy dzieciaki tluka sie cudownie:loveu: Co do powyzszych wypowiedzi, to w pelni zgadzam sie z Ala. Handler jest po to, zeby wylapal wady wystawianego psa i umiejetnie go pokazal, jak najbardziej je ukrywajac, i pokazujac jego zalety. I tak ja moje dziecko moge wyciagac podkreslajac jej katowania i poprawiajac gorna linie bez obawy o to, ze wyda sie zbyt dluga- bo jest krociutka ;) Do tego musze jej podciagac glowke, zeby 'wydluzyc' szyje. Efekty sa wspaniale- do tej pory wszyscy podrekslaja nam proporcjonalna budowe i odpowiedni kosciec (wynik groomingu, bo moja sucz jest stanowczo drobnokoscista). Quote
jefta Posted May 27, 2008 Posted May 27, 2008 AlaNowak napisał(a):A coś nie tak z kątami mojego psa??? nie twojego tylko rasy ogólnie. jakoś mi się to rzuciło w oczy jakiś czas temu, w angolandii chyba jeszcze Quote
zakla Posted May 28, 2008 Posted May 28, 2008 Ten goldenek ma albo totalnie stroma lopatke, albo ma tak potwornie ustawiony przod ;) Quote
McDzik Posted May 28, 2008 Posted May 28, 2008 No to teraz my pod ostrzał: (tylko tu upał był i psom się nawet wstawać z cienia nie chciały, pewnie myślały "co ta pańcia robi, że nas ciągnie w taki upał na słońce i jeszcze próbuje ustawiać?!") leonka: Nie za wysoko głowa? Jak myślicie? A tu masifka angielska: Quote
zakla Posted May 28, 2008 Posted May 28, 2008 Nie tyle za wysoko, co zadarta kufa, a to fe. Lepiej moim zdaniem podciagnac na ringowce, albo odpowiednio przytrzymac. Mastifka podstawiony tyl. I to samo z glowka. Quote
McDzik Posted May 28, 2008 Posted May 28, 2008 Ok thx :) No a mastifka tu w ogóle bez ringówki była ani smyczy czy coś to tym trudniej mi było :) Quote
REDA&MELA Posted May 28, 2008 Posted May 28, 2008 zakla napisał(a):Ten goldenek ma albo totalnie stroma lopatke, albo ma tak potwornie ustawiony przod ;) :hmmmm: Zupełnie nie wiem co o tym sądzić, bo jesteś pierwszą osobą która nam to powiedziała:) Quote
Talagia Posted May 28, 2008 Posted May 28, 2008 [quote name='REDA&MELA']:hmmmm: Zupełnie nie wiem co o tym sądzić, bo jesteś pierwszą osobą która nam to powiedziała:) Jest tak jak mówi zakla. W takim ustawieniu pies ma straszny front i odstajace lokcie. Spróbuj ustawić jej przednie łapy bardziej "pod brzuch", łokcie ustawiać, zeby mozliwie byly w kierunku klatki piersiowej, a nie w kierunku calego swiata ;) Ja tak ustawiam psiakom front, chyba rozumiesz o co mi chodzi? Quote
McDzik Posted May 28, 2008 Posted May 28, 2008 Hm, jak optycznie skrócić psa to wiem... ale jak optycznie go powiększyć? Doradźcie coś :( .. Za jakiś miesiąc mój psiak zadebiutuje z klasie młodzieży, bo jak narazie cały czas wystawiany był w szczeniakach. Nieźle się natrudziłam, żeby zebrać fundusze i załatwić sobie transport na wystawę, więc chiałabym z nim zacząć championat młodzieżowy. Niestety szykuje się gruba kobkurencja.. I to starsza o pół roku, potężna, z 'dorosłym futrem', a mój jeszcze taki szczenięcy cały jest.. I w porównaniu do tego starszego o pół roku psa - mikrusieńki.. Help :( Quote
REDA&MELA Posted May 29, 2008 Posted May 29, 2008 [quote name='Talagia']Jest tak jak mówi zakla. W takim ustawieniu pies ma straszny front i odstajace lokcie. Spróbuj ustawić jej przednie łapy bardziej "pod brzuch", łokcie ustawiać, zeby mozliwie byly w kierunku klatki piersiowej, a nie w kierunku calego swiata ;) Ja tak ustawiam psiakom front, chyba rozumiesz o co mi chodzi? http://img519.imageshack.us/img519/9987/lilcioqz8.jpg Talagia, Dzięki za wytłumaczenie i podpowiedź:loveu:. Jasne że już teraz rozumiem o co chodzi i dziś spróbóje ustawić tak jak poleciłaś:) Quote
REDA&MELA Posted May 29, 2008 Posted May 29, 2008 [quote name='McDzik']Hm, jak optycznie skrócić psa to wiem... ale jak optycznie go powiększyć? Doradźcie coś :( .. Za jakiś miesiąc mój psiak zadebiutuje z klasie młodzieży, bo jak narazie cały czas wystawiany był w szczeniakach. Nieźle się natrudziłam, żeby zebrać fundusze i załatwić sobie transport na wystawę, więc chiałabym z nim zacząć championat młodzieżowy. Niestety szykuje się gruba kobkurencja.. I to starsza o pół roku, potężna, z 'dorosłym futrem', a mój jeszcze taki szczenięcy cały jest.. I w porównaniu do tego starszego o pół roku psa - mikrusieńki.. Help :( McDzik rozumiem twój ból bo za tydzień jedziemy z Redą na wystawe gdzie będzie w kl. młodzierzy w wieku 9 m-cy i jednego tygodnia:shake:. Chetnie też posłucham co zrobić aby optycznie powiększyć psa:) Quote
McDzik Posted May 29, 2008 Posted May 29, 2008 Ja się trochę poprytałam i usłyszałam, żeby: Raz: Napuszyć go jakimiś piankami etc i zrobić z niego kuleee futra Dwa: Troszeczke podtuczyć do wystawy (mój schudł ostatnio przez zatrucie pokarmowe i teraz nadrabiamy) - to nie powiększanie optyczne niestety xD Trzy: Ubrać jakieś spodnie bąź spódnice pod kolor pieska, żeby się "zlał z tłem" jak będę go wystawiać (a że mały, to na klęcząco - gorzej, jak na stolik pójdzie) .. No włąśnie :( Mój też będzie miał 9 miesięcy i tydzień..a w młodzieży będzie tam ogromny, pół roku starszy pies. Tylko mimo to, dla tego drugiego to będzie dopiero trzecia wystawa (i będzie miał nadzieje skończyć Mł.Ch.PL) a mój to taki maluch, ale od szczeniaka jeździ i zachowuje się całkiem swobodnie. Nie mam pojęcia jak tamten zachoduje się na ringu, ale mam nadzieje, że psychika tu okaże się naszą mocną stroną. W każdym bądź razie czekam na kolejne rady pt "Jak optycznie powiększyć psa"? Quote
jefta Posted May 29, 2008 Posted May 29, 2008 McDzik napisał(a): W każdym bądź razie czekam na kolejne rady pt "Jak optycznie powiększyć psa"? stanąć "przed szeregiem" czyli bliżej sędziego :hmmmm: różnicę wzrostu i masy przecież widać najlepiej jak stoją obok siebie Quote
McDzik Posted May 29, 2008 Posted May 29, 2008 jefta napisał(a):stanąć "przed szeregiem" czyli bliżej sędziego :hmmmm: różnicę wzrostu i masy przecież widać najlepiej jak stoją obok siebie Szereg jak szereg, bo jeden konkurent będzie (no chyba, że o kimś nie wiem, ale świat wystawianych tybetów jest baaardzo wąski!). No ale może się uda i coś pomoże, jak stane bliżej. A co myślicie o odżywce 'odbijającej włosy'? Takiej dla ludzi - nie ma ich w sklepach, ale można zamówić w salonie fryzjerskim. Nie podrażni mu to skóry? Quote
Kaya Posted May 29, 2008 Posted May 29, 2008 A jak Zmniejszyć tusze psa optycznie i poprawić górną linie? Nasze pozowanie: http://picasaweb.google.com/Kaja.i.Ola/WizytaUBabci260508/photo#5204396877645916258 Quote
jefta Posted May 29, 2008 Posted May 29, 2008 [quote name='Kaya']A jak Zmniejszyć tusze psa optycznie i poprawić górną linie? Nasze pozowanie: http://picasaweb.google.com/Kaja.i.Ola/WizytaUBabci260508/photo#5204396877645916258 sypać pół żarełka to optyka potrzebna nie będzie :evil_lol::eviltong: a zdjęcia nie otworzę bo mi picasso przeglądarkę zawiesza :roll: Quote
Kaya Posted May 29, 2008 Posted May 29, 2008 Toż to już je tle co York biega tyle co chart, a gubić nie gubi :( Quote
aga616 Posted May 29, 2008 Posted May 29, 2008 [quote name='Kaya']Toż to już je tle co York biega tyle co chart, a gubić nie gubi :( kaya - ja Cię w pełni rozumiem - mam goldena - psa, gruby bardzo nie jest, ale trochę powinien zrzucić.. wszyscy dookoła mówią: "obciąć żarcie", a mój pies z ręką na sercu je pół kubka karmy dwa razy dziennie, ma kupę ruchu (mieszkamy na wsi i do tego mamy w domu jeszcze setera) i co?? nic - ani 1 kg w dół... i żeby nie było OT mój pies w postawie: http://picasaweb.google.com/agnieszka.zemla/CACIBKatowice2829032008/photo#5183804943946613554 Quote
REDA&MELA Posted May 30, 2008 Posted May 30, 2008 [quote name='aga616']kaya - ja Cię w pełni rozumiem - mam goldena - psa, gruby bardzo nie jest, ale trochę powinien zrzucić.. wszyscy dookoła mówią: "obciąć żarcie", a mój pies z ręką na sercu je pół kubka karmy dwa razy dziennie, ma kupę ruchu (mieszkamy na wsi i do tego mamy w domu jeszcze setera) i co?? nic - ani 1 kg w dół... i żeby nie było OT mój pies w postawie: http://picasaweb.google.com/agnieszka.zemla/CACIBKatowice2829032008/photo#5183804943946613554 Eh, zazdroszcze ci;). Ja się głowie jak pod tuczyć moją Goldenkę:cool3:. Quote
zakla Posted May 30, 2008 Posted May 30, 2008 Jak pies ma siodelko, a przy tym jest dosc dlugi, to rzecz pierwsza, ktora zrob, to wzmocnij mu miesnie grzbietu. Rzecz druga, to naucz wyciagania sie ladnego- zeby podkreslic katowania, zeby pies naprezyl plecki (tym samym poprawil top line) i nie wydluzal sie az tak abrdzo jak przy normalnym wyciaganiu. To jest do nauczenia, z moja suka to robie. Quote
Kaya Posted May 30, 2008 Posted May 30, 2008 Moja suka niezabardzo się lubi wyciągać tylko głową kiwa :) Zależy co trzymam w ręku :P Quote
klaudia&Manta Posted May 30, 2008 Posted May 30, 2008 To dlatego trzeba ją tego nauczyć :cool3: Quote
Lived Posted May 30, 2008 Posted May 30, 2008 Jak waszym zdaniem wystawiać psa ze zbyt krótką szyją ? Podciągać, czy nie ? :cool3: Quote
Recommended Posts