Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 320
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Trzymajcie kciuki za jutrzejszy dzień !!!!
Wszystko i wszyscy już poumawiani.
ONek odizolowany (żeby nie jadł dziś i jutro). Mam też nadzieję, że wykąpany.
412 uzbieranych dotąd (powinno wpłynąć jeszcze ok. 100 z Allegro :)) złotych wypłacone z banku. Jutro przekażę je Kako, która będzie odbierała psa, regulowała należności i zda Wam/Nam relacje finansowo-wydatkowe.
Postaramy się jak najszybciej napisać Wam co i jak, ale jak nasza nieobecność będzie się przeciągała to nie niepokójcie się. To będzie znaczyło tylko tyle, że nie mamy dostępu do komputera :).
Wszystko będzie dobrze!

Posted

Bardzo, bardzo krótko, bom w pracy i zaraz mnie tu zabiją (tym bardziej, że przez chwilę byłam tu z psem :) ).

Byłyśmy w lecznicy. Opadły mi (nie wiem jak Kako, ale pewnie też) ręce i wszystko inne co może opaść ;). Wet zaglądnął ONkowi w oczka i powiedział: "on ma wszystko TYLKO NIE entropium"....
Zagadka prawda?
Oglądnęli psa bardzo dokładnie i są pewni na 100%, że entropium nie ma, ma natomiast stan zapalny przepięknych ocząt. Tak więc zabiegu nie było i być nie musi :multi: :multi: :multi:. Cieszy mnie to, ale jednocześnie jestem w szoku. Jak dwóch wetów w schronisku oglądając psa mogło stwierdzić, że ma chorobę, której nie ma? :crazyeye: I to jeszcze chorobę, którą ciężko pomylić z inną i która ponoć bardzo charakterystycznie wygląda... Nie pojmuję...:shake:

Wykupiłyśmy ONkowi krople i witaminki. Dostał też 2 zastrzyki (Kako Wam powie co dokładnie, bo ma książeczkę). Kako również zeskanuje i wrzuci rachunki. Na razie wydałyśmy ok. 220 zł.

No i właśnie kwestia kasy - ponieważ wyszło jak wyszło :roll:... jakieś pieniądze na pewno zostaną. Teraz jeszcze Kako pobierze sobie kasę za paliwo. I może jeszcze będa jakies potrzeby. Ale ok. 150-200 zł powinno zostać. Pytanie do wpłacających: co mamy zrobić z tymi pieniędzmi??? Opcje są dwie:
- wpłacić na jakąś inną bidę
- założyć fundusz dot. katowickiego schronu (wydatki różne, wydobywanie psów, ew. zabiegi,kupowanie karmy itp., itd.)

I na tym na razie zakończę, bo popracować muszę.
Dalszy ciąg (pt. "Jak zachowywał się ONek") później.

Bardzo dziękuję Kako za pomoc, transport i towarzystwo, TZ Diany79 za odebranie ode mnie psa, Dianie79 i jej TZ (raz jeszcze) za opiekę nad ONkiem i wszystkim, którzy wspomogli akcję finansowo oraz emocjonalnie :loveu: :loveu: :loveu: :loveu: :loveu: :loveu: :loveu: :loveu: :loveu:

Posted

onek jest przępieknym psem :loveu: on ma jakieś imię?
jest już u mnie w domu zjadł trochę suchej karmy i wypił całą miskę wody,
teraz chodzi po mieszkaniu i sprawdza wszystkie kąty,
na dworze był bardzo spokojny i obojętny na wszystko, ani psy ani ludzie go nie interesowali, dosłownie nic, ożywił się tylko trochę jak mój TZ poszedł do góry po szczotkę aby go wyczesać, onek spogladał za nim i chciał iść w jego stronę, trochę popiszczał i pomerdał ogonem jak TZ wrócił :lol: trochę go wyczesałam, niestety szczotką tylko same żebra i kości było czuć :-(
po schodach nie chodzi :shake: nie chciał nawet do klatki wejść, mój TZ na rękach wniósł go do domu (dobrze, że mieszkamy na pierwszym piętrze;) )
poza tym jest przekochany, bardzo grzeczny i spokojny, mogę go głaskać i przytulać do woli :multi:
mam pytanie kiedy moge mu zakropić oczy? i kropienie co godzinę tak?
a płyn tylko na noc?

Posted

:crazyeye::crazyeye::crazyeye:

fajnie, ze nie trzeba operacji, ale co to znaczy, ze ma wszystko inne?
jakas skomplikowana choroba? przeraza mnie kompetencja tych wetow ze schronu:-(

A jesli chodzi o kase, bylabym za tym, by pomoc jakiemus konretnemu pieskowi, by bylo widac efekty... Jestem pewna, ze w katowickim schronie znajdzie sie taki czworonog... Co Wy na to?

Pozdrawiam ekipe ratujaca ONka:loveu:

Posted

Matko !!!
No na to bym nie wpadła-dwóch weterynarzy????
A oni napewno ukończyli studia?? Pewnie na tych wykładach nie byli!!!
Choć to dobrze,że to nie to,Pan Marcin pewnie też się ucieszy!!
Kochany piesek,ciekawa jestem jak będzie nazwany nasz bezimienny!!
Nie mogę się doczekać jutrzejszych relacji - a zdjęcia będą??

Posted

onek własnie zasnął na środku kuchni, choć ma przygotowane cieplutkie mięciutkie legowisko :lol: pewnie mu za ciepło ;)
zrobiłam parę fotek na dworze zaraz je wstawię i porobię kolejne ;)

Posted

egradska napisał(a):
:crazyeye::crazyeye::crazyeye:

fajnie, ze nie trzeba operacji, ale co to znaczy, ze ma wszystko inne?
jakas skomplikowana choroba? przeraza mnie kompetencja tych wetow ze schronu:-(

A jesli chodzi o kase, bylabym za tym, by pomoc jakiemus konretnemu pieskowi, by bylo widac efekty... Jestem pewna, ze w katowickim schronie znajdzie sie taki czworonog... Co Wy na to?

Pozdrawiam ekipe ratujaca ONka:loveu:

To "wszystko inne" to takie żartobliwe było raczej, chociaż kilka rzeczy by się znalazło...:roll: Na pewno ONek ma stan zapalny oczu (do wyleczenia), ma też sierść w fatalnym stanie (wyłazi kępami), jest potwornie wychudzony (aż nieprzyjemnie się go dotyka, czuć każdą kość... :( ), ale to też poprawi się z czasem. No i musiał być źle żywiony w dzieciństwie, bo ma krzywicę łap.

epe napisał(a):
Nie mogę się doczekać jutrzejszych relacji - a zdjęcia będą??

Zdjęcia będą. Wrzucę późnym wieczorem, bo w pracy nie mam ich jak zrzucić na fotosik. Więc pewnie pierwsze będą fotki od Diany.

diana79 napisał(a):
onek jest przępieknym psem :loveu: on ma jakieś imię?

po schodach nie chodzi :shake: nie chciał nawet do klatki wejść, mój TZ na rękach wniósł go do domu (dobrze, że mieszkamy na pierwszym piętrze;) )
poza tym jest przekochany, bardzo grzeczny i spokojny, mogę go głaskać i przytulać do woli :multi:
mam pytanie kiedy moge mu zakropić oczy? i kropienie co godzinę tak?
a płyn tylko na noc?

"Robocze" imię to Blacky, ale nie reaguje na nie kompletnie.

Na pewno był to pies, który nie mieszkał w mieszkaniu/domu, tylko w kojcu, przy budzie, w ogrodzie, na posesji...
Nie potrafi chodzić po schodach. O ile zejść jeszcze jakoś zejdzie (choć wyraźnie się boi) to o wejściu nie ma mowy. Po schodach do mnie do pracy prawie go wnosiłyśmy, a u Diany już wejść absolutnie nie chciał.
Nie jeździł też nigdy samochodem. Za pierwszym razem wsiadł z oporami, ale wsiadł. Za drugim było wkładanie go siłą. Widać, że boi się jazdy. Zwłaszcza hamowania i zakrętów. Ale jedzie spokojnie, tylko musi się do kogoś przytulić :loveu: (on w ogóle taki przytulak jest!).
Tramwajem też na pewno nigdy nie jechał. Musiałam przepuścić 3 tramwaje zanim nadjechał niskopodłogowy, do którego wsiadł (ale nie bez oporu). Stresował się, nie wiedział gdzie się podziać (mimo, że go głaskałam cały czas i uspokajałam).
Na smyczy też chyba nie chodził. Ciągnie. Czasami zdarza mu się szarpnąć (tak jakby zapominał, że jest na uwięzi). Ale generalnie nie jest źle.
Wygląda na to, że lubi psy. Wyraźnie ciągnie w ich stronę, macha ogonem, sprawia wrażenie jakby miał pozytywne zamiary. Koty nie robią na nim większego wrażenia - jest zainteresowany, ale nic więcej.

Co do kropli, płynu i maści.
Kropelki - co godzinę, półtorej.
Płyn - zanim sen Was zmorzy z dwa, trzy razy przemyjcie mu oczka.
Maść - do obu ocząt na noc.

Posted

on jest przepiekny :loveu: jak tylko sie o niego trochę zadba i odżywi to będzie istne cudo :loveu:

niestety znać mu wszystkie żebra i kości :-(

a tu już sobie smacznie śpi najedzony :loveu:

Posted

moi kochani!
przygotowalam juz skan dla Was z rachunkiem za weta i z apteki
ale w ogole nie wiem jak wsadzic zdjecie na dogo?:oops:
troche mnie to przerasta..
czy mozecie napisac mi w nieskomplikowany sposob jak mam to zrobic?

a teraz o onku!
jest bardzo kochany i dzielnie znosil nasze zabiegi i wkladanie na sile do auta i na schody, lapa po lapie:razz:

jak juz Maciaszek pisala, jest strasznie zaniedbany ale troche milosci i dobrego zarelka i bedzie dobrze.
onek dostal od weta antybityk w zastrzyku o nazwie Duplocillin i Dexafort i pare probek suchego jedzenia zeby cos zjadl;)
zakupilysmy u weta witaminki i cos na siersc, oraz dobry srodek na nużeńce i inne swinstwa na skorze.
do oczu przepisal Tobrex w masci i kroplach oraz antybiotyk o ogolnym dzialaniu Keflex, wszystko juz wykupilam i jutro przekaze Nynie.

nazwy tych wszystkich specyfikow witaminowo- skornych podam wam wieczorem, bo zostawilam je w aucie:oops: i nie wiem jak sie nazywaja:oops:

Posted

[quote name='kako80']czy mozecie napisac mi w nieskomplikowany sposob jak mam to zrobic?

nazwy tych wszystkich specyfikow do witaminowo- skornych podam wam wieczorem, bo zostawilam je w aucie:oops: i nie wiem jak sie nazywaja:oops:
Prześlij mi skan na maila (maciaszek@plusnet.pl) to wrzucę go na dogo (i tak będę wrzucac wieczorem foty ONka).

A jeden z tych specyfików witamino-skórnych to wit. A z biotyną firmy Dolfos, drugi to witaminy + minerały firmy Mikita :).

Posted

onek wypił już trzy miski wody i zjadł dwie mniejsze porcje suchej karmy ACANA, która mu bardzo smakowała, ale mu pewnie wszystko teraz smakowac będzie ;)
teraz spaceruje z TZ po ogródku, bo chyba chciało mu się siu... po takiej ilości wypitej wody, ze schodów nie zszedł, paniczny strach :-o
nawet smakołyki go nie przekonały ale ogólnie jest bardzo spokojny, prawie cały czas spał, biedactwo wycieńczony schronem :-(
zaraz zakropimy oczka :lol:

Posted

mam juz nazwy specyfikow:

DOLFOS preparat mineralno witaminowy
MULTI VIT CANIC MEGAVIT preparat mineralno witaminowo aminokwasowy
ADVOCATE i opis jego dzialania:

zatwierdzone obecnie wskazania roztworu spot-on Advocate dla psów
odnoszą się do psów dotkniętych, lub też zagrożonych, mieszanymi infekcjami pasożytniczymi:
zwalczaniu i zapobieganiu infestacji pcheł (
Ctenocephalides felis), zwalczaniu inwazji świerzbowca usznego(Otodectes cynotis), świerzbowca drążącego (wywoływanego przez Sarcoptes scabiei var.Canis), nużeńca psiego (wywoływanego przez Demodex canis), zapobieganiu inwazji nicieni
wywołuj
ących robaczycę serca (larwy L3 i L4 Dirofilaria immitis)
oraz zwalczania infestacji nicieni żądkowo – jelitowych (larwa L4, niedojrzałe
i dojrzałe postaci dorosłe Toxocara canis, Ancylostoma caninum i Uncinaria stenocephala, postaci dorosłe Toxascaris leonina i Trichuris vulpis).

w aptece wydalam 124,40zl
u weta 100zl
jutro, najdalej pojutrze napisze ile wynioslo mnie paliwo.

Posted

oczka zakropione :multi: onek jest bardzo grzeczny i dzielny, stał spokojnie i nawet się nie wyrywał :lol:
na spacerku sobie pobiegał i zrobił sikuuuuu ale na czworaka, aż musiałam sprawdzić czy to aby czasem nie sunia ;) :evil_lol:
p.s. właśnie wypił piątą miskę wody i to wcale nie małą ale od wody chyba nic mu nie będzie, biedactwo takie spragnione...

Posted

wspaniale :multi:
on jest przekochany, już czuję, że ciężko mi będzie go oddać :-(
to prawdziwa oaza spokoju, znalazł sobie miejsce na środku kuchni i nigdzie indziej nie chce leżeć (dobrze, że mam dużą kuchnię), do pokoju wszedł tylko dwa razy obwąchał wszystko i poszedł sobie do kuchni położył sie koło misek, w pokoju może mu się źle chodzi bo są panele

ale on jest śliczny :loveu:

Posted

ciesze sie, ze misiek jest wyluzowany!i spokojnie sobie spi chudziaczek jeden!
jutro ciezka trasa przed nim!
mam nadzieje, ze zniesie ja dzielnie!

Diano 79!
bede kolo 8rano!

dobrej nocy wszystkim

Posted

on jest bardzo wyluzowany, aż dźiw bierze :crazyeye: w obcym miejscu i na dodatek w domu taki spokojny, ale oczka ma jakieś dziwne, jakby powiek nie miał, ale to pewnie przez to zapalenie tak mi się wydaje

Posted

kako80 napisał(a):
ciesze sie, ze misiek jest wyluzowany!i spokojnie sobie spi chudziaczek jeden!
jutro ciezka trasa przed nim!
mam nadzieje, ze zniesie ja dzielnie!

Diano 79!
bede kolo 8rano!

dobrej nocy wszystkim

tzn że do 7.30 onek może sobie pospać? :evil_lol:
dobrej nocki życzymy :loveu: