Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='asiek']to jest skład Arion Senior
Pszenica, kukurydza, ryż, jęczmień, mięso drobiowe, nydrolizat białka kurzego, wysłodki buraczane, tłuszcz zwierzęcy, mączka rybna, proszek jajeczny, drożdże browarniane, lecytyna, fruktooligosacharydy, l-karnityna, glukozamina, chondrolityna, witaminy i pierwiastki mineralne :shock: :shock: :shock: To karma dla konia, czy dla psa? :hmmmm:

• Replies 248
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

No nieee... to na pewno nie sklad z opakowania - nie jest napisane ile czego. Nie chodzilo mi o info, ktore mozna przeczytac w necie na stronach dystrybutorow, ale prosto z paczki (niekoniecznie seniora) - z danymi ilosciowymi skladnikow...:shake: Do tego mozna dodac naturalne przeciwutleniacze, eksatrakt z yukki, F.O.S. i tak dalej - prosto ze strony Ariona, tam sklad jest podany mniej wiecej - 30% kurczak, hydrolizowane bialka kurze, drozdze piwne i tak dalej... Ale ja ciagle mam nadzieje, ze na opakowaniu napisali proporcje i.t.p

Posted

wiem, że na stronach niektórych internetowych sklepów zoologicznych są składniki zaraz ci odszukam:)

Oto one:

Białko- 28%
Tłuszcz- 15%
Włókno- 2%
Popiół- 6,8%
Wilgotność- 9%
Wapń- 1,3 %
Fosfor- 0,91%
wit A- 25.000mg
wit D3- 2.000mg
wit e- 150mg
Tauryna- 2.500mg
Arginina- 14.1 g
Metionina- 8,3 g

Posted

Ja karmię moją starszą sunię Arionem i jestem zadowolona.Nie trzymam się jednego rodzaju,bo mam problem z dostaniem małych opakowań(3 kg), więc najpierw dostawała maintanance, później light,a teraz lamb and rice.zmiany nie robią na niej żadnego wrażenia,ale ona ma żelazny żołądek;) natomiast młoda miała po Arionie gigantyczne kupy,więc zmieniłam.
ogólnie uważam,że karma warta wypróbowania.

• 3 months later...
Posted

czy nikt wiecej nie ma doswiadczenia z ta karma?????Zaczepili mnie kiedys dystrybutorzy tej karmy i zaproponowali naprawde ciekawa oferte cenowa....I zastanawiam sie,czy nie sprobowac-obecnie karmie karma nutram-ale moje niechetnie ja jedza(karma podobno rewelacyjna,ale co z tego skoro wszystkie schudly w ciagu 3 tygodni:roll: ).Od dluzszego czasu szukam karmy ktora wszystkim podpasuje i zeby nie zbankrutowac.Najlepsza karma do tej pory jaka karmilam to Nutra Gold-ale przy pieciu psach wydatek miesieczny siegalby 1600-a to juz lekka przesada:roll: .
Dostalam 3 kartony probek Arionu-moje majac wybor Nutram a Arion-o Ariona sie pobily,a Nutram stal nietkniety:roll: .Ale to o niczym nie swiadczy,bo karma moze byc nafaszerowana jakimis zapachami-Nutram wlasciwie nie ma zapachu typowego dla karm.Niby w Arionie linia premium zawiera chondroityne i glukozamine-a na tym mi bardzo zalezy,ale na opakowaniach nie jest wymienione ile owych skladnikow dokladnie zawiera:-( .Chyba jednak sie skusze na probe wziasc 100 kilo i przetestuje.
a tak apropo Arion jest karma Belgijska a nie je produkowana w Polsce-ale moja hodowczyni z Belgii nigdy o tej karmie nie slyszala-i ten fakt wzbudza moje podejrzenia-czy na pewno jest taka dobra.Ale oni maja tam kosmicznie mniejsze ceny na Royala-25 euro za 20 kilo,wiec po co mialaby szukac czegos innego:roll: .U nas nawet Arion w ofercie dla hodowcow wiecej kosztuje:roll:

Posted

Ja kupiłam Arion junior(nie premium)wydaje mi sie,że jest dość dobry.Nie było żadnych sensacji żołądkowo-jelitowych i pies wcina z apetytem.Najdłużej podawałam go przez jakiś tydzień,bo normalnie karmie mięsem.Jednak nie stosowałabym tego jako podstawy żywienia.Ale premium to chyba co innego...

Posted

moje tez lecialy na Barfie jakis czas-ale jedna suka lakomczucha polykala kosci ,wiec jestesmy skazani na suche:roll: .Reszta je pol na pol-troche Barfu i suche,ale ona tylko na suchym:roll:

Posted

No ja właściwie to taki nie zupelny BARF stosuje bo daje mielone kości(jakbym dała w calości to by niezła bójka wyszła:roll: ).
A Probowałas może Acany,ponoc tez maja niezłą oferte dla hodowców,a karma znakomita:cool3: ?Albo zakupmniejsz opakowanie Arionu.

Posted

Acany jeszcze nie probowalam,bo jakos nie mialam okazji...a mniejsze opakowanie w naszym wydaniu nic nie da-mam 5 potforkow dosc duzych,po paru dniach o karmie nic nie powiem-po miesiacu juz tak-ja zamawiam po 100 kilo na raz:lol: .Masz dostep do mielonych kosci-wiec masz super-ja nie:-( .Kiedys chce kupic taka maszyne do mielenia miesa z koscmi-i wtedy na Barfa totalnie sie przerzucimy..moje sie o kosci nie bija jakos-kazde swoja dostaje i idzie na swoje miejsce-ale.....jak pisalam jedna potrafi np.porcje rosolowa polknac w niecale 30 sekund:roll: -a potem sa przeboje zoladkowe:mad:

Posted

to cos malo ci tej karmy schodzi:-o .mi schodzilo 100 kilo miesiecznie,teraz dwa psy odchudzam wiec troche mniej-do tej pory karmilam niezbyt wychowawczo-miska zawsze byla pelna i jadly kiedy chcialy:roll: :oops: .Teraz juz karmie wedlug dawki na opakowaniu i osobno-wiec karma mi wystarcza na troszke dluzej-ale i tak w ciagu 2,5 tygodnia zjadly juz 40 kilo:roll:

Posted

Daga - nie masz daleko do Poznania w sumie, u nas mozna dostac mieso mielone z koscia z nutrii za jakies 3,50zl/kg, przy wiekszych zamowieniach rabat na pewno.
Po Arionie z jagniecina mojej blondynie wyszly okropne wiśniowie plamy na skorze, drapala sie - znikaly ponad dwa tygodnie. Choc kupki male.
Po proformance krosty byly u obu dziewczyn, ale saczace sie i ropne :(
Acana jest przez nie super tolerowana, 30kg z jagniecina dostaniesz juz za 290zl, wiec chyba nie najgorzej.

Posted

daga10011 napisał(a):
2,5 tygodnia zjadly juz 40 kilo:roll:

O kurcze:crazyeye: chyba musisz sie postarac o duże ilości karmy w przystępnej cenie:lol:
Znam to bo mialam bernardyna, tez mial apetycik:cool1:.

Posted

Tufi-no wlasnie slyszlam o tej Nutrii i sie wybieram na zakupy-ale nikt nie ma nr telefonu do tego sklepu,a jak juz mam jechac to bym zamowila ze 100 kilo takiego rarytasu:lol: .
Jureja-no wlasnie.....apetyt dopisuje moim psom..Tylko jedna suka niejadek jest-ale to wynika z wybrednosci,bo miesa to kazda ilosc by zjadla:roll: .a do miski suchego robi podchody godzine-lazi,weszy,ze moze cos lepszego sie trafi ,w koncu z westchnieniem uwala sie nad miska i przebiera w chrupeczkach:roll: .No a juz wybitnie nie lubi Nutram-Arion jej smakuje,ale jakos mam coraz wiecej watpliwosci do tego Ariona:roll: .Ja mam tylko jedna karme ktorej ufam-ale w ofercie kupna 100 kilo dali mi cene 159 zl za 15 kilowy worek-a moje ta karme tak kochaja,ze mi schodzilo 30 kilo tygodniowo:roll: .Moze faktycznie Acane sprobuje...Moze ta wszystkim podpasuje-bo do tej pory tylko Nutra gold wszystkim pasowala-a inne karmy pasowaly czesci:roll:

Posted

ja mam taki numer: 061 847 25 51 - nie wiem, czy jeszcze aktualny, bo nie musze z niego korzystac - jesli nie, to po swietach podejde i zapytam osobiscie jakby co :)

Posted

daga10011 napisał(a):
to cos malo ci tej karmy schodzi:-o

Mnie się wydaje, że duuużo, bo latem nie idzie 25 kg worek na miesiąc/. Teraz jadły jak szalone, bo jeszcze chłodno było, a od wczoraj już widzę tendencję spadkową.
Ponieważ moim psom można pod pysk mięso położyć i nie ruszą (a jeszcze się skrzywią, że mają coś zjeść), to karma stoi w miskach i psy jedzą, ile potrzebują. Cała piątka to średniejadki :) Dziennie na piątkę idzie ok. 2-2,5 kg karmy + ewentualne dodatki (twaróg, żółtko, itp.). Latem to już dwudniowa porcja.

Wszystkich obrońców zwierząt zapraszam do siebie. Moje psy naprawdę nie są głodzone, mają jedzonka pod dostatkiem. Czują się dobrze i są zdrowe.

Posted

daga10011 napisał(a):
...a jak juz mam jechac to bym zamowila ze 100 kilo takiego rarytasu:lol: .
Moze faktycznie Acane sprobuje...Moze ta wszystkim podpasuje-bo do tej pory tylko Nutra gold wszystkim pasowala-a inne karmy pasowaly czesci:roll:

:lol: :lol: :lol: Widzę, że robisz takie same zapasiki jak ja :) -> uroki pięciu psów. My kupujemy psom po 10 kg różnego mięska, mielimy wszystko ze sobą u masarza i w torebeczki :)

Co do Acany, to ja na pewno z niej nie zrezygnuję, bo to jedyna karma, po której psy nie tracą blasku (pomijam inne walory), tzn. jak jedzą gotowane, to sierść lśni, a jak przechodzimy na suchą (a przechodzimy, jak tylko się cieplej zrobi), to ta sierść jednak traci na urodzie, a po Acanie tego tak bardzo nie widać, ale, zmierzając do sedna, wiem, że wielu psom nie smakuje Acana i może nie warto ryzykować -> może jakieś próbki na początek :grins:

Posted

Tuffi, a ja mam sklep, w którym 30 kg Acany Lamb&Rice kosztuje 269 zł :loveu: Wysyłka gratis :loveu: Kto chce namiary? :cool1: (firma wydaje się solidna, zamawiałm tam tylko jeden raz, przedwczoraj, pan za to, że spóźnił sie pół godziny dał mi wiaderko na karmę ;) )

Niufka, Daga, mnie się wydaje, że dawki dla szczeniaków i młodzików są większe, niż dla psów dorosłych? Może stąd róznica?

Posted

asher napisał(a):
a ja mam sklep, w którym 30 kg Acany Lamb&Rice kosztuje 269 zł :loveu: Wysyłka gratis :loveu: Kto chce namiary?

JA CHCĘ! JA CHCĘ! :-D

Mój najstarszy pies ma 2,5 a najmłodsza dziewczynka rok, więc jak na rasy olbrzymie to jeszcze są w wieku szczenięcym :)