Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

maciaszek napisał(a):
Ojej... co z tym Timem? :shake: Mam nadzieję, że się szybko wyjaśni...
A miał też robione (tudzież będzie miał) badania krwi (takie dokładniejsze)?
I gdzie ma te wyłysienia?

oj ci nais zamojscu lekarze to nie robia badan tylko go ogladaja i leki zmieniaja...jutro sie zacznie prawdziwe leczenie i szukanie przyczyny...a wylysienia ma na boczkach...ogolnie ma wszedzie lupiez...skora czerwona i gdzieniegdzie strupki (takie male krostki) i wlasnie w tych miejschach przy tych strupkach siersc mu wypada ...ze robia sie takie male łyse placki na ciele...:shake::placz:...swedzi go wszystko bo sie drapie ciagle i lize...

Posted

[quote name='Niki-lidka']oj ci nais zamojscu lekarze to nie robia badan tylko go ogladaja i leki zmieniaja...jutro sie zacznie prawdziwe leczenie i szukanie przyczyny...a wylysienia ma na boczkach...ogolnie ma wszedzie lupiez...skora czerwona i gdzieniegdzie strupki (takie male krostki) i wlasnie w tych miejschach przy tych strupkach siersc mu wypada ...ze robia sie takie male łyse placki na ciele...:shake::placz:...swedzi go wszystko bo sie drapie ciagle i lize...
Znalazłam takie rzeczy:

"Łupież może być wywołany przez pasożyta widocznego dopiero pod mikroskopem,jesli do tego się drapie spróbuj zastosować szampon przeciwłupierzowy dla psów Sebovet-dry lub nasmarowac maścią Frontlain.Sama miałam podobny przypadek i pomogło.Jeśli nie, to mocniejszym preparatem jest Strong Hold ale lepiej upewnij się i poradż specjalisty.Pozdrawiam,napisz czy coś się zmieniło.Nie martw się- to jest do wyleczenia."

"
Moj pies mial lupiez zawsze wtedy kiedy przychodzila pora linienia, czyli 2 razy do roku. A z racji tego, ze pies byl czarny na grzbiecie w tym momencie zaczynal byc siwy. Wygladalo to bardzo brzydko. Sasiad zwrocil mi uwage na to, az mi sie glupio zrobilo. :) Mialam z tym isc do weterynarza. Owy sasiad poradzil, ze to strata czasu i pieniedzy. Polecil wykapanie psa w Nizoralu - on tak robi. jego pies ma luzpiez i alegie. Alergia przejawia sie niewielkimi strupkami. Jego jamnikowi to zawsze pomaga na czas jakis. Troche mnie zdziwilo. Nizoral dla psa? Zakupilam 1 saszetke i wykapalam w tym psa. wtarlam tylko w m-ce lupiezu, bo na tyle starczylo plynu w saszetce :) piesek duzy. wytarlam do sucha. wyschla. i siersc nie do poznania! Czarna, lsniaca, bez sladu lupiezu! A ja tak sie balam, ze psu zaszkodze! I to juz po pirwszym razie! Naprawde rewelacja! :)))) Pieska skora nie swedziala, nie gryzla sie w grzbiet kolo ogona i ladnie wygladala. :)"

"Łupież: jego pojawienie się może oznaczać, że w diecie psa powinno się znaleźć więcej tłuszczu do każdego posiłku należy dodać łyżkę oleju roślinnego albo podawać olej w kapsułkach."

"jesli to alergia to poprotu trzeba zaczac diete i powoli dodawac pojedynczo
skladniki a nie tak...

co do powodow...coz wetem nie jestem... ale tak ogolnei to typowo sa np :
uczulenie, grzybica, swierzb lub bardzo zly stan psa...

jesli to nie swierzb czy grzybica to pewnie alergia (swedzi go skora? drapie
sie ? ) ... pies moich rodizcow mial np alergie na pchly... roznie bywa...
warto sprawdzic co i jak..no i zawsze warto potuptac do drugiego weta :)"

"Aby przekonać się, czy sposób w jaki żywisz swojego psa jest dla niego optymalny, zaobserwuj kilka objawów:
Czy skóra Twojego psa jest czysta i wolna od zmian, czy też pies ma łupież, alergię, drapie się, pojawiają się na skórze wypryski i zmiany?
Jeśli skóra psa jest podrażniona, pies drapie się, wylizuje, pojawiają się krosty, pęcherzyki, wypada sierść… powodem może być również niewłaściwy skład karmy."

http://www.forum.molosy.pl/showthread.php?p=391140

Może na coś Cię to naprowadzi.
Na pewno Tim powinien mieć zrobioną zeskrobinę, żeby sprawdzić co na tej skórze siedzi (jeśli w ogóle coś siedzi).

Posted

Niki-lidka napisał(a):
dzieki:) poczytalam:) jutro sie odezwe co powiedzial weterynarz...

Pamiętaj o tej zeskrobinie, bo to może dużo wyjaśnić. I badania krwi.
Czekam na wieści i kciuki trzymam (jedną ręką za Furię, drugą za Tima)!

Posted

maciaszek napisał(a):
No właśnie, co powiedział wet?

nawet nie pytaj...jutro jade do innego...:shake:
mam dosc...niedlugo mu bede musiala swetrek kupic bo w zimie bez siersci dlugo nie pociagnie:shake:
wlasnie lezy i sie wylizuje jak zawsze do miesiaca!!!!!!!!!!!!!!!

Posted

Ujawniam się po doczytaniu ostatnich stron. Moja Łatka też jest wrażliwcem i weterynarz zalecił dla niej szampon "Vetriderm", do skóry wrażliwej. Sporo kosztuje (ok. 30 zł buteleczka), ale wystarcza na bardzo długo. Rzecz jasna zapytaj weta, który zna Tima, bo na odległość to można radzić...
PS
Kiedy czytam o Timie, jakbym widziała moją Łacinę... Nawet te kilometry nóżków układa tak samo!
Przy dyskusji "Kundel siusia mniej" popłakałam się ze śmiechu, chociaż ludzka głupota to raczej powód do płaczu.
Tim, nie choruj!

Posted

no i Onka, ktora juz goscila w galerii mojego Tima...trafila z kilkudniowymi szczeniaczkami...szczeniaki rosna, zaczynaja juz sie rozchodzic po schronisku :)

co do szczeniakow, to tak jak typowe szczeniaczki są bardzo radosne i zywo zainteresowane wszystkim dookola...mamusia do ludzi bardzo lagodna...koty potrafi ostro pogonic!!