Mopsinka Posted August 25, 2015 Posted August 25, 2015 Witam, mamy 4.5 mies szczeniaka mopsa, ktory chyba mysli ze jest pirania. Pies spedza dziennie ok 2 - 3 godz na spacerach, bawie sie z nim kilka razy dziennie, do gryzienia ma mnostwo zabawek i gryzakow - kosci. Najgorzej jest po poludniu bo dostaje napadu biega tam i z powrotem po domu i wszystko chwyta i gryzie, gdy pracuje na komputerze gryzie mnie po stopach, mowie NIE i daje mu gryzak w zamian, ale po kilku min lub sekundach wraca, czasem ma takie napady ze zamykamy go na 3 min w przedpokoj. Niektore meble sa juz dosc poobgryzane...JAKIES RADY ? moze cos robimy zle i tego nie widzimy? ;) Quote
Mopsinka Posted August 25, 2015 Author Posted August 25, 2015 a dodam jeszcze ze jak idziemy na spacer to probuje sie z nim bawic rzucajac patyki itp a on i tak przez pol spaceru rzuca sie na moje stopy i ciagnie za nogawki, NIE nie pomaga ani dawanie smaczkow za to ze na chwile rpzestanie mnie obgryzac Quote
REVOLUTION Posted August 25, 2015 Posted August 25, 2015 http://www.dogomania.com/forum/topic/146242-szczeniak-jak-ignorowa%C4%87-gryzienie/ Podobny temat:) Quote
Mopsinka Posted August 26, 2015 Author Posted August 26, 2015 Dzieki! przeczytalam ale zadna z opisanych metod (stosowalam je wczesniej) nie dziala, zwlaszcza podczas spacerow :/ Quote
Wega12 Posted August 27, 2015 Posted August 27, 2015 A jesteś pewna, że rozumie słowo NIE ? Wszystkie te metody, które zostały podane w tamtym poście trzeba kilka, razy i to konsekwentnie powtórzyć, w końcu jakaś na pewni zadziała. Quote
Monieq Posted August 27, 2015 Posted August 27, 2015 Cierpliwości, kiedyś zadziała :D W tamtym wątku ktoś pisał, że do siódmego miesiąca się męczyli z gryzieniem. Przecież ręce i stopy to najlepsza zabawka, cały czas w ruchu :) Spróbuj jak najczęściej dawać psu wylizywać ręce posmarowane np. pasztetem. Moja bestia też bardzo kąsa i jak gryzie mnie w rękę to delikatnie wkładam mu palca trochę głębiej do pyska, powoli pomaga. Poza tym jak zaczyna gryźć to koniec zabawy i czekam, aż trochę wyluzuje z tym ludojadztwem. Quote
Mopsinka Posted August 28, 2015 Author Posted August 28, 2015 u mnie tez koniec zabawy ale on sam podbiega i zaczyna gryzc stopy! wtedy musze go na chwile zamykac i wraca spokojniejszy ale po kilku min znow sie zaczyna, najgorzej jest na spacerze wszytscy sie patrza a ja nie moge kroku postawic bo maly rzuca ie na stopy i ciagnie za nogawki a slowo NIE i odciaganie tylko go bardziej nakreca, odwracanie uwagi nie dziala no chyba ze jakas kupa mu sie trafi co by mozna bylo zjesc albo pies z ktorym mozna sie pobawic Quote
michal-doberman Posted September 24, 2015 Posted September 24, 2015 musialbym zobaczyć co i jak robisz z tym psem na filmie, bo metody masz podane dobre, a skoro nie działają to gdzieś musi być błąd w realizacji ;)czy przypakiem pies nie wymusza na Tobie zainteresowania i zabawy tym swoim podszczypywaniem? najpierw Cie ugryzie, a ty wtedy wstaniesz i dasz mu zabawkę i sie z nim pobawisz? Quote
Emkacf Posted September 28, 2015 Posted September 28, 2015 U mnie występuje podobny problem w momencie, gdy pies zaczyna się nudzić na spacerze, albo gdy kończę trening, a ona chce jeszcze. Wtedy ma karniaka i jest przyczepiana smyczą do drzewa i czekam stojąc tyłem, aż się uspokoi (żeby uciąć różne dyskusje - metoda polecona przez naszego szkoleniowca). Żadnego nagradzania smaczkami w momencie, jak pies przestanie skakać, bo wtedy zacznie wymuszać takim zachowaniem więcej jedzenia. Quote
Mopsinka Posted October 5, 2015 Author Posted October 5, 2015 No tak, jakis czas dzialalo a teraz potrafi non stop przyssac sie do butow czy spodni i koniec, nic nie dziala a jak odejdzie na chwile to zbiera smieci z chodnika...czasem nie wytrzymam biore boba na rece i idziemy do domu, moze sprobuje tej metody z drzewem, bo stare to juz 6 mies a dalej nie rozumie...jak pisalas pewnie sie nudzi albo zaczepia bo mysli ze podniose glos i bede sie z nim szarpac (co wczesniej go niezwykle nakrecalo) Quote
kki13 Posted October 5, 2015 Posted October 5, 2015 Mój zachowywał się tak do roku, a teraz, ma 2 lata sporadycznie... Quote
michal-doberman Posted October 7, 2015 Posted October 7, 2015 bawisz się z psem w szarpanie zabawki? Quote
Mopsinka Posted October 8, 2015 Author Posted October 8, 2015 nie nie szarpiemy zabawek : pilka - rzucanie, pacynka- gryzienie... Quote
Recommended Posts