Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Przepraszam za temat, ale poszukuję jak w temacie - karmy powodującej twardą kupę:) Suka ma dużą tendencję do zapychania się gruczołów okołoodbytowych, uczulona na kurczaka i wołowinę, jajka, pszenicę. Testowałam zimą brit care z indykiem, ale on jest light i mimo mniejszej dawki ruchu schudła za bardzo, dodawałam olej z łososia, ale nie mogę przesadzić, bo wtedy znów problem z wypróżnianiem. Nie uczula jej acana pacifica i była na niej dość długo, lecz z powodu kupek "lekkiej" konsystencji gruczoły były opróżniane co ok.3 tygodnie przez weta. Co byście poleciły? Myślałam może o czymś z ryżem?

Posted

Dodam jeszcze, że jadła też RC Hypoallergenic i wtedy wszystko było ok, ale skład tej karmy pozostawia wiele do życzenia i wolałabym jej nie dawać ponownie.

Posted

U mnie też RC hypoallergenic dawała kamienne kupki, ale gruczoły były i tak zapchane. Przynajmniej raz w miesiącu opróżnianie. Udało mi się psa na TOTW przerzucić i mam spokój, niby kupy bardziej miękkie, ale jak się załatwia, to widzę kapiące kropelki, od kulku tygodni mam spokój. Może zamiast kombinować z karmą, daj jej raz w tygidniu kość do ogryzienia (jeśli znajdzie się gatunek z którego może), kość zwiększa objętość kupki i ją utwardza, może jak raz w tygodniu taka kupa przejdzie to będzie jakiś rezultat?

Posted

Z moich doświadczeń wynika, że tendencja do zapychania się gruczolów wcale nie musi wynikac z konsystencji kupki. Ta moja suczka, która robi najbardziej twardą kupkę spośród wszystkich moich psów, miewa najbardziej zatkane gruczoły. Trzeba chodzić z nia do weta i czyscić, nie sądzę, by dobór karmy zlikwidował problem.

ps. ja na twardą kupkę daję royl canin gastro idtestinal

Posted

Z moich doświadczeń wynika, że tendencja do zapychania się gruczolów wcale nie musi wynikac z konsystencji kupki.

Wiem, ale u niej w jakiś sposób jest to powiązane, bo po brit care były "twarde dowody" i z gruczołami był w miarę spokój. A po acanie, która jej także nie uczula - przynajmniej pod względem skórnym - gruczoły zapchane non stop. Niestety rc gastro odpada, bo on chyba na kurczaku?

Akirka, też myślałam o kości, z tym że ona po jakiejkolwiek surowiźnie ma biegunki. Nie wiem, może to kwestia, że nie jest przyzwyczajona, tzn. za rzadko dostaje?

Posted

Może jest z tych, co po prostu nie tolerują. Narażając się na krytykę napiszę, że nie każdemu psu służy surowizna. Faktycznie twardość kupki nie ma wpływu na gruczoły, ale jej objętość już owszem pod warunkiem, że zawartiść gruczołów jest płynna. Bo niektówe psy mają konsystencji gęstej mazu, a bywa że wydzielina jest "zapieczona" i aż się kruszy. My problem z gruczołami miałyśmy od początku (nie wiem jak było w schronisku), karmiłam psa RC bo wtedy jeszcze wierzyłam, że to cudowna karma. Dwa razy w tygodniu dostawała kość do zgryzienia i jak pamiętałam, żeby kupić to z gruczołami chodziłyśmy co półtora miesiąca. Jak nie było czasu suę zaopatrzyć, to po 3-4 tygodniach była pełna. Na RC hypoallergenic już w ogóle było tragicznie (kość odpadała bo dieta eliminacyjna), co miesiąc opróżnianie aż pies sam nauczył się robić to pyskiem - koszmar, cuchnący oddech, smród w mieszkaniu, więc zaczął się wyścig, kto pierwszy dobierze się do gruczołów. A potem zaczęłam szukać alternatywy dla RC bo nie podobało mi się, że pies je karmę na soi (rozwiązanie tymczasowe mogłam zaakceptować, ale nie jako stałą dietę). Udało się z rybnym TOTW. Psu w ciągu tygodnia przestało z pycha śmierdzieć (i nie mówię tu tylko o gruczołach, ale po prostu o śmierdzącym oddechu). Przy kupce zauważyłam, że wydzielina jej po prostu kapie w trakcie wypróżniania, a o problemie gruczołów zapomniałyśmy. Podsumowując przydługą opowieść. Objętość kupki ułatwia naturalne oczyszczanie gruczołów, ale nie usuwa problemu całkowicie. Problem może usunąć zmiana diety (w baszym przypadku z karmy zniknął ryż), co oczywiście nie musi stanowić reguły, w naszym przypadku zadziałało.

• 2 weeks later...
Posted

Gosbi jagnięcina z ryżem kupy u onka bardzo ok, Symply jagnięcina z ryżem kupy ok. Widziałam nowość z fajnym składem Propet z jagnięciną

skład:

Jagnięcina 50% (w tym 30% świeżej jagnięciny, 18% suszonej jagnięciny oraz 2% wywaru z jagnięciny), bataty (23%), groszek, białko z groszku, ziemniaki (6%), siemię lniane, przecier z buraków, suplement Omega 3, witaminy i minerały, wywar warzywny, mięta (odpowiednio 7,5g na kg produktu), frukto-oligosacharydy (92 mg/kg), manno-oligosacharydy (23 mg/kg).

Nie próbowałam tego jeszcze.

Sucha Renske z jagnięciną skład fajny ale droga jak na ilość ziemniaków ale z drugiej strony firma wysoko oceniana za jakość składników. Też nie próbowałam jeszcze.