Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Cześć :)

Zakładam taki temat aby podzielić się z wami przypadłością mojego biednego pieska. Otóż na początku lipca w przeciągu przeszło tygodnia mała czerwona kulka wyrosła mojemu psu na dolnej wardze. Po konsultacji z weterynarzem tak po 2 tygodniach postanowiliśmy z rodzicami usunąć ową kulkę, bo z czasem ta rosła i widać było, że przeszkadza Nicusiowi. Z wyglądu jak porównywałam zdjęcia na internecie wyglądało to na włókniaka, a dzisiaj doszła do wiadomość, ze to nie włókniak, a chłoniak złośliwy. W sumie nie wiem co zrobić. Zmiana została wycięta z kawałkiem wagi tak dla bezpieczeństwa. Leków Nico żadnych wprowadzonych nie ma, a stan jego zdrowia od maja był naprawdę dobry, bo miał robione badania krwi i wszystko wyszło ok. Tak siedzę na internecie i czytam i sama nie wiem co o tym sądzić. Niby rokowania na chłoniaka są średnie, pies krótko żyje i ogólnie to wszystko wygląda mało stabilnie. Póki co wet kazał się nie załamywać, wszystko zostało wycięte dosyć szybko i każda koleją zmianę na skórze będziemy usuwać. Nico ma 3 i pół roku i w sumie sama nie wiem co robić, pozostaje mi tylko siedzenie i modlenie się o to żeby żaden kolejny chłoniak mu nie wyrósł :) 

Aczkolwiek czytałam na necie, że po kilku, kilkunastu miesiącach pojawia się nowy chłoniak.

Posted

W sumie to się nie denerwuje, bo wiem, że mu to wycięli, czekaliśmy na badania około dwa tygodnie i przecież takie badania histopatologiczne tez mogą się mylić. Grunt, że nie ma powiększonych węzłów chłonnych, a z chłoniakiem skóry to jakoś sobie poradzimy.W każdym razie pewną diagnozę dostanę dopiero w poniedziałek, więc wet wiedział kiedy zadzwonić przed weekendem xD

Napisze więcej w poniedziałek po wizycie :)

Posted

Szczęście, że szybko usunęliście narośl. Tak jak mówisz trzeba obserwować zmiany na skórze tak żeby można było odpowiednio wcześnie zareagować. Życzę Tobie, żeby Nico cieszył się zdrowiem :)