Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

dzis ok godz 14 popoludniu kolo szpitala na ulicy Moniuszki w Braniewie zobaczylam mloda i blakajaca sie suczke. sunia jest wychudzona, utyka na tylna, prawa lape. zostala prawdopodobnie potracona przez samochod. okazalo sie, ze blaka sie w tamtych okolicach juz od wiosny! czy ktos ja kojarzy? czy ktos zna jej wlasciciela? moze ktos ja szuka? lekarz weterynarii ocenil jej wiek na ok 8 msc. sunia jest bardzo lagodna, zgadza sie sie z psami i kotami, lasi sie do dzieci. ma radosne usposobienie. ogolnie bardzoi lgnie do ludzi. niestety,schronisko elblaskie nie moze jej pomoc, poniewaz nie przyjmuja psow z Braniewa! Straz Miejska na dzien dzisiejszy rowniez jej pomoc nie mogla, poniewaz u nas nie ma zadnego schroniska dla zwierzat. suni pozostaje ulica:( obecnie jest u mnie w domu i szukam jej domu stalego, poniewaz na stale zatrzymac jej nie moge.

Posted

agusiazet napisał(a):
Toż to chyba jeszcze szczeniak?
tak. wet ocenil jej wiek na 6-8 miesiecy. jej tylna prawa lapjka jest zlamana. dlatego utyka. ale ze nie ma przemieszczenia, wiec sunia dojdzie do siebie. sunia ma wspanialy charakter. bardzo cieszu sie na widok czlowieka. widac, ze jest wdzieczna i ufna. niestety, nie wie co to smycz, ale wspaniale trzyma sie nogi i idzie obok czlowieka.

Posted

gdzie znajduje sie Braniewo?
piesek powinnien udac sie koniecznie do wet.w celu ustawienia zlamanej lapki,gdyz moze sie zle zrosnac i piesek zostanie kaleka.

Posted

To chyba nie najlepszy pomysł. Czy ktoś coś wie, jak powinno być ze złamaniem? Mnie w szkole uczyli, że wszelakie złamania powinny być unieruchomione, bo może być źle!!! Czy nie powinnaś iść na konsultacje do innego weta?

Posted

o to chodzi, ze tu innego weta nie ma. to male miasto. jest tylko jeden wet. szczerze mowiac to tez mam watpliwosci, czy nie powinna miec opatrunku. badal ja ten wet i jeszcze jedna lekarka, mloda kobieta. oboje mieli takie samo zdanie. sunia obecnie jest u mnie w domu. widac, ze ozyla. ta babka powiedziala, ze powinnam ja zamknac w lazience na 2 tyg, zeby jak najmniej sie ruszala. ale mnie jakos ten pomysl nie bardzo sie podoba.

Posted

sama bym wolala, zeby miala zalozony opoatrunek
. ona jednak chodzi po domu, bawi sie z moim psem. nie da sie utrzymac jej bez ruchu bo to mlody pies. zalezy mi, zeby znalazla dobry dom. sunia ma bardzo dobry charakter i uwielbia dzieci. nie che oddawac jej do schroniska.

Posted

Czasem stosuje sie ograniczenie ruchu, np. w klatce. U młodych psów zlamania goją się dobrze. Ale wg mojej wiedzy powinna byc noga unieruchomiona.

Posted

xxxx52 napisał(a):
do domu z dziecmi:shake: jak ma zlamana lapke.Powinna miec unieruchomiona,a nie zamykac pieska w lazience:shake: co za bzdury!
nie zamykam jej w lazience. co to, to nie.

Posted

sunia ma sie lepiej. zauwazylam, ze zaczyna stawiac lapke na ziemii i opiera sie na niej. staram sie z nia chodzic wolno, by sie nie forsowala. tylko ja szaleje z moja sunia, wtedy trzyma ja w gorze. gdy byla na dworzu, wciaz musiala sie przemieszczac i w zwiazku z tym pewnie bolala ja ta lapka. teraz lezy sobie i glownie odpoczywa. a to jednak robi tez swoje. domku jej szukam, jak najbardziej. do schroniska jej napewno nie oddam. nie mam sumienia. u nas w miescie bezpanskie psy zabierane sa do ogrodu zoologicznego. tam sa karmione i przerzymywane. niestety, zainteresowanie psami jest znikome. sunia bedzie tez ogloszona w gazecie braniewskiej. jak maz przyjedzie ze szkolenia, mamy zamiar oglosic ja w miescie. to zwiekszy jej szanse na dom.