Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich. Proszę poradzcie jak i gdzie mogę zamieścić ogłoszenie o sprzedaży szczeniaków wyżłów?
Poproszono mnie o pomoc, szczeniaczki rodowodowe (niemieckie wyżły szorstkowłose) należą do starszego Pana (myśliwego od wielu, wielu lat) którego marzeniem (wspólne z żoną - zmarłą tragicznie w ub. na polowaniu) było doczekanie się miotu ich kochanej suni. Kontynując wspólne marzenia, mimo że żony nie ma już u jego boku, szczeniaczki są, ale... co dalej? Dla ich właściciela/hodowcy internet to "kompletna czarna magia", stąd też poprosił mnie o pomoc, w ramach moich skromnych możliwości i umiejętności. Może znacie miejsca gdzie tego typu ogłoszenia można wstawić, gdzie zaglądają miłośnicy wyżłów (!). Nie chodzi tu o jakaś wygórowaną cenę, ale bardziej o znalezienie maluchom fajnego, dobrego domu.

Posted

Witaj,

całkiem niedawno było bardzo podobne ogłoszenie, jakos nie moge go znaleść, sama umieścilam na forum wyzly.pl informacje o szczeniakach. Kilka osob radzilo gdzie umieszczac ogłoszenia.
Autor mimo prosby niestety nie podał kontaktu do siebie lub własciciela pieskow.

Posted

ja chętnie podam telefon do właściciela, ale wtedy ADMIN potraktowałby to jako typowe ogłoszenie "komercyjne", a doczytalam się na forum ze nie jest to dozwolone. Na pewno wszystkim zainteresowanym ww. telefon mogę podać na priv. A maluszki sa w Warszawce:lol:

Posted

Znalazłam, to tresc poprzedniego ogłoszenia umieszczonego przez mnie na forum wyzly.pl

"To taka troche nietypowa sprawa. I nie dotyczy mnie, a mojego znajomego, starszego pana, artysty, ktory swoich pierwszych szczeniaczkow doczekal sie po... osiemdziesiatce. To historia trochę jak filmu.... Otoz starsze malżeństwo, pan rzeźbiar zi pani- malarka, mialo od lat wyżły szorstkowlose. Troche polowali, ale to głownie byly wlaściwie spacery z psami i szukanie pieknych plenerow. Ostatnia suczka, Cyga, okazała się wyjątkowo pieknym psem, bez trudu uzyskala tytul championa i jej pani cieszyla się mysla o szczeniaczkach... Niestety nie dane jej bylo tego doczekac... Zginęła w glupim wypadku... Mąż, aby zrealizowac jej marzenia, najpierw dokonczyl championat, a nastepnie wybral się z suczka do interchampiona importowanego z Niemiec, pieknego, uzytkowego psa./ W przewidywanym terminie narodzila się siodemka szczeniaczkow- 6 chłopcow i jedyna dziewczynka, ktora na szczęscie znalazla już dobry domek. Starszy pan okazala sie cudowna psią niania, kocha strasznie szczeniaczki i spedza z nimi caly czas, ale jest to już naprawdę starsza osoba i sil nie ma zbyt wiele. Pieski dorosly wlasnie aby pójśc do nowych wlascicieli, maja 2 miesiace. Kwestia zaplaty, to sprawa raczej symboliczna, ważne jest, aby trafiły do odpowiednich ludzi.Oboje rodzice sa uzytkowi, ale matka to cudowny kanapowiec. Pieski sa w Warszawie. Jesli znacie kogos, kto chcialby ladnego wyzelka- dajcie znać. Bardzo chcialabym jakos pomoc i panu i szczeniaczkom, ale niestety zainteresowanie wyżłami nie jest zbyt duze.... choc to takie wspaniale psy.... "

Hmmmmm

Posted

o jej! nieprawdopodobne! Jeśli chodzi o TE maluszki to wiem, że oboje ich rodzice polują, ojciec-dziadek to Interchampiony, matka ma na imię ARKA (ChPl) i jest córka wybitnego psiaka Interchampiona o imieniu BODO, maluchy maja "pełne" rodowody az do jakiegos bardzo wybitnego o imieniu MARCO III v. .... "coś tam" - niepamiętam niestety. Tyle szczegółów o których wiem.

Posted

Zamieść ogłoszenie na alegratka, na wyzly.pl i gdzie sie tylko da. Trzeba niestety powyszukiwać takie portale, gdzie są darmowe ogłoszenia - to żmudne zajęcie, ale skuteczne.

Posted

Hmm, pochodzenie mają całkiem, całkiem...Myślę, że chętni się na pewno znajdą. Widziałam Arkę i jej Panią...przykro...że nie doczekała miotu swojej suczki....ehh....takie życie....:shake:

Posted

piękne dzieki za pomoc!!! tak właśnie robię, ale to wszystko bardzo, bardzo pracochłonne.
Natomiast popełniłam ogromna gafę...:oops: :oops: pomylilam imię matki szczeniaków (zapisałam na świstku papieru!!) .. ma na imię CYGA !!!! reszta danych jest OK, ale niechcący..... "pozbawilam kogoś życia", WIELKIE WIELKIE przepraszam!!!!!

Posted

No to w takim razie te ogłoszenia już były, gdzieś je widziałam. Ale 1000 zł to raczej nie jest kwota symboliczna - nie mówię, że to za dużo, pies z rodowodem tyle (co najmniej tyle!) kosztuje - ale nie ma co pisać, że za kwotę symboliczną, bo to niezupełnie tak.

Posted

Być może, ale na pewno nie mojego autorstwa! Nigdy w ogłoszeniach nie użyłam słowa "cena symboliczna", jesli wogólne to piszę "cena do uzgodnienia" ! bo nie mnie ją ustalać. Mogłam użyć "cena niewygórowa" bo taka informację mi przekazano. Inna rzecz sama kwota takiego psiaka rodowodowego. Nie jestem w temacie..., jest to rzecz względna moim zdaniem. Natomiast zauażyłam w ogłoszeniach tej rasy nawet 2.000 zl! Moim skromnym zdaniem nawet te 1000 zł. nie jest wobec tego ceną wygórowana, biorąc pod uwage - jak same dziewuszki pisałyście - znakomite pochodzenie tego miotu. Myślę, że ewentualni poważni nabywcy szczeniaków dojdą z hodowcom do porozumienia;) i nie naszą sprawą jest oceniać wysokość tej kwoty.
Mnie jako "psiary" zależy tylko aby maluchy znalazły domy, a za ile - to nie mój problem i powiem sczerze nawet mnie to nie interesuję, gdyż moją ukochaną rasę od wielu lat jest... gończy polski:multi: ;)
Dziekuję Wam bardzo za udzielone wskazówki.

Posted

Nie chodzi mi o to, co Ty napisałaś - ale w tamtym poście, w tej samej sprawie, pojawiło się określenie, że chodzi o cenę symboliczną, bo naprawdę problemem jest dla tego pana opieka nad maluszkami. Dla mnie też ta kwota nie jest wygórowana, tylko niezgodna z tamtym pierwszym wołaniem o pomoc - bo to było wołanie o pomoc, a nie zwykła informacja o narodzinach szczeniąt. Ale to oczywiście nie jest w żadym wypadku ocenianie, a już na pewno nie dotyczy Ciebie - rozumiem, że jako psiara chcesz zwyczajnie pomóc.
A gończego masz, czy tylko marzysz sobie?

Posted

:multi: jasne, ze mam, i to od 7 lat!!!!!:multi: wtedy nie byl rasa uznana przez FCI, a tzn. ze rasa była rozpoznawalna jedynie przez PRAWDZIWYCH MIŁOŚNIKOW RASY.. a resztę zostawię jako niedomówienie:placz:

Posted

Tak było ogłoszenie ale inforumujace o wyzelkach w potrzebie za symboliczna kwote. Sam a je zdjełam gdyz te same szczeniaki były wystawione na allegro za 1000zl. Dla mnie pies w potrzebie za symboliczna kwote to psiak za koszt wykupy, transportu, szczepień, czy tez kastracji.

Pisałam takze do poprzedniczki ogłaszajacej pieski aby umiescila je na innych stronach ale jakos dziwnie ona sie nie pojawia.
Typowymi stronami z dzialami ogloszeniowymi sa no wyzłoew forum, łowieckie, alegratka, allegro, cztery łapy. W sumie jak ktos juz wspomnial wpisz w google sprzedam psa/wyżla i wyświetli sie Tobie masa ogłoszeni i tam takze powklejaj. Pracochłonne jest to to fakt ale inaczje ciezko bedzie znalesc szczyle. Hodowca poluje wiec moze niech pyta wsrod swoich kolegow z ktorymi poluje.

Posted

tak oczywiscie, dziekuję. Tak właśnie zrobilam.Mam nadzieje, że maluchy znajda nowe domy, choć przyznam się szczerze "to" nie jest PIEC MINUT dla tej rasy, i trzeba liczyc przede wszyskim na jej milosnikow i oczywiscie mysliwych.
Niestety nie dowiedzialam sie kto pisal ogloszenie o ktorym wspominacie, choc prawdopodobnie jest to ktos kto podobnie jak ja wie o sprawie. W kazdym razie wszystkie informacje jakie dostalam o szczeniakach umieszczam w ogloszeniach , absolutnie nic nie dodaje od siebie bo nie jestem upowazniona, a poza tym nic o rasie nie wiem, poza faktem jak wyglada:oops: obiecuję nadrobić:lol: !

Posted

juz wiem, poprostu ogloszenia o szczeniakach bądź nawet jednym są traktowane jak komercyjne i... chcą oplaty! Akurat w moim przypadku, jako osoby jedynie umieszczajacej ogłoszenia grzecznościowo, to wybaczcie ale leciuchna przesada, więc poprzestane na darmowych... hahaha.

Posted

malgosia_1 napisał(a):
juz wiem, poprostu ogloszenia o szczeniakach bądź nawet jednym są traktowane jak komercyjne i... chcą oplaty! Akurat w moim przypadku, jako osoby jedynie umieszczajacej ogłoszenia grzecznościowo, to wybaczcie ale leciuchna przesada, więc poprzestane na darmowych... hahaha.

interesujace. a wlascicielowi nie zalezy na ich sprzedaniu? moze poinformuj ile kosztuja ogloszenia o sprzedazy szczeniakow ....

tez napotkalam wczesniej informacje o szczeniakach w dobre rece, a teraz ze sa do sprzedazy....hmmmm