Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 56
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Zależy jak duży jest pies. Mały dobrze pogryzie i może takiemu nie zaszkodzą, duży kłapnie dwa razy i połyka. Tak mojemu znajomemu, który mial od nas rottweilera, jego znajomi nakarmili im psa całym kurczakiem i jak wrocili z urlopu to mieli tylko grób. Inni w ten sposób stracili doga. Więc ja wole nie dawać swoim kości z drobiu. A zatwardzenie zależy od tego, ile kości pies zje. Daję tyle, żeby nie miały problemów. Ale jak waszym psom kosci drobiowe nie szkodzą to dobrze.

• 2 months later...
Posted

dwbem, ale Ty chyba nie wczytałeś/aś się w ideę diety BARF :) ona na tym polega, że daję się m.in. surowe kości drobiowe do jedzenia :)
moja spanielka je surowe kości drobiowe i nic jej nie jest :) skrzydełka, udźce itp zjada całe sama, a korpusy czy takie drobniejsze kostki po prostu jej mielę w maszynce do mięsa :) kości taki długich z indyka nie dawałam jej w całości, ale to dlatego, że indyka głównie kupuję gotowe paczki mięsa mielonego z kością, ale całą nogę z kurczaka zjada bez żadnych problemów :)

• 3 years later...
Posted

Witam, mam pilny temat, czy mozna zywic psiaka koscmi kurzymi, kadlubkami, szyjkami, ugotowanymi, czytalam ze ewentualnie mozna ale surowymi, czy kto umie odpowiedziec dlaczego surowe moga byc a gotowane nie, i czy mozna podawac kadlubki kurze ugotowane?pilne

Posted

Gotowanych absolutnie nie można, ugotowana kość staje się bardzo twarda jak cement i jest nie do strawienia. Surowe korpusy owszem, nie za dużo i z dodatkiem mięsa, nie jako goła kość, ponieważ sama kość się źle trawi i można zatkać psa i doprowadzić do uporczywych zaparć. Jeżeli podajesz inne jedzenie gotowane lub suche to może byc rewolucja i należy zastosować odstęp czasowy około 12 godzin od podania różnych produktów.

Nigdy przenigdy gotowane kości jak i również piszczelowe rurkowe z kurczaka indyka które się rozwarstwiają i mogą uszkodzić jelita. Przyjrzyj się w jaki sposób pies zjada kości czy ładnie gryzie czy łyka, ważne szczególnie przy podawaniu szyi indyczych. Kości w diecie psa stanowią niewielki procent skarmiania, jako dodatek lub czyścidło zębów nie jako samodzielny posiłek.

• 3 weeks later...
Posted

Podzielam powyzsze opinie,z gotowanych kości drobiowych,które sa stosunkwo miękkie i ostre mogą pojawić się same problemy,naprawde nie warto rujnować zdrowia naszego psa. Jeżeli zależy Ci na smacznych przekąskach to u nas znajdziesz wiele ciekawych rzeczy o dobrym,optymalnym składzie,w tym również batony sterylizowane wołowe i drobiowe.